panizalewska Dzień dobry :) 25.07.13, 16:48 Witam wszystkich - mamy, dzieci, tatów i innych pro-piersiowców Mam na imię Marta, lat chwilowo 29 i moja pierwsza córa Gabrysia skończyła niedawno rok. Karmimy się dalej Bo lubimy, bo to zdrowe, dobre i w ogóle Ile jeszcze przed nami karmienia? Przynajmniej pół roku, ale jak znam swoje wygodnictwo to rok - półtora - aż się mała sama odstawi. Pracuję w domu i na etat mi się nie spieszy, więc nie podejmowałam decyzji o długim karmieniu piersią, ona podjęła się sama Pozdrawiam! Odpowiedz Link
mimoooza Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.07.13, 01:05 Kiedyś zaglądałam, ale tylko jako "podczytywaczka", teraz zaczęłam się trochę udzielać, więc się przedstawię. Jestem mamą 4,5-letniej Córeczki (którą karmiłam przez 2 lata) oraz 20-miesięcznego synka (karmię do teraz i na razie nie zamierzam odstawiać, jestem raczej zwolenniczką tezy, że to dziecko powinno się odstawić samo i nie należy też mu tego uniemożliwiać ) Pozdrawiam wszystkie karmiące mamy Odpowiedz Link
chiara76 dzień dobry 01.09.13, 09:11 fajny wątek. Wczoraj mój Syn skończył rok. Kp nie zamierzamy odstawiać, a więc to forum dodałam do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamy , które karmią dzieci powyżej roku. Odpowiedz Link
kofoga Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 08.10.13, 13:27 Witam wszystkie Mamy! Jestem tatą 27 miesięcznej Dorotki, która uwielbia possać i przytulić się do piersi Stwierdziliśmy z żoną, że będzie ona karmić tak długo jak córka będzie chciała doić. Małżonka jest na wychowawczym, więc Doti nie ma problemu z dostępnością do mleka, a ssie kilkanaście razy dziennie. W ciągu dnia po kilka minut a wieczorami i rano zdarza się i po 20-30 min. Obu moim Paniom ta forma żywienia bardzo odpowiada. Bez piersi przesypia 6-7 godzin. Widzę, że KP powoduje niesamowitą więź pomiędzy matką i dzieckiem - trochę tego zazdroszczę Mnie też córka próbowała doić ale stwierdziła, że ja mam sucho i na jednej próbie się skończyło Serdecznie pozdrawiam wszystkich czytających to forum! Marcin Odpowiedz Link
mamagrzesia3 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 10.10.13, 07:59 Witam! Jestem mamą karmiącą trzyletniego synka. Trwałam do tej pory mocno przekonana, że robię dobrze i nie określałam sobie czasu zakończenia karmienia. Dała mi do myślenia nasza homeopatka, która powiedziała, żeby odstawić synka i pozwolić mu dorosnąć i usamodzielnić się. Dowiedziałam się już, że z punktu psychologicznego rzeczywiście dużo osób to potwierdza. Ale znalazłam też Was i wróciła mi nadzieja, że nie jest aż tak źle. Dodam, że mój mały ma okrojoną dietę, ze względu na problemy z trawieniem i alergią. Jak znajdę chwilkę na pewno będę się zagłębiać w Wasze forum. Odpowiedz Link
ju.lja Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 20.10.13, 21:08 Cześć Dziewczyny, Mam na imię Julia,jestem mamą 15. miesięcznego cycoholika,który pije kilka razy w dzień i kilka w nocy. Cieszę się,że znalazłam to forum i że jest nas tyle karmiących długo,zaglądam tu od niedawna i czerpię wsparcie,którego ostatnio potrzebuję bo jestem czasem zmęczona mlecznymi nocnymi maratonami i zdenerwowana brakiem zrozumienia dla dkp. Mieszkam pod Poznaniem.pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
siven1987 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.12.13, 13:19 Moj ssak ma 11m. Początkowo w ciąży zakładałam ze będę karmić butla, pod koniec zdecydowałam ze kp ma początku a pozniej butla bo mama i babcia nie karmiły bo nie miały czym. I tak sobie ten nasz początek trwa juz 11m i zamierzam dać sie dziecku odstawić wtedy kiedy sam bedzie chciał. Fajne to wasze forum muszę tu zaczAc zaglądać bo juz wszędzie słyszę: "no co ty jeszcze karmisz? Przecież to juz sama woda". Tutaj widzę ze znajdę zrozumienia. Odpowiedz Link
am_woj Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 30.12.13, 23:53 Witam Was! Mam ma imię Ania, mam 43 lata. Pierwszy syn karmiony 10 m-cy (sam się odstawił), drugi 4 lata, trzeci - całe życie (zginął w wieku niespełna 16 m-cy), córka prawie 2 lata. Zamierzam karmić, dopóki będzie popyt na cycusia. Jak na razie pierś stanowi podstawę diety). Na żywo nie mam znajomych długo karmiących, tym bardziej cieszę się, że tu jestem. Odpowiedz Link
marikooo Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 31.01.14, 21:01 Córka skończyła rok, więc formalnie jesteśmy kp powyżej roku Dzień dobry! Odpowiedz Link
kamit Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 09.03.14, 22:11 Witam Mam na imię Kamila. Karmię córcię 21 miesięcy. Odpowiedz Link
ika997 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 31.03.14, 07:23 Witam mam dwie córki: 4,5 Sabinkę i półroczną Honoratkę. Sabinkę odstawiłam, gdy zaszłam w ciążę, ale nastąpiło to samo. Po prostu skończył się pokarm i mała zrezygnowała. Karmiłam tylko wieczorem jakieś 15 minut na zaśnięcie. Teraz karmię przepisowo tylko piersią i za miesiąc zacznę podawać owsiankę i zupki. Ogólnie cieszę się, że nie odstawiłam na siłę i uważam mimo wielu kryzysów podczas tych lat karmienia, że lepsze było karmić niż p.... się z butelkami i chorobami. Dla porównania miałam w pracy dzieci koleżanek karmione butlą. Nieustanne rozmowy o chorobach, zapaleniach oskrzeli, uszu, kaszlach i innych 'cudach'. Moja chorować zaczęła około roku skończonego i było to zawsze katar i trochę temperatury. Pozdrawiam i zachęcam wszystkie dziewczyny do karmienia. Odpowiem na pytania chętnie, bo myślę, że doświadczenie moje jest spore. Powiem jeszcze o dość często pojawiającym się argumencie za odstawieniem - 'będziesz mieć osteoporozę' słyszałam od koleżanek. A ja myślę, że nie w tym rzecz kto jak długo karmi, bo nasze matki nie karmiły w latach 60-70 tych a dziś i tak mają osteoporozę. Jeść po prostu trzeba dobrze, treściwie. Nie oszczędzać na tym i tyle. Tak samo zęby. Nie 'sypią się' po ciążach tylko od niejedzenia, albo jak się je byle co i oczekuje cudów od natury. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gwendolen Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 06.04.14, 08:36 Dzień dobry. Karmię córkę 15 miesięcy. Zamierzam robić to jeszcze długo. Czeka mnie operacja w wakacje i zastanawiam się czy nie stracę pokarmu... Jedną, dwie doby nie będę w stanie odciągać Odpowiedz Link
am_woj Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 26.05.14, 22:37 gwendolen, a nie będzie Ci miał kto pomóc z tym ściąganiem? Pokarmu raczej nie stracisz, możesz jedynie odczuwać spory dyskomfort z powodu przepełnionych piersi. Odpowiedz Link
mi_sza Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 06.04.14, 21:45 cześć, jestem Dorota, mam 28 lat i karmię synka prawie 21 miesięcy. Wszystko byłoby idealnie, als chciałabym zajść w następną ciążę, ale kp skutecznie mi to póki co uniemożliwia.. Odpowiedz Link
arathlo Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 16.05.14, 15:23 Hej, jestem Ola z okolic Wawy Wreszcie dołączyłam do zaszczytnego grona dkp 26.04 Jasiek skończył rok i oto jestem Karmię trzecie dziecko, teraz zamierzam do samoodstawienia lub co najmniej 2-2,5 roku Z pierwszym mi nie wyszło, drugie odstawiłam sama przed rokiem (głupia). A teraz zrobiłam kurs na promotora karmienia piersią w Centrum Nauki o Laktacji i promuję i pomagam innym mamom Odpowiedz Link
reportaz_o_matkach Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 23.05.14, 13:34 Przygotowuję reportaż i film dokumentalny na temat łączenia funkcji matki i pracy zawodowej kobiet. Czy chciałaby Pani porozmawiać na temat powrotu do pracy bądź pozostania z dzieckiem w domu – jesli tak, czekam na mail, umówimy się na rozmowę. reportazomatkach@gmail.com Odpowiedz Link
a_buuuu Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 25.05.14, 21:55 Witam Agnieszka z Jaworzna, właśnie stuknęło nam trzynaście miesięcy i dziesięć dni karmienia. Mam nadzieję, że się pokarmimy, aż Młody się sam rozmyśli Odpowiedz Link
fizmedka Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 15.06.14, 15:53 Witajcie, Z tej strony Ania. Karmimy sie z Danusia juz prawie poltora roku i bardzo nam z tym dobrze Odpowiedz Link
seidhee Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 17.06.14, 09:17 Witajcie Ja trafiłam na to forum wczoraj, bardzo mi się tu podoba. Karmię synka prawie 19 miesięcy i mam nadzieję, że jeszcze będę karmić długo (choć czasem mam dosyć, ale szybko mi przechodzi). Odpowiedz Link
kota-mota Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 20.06.14, 12:14 jej to forum ma już 5 lat ?? szacun To i ja się dopieszę, mieszkam na śląsku z mężem i 11,5 miesięcznym synkiem, a pochodzę z Mazur. Mam 32 lata. W temat KP, DKP, BLW, AP wpadłam po uszy Mimo rozszerzania diety od 5,5 mca - młody obecnie nadal je 10-12 razy na dobę, inne potrawy raczej smakuje niż się pożywia, jest mega cycoholikiem, zwłaszcza nocnym i porannym wyżeraczem matki. Czytam to forum od kilku miesięcy, a mój ssakun ma już prawię rok. Będę karmić za 2 tygodnie nadal, więc się dopisuję już dziś Szacuję, że samoodstawienie nastąpi koło 12 roku życia, kiedy to definitywnie przerzuci się na obce piersi W sierpniu wracam do pracy na pełen etat i mam pietra jak to będzie z naszym karmieniem. Dziękuję za to forum, jest tu kupa mądrych babeczek, z których doświadczenia czerpię pełnymi garściami. Odpowiedz Link
kopiko-lol Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 19.10.14, 18:37 Cześć mam na imię Ola. Dzisiaj mija 21 msc od rozpoczęcia pięknej przygody, posiadania dziecka i tym samym karmienia piersią jest to zdecydowanie najpiękniejszy okres w moim życiu Odpowiedz Link
gu_gu_nia Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 21.10.14, 23:00 Witam. Mam na imię Aga i jestem szczęśliwą mamą cudownego chłopca ( 3 lata i 7 miesięcy) nadal się karmimy i jest nam z tym dobrze . Olus jest potężnym cycoholikiem, szczególnie w nocy......w dzień pije po przebudzeniu i przed zaśnięciem i zdaza sie w południe, choc gdy wrocilam do pracy to ta pora zostala wyeliminowana. Codziennie patrze na moje dziecko i odkrywam go na nowo, widzę jak rośnie w nim ciekawość świata i ludzi, codziennie słyszę tez nowe mądre sformułowania, az czasami zapiera mi dech w piersiach. ....nieprawda jest ze dzieci długo karmione piersią sa nieufne i cechuje ich brak pewności siebie. Moj syn jest niesamowita gadula, papla cale dnie. Narazie naszej mlecznej drogi nie widać konca......mi to nie przeszkadza ale protestuje moj maz co bardzo mnie martwi a moje argumenty do niego nie trafiają ;-( Nasze początki nie były łatwe....moja mama szybko przeszla na mm i dlatego gdy w moim karmieniu przyszły kryzysy to byla za mm, , ale ja wierzyłam swojej intuicji, choc kosztowalo mnie to wiele nieprzespanych nocy i litry wylanych łez. ...wierzylam ze moge wykarmic mojego syna bo przecież do tego zostały kobiety stworzone. Trzeba tylko poukladac to sobie w głowie i zacząć być przede wszystkim matką, na jakiś czas być bezgranicznie tylko dla dziecka, a mądry mąż to zrozumie.....karmienie piersią to wspaniała przygoda której każdej kobiecie życzę. Na początku mojej mlecznej drogi nie zakladalam że ona tak długo potrwa, tak chcial los. Mam super fajnego syna który uwielbia się przytulać i często mi mówi" kocham Cię mamo" duzo ze soba rozmawiamy, on zmienił moje priorytety i podejśie do zycia. Warto wierzyć że uda się karmic naturalnie, ale wsparcie jest też ważne ja go nie dostałam a mimo to karmie.....taka juz twarda baba jestem Odpowiedz Link
moniaka77 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.11.14, 10:44 Witam, Mam na imię Monika, 29 lat. Mieszkam w Szczecinie. Karmię synka 13,5 miesiąca. A co dalej czas pokaże, czy to będzie pół roku, rok czy dłużej. Póki co planuję zostać z moim synkiem jeszcze rok w domu, więc siłą rzeczy karmienie jest częste zarówno w dzień jak i w nocy. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link
born_to_sea Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.03.15, 16:39 Cześć, Bardzo się cieszę, że wreszcie mogę oficjalnie dołączyć do grona forumowiczek dkp Zaglądam tu właściwie od początku naszej drogi mlecznej. Syn skończył niedawno rok, oboje kochamy kp, jestem zdecydowana zaczekać do samoodstawienia. Mąż daje mi ogromne wsparcie, czasem przygląda się nam z uśmiechem i mówi, że widać, że kp sprawia mi radość. Teściowa się dziwi, że jeszcze karmię, bo u nich w rodzinie (tak, tak, łącznie z tymi wżenionymi!) nikt nie miał odpowiedniej ilości pokarmu Mama mnie na razie wspiera, mam nadzieję, że nie przestanie. Jak na owe czasy i podejście lekarzy, też karmiła nas długo. Odpowiedz Link
born_to_sea Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.01.17, 00:26 Dla formalności, witam się ponownie W sumie mogłabym napisać to samo, co za pierwszym razem, poza tym, że teraz to już Drugi Syn skończył rok... Starszak ma blisko trzy lata i też nadal "mleczkuje". Odpowiedz Link
jemanja Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 21.05.15, 12:25 To ja również się przywitam Niedługo stuknie nam 14 miesięcy. Forum śledzę już od dawna i mogę śmiało powiedzieć, że miałyście swój wielki udział w mojej zmianie podejścia do karmienia. Bo zanim synek się urodził wydawało mi się, że będę karmić najwyżej rok, bo... no właśnie. Kompletując wyprawkę trudno sobie wyobrazić roczne dziecko, jakoś tak mi się wydawało, że rok to tyyyyle czasu. Niby znałam "Warto karmić piersią", ale jakoś tak trudno mi było sobie to wyobrazić. Teraz trudno jest mi sobie wyobrazić odstawianie rocznego dziecka Odpowiedz Link
emz100614 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 22.05.15, 20:51 Cześć. Moje dziecko za niecałe trzy tygodnie kończy rok i już nie mogę się doczekać dostąpienia zaszczytu bycia kp powyżej roku Mimo początkowych trudności i ciężkiego, nieustającego ząbkowania ale dzięki wsparciu męża, kilku koleżanek oraz dziewczyn z forum kp dalej udaje nam się podążać mleczną drogą. I oby do samoodstawienia. Odpowiedz Link
kaja_14 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 26.05.15, 13:06 witam. Jestem Kinga. Mam 13, no prawie 14 miesięcznego Smyka. . Karmię od początku, nadal. A mój to istny cycoholik Odpowiedz Link
nothing.at.all Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 02.06.15, 15:28 Witam. Za dwa tygodnie kończymy rok. Córka piersiowa bardzo, aż za bardzo . Ssanie w dzień i kilka (czasami i kilkanaście) razy w nocy. Już od jakiegoś czasu was poczytuje i pewnie niedługo zacznę się udzielać. Pozdrawiamy z córeczka. Odpowiedz Link
kociapaniusia Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 11.06.15, 21:11 To teraz tu się popuszę forum.gazeta.pl/forum/w,570,151458562,157904098,Re_Karmiaca_amazonka_porazka_.html?v=2&visit=1#p157904098 Odpowiedz Link
veroavci Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 23.06.15, 10:36 Witam. Mam 14 miesięczna córeczkę ktora jest profesjonalnym ssakiem od chwili narodzin. Zastanawiam sie jak długo bedzie trwała nasza przygoda z karmieniem, ogólnie nie mam żadnych sprecyzowanych planów ani limitow. Staramy sie o druga dzidzie, mimo ze nie mam jeszcze okresu. Pozdrawiam wszystkie mamy i ich ssaki. Odpowiedz Link
kremka2014 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 19.08.15, 13:27 Cze😃 Mam dwóch synów. Jeden ssał tylko 11 miesięcy. Aktualny ssie 14miesiac😉. Odpowiedz Link
mamakarmiaca Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 19.01.16, 06:31 Bylam tutaj przelotnienjakiesntrzy lata temu jak potrzrbowalam wsparcia z moja starsza Corka jak byla roczniakiem wsparcie dostalam udalo mi sie ja karmic do 1,5roku. Teraz mlodsza ma prawie 22miesiace i znowy mam dylematy. Odpowiedz Link
collin79 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 25.01.16, 14:46 Witam. Moje najmłodsze dziecko skończyło kilka dni temu rok, więc przenoszę się z forum "Karmienie piersią" na "Karmienie piersią powyżej roku" . Starsze dzieci karmione oczywiście od 16 miesięcy do 2,5 roku. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link