comoda1 07.12.09, 17:48 Witam doświadczonych English Teachers! Jutro mam rozmowę w szkole językowej. Bardzo proszę o informacje o najczęściej zadawane pytania. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joalma Re: Interview w szkole językowej. 07.12.09, 19:01 ile chcesz zarabiać i dlaczego tak dużo :DDDDDD czasem proszą o wyjasnienie jakiegoś zagadnienia gramatycznego lub przygotowanie mini lekcji pokazowej, pytają jakie masz doświadczenie i kogo chcesz uczyć, czy wolisz dzieci czy dorosłych, jakie poziomy itd, chociaż to bardzo zależy od szkoły - po rodzaju rozmowy będziesz widziała czy szukają DOBREGO lektora czy taniej siły roboczej. Odpowiedz Link
lorna.doone Re: Interview w szkole językowej. 07.12.09, 19:03 Kiedyś zajmowałam się rekrutacją lektorów. Rozmowa wyglądała różnie. Albo prosiłam o przygotowanie przykładowej lekcji w domu albo dawałam lektorowi jakiś materiał i czas na przygotowanie lekcji dla odpowiedniej wg niego grupy/wieku/poziomu na podstawie danego materiału. Potem lektor opowiada jak przeprowadziłby daną lekcję i jest to dla nas baza do dalszej rozmowy o metodach nauczania. Po takiej rozmowie lubię wiedzieć: - jakie są kompetencje językowe lektora - czy ma pojęcie o nauczaniu - czy nauczanie sprawia mu frajdę Jeśli ktoś ma doświadczenie w nauczaniu - nie ma się czego obawiać na rozmowie. Nie ma dobrych i złych odpowiedzi - każdy ma swój sposób nauczania, różne metody sprawdzają się w różnych sytuacjach i prowadzący rozmowę o tym wie. Ważne, żeby wiedzieć i uzasadnić swoje wybory w nauczaniu (np. jeśli używasz polskiego a zajęciach - w jakich sytuacjach?; jeśli nie lubisz dawać pracy domowej - dlaczego? itp). Na pewno będzie też pytanie o wymagania finansowe, z jakimi grupami wiekowymi masz doświadczenie, z jakimi podręcznikami poracowałeś, czy masz doświadczenie w przygotowaniu do egzaminów, Business English itp. Mogą pojawić się też pytania bardziej metodyczne: jakie sposoby znasz na sprawdzanie opanowanego materiału / jak powtarzasz słownictwo itp Odpowiedz Link
joalma Re: Interview w szkole językowej. 08.12.09, 07:30 Lorna.doone - niestety nie zawsze ma się szczęście trafić na rzetelny interview - często jednynym pytaniem jest kwestia zarobków (oczywiście w negatywnym znaczeniu) i od takiej szkoły od razu trzeba uciekać jak najdalej. Odpowiedz Link
rakolada Re: Interview w szkole językowej. 05.02.10, 12:52 Często też metodyk szkoły ma swoje odpowiedzi na zadane pytania, jeśli się w nie nie wpasujesz, to kiszka :( teraz liczy się communicative appoach i nie do końca jest tak, że możesz mieć swoją własną metodę, bo nie wszystko w nauczaniu jest dobre tylko dlatego, że umiesz wytłumaczć dlaczego to stosujesz. Poza tym - padają konkrene pytania o konkretne rozwiązanie czy reakcje na podane sytuacje. Odpowiedz Link
lorna.doone Re: Interview w szkole językowej. 05.02.10, 18:01 > Często też metodyk szkoły ma swoje odpowiedzi na zadane pytania, jeśli się w ni > e nie wpasujesz, to kiszka :( No jeśli taki 'metodyk' się trafi to chyba nie ma sensu zgadzać się na pracę w takiej szkle - nie będziesz móc normalnie prowadzić zajęć tylko tak jak Ci metodyk będzie kazał. Chyba nie fajnie... > teraz liczy się communicative appoach A jak rozumiesz communicative approach? co Ci się w tej metodzie podoba / nie podoba? Odpowiedz Link
rakolada Re: Interview w szkole językowej. 06.02.10, 21:16 Witaj lorna :) Dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :) Dzisiaj jestem tu na chwilę tylko, więc odpowiem częściowo. Co do metodyka, to niekóre szkoły mają swoje wymagania. Jeśli szkoła jest nastawiona na komunikację, jak większość teraz, to nauczciel, który będzie się trzymał metod sprzed 20 lat nie zosanie przyęty, choćby umiał udowodnić, że grammar translation jest najlepsza ;) Podaję oczywiście skrajny zpełnie przykład ;) Podstawy metodyki powinno się znać, przynamniej na rozmowie w tych liczącch się większych szkołach, bo tam pytają o konkrety. Nie umiesz odpowiedzieć, odpowiadasz niezadowalająco, nie dostajesz posady. Wszystko zależy od szkoły, od ich wymagań w stosunku do lektora. Odpowiedz Link
rakolada Re: Interview w szkole językowej. 08.02.10, 11:59 Communicative approach - w skrócie nacisk na komunikację, mówienie, a jeśli ma być komunikacja, to najlepiej ćwiczenia z information gap, gramatyka w mówieniu a nie ćwiczenia gramayczne na kartce papieru. Dużo by mówić. Generalnie jestem bardzo za! Odpowiedz Link