Dodaj do ulubionych

Czy strach wie lepiej ?

27.03.07, 19:27
Spotkalismy sie zaledwie kilka razy, wiec prawie go nie znam : uprzejmy ,
mily, solidny wzbudzajacy zaufanie, opiekunczy.Ma prace polegajaca na
niesieniu pomocy ludziom. Jest bez zarzutu. Zauwazylam, ze po pierwszym
spotkaniu zaczelam sie go bac, bez wyraznego powodu. Nie wiem skad moje
przekonanie, ze jest wybuchowy, drazliwy, niecierpliwy, zaciety i nie
wybacza. Probuje sobie rozsadnie tlumaczyc, uspokajac, ale bez rezultatu. Czy
chce , czy nie, w jego obecnosci uwazam na kazde moje slowo, zeby go bron
Boze czasem nie urazic, obrazic, bo kto wie...
Obserwuj wątek
    • taisy Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 27.03.07, 22:23
      Hę? Ale jaka iście niesamowitą. Mozliwe, ze tak jest, a moze i nie. Ludzie
      pracujący z innymi w 'sektorze zdrowia' wyróżniają sie wysokim
      współczynnikiem "S"
      czyli - socjalna kompetencja. Ktoś bez wysokiego S nie bedzie umiał znależć sie
      w pracy z innymi ludzmi i nieść innym pomoc.

Moze najpierw spotkaj go kilka razy i sprawdź czy to intuicja, czy fantazja, a
      moze własna projekcja cech wlasnych?
      • piesbaskervill Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 27.03.07, 22:29
        ja na przykład jestem miły,czarujący i uprzejmy i pomocny bardzo,ale nie pracu
        ję w sektorze zdrowia.
        • ewag52 Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 27.03.07, 23:34
          najgorsi są ci nadwrażliwi.
          Co oni z nami robią, ludźmi o mocnych karkach...
        • ewag52 Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 27.03.07, 23:35
          to już wiemy piesku.
          Ty masz sieć pralni
      • lsilanow Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 28.03.07, 01:11
        Czasami strach jest tylko w naszych głowach - ja np: byłem dzisiaj na Sobieskiego i bałem się, jak zwykle, uff, ale emocje, mimo, że kompletnie nie było powodu, wszystko cacy, dużo ludzi pogodnych, uśmiechniętych, niespecjalnie się niczym przejmujących, Pani z recepcji, zza kontuaru powiedziała mi, że pracuje jej się tu bardzo fajnie, że ma bardzo fajnych przełożonych, że lekarze są tutaj bezinteresowni, fajne, b. ładne, nowowyremontowane wnętrze, w koło cisza, nikt nie krzyczy, nie wyje z bólu, byłem tam godzinę - a ja mimo to sie bałem. Bo stereotyp tkwi w mojej głowie bardzo, bardzo głeboko. Ale z drugiej beczki - uważam, że mam czuła i wierną intuicję - wiele razy mnie nie zawiodła, wskazała mi, jaką podjąc mam decyzję. Się rozgadałem... Choc mogę sobie wyobrazic człowieka, sanitariusza, czy psychoterapeutę nawet, który jest wybuchowy. A może intuicja mówi Ci, że on będzie wybuchowy właśnie w stosunku do Ciebie? Tak, jak intuicja mówiła mi, że z osobą, z którą miałem zamiar byc, będzie czekał mnie (również staromodny)liryzm, poezja i łagodnośc, oraz depresja i cierpienie, na zmianę.I dokładnie tak było.
        • lsilanow Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 29.03.07, 02:12
          W ogóle wiecie, że na Sobieskiego budują nowy oddział neurologii? :)
        • piesbaskervill Re: Chcesz powiedzic ze masz intuicję? 29.03.07, 16:19
          tylu uprzejmych ludzi,to skąd obawy,może o swoje zdrowie
    • aya-ana Re: Czy strach wie lepiej ? 01.04.07, 08:08
      Na pierwszym spotkaniu sluchalam co mowil. Opisal siebie, swoja prace,
      mozliwosci, mozliwosci jego rodzicow. Wspomnial tez jakie zycie "ofiaruje" tej
      ktora wybierze. Wszystko super, wszystko na plus. Potem zadawal pytania dot.
      mojego chatakteru, gustu. Z niektorych moich odpowiedzi byl zadowolny, czasem
      sie krzywil.
      Szuka kobiety , ktora bedzie dbac o niego /rozpieszczony, wygodny jedynak i
      narcyz/, zgadzala sie z nim /gdy ktos sie z nim nie zgadza i dlugo dyskutuje,
      zaczyna powoli tracic cierpliwosc - nie wiem tylko jak daleko moze sie posunac,
      ale czuje ze bardzo daleko/, bedzie posluszna /potrafi przy obcych "przywolac
      do porzadku" cieta uwaga/. Ma bardzo silny charakter i narzuca swoja wole. Jest
      przy tym bardzo uparty, a ja jestem ustepliwa...

• ewag52 Re: Czy strach wie lepiej ? 01.04.07, 08:56
        silny charakter, mówisz?
        Ale osobowość nieco psychopatyczna. Nie miałabym odwagi wchodzić w ten
        zwiazek.
        Kalkulacja, sondowanie partnerki, pod kątem...partnerki, nie ukochanej
        kobiety.
      • lsilanow Re: Czy strach wie lepiej ? 03.04.07, 15:18
        Nic dziwnego, że się go boisz. Każdy by się bał takiego automata. Uciekaj od niego jak najadalej, ZMIAŻDZY CIE! Już zaczyna to robic...
        • bszalacha Re: Czy strach wie lepiej ? 03.04.07, 21:06
          To jst/była/chyba randka z ogloszenia,tak?Facet ma widoczne gołym
          okiem "usztywnienie w relacjach"poprzez braki w treningu.Przygotował moę
          wstepną i c.v.Jezeli jesteś wrazliwą,normalnie czującą osobą-odejdż albo
          powiedz mu,że wzbudza straszny dystans i ze Cię dreszcz strachu przechodzi gdy
          tak kontroluje i referuje.Zaproponowałabym spotkanie na Twoich
          warunkach,np.wśród własnych przyjaciół/biorę pod uwagę możliwość odblokowania
          się chłopaka/ale czy się uda?
          Jest szansa,że po przerwie bedzie inny.Zrób przerwę,powiez,że wyjeżdzasz na
          tydzień.
    • justyna41 Re: Lepiej od niego uciekaj 03.04.07, 21:55
    • justyna41 Re: Czy strach wie lepiej ? Tak 03.04.07, 22:04
      Ja się właśnie z takim osobnikiem rozwodzę. Zniszczył całe moje życie, a teraz
      jeszcze na koniec chce zabrac mi dzieci i wspólne mieszkanie.

A na początku znajomości czułam tylko to co Ty - niesprecyzowne obawy o jego
      despotyczny charakter, próby kontroli i jak się póżniej okazało bezwzględnej
      dominacji.

Najbardziej mnie uderzyło to, że w jego obecności starasz się uważac na każde
      swoje słowo, żeby go nie urazic.

Ja tak miałam przez całe małżeństwo - to właśnie źle o nim świadczy.
    • aya-ana Re: Czy strach wie lepiej ? 04.04.07, 12:20
      Randka nie byla z ogloszenia choc rzeczywiscie na taka wygladala.
      Moj ojciec stosowal przemoc psychiczna i przeszlam wychowanie-tresure. Latwo
      sie boje i potem obwiniam siebie o uprzedzenia. Nie potrafie byc obiektywna.
      Dobrze, ze mozna tu pogadac. Bardzo, bardzo Wam wszystkim dziekuje i
      pozdrawiam.
      • triss_merigold6 Re: Czy strach wie lepiej ? 04.04.07, 13:15
        Przeczytaj sobie taką książkę o kobietach, które kochają za bardzo.
      • horpyna4 Re: Czy strach wie lepiej ? 04.04.07, 15:06
        Po prostu wskutek własnych przeżyć jesteś wyczulona na typów stosujących przemoc
        psychiczną. I bardzo dobrze, że się tego boisz, bo możesz w porę się rozstać.
        Gorzej jest z dziewczynami o podobnych doświadczeniach, ale nie wyobrażających
        sobie, że może być inaczej.
        Swoją drogą musisz sprawiać wrażenie osoby łagodnej i łatwo podporządkowującej
        się, bo dręczyciele właśnie takich szukają. Zachowuj się trochę jak jędza, to
        sami będą się wycofywać. I nie obwiniaj się za uprzedzenia, wiadomo przecież,
        że lepiej dmuchać na zimne, niż się sparzyć.
      • justyna41 Re: Czy strach wie lepiej ? 04.04.07, 15:08
        Ja też przeszłam wychowanie-tresurę i myślę, że tylko dlatego nie uciekłam od
        swojego męża już po miesiącu.

Ale teraz żałuję.
    • qw5 Re: Czy strach wie lepiej ? 04.04.07, 14:02
      Ana - zależy, co kto lubi. Osobiście bym pierona w try miga zostawiła, jakbym
      miała takie uczucia i spostrzeżenia jak Ty. A intuicja - dobra rzecz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka