solaris_38 prawda? 11.04.07, 23:11 prawda nie jest ci potrzebna potrzebne ci są wyrazy bliskoznaczne nośniki jakby zrozumienia w jakby związkach z jakby bliźnimi jakby potrzebne w jakby samotności nie ma właściwych słów są tylko wyrazy bliskoznaczne sol Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: prawda? 13.04.07, 21:33 smutne jest to że mam ochotę pogryźć się z facetem po 2 stronie lustra... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: prawda? 13.04.07, 21:46 facet który ma jaja musi to czuć facet który oprócz jaj ma jeszcze mózg poradzi sobie a ja do tego ma serce to nie będzie mu sie nudzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: prawda? 13.04.07, 22:12 ważene jaki będzie jej EFEKT tylko to liczy Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Malonku czemu smutne ? 13.04.07, 21:50 może prawa jako kategoria uniwersalna nazbyt przerasta umysł serce tez pewnie przerasta może wystarczy docenić ten jej okruch na niego wyczulić prawie ślepe serce i umysł lepiej sie cieszyć promyczkiem światła niż płakać ze ciemności wokół tak wiele ? bo w świetle widać bo śwatło niesie energię informację nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone smutne 14.04.07, 10:29 ale nie tragiczne, Sol. może dlatego, bo trafia bardzo głęboko i nie jest mi z tym smutkiem źle. Wręcz przeciwnie może dlatego, że tylko prawie ślepe, a nie całkiem ślepe Tego chyba nauczyłem się od Ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 o t w i e r a n i e 15.04.07, 23:46 własnie własnie !! każdy okruch budzenia sie ze ślepości jest cudowna nagroda to tak jakby szczeniaczek młody ktoś sie litował ze nie widzi a on jest w stanie otwierania oczu to sie dzieje co więcej TO PROCES NEISKOńCZONY !! nasze oczy otwierają sie cały czas choć większość zamyka je i zasypia daleko przed zcasem śmeirci nie chcą widzieć więcej świata bo przeciez zobaczyli już ... wszystko i wiedzą jaki jest świat otwieraj oczy Malonku im bliżej śmierci tym szerzej tego ci życzę żebyś umierał z oczami otwartymi na całą oścież twego dobrego serca i ja otwieram opadają otwieram otwieram zasypiam budzę się i znów WIDZĘ kawałek więcej :)! i nieskończoność tego procesu jest taka radosna Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 samoistnośc wszystkeigo 13.04.07, 23:43 a może to lekkie jak taniec? może samo uniesie może jak mawiają mędrcy to TY będziesz tańczony mzoe wystarczy tylko wsłuchać sie w ta mozaikę wiatrów niech działają ty pozwól sobą tańczyć Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: samoistnośc wszystkeigo 14.04.07, 21:03 Jasne, być strona bierną, unoszoną, to ideal:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: samoistnośc wszystkeigo 15.04.07, 23:48 nieznośna lekkość bytu musi mieć wszak swój ciężki awers robotę prace harówkę wysiłek aż pot kapie aż stawy trzeszczą aż płuca bolą jestem za robotą i za poddaniem sie strumieniowi jakoś to trzeba ... naprzemiennie ? żeby niczego nie stracić ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 o częściach zwierząt 13.04.07, 22:47 to książka Arystotelesa gość żył chyba 300 lat przed nasza erą papieru nawet nie było ani druku jacys ludzie przepisywali jakieś papirusy (zresztą nie wiem na czym on pisał ???) przez pokolenia zanim nei wynaleziono setki lat potem druku i teraz ja sobie mogę do ręki wziąć jego książkę i czytać .... " We wszystkich rodzajach poznania i badań - zarówno wyższych jak niższych - istnieją, jak wiadomo dwie formy biegłości. Jedną z nich słusznie nazywamy nauką o rzeczach realnych, druga zaś specjalną kulturą. Bo jest cechą człowieka kulturalnego, ze jest w stanie wypowiadać trafne sady o sposobie, w jaki ktoś rozwija swoją myl: czy rozwija ja dobrze czy źle. Własnie za pomocą tego znaku rozpoznajemy czy krytyk posiada kulturę ogólną." Nie bardzo wiem o co chodziło autorowi ani czy miał rację (brak mi widać ogólnej kultury ? ;) ) ale dreszcze mnie przechodzi jak czytam te słowa i już sie nie mogę doczekać co też on dalej o częściach zwierząt napisze ;) fajnie by było siąść na piasku w Grecji i posłuchać tego wszystkiego co mówi ten filozof rozmyślający o częściach zwierząt tysiące lat temu i rozmyślający tak głęboko ze do dziś w podręcznikach biologii pojawia sie jego czcigodna postać Odpowiedz Link Zgłoś
lola_32 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 14.04.07, 10:32 Zaloz nowy watek solaris, bo ciezko sie czyta, to tak jak z gruba ksiazka, nie chce sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 wygoda 15.04.07, 23:55 to taki magiczny akt którego działanie rozumiem trudno to tłumaczyć ale założenie nowego wątku zabije go widziałam wiele takich śmierci wątków wartych przetrwania zcasem wygoda liczy się mniej :) w TYM wątku tkwi tyle energii (ludzie to wypracowali) że obdaruje cię on więcej niż zrobiłby ten skazany na śmierć nowo założony choć łatwiejszy klikaj na ostatnia stronę i uczestnicz w tej starodawnej jak na forumowe ramy budowli :) zaufaj że wiem co robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
bea573 Re: wygoda 16.04.07, 23:43 Swietny, interesujacy i niezwykly watek! Czytam od dluzszego czasu; trudne na jeden raz, ale wazna jest kontynuacja. Pytanie do Solaris: wspomnialas gdzies o warsztatach rozwojowych Dawida Rzepeckiego. Czy moglabys napisac o nich cos wiecej? w jaki sposob mozna sie tam zameldowac jako uczestnik? Bylam na jego stronie internetowej, ale informacji o konkretnych kursach czy warsztatach tam nie ma. Czy wystarczy do niego napisac, zglaszajac swoje zainteresowanie? Pozdrawiam serdecznie zyczac temu watkowi nieograniczonej ilosci wpisow bea Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zachowac skarb przeszłości 17.04.07, 01:25 zwykle Dawid organizuje co roku takie warsztaty mam nadzieję że w tym roku także jer zorganizuje (choć jeszcze faktycznie nie widziałam żadnej propozycja na ten rok) ciesze sie że czujesz ze kontynuacja jest ważna jest jak tradycja przechowuje całość dla tego kto wstąpił pierwszy raz .... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bea573 Re: zachowac skarb przeszłości 17.04.07, 10:31 Budujecie tu tradycje duchowosci w sensie i takim spojrzeniu na swiat (panteizm?), ktore religijna tradycja duchowosci (chrzescijanstwo, katolicyzm?) obchodza troche z boku. Wiec to wazny watek dla wszystkich poszukujacych. Tradycja zaklada wspolnote, wspolnota buduje wiezi i dialog, ich odczucie sprawia, ze ktos nie czuje sie samotny w swej drodze do... W tym watku jest dynamika... Dziekuje. bea Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: zachowac skarb przeszłości 17.04.07, 21:06 faktycznie jakos tak chce sie tu przychodzić ludziom kórych kręci pdobny rodzaj duchowości to jak muzyka która z tylu ludzii niby podobnych nagle grupuje w gorących zwolenników jazu hip hopu klasyki popu etno roka techno duchowość tez wymaga harmonni szuka tych kórych serce drgnie w podobnej chwili w psoobnej sytuacji wtedy jestes pzrez chwilę jakby bardziej jak w miłości dlatego lubię czytać co pięknego przytrafiło sie ludziom uświadomienie sobie mnie samej co odczułam jako piękno też jest wartościowe bo czasem przejdziesz drogą zmęczona i nie czujesz jakie to piękne te wolne spokojne kroki i nieco znużone ruchy rąk piękno czmycha wszędzie i warto go widzieć Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Lola, popatrz na wątek złotej rybki 17.04.07, 09:18 istnieje juz 3 lata i ma prawie 1500 wpisów. Moja rada: ustaw sobie na maksymalna liczbe postów na stronie (czyli 300) będzie Ci wygodniej czytać. Nb. ja lubię grube (ksiązki rzecz jasna) Odpowiedz Link Zgłoś
caruzzo MM przyjacielu;DD 19.04.07, 16:41 m.malone napisał: Moja rada: ustaw sobie na maksymalna liczbe postów na stronie (czyli 300) będzi > e Ci wygodniej czytać. Nb. ja lubię grube (ksiązki rzecz jasna) --------- O moj przyjaciel......co za bystrosc umysłu..testosteron Ci podskoczył??? A za kobietami to najwyzej mozesz się ogladac i poslinić..Widzsz jak dbam o Twój podeszly wiek.A swoją drogą dlaczego przyjacielu jestes taki zmienny. na jednym forum bezczelnie w zorgaziowanej grupie paswisz sie nad niewinną kobietą a tu udajesz ulozonego bawidamka.....wstyd.;D Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Caruzzo 19.04.07, 21:52 napisz coś o pięknie każdy z nas jest kim jest ale jednak wszyscy odczuwamy piękno co dla ciebie jest piękne Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 chwila 17.04.07, 01:27 witam cię który pierwszy raz oczami spoglądasz i pierwszy niepewny oddech bierzesz za darmo ze świata bierzesz wodę i mleko i ciepło bo potrzebujesz witam cię wojowniku który dla innych zostawisz świat jaki ci ofiarowano a może jeszcze piękniejszy jedzcie i pijcie przy ognisku zaśpiewajcie swoje historie pomilczcie o niezwykłej mocy chwili w niej początek i koniec i nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone chwile 17.04.07, 09:14 są jak krople... widać w nich bardzo wiele. Trzeba tylko się pochylić... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pochylony nad kroplą 18.04.07, 00:17 pochylony nad kroplą co rzekniesz wchodząc w ocean zanurzony w oceanie co poczniesz patrząc w niebo patrzący w niebo co poczniesz po smierci? umarły co poczniesz gdy sie znów urodzisz sol Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 surrealistyczna inwokacja 17.04.07, 11:59 youtube.com/watch?v=45iD3inmAvE Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 kiedy spojrzała w obiektyw 18.04.07, 00:24 patrzyła wiedząc że jest widziana choć nie wiedziała kto patrzy patrzyłam wiedząc że ona wie że patrze choć nie wie kim jestem symetria spojrzeń cienka nitka świadomości jak ołtarz Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Solaris 17.04.07, 21:09 Pytam, co bierzesz, poniewaz ja nie potrafilabym w tak wyrafinowany sposob powiedziec nieladnie ch w w d Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pięknie jeść 19.04.07, 01:10 od dziś zaczęłam głodówkę nie jest to całkowita głodówka bo piję soki owocowe w niezbyt dużej ilości i to tez jest piękne chciałabym nauczyć sie szacunku do jedzenia chciałabym schudnąć chciałabym zmienić rutynę dnia chciałabym oczyścić organizm chciałabym zmierzyć sie ze sobą zazdroszczę wszystkim kórzy potrafią pięknie jeść skąpo i bardzo wartościowo z rytuałem z szacunkiem z miłością skomponowane przemyślane potrawy ze świeżych różnorodnych pokarmów jem byle co i byle jak i potem .. z tego sie składam ;) imponują mi wegetarianie ponieważ podejmują sie trudnej diety z powodu pięknej idei myślę ze jedzenie zwierząt ( a mzoe takze roślin bo to tez żywe istoty) będzie uznane za wielkie barbarzyństwo jako barbarzynka bardzo lubię mięso nie mogę jednak znieść myśli ze zwierzęta które jem sa tak okrutnie hodowane transportowane i zabijane tak .. prymitywnie i okrutnie pięknie jeśc to dla mnie jeść z sercem oprawa tez jest ważna ale znam ludzie którzy pięknie ubrani przy cudnie nakrytych stołach jedząc dzieła kulinarne myślą mówią i czują tak negatywnie ze skóra cierpnie w pobliżu jakby sie siedział w pobliżu jakiegoś egzotycznego gatunku ważki Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: pięknie jeść 21.04.07, 15:39 O TOBIE Jesteś, Taka jesteś, że palce lizać I pachniesz tak, że aż ślinka cieknie Na wargach się rozpływasz pięknie. I chce mi się ciebie, i chce mi się Więcej, najwięcej i jeszcze. I o nic nie pytasz niczego w zamian nie chcesz, prócz tego, bym zjadał cię powoli, smakując drobina po odrobinie, kostka po kosteczce bym czuł, jak w pełnych słodkości ustach czekoladowe ciało mięknie. Zbigniew Matyjaszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 palce lizać 21.04.07, 18:31 każda kobieta o tym marzy .. aby była dla kogoś tak smaczna jak w wierszu który przytoczyłaś Ar ;) dlatego kobiety lubią kobieciarzy czuja ze oni potrafią smakować je tak jak zwyczajni faceci nie potrafią jest to zatem wątek ku czci kobieciarzy może i są niestali niewierni ale za to dają kobietom prawdziwe odczucie że są smaczne :) :) :) fajny wiersz Areto ;) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: palce lizać 22.04.07, 15:27 sprowokowałaś mnie, Sol, tą głodówką:) bo po co tyle wyrzeczeń, takie katusze? kobieciarze to wolą kobiety, a nie szkielety;) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 szlachetność z zimnymi nogami 22.04.07, 22:51 moja głodówka jest przyjemna i mówiąc szczerze to nie czuję głodu Raczej kiedy jem wciąż czuję sie głodna (a to na ciasteczko a to na czekoladę a to na serek) tylko nogi mi marzną okropnie ale za to jak sie dobrze czuję ! głodówka uszlachetnia czuję sie już taka szlachetna ze jeszcze mi tylko brakuje żebym była szlachetna i szczupła !!:) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 chwila zadumy i spokoju.... 19.04.07, 12:20 www.youtube.com/watch?v=yOaoUx0Mc0Q&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 piekne wizje 19.04.07, 21:15 i łagodna muzyka potrafią wrażliwą duszę wprowadzić w stan ... odmienny kocham fantastykę choć ostatnio nie czytam jej wywarła ona na mnie swoje piętno otwarła mnie na światy inne jeszcze inne te w których walczę o przetrwanie i miejsce w społecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: piekne wizje 20.04.07, 11:25 solaris_38 napisała: > i łagodna muzyka potrafią wrażliwą duszę wprowadzić w stan ... odmienny oj tak:) podczytuję wątek, wybacz Sol, że się nie wpisuję ja tak po prostu wolę światem się zachwycać........cicho i bez słów uroda świata mnie zatyka :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 wasze dotyki 21.04.07, 01:25 cudne uczucie łączenia sie i poprzez co? poprzez jakieś cienkie rurki przewody rurki i przewody niosą potrzebę dotyku myślą :) dotykanie w życiu jest bardzo ważne dziękuje za wsze dotyki Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 wasze dotyki 21.04.07, 15:29 * * * (Powinno się...) Powinno się przynajmniej raz dziennie przeczytać jakiś ładny wiersz, zobaczyć piękny obraz, posłuchać przyjemnej piosenki lub porozmawiać z najlepszym przyjacielem. W ten sposób budujemy piękniejszą, bardziej wartościową część naszego istnienia. Heinrich von Kleist Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 bawić się 21.04.07, 18:24 powinno sie raz dziennie bawić swawolić gonić za piłeczką zabawa nie jest sensem życia ale jest jego niezbędną częścią bez zabawy nie można prawdziwie spełniać swych obowiązków zabawa otwiera rozluźnia i daje przestrzeń zmienia na chwile perspektywę i aktywizuje i nasyca radoscią ciało i umysł kto bawi sie raz dziennie ? dzieci zatem badzmy jak dzieci dorośli przypominją to sobie po alkoholu lub zakochani Odpowiedz Link Zgłoś
koniec_z_tym1 Re: wasze dotyki 22.04.07, 22:15 podbijam watek ;) Stanowczo za rzadko piszesz solaris_38 Pozdrowienia wiosenne sle Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dotyk 22.04.07, 22:44 dotykani ludzie lepiej sie rozwijają i więcej piszą;) :) :) może nie dziś ale napiszę coś .. więcej :) a teraz idę sie kąpać bo wymagam karharsis dziękuje za dotyk sol Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 mandale z piasku 21.04.07, 18:20 1. przybiegł do moich stóp szczeniak biegał i kręcił się ocierał wąchał to tu to tam niby próbował wejść ale jakoś tak w połowie już coś innego próbował położył na chwile głowę na moich kolanach ale zaraz potem zaczął gryźć skarpetkę w połowie ruchu już chciał gonić za swoim ogonrem cokolwiek nie robił robił to z wielką energią i zapałem choć .. do niczego to nie prowadziło 2. kiedy moja córka była mała poszliśmy na spacer na plażę szliśmy i szliśmy ona wybiegała przed nami i robiło dołki w piasku ale tylko tyle ile zdążyła zanim doszliśmy potem znów i znów to kopanie dołków nigdy jej sie nudziło kopała jakby to było bardzo ważne zadanie radość radość w ruchach robienie rzeczy dla radosci a nie dla wyniku 3. buddyjscy mnisi podobno dla ćwiczenia robią latami mandale z piasku tylko po to aby je potem rozburzyc Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: mandale z piasku 23.04.07, 23:28 .....(Ileż ma w sobie....) Ileż ma w sobie Szczęścia Kamyk - Bez lęku przed Koniecznościami, Nie dbając o Kariery przebieg, Toczy się Drogą sam przed siebie - W Burej Powłoce zawarł prostą Sumę barw, jakie miewa Kosmos - Jak Słońce niezależny, istnieć Potrafi sam lub w towarzystwie, Bez komplikacji, planu, trudu Spełniając Dekret Absolutu - Emily Elizabeth Dickinson tłum. Stanisław Barańczak Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 like roling stone :) piekne 25.04.07, 00:21 Aretha skąd ty to bierzesz? masz chyba wszystkie tomiki poezji :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana z doswiadczenia 29.04.07, 20:39 Madra mame ma corka. Ciezko jej bedzie (jest?) przejsc okres dojrzewania. No bo jak tu sie zbuntowac przeciwko TAKIEMU systemowi wartosci...? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 trud buntu i trud dobudowania kolejengo szczebla 01.05.07, 00:38 kurcze nigdy o tym nie pomyślałam ! kiedyś śniło sie jej ze jest wieża z ludzi jeden na drugim a potem jesteśmy my rodzice a na szczycie ona jej ręce falują w powietrzu jest na szczycie i BOI SIĘ Ona już przeszła ten czas ale nie było lekko to było niesamowite doświadczenie bardzo trudne ekstremalnie Teraz siostra to przezywa i tylko tyle jej mogę powiedzieć ze to mija w tym wypadku przemijanie okazuje sie jak cudowny plaster metamorfozy Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: trud buntu i trud dobudowania kolejengo szcz 06.05.07, 20:50 Tak sobie myslalam o tym co tu napisala przez jakis czas i to mi nasunelo takie przemyslenia ze ta wieza z ludzi, ten sen, pokazuje ze istnieje hierarchia, powiedz mi, jak ja rozumiesz? Sama bardzo boje sie kategoryzowania ludzi - lepsi/gorsi; bardzo bym nie chciala przekazac nikomu (np swoim dzieciom) tego co niechcacy przekazali mi rodzice a mianowicie ze ludzie glupi czy prosci sa gorsi pod jakims wzgledem, bardzo sparzylam sie na ocenianiu i kategoryzowaniu ludzi ale to spowodowalo jakis konflikt wewnetrzny ktory mam: jak moge jednoczesnie cenic sobie madrosc, wrazliwosc, dobro, milosc jednoczesnie nie oceniajac zle ich przeciwienstw... Tym bardziej ze religia katolicka jaka wyznaje wskazuje wrecz ze prostota jest dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: trud buntu i trud dobudowania kolejengo szcz 08.05.07, 00:52 myślę ze można mówić o gorsz ości czy lepszości ale tylko w pojedynczej kategorii np ten jest wyższy a ten niższy ten ma lepszy słuch a ten gorszy tez zaawansowany ewolucyjnie ten prostrzy wiele cech ma kryteria płynne i zmienne w zależnoscui od czasu wieku kultury płci itd np uroda gust muzyczny ale nawet jesli dany człowiek ma wszystkie cechy gorsze od innego nie wynika z tego ani trochę ze gorszy bo każde istnienie jako istnienie ma w sobie podobną range czy jest to bakteria czy ryba czy ssak wszystko bowiem jest całością i działa jak system choć my nie czujemy tych połączeń moje ręce nie są moje jesli maja jakiś talent to jest talent świata jesli sa złe jest to zło świata i świat ma chorobę problem lub może tylko wietrzna ospę :) :) :) nic nie jest samotne i nic z siebie nie powstało lecz tego co pzred nim i po nim dlatego nie można sie bać nazywać że ten wyższy a ten niższy ale wywyższyć sie na tej podstaw to nadużycie próba przechwycenia wspólnego dla siebie (co wynika z niedostrzegania nieubłaganych połączeń z cała reszta, wobec kóych nic nie jest nasze ani cudze a wszystko wspólne nasz wspólny morderca idzie nam zamordować nasze dziecko nasz złodziej nam ukradnie nasze pieniądze nasz malarz narysuje nasze wspólne obrazy zaśpiewa nasze piosenki kurcze chyba juz późno i moje fantazje robią sie jak we śnie odważne :) dobranoc Miła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: świat jest coraz pięknieszy ? 23.04.07, 20:55 www.flickr.com/photos/marcusjb/169796142/in/set-72157594169703812/ na razie to tyle ale bede dalej myslec! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 spytaj kucharza 23.04.07, 23:05 patrzysz patrzysz a to wszystko jest serial wylosowałeś główną rolę teraźniejszoścć graj póki sił graj najpiękniej złe sceny niech ci sił nie zabiorą są solą dobrych nie przegap są słodyczą i uwierz że kwasne i gorzkie sa bardzo ważne jesli nie wierzysz spytaj kucharza Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 i faramaceuty ;) 23.04.07, 23:07 możesz też spytać aptekarza jak gorzkimi smakami wyleczyć .. błędy i skutki przypadków Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: spytaj kucharza 25.04.07, 23:13 Trudne zadanie - widziec siebie z boku. Czasem nawet niewykonalne. Wczoraj wieczorem zagralam swoja role calkiem zapominajac ze to tylko film... tak talnie sie zatracialam w graniu. Nie zaluje przezycia bo bylo dobre. Ale czy zdrowe? Albo znow czegos nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 smak świadomosci 25.04.07, 23:38 świadomość zatracania sie jest dowodem na wychodzenie skoro czujesz ze byłaś zatracona to mówisz to z pozycji kogoś kto to już WIDZI zatracony nie widzi ja też wiele rzezcy widzę dopiero potem jak wraca świadomość i niech wraca :) to nowa gałąź niezwykle interesujaca przynosi też odrobinę a z czasem wiele ukojenia w naszych szaleństwach Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: świat jest coraz pięknieszy ? 23.04.07, 21:36 Tego piekna jest wiecej :-) www.chihuly.com/seaforms/selsea.html Kazdy z naglokow w tym linku prowadzi do galerii niesamowitych form ze szkla - od godziny sie na nie patrze - sa takie delikatne, kruche, kolorowe, gladkie, doskonale.... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 kolorowe 23.04.07, 22:57 najbardziej urzeka mnie to pierwsze kolorowe choć i drugie zdradza inteligencję i miłość przestrzeni oba wywołuję głęboką potrzebę kontemplacji zawierają też jakiś rodzaj zagadki niepokoju są bardzo piękne uwielbiam Andersena było mi przykro kiedy się dowiedziałam jakim nieciekawym człowiekiem był w realu potem często zdarzało mi się przezywac zdziwienie i rozczarowanie ze twórcy których podziwiałam jako ludzie są marni kiepscy byle jacy piękno które widza nie ma miejsca w ich życiu POZA tworzeniem jednak nic nie odbierze im tego cudownego daru i potrzeby kreowania piękna szukania go otwierania mu ścieżek także w inne cudze serca czas biegł teraz pozostał mi tylko radość i wdzięczność Słoneczna wiesz dlaczego o tym pisze jest tak wiele piękna choć niezdolni go jesteśmy widzieć dziękuje za Kolorowe tobie i autorowi pewnie przyśni mi sie tej nocy kolorowe parasole przejrzyste pełne światła przrestzreni i lekkości wsród kolorowej przestrzeni wisi pytanie tylko o co pyta może sen odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: kolorowe 25.04.07, 23:08 najbardziej urzeka mnie to pierwsze kolorowe > choć i drugie zdradza inteligencję i miłość przestrzeni Ten drugi link zawiera cale mnostwo zdjec pieknych szklanych form - widzialas jakies? www.chihuly.com/seaforms/seafA006.html np to powyzej mi sie bardzo podoba, ale prawde piszac co jedno dzielo tego artysty to lepiej. > czas biegł > teraz pozostał mi tylko radość i wdzięczność > Słoneczna wiesz dlaczego o tym pisze no wlasnie ... nie do konca wiem... czy to dlatego ze pod latarnia najciemniej? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: kolorowe 26.04.07, 00:22 "uwielbiam Andersena było mi przykro kiedy się dowiedziałam jakim nieciekawym człowiekiem był w realu potem często zdarzało mi się przezywac zdziwienie i rozczarowanie ze twórcy których podziwiałam jako ludzie są marni kiepscy byle jacy " tak.... bo tak milo jest myslec ze to co widzimy (a jest piekne) odzwierciedla piekno duszy tego ktory dal tej rzeczy zycie ,stworzyl ja. Tak dobrze jest na chwile zatracic sie w uludzie ze mamy przed soba cos tak pieknego ze prawie idealnego.... ze byc moze w jakim sensie zblizamy sie do doskonalosci za ktora MUSI stac ktos nadludzki, wszak dzielo bylo tak cudowne... a potem znow okazuje sie ze to tylko czlowiek, ze wszystkimi swoimi wadami i bledami je stworzyl. Moze dlatego lepiej jest oddzielic ocene dziela od tworcy i jak ja, myslec ze (niektore) rzeczy bywaja idealne jesli nadajemy im takie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 łaciate życie 26.04.07, 00:56 dobrze jest zachwycić sie twórcą w jego dziele równocześnei nie nakładając mu jarzma doskonałości w całości jego istnienia wtedy zachwyt moze być głęboki prawdziwy i nie grozi nieuchronnym rozczarowaniem :) :) :) oddaje szacunek doskonałości tam gdzie ono jest choć to wcale nie łatwe z powodu dysonansu umysł chce po najmniejszej linii oporu wiec żeby było albo piękny albo zły a tu życie daje kontrę i wielu obraża sie na świat twierdząc ze nie ma w nim piękna tylko dlatego ze współwystępuje ono zmieszane ze słabością brzydotą i ułomnością które sa tak ludzkie i tak nieludzkie że hej ! a ja wolę wysłuskać to co piękne i oddać mu hołd Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 fikanie nad przepaścią 25.04.07, 00:28 oglądałam dziś takie dodatek do Gazety wyborczej Indonezja 25 zł ale ja bez kasy jestem więc :) siadłam sobie i oglądałam w sklepie ale piękne dwa obrazki przemówiły do mnie w magiczny sposób otworzyły sie tak jakby to nie były zdjęcia ale okno przez które wyglądam wyglądam całym ciałem poza ramę okna jeden był taki że oto most z powodu zielonej mgły - most ten zaczyna sie i kończy w zawieszeniu na ten bambusowy mostek niknący nad przepaścią wchodzi mała sylwetka ludzka jak smukły kruchy strzępek dagerotypu i nagle i ja szłam przez chwile nad przepaścią po bambusowym mostku jakbym tędy szła nie pierwszy raz lekko kołysząc sie bez lęku zasnuta w monotonnym ruchu ciała po trasie którą przemierzam od lat a drugi obrazek to dzieci skaczące nad przepaścią przepaść straszliwa nie widać żadnego jej brzegu a w powietrzu wiszą malutkie sylwetki z rozcapierzonymi nogami i rękami skaczący chłopcy ich drobniutkie chudziutkie całka spadające w przepaść fikając nogami zwierzęta nie boją sie życia dzieci czasem też a mnie wciąż zdaje sie po kobiecemu ze życie trzeba chronić .. nawet .. za cenę życia :) ;) ;) b. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: fikanie nad przepaścią 25.04.07, 09:17 Solaris: ... > a mnie wciąż zdaje sie po kobiecemu ze życie trzeba chronić .. nawet .. za > cenę życia czemu uważasz, że to kobiece? Mam na myśli ochronę czy obronę życia... zdarzyło mi się dwa razy, że chroniąc życie sam znalazłem się bardzo blisko śmierci. Raz był to staruszek, którego wyrwałem spod tramwaju. Drugi kiedy ratując od śmierci moją sunię, rzuciłem sie pod nadjeżdżający samochód. W obu przypadkach zadziałał jakiś głęboki instynkt - nie było czasu na myślenie... i nie piszę po to, żeby się chwalić. Bo jeśli działa się pod wpływem instynktu to chyba nie powód do chwały. Myślenie o tym, że mogło się skończyć inaczej, przyszło potem... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 życie za cenę życia 25.04.07, 22:42 kiedy pisałam ze chronią życie za cenę życia :) miałam na myśli że kobiety chronią życie nawet zamykając je w klatce z obawy przed utrata życia zachowują sie bardzo zachowawczo to faceci latają na księżyc i włażą do dziury chodzi o paradoks jak biblijne "kto chce zachowac życie ten ej straci a kto je straci ten je zachowa" kiedy bardzo chronisz życie NIGDY nie poczujesz jak to jest zaryzykować siedzisz na kanapie i .. jesteś bezpieczny Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: życie za cenę życia 26.04.07, 09:24 ta chroniąca życie (nie tylko życie zresztą) kobieca "zachowawczość" jest konieczna. Wątpię czy nasz gatunek przetrwałby bez niej. Podobnie potrzebne są cechy "męskie", o których piszesz. Choć wszystko to po trosze się miesza. Pamiętasz przecież Wandę Rutkiewicz. Była to kobieta niezwykle ciepła i pełna kobiecości. I taką Ją zapamiętałem. Ale wybrała drogę, jakiej nie powstydziłby się żaden facet. I tę swoją ostatnią drogę też... A Twój wątek żyje i nie waham się tu - wręcz rozkwita. Gratuluję pomysłu, choć początkowo wątpiłem w to, że będzie tak trwały. Widać wszyscy się mylimy. A ja nie chciałbym być nieomylny... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 w lewo ? czy prawo ? 26.04.07, 23:13 on rozkwita miedzy nami:) i miło ze czasem sygnał że jeszcze jakiś ktoś .. tez :) zgadzam sie że zarówno męski jak kobiecy rodzaj istnienia choć sprzeczne z sobą tylko razem dają pełnie możliwiości człowieka kiedyś myśLAłąm ze KTOŚ MUSI MIEĆ OBIEKTYWNą RACJę teraz wiem ze owszem racja obiektywna jest ale tylko pod danym katem , dla danego wybranego celu tymczasem to wszystko tworzy całość na rzecz której pracuje plus minus i podążający w przeciwne strony mzoę każda całosc jest kula co rosnei w lewo i prawo po co kłócić się czy lepsze lewo czy prawo kto widzi sens prawej strony świata niech idzie w [prawo kto chce iśc w góre niech tam kombinuje jak dojść a kto schodzi do groty niech stamtąd czerpie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 jest tyle przestrzeni 25.04.07, 22:50 szłam po ulicy i zaskakiwała mnie na każdym kroku ilość przestrzeni nie umiem tego opisać .. ta przestrzeń jest jak morze w którym pływają ryby matka :) a poza tym ponieważ kupiłam sobie buty i czerwoną sukienkę ten dzień był wyjątkowy od razu ja założyłam to wszystko są rodzaje piękna czy facet moze wiedzieć jak to jest iść przez miasto w czerwonej sukience z wypięta piersią :) ano nie faceci mają swoje inne rodzaje dotknięć z pięknem Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 castello 26.04.07, 23:25 oglądałam zdjęcia zamków stare mury konstrukcje estetyka ekonomia oddech czasu wionie z pradawnych głębi starość jest taka romantyczna (hłe hłe - nikt sie nie oburzy? bo ona romantyczna dla oglądającego i to z bardzo daleka bo kto zachwyca sie staruszką/ najwcześniej dziecko (pomijam tych co kochają bo oni widzą) ale równocześnie przyszło mi do głowy przecież te twierdze bronią człowieka przed człowiekiem są pomnikiem aktywnej agresji reliktem zwierzęcej natury drapieżnika które a wciąż w nas jest ale ... jakoś sie cywilizuje .. a może nie ? człowiek z wygody przestanie być drapieżnikiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 28.04.07, 01:23 pic wodę prosto ze źródła ustami dotykać wody czuć jej zapach opowieść co stracilsmy pijąc z ozdobnych filiżanek przedstawiających .. . (!) - jelenia u wodopoju co zyskaliśmy wkładając tyle energii aby z gliny uczynić naczynie z uszkiem zawiłym i malować je na tysiące sposobów i technik i wzorów czy kruk albo lew ofiarę swoją złapawszy na ozdobnych naczyniach je kładą wśród brusznic i liści celebrujemy jedzenie i picie tak jeszcze prosto jedynie formą naczynia Odpowiedz Link Zgłoś
narko_manka Re: świat jest coraz pięknieszy ? 28.04.07, 23:40 Cokolwiek przeciw, to masz racje:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 :) 29.04.07, 19:37 nie rozumiem ale pozdrawiam i dziękuję za podniesienie wątku :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: :) 29.04.07, 21:30 witam w progach Gospodynię. Twój wątek, jest tak imponujący,że nie wiedziałam jak sie wpisac. Brak orientacji, a po za tym słówko wyjaśnienia: nie "czułam" tytułu. pozdrawiam serdecznie i dziekuje raz jeszcze, za Twoja interpretację Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: :) 29.04.07, 21:39 Solaris, Twój wątek jest tak imponujący,że- przyznam- nie wiedziałam jak Ci sie wpisac. Poza tym, nie "czułam" tytułu. Taki tam sceptycyzm, na wstepie. Raz jeszcze dziekuje Ci za Twoja interpretacje pozdrawiam serdecznie. ps nie mam przekonania, do piekności tego świata i żałuję...bo pewnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: :) 29.04.07, 21:41 hehe, napisałam raz i nic weszło z opóźnieniem no to napisałam drugi raz, patrze,a w miedzyczasie ten pierwszy wszedł i wyszlo razy dwa, troche głupio Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: :) 29.04.07, 22:07 niestety, wszystko robie szybko nie kontemplując, nie smakując. Za gwałtownie, za kompulsywnie. I trace... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 w sprawie jajecznicy :) :) :) ewa i adam 01.05.07, 00:46 tu sa dwie ważne sprawy a może trzy? jedna to ze smakowanie druga to ze na głodówce będąc może lepiej jej smak sobie wyobrażam niż smakujący a trzecia to zasługiwanie na posiłek adam często ostro pracuje i wierzę że jego posiłek może być proporcjonalnie smaczniejszy ? :) co do główki to chcę uściślić ze teraz (po 2 tygodniach soków) wchodzę w etap bulionów baaardzo dobry etap moje przeżycia sa niesamowite czuję przedziwne ciepło które szybko rozchodzi sie po ciel i ulege w sercu jakby mi ktoś serce głaskał to sie dzieje w już w minutę podczas smakowania cudowne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: świat jest coraz pięknieszy ? 01.05.07, 00:46 Żółte kartki, kinkiet, przyćmione światło...spokój milosc.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 01.05.07, 00:50 Malonku miły jakże długo cię tu nie było :) jem wprawdzie bulion ale i tak życie mnie przerasta nadszedł bowiem rowerek stacjonarny i choć zapewniano mnei ze będzie miał tylko TRZY ŚRUBY DO SKRĘCENIA okazało sie zę jest w 120 częściach a instrukcja składania jest po czesku rysunki sa na szczęście uniwersalne swoją droga jakie to ciekawe ze słowa poszły droga odmiennych kodów a obrazki zostały te same wspólnie zrozumiałe Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: świat jest coraz pięknieszy ? 01.05.07, 01:04 no tak bo pewnie twój rower jest po to by stac w miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 faktycznie stacjonarny (pudłowo zresztą) 01.05.07, 01:26 ale można stać jako kupa części i jako rower czynny choc stacjonarny już mi sie marzy wynająć jakiegoś faceta niech składa te puzle Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: faktycznie stacjonarny (pudłowo zresztą) 01.05.07, 11:02 w kwestii rowerów mam 5 rowerów, kazdy z nich przed sezonem, rok temu, naprawiłem. Załatałem dziury, wymieniłem szprychy, wycentrowałem, przemalowałem, naprawiłem przerzutki..roboty na tydzień. Teraz znowu stanąłem przed tymi rowerami... Kupiłem nowy! Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Solaris 01.05.07, 13:37 solaris_38 napisała: > ale można stać jako kupa części i jako rower czynny choc stacjonarny > > już mi sie marzy wynająć jakiegoś faceta > niech składa te puzle A kiedy chcesz zaczać kręcić na tym rowerku? ps. długo mnie tu nie było, bo coraz trudniej znaleźć coś naprawdę ładnego do Twojego wątku. Co raz piekniejszy sie staje:) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Mister Malone 01.05.07, 18:22 piękna okruchy znaleźć można wszędzie i codziennie poczuć jego smak choćby koniuszkiem języka ktoś jest tak bardzo piękniejszy ktoś inny więcej ma wszystkiego czego by sie chciało ktoś inny śpiewa cudnie maluje tak że wchodzi sie w obraz jak w mgłę ktoś inny jest młodszy madrzejszy ktoś wymyśla teorie względności ktoś pracuje jak Atlas co na swych barkach świat dźwiga a ja choćbym była najmniejsza najbrzydsza i najgłupsza chce brzegiem rzeki iść jak po królewskim dworze *** to proza poetycka nastrój chwili wizja bo pisząc szłam mała kulawa i brzydka biedronka albo pies słonecznym brzegiem rzeki bezgranicznie kochając świat co mnie pozbawił nogi władzy młodości lecz obdarował tak hojnie SOBĄ całym Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Życie jest........ 01.05.07, 20:20 Życie jest szansą,korzystaj z niej. Życie jest pięknem, podziwiaj je. Życie jest szczęściem, kosztuj go. Życie jest marzeniem, urzeczywistniaj je. Życie jest wyzwaniem, stawiaj mu czoło. Życie jest zadaniem, spełniaj je. Życie jest zabawą, baw się nim. Życie jest cenne, troszcz się o nie. Życie jest bogactwem, pilnuj go. Życie jest miłością, ciesz się nią. Życie jest tajemnicą, staraj się ją przeniknąć. Życie jest obietnicą, dopełnij jej. Życie jest hymnem, śpiewaj go. Życie jest walką, przyjmij ją. Życie jest tragedią, weż ją na swe barki. Życie jest przygodą, nie bój się jej. Życie jest szczęściem, zasłuż na nie. Życie jest życiem, broń go. Matka Teresa z Kalkuty Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Matka Teresa 02.05.07, 02:53 Nie wiedziałam że ona takie mądre rzeczy pisała myślałam ze ona spełnia sie w czynie :) muszę sie nad tym zastanowić w swoim własnym kontekście dzięki :) ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
n.nuta Re: Solaris 01.05.07, 18:46 a ode mnie przyjmij to: www.ewa.bicom.pl/chwile2/s241.htm Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 :) 02.05.07, 02:51 cieszę się jak dziecko i to potrójnie ! 1. bo uwielbiam Gałczyńskiego i z radością go sobie przypominiałam wiele gość pijał (poeci czasem piją) ale jak daleko docierał w swojej poezji jaki miał poczucie klimatu i humoru :) Bardzo bardzo dziękuje 2.cieszę sie zawsze jak widzę że ktoś czyta watek i jeszcze do tego odważy sie coś dodać od siebie 3. cieszę sie bo także Inni będą mieli okazje go sobie przypomnieć lub poznać ;) Kto go nie czytał niech spróbuje i liryki i kabaret i .... "Dlaczego ogórek nie śpiewa" ten wierszyk poznałam jako mała dziewczynka i pamiętam go do tej pory choć pamięć mam zdecydowanie słabą może zresztą nie dokładnie pamiętam oto on :) ale nie będę sprawdzać to będzie właśnie z pamięci ;) ;) ;) i to o żadnej porze bo widać z woli nieba prawdopodobnie nie może a jeśli pragnie ? gorąco? hak dotąd nikt ? jak skowronek ? a jesli w słoju nocą łzy wylewa zielone ? mijają lata raz słoneczko raz chmurka a my obojętnie przechodzimy obok niejednego ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Solaris 02.05.07, 09:25 A to dotarło do mnie w pełni, gdy Jej zabrakło. Czemu tak jest? www.ewa.bicom.pl/chwile/s79.htm Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 w deszczu maleńkich żółtych kwiatów 01.05.07, 18:13 załączam z wątku miłej dla mnie osoby bo bardzo mi sie podoba ktokolwiek ma coś pięknego zapraszam www.youtube.com/watch?v=RHrT2x8_S6Q Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana jeszcze coz znalazlam! 02.05.07, 15:54 www.youtube.com/watch?v=NCdIRjMFz7g&mode=related&search= A wlasciwie to juz jakis czas temu odkrylam (no dobra, ktos mi pomogl ten film odkryc ;-))a teraz mi sie przypomnialo i doszlam do wniosku ze do twojego watku sie nada :-) "Baraka" jest filmem rezysera "Koyaanisqatsi" - obejrzalam tylko drugi ale kilka scenek na YouTube z Baraki utwierdzilo mnie w przekonaniu zeby nadrobic zaleglosci i Barake tez obejrzec. Jak bedziesz miec okazje (o ile tego nie zrobilas do tej pory) sproboj dostac te filmy na DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 :) 03.05.07, 23:27 dziś już nie obejrzę ale jutro na pewno :) bardzo lubię inspiracje wiec dziękuję :) dziś tylko powiem ze koleżanka opowiedziała mi dziś o najsmutniejszej chwili 'kiedy jako dziecko nagle zrozumiała ze jest OSOBNA od płoty kamieni innych ludzi z kolei mistycy szukają drogi to tego utraconego połączenia z całoscią bo to daje radość zagubioną radość wszystkim tego życzę :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 odbicia odbić 06.05.07, 13:06 odczuwam że pogłębiasz swoje uczestnictwo to wspaniałe także to czego sie boimy jest niewidzialne cały świąt dla nas niewidzialny okruchy ledwie z pewnych fragmentów ale czyż nie jesteśmy dzielni rozwijając sie jako życie na bazie okruchów z okruchów fragmentów odbić odbić odbić to cud ze mosty budujemy że budujemy statki kosmiczne i wynajdujemy aspirynę ale tak dobrze uświadomić sobie od czasu do czasu że i nasz zachwyt ma korzenie sięgając głębiej niż nasza percepcja i moc umysłu :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: :) 06.05.07, 20:51 I co, obejrzalas? Zeby zrozumiec slowa kolezanki ktore cytujesz musze wiedziec co to jest plota kamieni... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: :) 08.05.07, 00:34 teraz i tak jest lepiej bo jest jednak edytor kiedyś popatrzyłam na jakiś stary wpis i o zgrozo !! nie dał sie wcale odczytać !! tyle błędów co do szczegółów to Mistrz Malone ma racje faktycznie chodziło o płot :) a w sprawie piękna to byłam na targu staroci niektóre rzeczy miały ducha pięknego ducha nie wiem czyj to duch twórcy wykonawcy poprzedniego posiadacz może ich wszystkich :);) kupiłam stara secesyjną ramkę chce narysować tam coś pięknego nawet jesli to będą tylko linje Odpowiedz Link Zgłoś
jansou Re: świat jest coraz pięknieszy ? 08.05.07, 14:35 bez urazy, ale czy ty coś popalasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: świat jest coraz pięknieszy ? 08.05.07, 14:39 bez urazy, myślę że nie nadążasz... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: świat jest coraz pięknieszy ? 09.05.07, 01:20 kiedy chodzę na tańce zdarza sie że ktoś sądzi że jestem na tripie lub choćby pijana trudno pojąc ze świat może być piękny bez dopalaczy a trans wywołuje piękno muzyki i złączenei sie z jej sercem chemiczne stymulanty nie są drogą do raju przeciwnie nawet medytacja może być groźna choć to dobra droga Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Indie- Indie Czerwone- czerwone 09.05.07, 19:06 zasłona w indyjskie wzory głęboka indyjska czerwień wielkie słonie maszerujące w czerwonej mgle z podniesionymi trąbami wśród fraktalnych rozet za 14 zł dwie kupiłam w ciucholandzie dwie zasłony jedna służy za kapę na łóżku druga odpoczywa :) za każdym razem jak patrzę zachwyca mnie umysł który tak a tkaninę zaplanował łączy nas wspólny zachwyt iluś ludzi na świecie ma taką sama narzutę (to chyba firana jakaś ozdobna była wyjściowo) iluś ludzi cieszy się zyjąc wśród tycvh głebokich spokojnych czarwieni szkoda ze nie znam nazwy\malarze wszak nazwali kolory dokładniej niż język potoczny Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana podziele sie z toba... 10.05.07, 22:43 moim (moim, niczyj wplyw!) ulubionym artysta. Na jego obrazy moge patrzec godzinami i naprawde wdzieczna jestem ze urodzilam sie w czasie kiedy on juz na tym swiecie byl i moge ogladac jego dziela: Marc Chagall. Nie mam ulubionego obrazu czy rysunku - kazdy jest wyjatkowy. Niektore z linkow do jego prac: www.chagallpaintings.org/paintings.html images.google.pl/images?q=marc+chagall&svnum=10&um=1&hl=pl&lr=&start=20&sa=N&ndsp=20 www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/marc_chagall/marc_chagall.htm Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Chagal jest poetą 14.05.07, 22:15 który dotknął wielu dusz wzbudził poczucie wspólnoty marzeń nadzieję ze można sie spotkać z inna istota w przestrzeni wiszącej nad dachami nocą we wspomnieniu dźwięku skrzypiec oplatającym wieczorne prądy maciejkowych bajek w jego muzeum pztesiedziałam wiele godzin cał ściana na jeden obraz cały budynek ma klimat dyskretnego dzieła sztuki i dot ego gromady japońskich turystów robiące nieustannie zdjęcia ale nie obrazom ;) tylko sobie na tle obrazów ich wizyty nazwałabym "wizyty w muzeum dziecka wylanego z kąpielą" i w zasadzie nieważne które to muzeum wszam japońska koleżanka wygląda niewiele inaczej na tle chagala czy salvadora Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 tego Wam i sobie życzę:) 13.05.07, 14:28 www.oficyna4k.iq.pl/kartprzyr_seria2_pliki/b36.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 pożywne posiłki 14.05.07, 22:22 ponoć nie tzreba o to się martwić ponoć "każdy dzień jest świetnym dniem" czy świetny film to nieustajaca komedia i sielanka? czy nie trzeba życiu smaków gorzkich słonych i ciężkich kwaśnych i słodkich pikantnych ostrych i mięsnych a jesli tak jest to JUZ mamy wszystko co do szczęścia potzreba tylko sie oddać kontemplacji i działaniu w odpowiednich proporcjach tylko sie na świat nie urażać ze niedość smaczny bo wśród milionów jego wytworów jest dość tych z których można stworzyć pożywne posiłki :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 poszerzone pole walki 15.05.07, 23:47 to chyba najsmutniejsza książka jaką przeczytałam Houellebecq oto końcowy najsmutniejszy fragment "Jest 21 czerwca. jest ciepło cudownie wiosennie. Otacza mnie prawdziwy wiejski las. Urwiste ścieżki, polany, słońce przezierające przez drzewa. Łąki usłane żonkilami. Można poczuć sie dobrze, szczęśliwie. Wyciągam się w trawie na słońcu. I zaczynam cierpieć. Leżąc na tej łące tak miękkiej, pośród tak przyjaznego i uspokajającego pejzażu. Wszystko co mogłoby być źródłem UCZESTNICTWA PRZYJEMNOŚCI NIEWINNEJ HARMONII ZMYSŁÓW staje sie źródłem cierpienia i nieszcześcia. jednocześnie przeczuwam z zaskakująca gwałtownością MOŻLIWOŚĆ radości. Poczucie odłączenia jest totalne Jestem uwieziony sam w sobie Wyższa synteza sie nie dokona Cel życia chybiony Jest druga po południu " Jakże wielu ludzi cierpi z powodu tego odłączenia Tego odłączania którego sami dokonali tego świat którego sami sie wyparli tego ofiarnego męczeńskiego scenariusza który tak ich urzekł tego braku miłości do ludzi a nawet do łąki w której istocie zawiera sie cała słodycz macierzyństwa Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dziecko bezsensu i sensu 17.05.07, 01:04 dlaczego człowiek postrzega sie odłączony a może jest i faktycznie musi sie dopiero dokonać wyższa synteza pierwszy etap etap zamknięty etap kokonu drugi etap etap otwierania oczu umysłu świadomości jak ona drga na nieruchomym wietrze i to zdanie kto chce swe życie ocalić straci je a kto je straci zyska etap otwarty lecz nie stracony ale i ci co zamknięci nie sadzę że są straceni podziwiam splataną i wzajemnie zależną sieć dziwności wierzę że stanowi całość nosorożec wraz ze mną idzie ta sama plażą tym samym skrajem losu oddychamy tym samym tlenem z płuc ziemi oddaje swój szacunek lwom myszom kwiatom i chwastom małpom rybikom i chruścielom ludziom kamienia łupanego ludziom starego testamentu i nowego i islamu i tym cod niebem bezimiennym bez bogów oddaje swój szacunek 3 dniowym płodom i kamieniom i deszczom tym co cierpią i co szczęśliwi i tym co trwają pomiędzy w swym bezpiecznym legowisku w pół śnie ze zdziwieniem przyjmuję tylko wojnę choć sama jestem jej dzieckiem przynajmniej w połowie Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana truskawki 20.05.07, 16:06 Jedzac sniadanie mialam okazje obejrzec reklame z truskawkami w roli glownej. Na ekranie prezentowaly się swietnie: wszystkie doskonale, identyczne, czerwone, blyszczace, wielkie, pelne… I tak sobie pomyslalam – no swietnie, ladne te truskawki, nawet milo się patrzy ale ja swoje wiem – te najsmaczniejsze sa mniejszcze, nieregularne, maja jakies skazy, kolor jest rozlozony nie zawsze rownomierne, gdzieniegdzie maja plamy… nawet brzydkie sa czesto… Ale ten smak! Banalny przyklad jak bardzo mozna pomylic sie kierujac sie pozornym pieknem. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: truskawki 20.05.07, 16:10 dlatego ludzie tak bardzo nienawidzą reklam! oglądają je dlatego, że reklama karmi wyobraźnię czymś co nie istnieje. Nie zauważyłem by oglądając reklamy spożywki doznał zwiększenia łaknienia, za to wytrzeszcz oczu mam pełny łącznie z powiekami lekko naciągniętymi na plecy Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_polana Re: truskawki 20.05.07, 16:33 Problem w tym ze na reklamie sie nie konczy - te upiekszone produkty sa w sklepach i zaczynaja wypierac te normalnie/naturalnie wygladajace (przynajmniej tu gdzie mieszkam), o liczbie ludzi ktorzy kazdego dnia dokonuja x czynnosci zeby sie maksymalnie zblizyc w wygladzie do postaci okladkowych i filmowych nie wspominajac... Chca wpasowac sie sztywne ramy rozmiarow, kolorow i ksztaltow; troche jak z owocami i warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 głód powerzchownej intensywnosci 21.05.07, 01:18 prostytutki a także inne kobiety pracujące ciałem z silikonami też wypierają te z naturalnymi skoro taki popyt jest na sztuczną czerwień mięsa truskawek i jędrność biustu to tak jak samica pawia ulubiła sobie kolorowe piórka u kochanka i nie chciała sie rozmnażać się z takim bez piórka tyle ze my potrafimy już pomalować sobie piórka truskawki i mięsko i rzęsy ewolucja nie musi sie trudzić Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 znów narządy rozrodcze ;) 21.05.07, 01:29 i znów dziś szłam alejkami wsród kwiatów znów sie ocierały o mnie pachniało tak że trudno nie czuć odurzenia kwiaty narządy rozrodcze zapach roślinnego seksu potężny namiętny z rozmachem którego nie osiąga ludzka sperma to t tak jakby męczyzna mógł w przypływie gotowości wytrysnąć pyłkiem na wiatr a on by płynął i płynął i gdzieś daleko upadł na jakieś wilgotne otwarte okienko na nagi gotowy do zapłodnienia zalążek a dziecku wystarczyłaby za opiekę macierzyńska łupina ledwie potem już samo musi walczyć o los a upasć może na ziemie dobrą i skalista i beton i na skrawek ziemi na starzejącym sie dachu lubię rośliny uwielbiam ich godowe pory nigdy nie polubiłam ludzkich godów aż tak generalnie cudze zapachy i narządy rozrodcze nie są dla mnie tak atrakcyjne jak roślinne :) ;) może powinnam być rośliną hłe hłe albo dorosnąć do ludzkości :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś