02.06.23, 00:40
Czy udało się wyjść komuś z depresji bez leków? Nie ukrywam że źle się czuję po lekach. Mam omamy nie mogę wstać z łóżka, nie jem, jestem kłótliwa itd. Wiem że samodyscyplina ale czy jest jakiś konkretny sposób na normalny powrót do zdrowia bez leków? Bo nie ukrywam że jest mi ciężko z takimi stanami.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Depresja 02.06.23, 10:43
      To zależy, jakie podłoże ma depresja. Bo jeżeli jest skutkiem ciężkich przeżyć i przekonania o niemożliwości zmiany własnego życia, to da się przynajmniej zmniejszyć. Trzeba po prostu radykalnie zmienić otoczenie i stawiać sobie jakieś niewielkie zadania możliwe do spełnienia. Człowiek wtedy powoli nabiera pewności, że jednak coś sam może zdziałać.

No i trzeba pomyśleć, co naprawdę nam sprawia przyjemność.

W przypadku myśli samobójczych należy sobie powiedzieć, że z tym zawsze się zdąży, a najpierw trzeba wycisnąć z życia maksimum przyjemności. To działa.

Co do leków - warto je brać, ale najpierw muszą zostać dobrane. Lepiej brać słabszy lek, jeżeli nie daje objawów ubocznych; najwyżej wydłuży się czas jego brania. Może trzeba zmienić lekarza?
    • yoma Re: Depresja 02.06.23, 19:46
      To są książkowe objawy depresji, nie skutków ubocznych po lekach.
      • mona.blue Re: Depresja 02.06.23, 19:59
        Też chciałam to napisać, że to objawy depresji. W depresji samodyscyplina daleko nie zajedziesz, ona jest niejako "uszkodzona" w depresji. Można próbować robić małe kroki w kierunku podejmowania jakichś działań, ale to dużo łatwiej, jeżeli leki zaczynają już działać. Zależy też ile czasu bierzesz te leki, bo antydepresanty zaczynają dzialac po ok.10 do 14 dni, jeżeli lek jest trafiony i dawka odpowiednią. Często nie jest tak, trzeba probowac z kolejnym lekiem albo dawkę trzeba stopniowo zwiększać, więc ten czas się przedłuża. I zależy jak silna jest ta depresja, jak silna to bez leków się nien obejdzie. I przydatna jest psychoterapia al o grupa wsparcia, wiem że nie jest łatwo o to.
        • horpyna4 Re: Depresja 02.06.23, 22:09
          Czasem bywa tak, że lek zaczyna działać dopiero po trzech miesiącach. Dlatego leczenie farmakologiczne wymaga dużo cierpliwości, ale warto.
    • yoma Re: Depresja 02.08.23, 16:09
      Depresja jest chorobą leczoną przez lekarza, spamerko. Co mówi etyka zawodowa o spamowaniu na forach?
      Masz jakieś nazwisko w ogóle?
      Doktorat gdzie kupiony?
      • yoma Re: Depresja 12.08.23, 16:17
        Noż kurde. Kto wyciął spamera, niech wytnie i mnie, bo tak to bez sensu! 😂
        • super.halusia Re: Depresja 12.08.23, 17:03
          Zawsze sama sobie radziłam z tym ,bez leków
          ale proszę sobie poczytaćLeczenie depresji bez leków polega na12:
          Korzystaniu z terapii psychologicznej, np. poznawczo-behawioralnej lub interpersonalnej, która pomaga zmienić negatywne myśli i zachowania.
          Praktykowaniu medytacji, która poprawia samopoczucie i redukuje stres.
          Uprawianiu aktywności fizycznej, która zwiększa poziom endorfin i poprawia nastrój.
          Stosowaniu zdrowej diety, bogatej w witaminy, minerały i kwasy omega-3, które wspomagają funkcjonowanie mózgu.
          Unikaniu kofeiny, alkoholu i innych środków pobudzających, które mogą zaburzać sen i pogłębiać depresję.
          Stosowaniu naturalnych leków ziołowych, np. dziurawca, który ma działanie antydepresyjne.
          Szukaniu wsparcia duchowego, np. poprzez modlitwę lub kontakt ze swoim duchowym przywódcą.
          z netu
          • super.halusia Re: Depresja 12.08.23, 17:04
            Jak sama sobie nie pomożesz ,to nikt Tobie nie pomoże..................
          • noitak Re: Depresja 13.08.23, 12:17
            „Zawsze sama sobie radziłam z tym ,bez leków”

Szkodliwa bzdura. Depresję kliniczną leczy się farmakologicznie!

Rady, które dajesz mogą wspomagać, ale same w sobie NIE LECZĄ.

Twój post powinien być stąd usunięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka