Dodaj do ulubionych

Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce...

24.08.06, 11:03
Niedawno dostałam tzw. 'łańcuszek' wysłał mi to bardzo poważny pan, 60-letni,
posiadajacy własną radiostację. Poniewaź nie mogłam otworzyć tego formatu
więc zadzwoniłam do niego i się pytam co mi wysłał? A on, że mi
wysłał "łańcuszek", że ważne abym wysłała do 20 innych osób...bo jak nie
wyślę to spotka mnie nieszczęście zyciowe...Ja mu odpowiedziałam, że już mnie
los pokarał... Express do kawy kupiłam, za 1000 kr i do "D" Toć to duża
kara!...
Dlaczego ludzie to robią, co jest z tymi łańcuszkami? Przecież to czysty
zabobon, a przy tym prosi się ludzi o wysyłanie spamu do wielu innych osób...
Co gorsza tych, którzy wierzą w tzw. łańcuszki jest sporo!
Obserwuj wątek
    • ariwederczi Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 24.08.06, 11:09
      Mnóstwo ludzi wierzy w "łańcuszki", mnóstwo ludzi głosuje na PiS...

To się nazywa "brak mądrości". ;)
      • witch-witch Re: Ale czy jest choć jedna osoba, która 24.08.06, 11:18
        mogłaby powiedzieć,ze łańcuszek działa? Ja takich łańcuszków od Polaków różnych
        dostałam 3x!!! Ciekawe dlaczego Polacy wto wierzą. Zupełnie nie znane w innych
        kulturach, no chyba tam, gdzie i wiara w woodu istnieje...
    • foamclene Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 24.08.06, 22:44
      chyba nie maja czasu zeby oddac sie refleksji,
      bo przeciez w narodowym tescie inteligencji wiekszosc polakow wypadla ponad
      przecietnie ;)
      • smiercszakala pytanie jak najbardziej powazne: 24.08.06, 22:52
        a jakiez to tobie, wisiu moja luba, znane sa "kultury", ktore to niby w
        lancuszki nie wierzOM ?

ssz
    • 3mocj4 Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 24.08.06, 23:08
      Dziś wiary szuka się we wszystkim :(... "ktoś kiedyś tam powiedział : Pamiętaj Jadziu zerwij tę pokrzywę o północy... w pełni księzyca :) zalej wodą świeconą na świeto Grzegorza .... zakryj słój przed słońcem....i przez 4 dni o tej samej porze nacieraj kolano to przejdzie jak ręką odjął" kiedyś jak nie bylo czasu na to to zabobony sobie komplikowali.....dziś szybszy jest lańcuszek :D
    • paco_lopez Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 25.08.06, 00:00
      zawsze byłem zdania, ze lepiej żebrakowi dać, kelnerce napiwek, taksówkarzowi,
      dziewczynce co głos pierdziszewa sprzedaje z nadwyżką zapłacic niz rozsyłać
      łańcuszki szczęścia, nawet za czasów listowych łańcuszków przerywałem. to na
      nic nie wpływa. na luzie witch
    • woodstock Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 25.08.06, 13:48
      Nie ma co sie czepiac Polakow. Pracuje w UK z samymi Anglikami (no, jest paru
      Szkotow i Irlandczykow) i lancuszki tez dostaje. A od znajomych z Polski to co
      najwyzej takie z prosba o pomoc dla chorego chlopca itd.

Polacy sa chyba jedynym narodem, ktory sie caly czas sam oczernia. Glupota,
      chamstwo itd zdarzaja sie wszedzie i sa rzecza ludzka, nie polska. A tu co
      chwila czytam, ze Polacy zle jezdza, nie maja ambicji poznawczych na urlopie za
      granica, sa prostakami, burakami, glupolami itd. Widziliscie kiedys Niemca,
      ktory wypowiada sie negatywnie na temat wszystkich Niemcow, generalizujac? Albo
      Amerykanica, ktory z taka nienawiscia mowi o Amerykanach?

A ostatnio na zakupach kolezanka z pracy (Angielka) prosila mnie, zebym jej
      kupila portfel (sama sobie wybrala, mialam tylko wziac do kasy), bo jak sie
      samemu kupuje, to nie beda sie pieniadze trzymaly... Na powaznym stanowisku
      pracuje kobieta!
      • margotje Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 25.08.06, 16:23
        A co powiecie na egzorcystow? Wlasnie wyczytalam, ze w PL ksztalci sie z roku na
        rok wiecej egzorcystow.....
        Nie wiem czy w innych krajach jest tak samo ale uwazam, ze Polska, to ciemnogrod.
        • witch-witch Re: W sumie parapsychologia to ciekawa 25.08.06, 17:15
          nauka.Ale łańcuszek to jakaś czarna magia. Sam fakt,że ktoś ci mówi "Wyślij to do 20 innych osób, to spotka cię szczęscie inaczej jak nie wyslesz to ...nieszczęście..." W ten sposób zniewala się ludzi, to nic ciekawego z tą czarną magią a łańcuszek do niej należy. Nigdy nie słyszałam aby ludzie w Szwecji zajmowali sie takimi sprawami natomiast znam bardzo dobrze osoby w Polsce, które nocami siedziały i przepisywały listy łańcuszka i wysyłały do ludzi do okoła. Niech mi ktoś powoe kto to robił, DZIAŁO TO? Bo jeżeli działa to okej...
          • amma10 Re: W sumie parapsychologia to ciekawa 25.08.06, 17:51
            Ja nie wierzę w "łańcuszki".Zawsze mnie irytują. Nigdy ich nie kontynuuje.Co
            ma się wydarzyć w moim życiu to i tak się wydarzy.Będą to na pewno sytuacje
            szczęśliwe i nieszczęśliwe. Więc cóż zmieni w moim życiu wysłanie dalej takiego
            łańcuszka? Nic.

Wich-witch pytasz czy to działa? Moim zdaniem to kwestia "wyjaśniania",
            interpretacji sytuacji, które zdarzą się dalszym życiu.Więc dla jednych
            działa ,a dla innych nie :)
        • koma77 Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 26.08.06, 07:11

Dlaczego ciemnogród z powodu egzorcystów? Istnienie szatana jest prawdą wiary.
          Zabobony a odprawianie egzorcyzmów to dwie różne rzeczy. Pozdrawiam!
          • renebenay Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 26.08.06, 08:02
            W Polsce jak psu przy sraniu gowna sie skrzyzuja to rodacy natychmiast padaja na
            kolana-co mozna wymagac od tych ludzi?
      • sokrates1033 Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 28.08.06, 19:49
        l;jl;kj'kl;jkl
    • piekielnica1 Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 26.08.06, 19:57
      Nakazy, zakazy, zabobony, gusła, czrna i biała magia, wróżki, szamani,
      urdrowiciele, moce tajemne.
      Uwielbiamy jako ludzkość babrać się w tym czarodziejskim świecie.
      I zawsze można jakiegoś czarnego kota obwinić o własne niepowodzenia.
      Siebie nigdy.
    • hellio ale po co? 27.08.06, 15:36
      Całkiem dlaczego to nie wiem. Ale myślę, że duże znaczenie odgrywa tu
      najnormalniejszy lęk. O ile pamiętam, to w łańcuszkach najpierw się pisze o
      niezmierzonych powodzeniach i dostatkach, które spłyną na tych, co wyślą, a
      potem wymienia się nieszczęścia, które spadły na tych, którzy zlekceważyli.
      Różne choroby, utraty pracy, kradzieże, połamania kości etc. I na dodatek
      szybko! "Panu R., który wrzucił list do kominka następnego dnia spalił się dom,
      a pani Zofia, co odłożyła i zapomniała - po czterech dniach dowiedziała się o
      chorobie nowotworowej" itd. Kiedyś chyba ludzie czuli się bardziej bezpiecznie,
      a wielu z nich wytrwale przepisywało te listy. Teraz czasy ciężkie, a mailem
      wysłać znacznie łatwiej...
      Mnie tak naprawdę interesuje, kto te akcje inicjuje? I po co? Może to daje
      jakieś poczucie władzy? Na zasadzie, ja się wygłupiam, a setki ludzi idzie serio
      za moim wygłupem? Zaduma mnie ogarnęła... Może macie jakieś pomysły?
      Witch, lubię ludzi, którzy potrafią się tak zatrzymać i zastanowić nad różnymi
      dziwacznościami... Pozdrawiam, Hania
      • witch-witch Re:Tym sie zajmuje wiele osob.... 27.08.06, 15:56
        Ja nie wyslalam tego 'lancuszka' dalej
        i powiedzialam znajomemu, ze nie zycze sobie takich rzeczy w mojej skrzynce.
        Dlaczego ludzie to robia? Ze względu na chęć unikniecia nieszczescia?
        W Polsce dzieje się wiele rzeczy nie wszystko idzie dobrze tak jak ludzie by
        sobie tego zyczyli...dlatego czepiaja sie choc najmniejszej deski ratunku.

A kto to robi? tego nie wiem, ale napewno nikt kto mysli z zyczliowscia o
        innych. Bo wtedy nie było by podbudowanie strachem i zniewolenie az tylu osob
        poprzez strach....Pewnie robia to osoby chore psychicznie, albo jakies
        rozbrykane dzieci....
    • malina862 Re: Wiara w zabobony! Chyba tylko w Polsce... 28.08.06, 21:57
      Ja tak na wszelki wypadek we wszystko wierze:-)

Dlaczego ludzie to robią, co jest z tymi łańcuszkami? Przecież to czysty
      > zabobon, a przy tym prosi się ludzi o wysyłanie spamu do wielu innych osób...
      > Co gorsza tych, którzy wierzą w tzw. łańcuszki jest sporo!
      >
      Sama nie zaczynam tych łacuszków ale jak już dostane to zawsze odsyłam.Może to
      zabobon a może nie.Na wszelki wypadek odsyłąm a co mi tam, w końcu nic nie
      trace:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka