Dodaj do ulubionych

Paniczny lęk przed wężami

04.07.05, 11:07
Mam węże przed oczami praktycznie cały dzień, w nocy koszmary , nie moge
czasem spokojnie posiedzieć,bo wydaje mi się ze jakiś czaji się gdzieś za
krzesłem...
Co mam zrobić? Jak się pozbyc tej fobii?
Jestem jednym kłebkiem nerwów i dłużej już tak nie mogę...
Obserwuj wątek
    • jpsi .. 04.07.05, 19:56
      A zdajesz sobie sprawę z tego, że to kompletnie nieracjonalny lęk? Chociażby dlatego, że w Polsce nie ma wielu groźnych węży? :)

Ja bym poszedł do sklepu zoologicznego i dał się pogryźć wężowi, niejadowitemu. Zobaczysz, że to tak nie boli i olejesz sprawę. W ogole pojdz do sklepu z wezami i zmuszaj sie do patrzenia na nie. Najlepiej wsadź rękę i pogłaskaj, albo poproś sprzedawcę, weźmie go w ręce, zobaczysz, że nic mu się nie dzieje, kiedy on bedzie trzymał, sama go dotknij. I tak stopniowo.

Jezeli mieszkasz w australii i jest to uzasadniony, racjonalny lęk, to nie ma po co go leczyc... Ale jezeli boisz sie pomimo braku zagrozenia, to musisz przekonac swoje cialo, ze to nie jest nic niebezpiecznego.

A) przez przyklad
      B) Przez dowód logiczny

Pozdrawiam.
      Albo pojdz do psychologa i on sobie z tym poradzi najlepiej. Fobie chyba sie nawet latwo leczy, wiesz?
      • kasikk2 Re: .. 05.07.05, 09:53
        jpsi dziękuję za rady, ale to o czym piszesz jest zupełnie niemożliwe w moim
        przypadku. NIGDY ALE TO PRZENIGDY NIE DOTKNĘ WĘŻA, ANI NAWET NIE PODEJDĘ DO
        NIEGO !!!! W Australii dzięki Bogu nie mieszkam ( tak się składa że jakiś rok
        temu dostałam propozycję wyjazdu tam na stałe i odmówiłam z powodu węży
        właśnie...) , mieszkam w Polsce i świadoma jestem tego że żyją tu 3 gatunki
        węży i 1 żmiji. Wiem też , gdzie lubią wygrzewać się te gady, dlatego szerokim
        łukiem omijam ogród moich rodziców, oczka wodne, lasy, łąki.. Lęk jest tak
        okropny ,że teraz pisząc to mam gęsią skórkę i niedobrze mi... Wiem że powinnam
        udać się z tym do psychologa, ale wiem też kolejnym krokiem terapii będzie
        bliskie spotkanie z wężem właśnie...
        Jeszcze chwila i oszaleje !!!
    • witch-witch Re: Paniczny lęk przed wężami 04.07.05, 21:12

To może byc nerwica natręctw. Powinnaś serio udać się o pomoc do psychiatry i
      potraktować to bardzo serio. Takie bywają pocżatki groźnych chorob psychiatrycznych.
      • kasikk2 Re: Paniczny lęk przed wężami 05.07.05, 09:58
        Witch-witch u mnie choroba psychiatryczna już nie ejst w fazie początkowej, a w
        pełnym rozkwicie, miewam okropne napady agresji, depresję jak stąd do Honolulu,
        że już o bulimii nie wspomnę .Mieszkam w małej mieścinie, mam małe dziecko ,
        wszędzie daleko, pschoterapeuta dopiero aż we Wrocławiu...
        Eh...
    • hana27 Re: Paniczny lęk przed wężami 05.07.05, 13:23
      Nie żyjemy w tropiku i węże nie pełzają po ulicy, więc po co o nich myśleć
    • hansii A ja mam weza w kieszeni - czasami tez mam go dosc 05.07.05, 14:29
      kasikk2 napisała:

> Mam węże przed oczami praktycznie cały dzień, w nocy koszmary , nie moge
      > czasem spokojnie posiedzieć,bo wydaje mi się ze jakiś czaji się gdzieś za
      > krzesłem...
      > Co mam zrobić? Jak się pozbyc tej fobii?
      > Jestem jednym kłebkiem nerwów i dłużej już tak nie mogę...

Wracajac do domu, pluje sobie potem pol godziny w brode,
      ze nie wpadlem do knajpy, gdzie dawali pyszne chinskie zarelko.!
    • scept89 domowa terapia szokowa 05.07.05, 20:34
      Pytanie czy Ty chcesz sie tego pozbyc czy tez wygodnie Ci z taka wymowka? Aka
      "nie robie X bo weze". Odrzucenie Australii to nie koniecznie "przez weze". Moze
      jakos ustatkowalas sie w swojej niszy chocby najbardziej parszywej (ufam ze nisz
      calkiem calkiem) i wychylanie nosa na zewnatrz boli bardzo. No ale to jest watek
      poboczny.

Zakladajac ze rzeczywiscie pragniesz wrocic do normalcow:

- zaczynaj od malych krokow ktore sa dla Ciebie akceptowalne (np. napisz sobie
      "Waz" dozymi literami i powies nad kuchnia. Chyba napisany waz nie wywoluje
      paniki? Nie fantazjuj dziko jak to jest byc pozerana zywcem przez anakonde czy
      gryziona przez weza koralowego tylko oswajaj sie ze _slowem_ "waz".

- przadkowo porozrzucaj karteluchy z napisem "waz" i "koala". Staraj sie dojsc
      do stanu w ktorym odkrycie "weza" pod stolem przestaje Cie ruszac.

- kup komiks dla dzieci z jakims wezem-zabawka. Zgodzisz sie chyba ze takowy
      przyjazny dzieciom gad jast OK?

- kup pluszowego weza-zabawke. Poloz go pod telewizorem. Po okresie oswojenia
      kladz go byle gdzie i jak. Pluszowe zabawki zwykle nie gryza.

- pogap sie bez paniki na bardziej realistyczny obraz weza. Najlepiej martwego.

- sprobuj przekartkowac atlas herpetologiczny w publicznym miejscu. Powiedz
      sobie: "nie wyjde z czytelni zanim nie obejrze 10 wezy w 5 minut". Zwiekszaj
      czas wgapiania sie w gady o kilka minut kazdego razu az dojdziesz do 30min.
      Pomin opisy w ile minut trucizna takiego a takiego zabija, czy potrafi zadusic
      wolu albo inne bydle.

Dalsze etapy (zabawka waz-gumiak/waz w formalinie/waz w oddali/spacer w wysokich
      butach po trawie/etc. sama mozesz sobie wymyslic.

W calej tej zabawie chodzi o to aby uniknac napadu totalnej paniki i przywyknac
      do obiektu wzbudzajacego strach. Bac sie jednak musisz, dlatego jesli do kazdego
      etapu podchodzic bedziesz znieczulona psychotropami czy alkoholem to efekt
      leczniczy jest mniejszy.
      Jesli bodziec nie jest over the top (mysle ze niewielu normalcow zdolalo by np.
      plywac w baseniku rojacym sie od nieszkodliwych wezy bez akcji serca 150..) to
      stopien po stopniu mozna sie do wiekszosci cholerstw przyzwyczaic. Histeria
      histeria ale trudno wariowac godzinami na widok pluszowej zabawki. Po kilku
      kilkunastu minutach napiecie opada i akceptujesz uprzednio nie-akceptowalne.

• xx909 Re: Paniczny lęk przed wężami 06.07.05, 18:57
      Anthony Robbins - UTPW - Personal Training System (original) video (XVID).avi
      (emule)

Anthony z "nigdy" zrobił kilka minut ale Anthony nie jest do tego potrzebny
      • kasikk2 Re: Paniczny lęk przed wężami 18.08.05, 14:23
        Jest jeszcze gorzej. Ratunku !
        JUŻ NIE WIEM CO ROBIĆ !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka