Dodaj do ulubionych

separacja???

IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.02.03, 19:52
czy o separacje moze sie ubiegac tylko jedna osoba? jakie sa konsekwencje
prawne takiego rozwiazania? pytam bo mąż mojej siostry chwilowo oszalal i ona
biedna nie wie co robić. umieściłyśmy ja u rodziców ale trzeba to jakoś
uregulować...
jak odciąć się od świra który przebija w nocy opony w samochodzie żony?
mary
Obserwuj wątek
    • Gość: Imagine Re: separacja??? IP: *.unl.edu 06.02.03, 19:57
      Gość portalu: mary napisał(a):

> czy o separacje moze sie ubiegac tylko jedna osoba? jakie sa konsekwencje
      > prawne takiego rozwiazania? pytam bo mąż mojej siostry chwilowo oszalal i ona
      > biedna nie wie co robić. umieściłyśmy ja u rodziców ale trzeba to jakoś
      > uregulować...
      > jak odciąć się od świra który przebija w nocy opony w samochodzie żony?
      > mary
      W USA takim zajmuje sie policja. A jak tam w ukochanej ojczyznie ?
      Ciagle nie wiadomo jak lobuzow poskromic ?
    • Gość: ff Re: separacja??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.02.03, 15:13
      ludzie nie powinni sie rozstawac. malzenstwo jest na cale zycie. tak mysle. i
      moje takie bedzie.
      ff
      • Gość: Melba Re: separacja??? IP: *.chello.pl 08.02.03, 15:47
        No pewnie, najwyżej żona zostanie trochę martwą / okaleczoną ale wierną i
        wytrwałą małżonką!
    • Gość: mary Re: separacja??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.02.03, 23:38
      czy ktos mógłby krótko streścić na czym polega separacja? czym ona różni się od
      rozwodu? bo skoro nie chce sie juz zyć z osoba która nas zawiodła to trzeba to
      jakos zakończyc. zaznaczyć swoją odrębnośc, swoje terytorium. gdzie swirom
      wstęp wzbronoiny, pomimo całych pokładów nadziei i dobrych chęci i synka
      wołającego tatę. dajcie mi jakies wskazówki please....
      mary
      • procesor Re: separacja??? 10.02.03, 13:55
        Generalnie separacja jest jak rozwód.
        Tylko nowego małżeństwa zawrzeć nie możesz.
      • Gość: mikawi Re: separacja??? IP: 217.153.44.* 10.02.03, 14:11
        skopiowałam ze strony baba.org.pl

Separacja - jest to prawne rozłączenie małżonków bez rozwiązywania małżeństwa.
        Separacja prawna, w odróżnieniu od rozwodu, nie powoduje ustania małżeństwa.
        Skorzystanie z niej pozwala zalegalizować i zorganizować separację faktyczną.
        Charakteryzuje się ona przede wszystkim zwolnieniem małżonków z obowiązku
        wspólnego pożycia przy zachowaniu węzła małżeńskiego. Instytucję separacji
        wprowadzono z dniem 16 grudnia 1999 r. Separacja nie jest obowiązkowym etapem
        przed ewentualnym rozwodem. Separacja formalna jest środkiem nie tak
        drastycznym jak rozwód. Zakłada się, że małżonkowie pozostający w separacji
        zastanowią się głębiej, w atmosferze wolnej od napięć, nad wartością
        małżeńskiej wspólnoty, a taka analiza skłoni ich niejednokrotnie do
        przywrócenia wspólnego życia. Będzie więc wtedy działała na rzecz pojednania
        małżonków. W okresie pozostawania w separacji mogą też utracić znaczenie
        okoliczności, które zadecydowały o rozstaniu i kryzys małżeński może okazać się
        przejściowy.

Przesłanki:
        1. Jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny rozkład pożycia, każdy z małżonków
        może żądać, by sąd w trybie procesowym orzekł separację (koszt - 500 zł).
        Przesłanka negatywna - jeżeli wskutek separacji miałoby ucierpieć dobro
        małoletnich dzieci albo z innych względów orzeczenie separacji byłoby sprzeczne
        z zasadami współżycia społecznego.
        2. Jeżeli małżonkowie nie mają wspólnych małoletnich dzieci sąd może orzec
        separację w na podstawie zgodnego żądania małżonków w trybie nieprocesowym
        (koszt - 100 zł).

Do orzeczenia separacji nie jest wymagane, by rozkład pożycia był trwały.
        Orzeczeniu separacji nie stoi na przeszkodzie, że żąda jej małżonek zupełnie
        winny rozkładu pożycia. Z żądaniem separacji wystąpić może jeden albo oboje
        małżonków. Rzeczowo właściwy jest sąd okręgowy. Właściwość miejscowa jest
        wyłączna. Wytacza się powództwo przed sądem, w okręgu którego małżonkowie mieli
        ostatnie wspólne zamieszkiwanie, jeżeli choć jedno z nich w tym okręgu jeszcze
        przebywa. W braku takiej podstawy właściwy jest sąd miejsca zamieszkania strony
        pozwanej. Uwzględniając żądanie, sąd orzeka separację bezterminowo. Jeżeli
        jeden z małżonków żąda orzeczenia separacji a drugi orzeczenia rozwodu, a
        żądanie to jest uzasadnione, sąd orzeka rozwód. Przy orzekaniu separacji sąd
        orzeka o winie jeżeli postępowanie było procesowe, przy postępowaniu
        nieprocesowym sąd nie orzeka o winie. Separacja prawna powstaje w dacie
        uprawomocnienia się wyroku.

Skutki separacji to m.in.:
        - Powstanie między małżonkami rozdzielności majątkowej
        - Wyłączenie domniemania pochodzenia dziecka od męża matki
        - Odsunięcie małżonka spadkodawcy od dziedziczenia ustawowego, jeżeli w chwili
        otwarcia spadku małżonkowie pozostawali w separacji

Zniesienie separacji - następuje na zgodne żądanie małżonków, po
        przeprowadzeniu rozprawy. Kosztuje 100 zł.

• magda.1313 [...] 02.05.14, 17:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka