perlino.verde 20.06.10, 18:00 Po co właściwie jest PET for Schools? Ktoś ma jakieś doświadczenie z organizacją? Co tak naprawdę daje taki egzamin? Do tej pory byłam przekonana, że bazowym testem jest tak naprawdę FCE. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mewa-01 Re: PET for Schools? 20.06.10, 18:05 www.cambridgeesol.org/exams/general-english/pet.html zawsze był egzamin PET, (Preliminary English Test) ale w Polsce nikt do niego nie podchodzi. a to nie głupi pomysł, bo egzamin co prawda nie daje żadnych specjalnych uprawnień, ale jest na poziomie "intermediate". zaletą PET jest to, że może zachęcić do dalszego pogłębiania języka i przybliżyć do do FCE. Odpowiedz Link
kociamama Re: PET for Schools? 26.06.10, 19:03 A ja jestem sceptyczna wobec wszystkich egzaminó Cambridge i manią na zdawanie ich. Po pierwsze, są drogie - same w sobie, jak i kursy przygotowawcze. O ile jeszcze rozumiem, że dorośli uczący się angielskiego, chcą sobie postawić jakiś cel, żeby uczyć się regularnie, to poddawanie dzieci tym egzaminom mija się z celem. Czy nie lepiej zamiast wydać 500 zł na FCE, czy ile to teraz kosztuje, dołożyć kasy i wysłać dziecko na wakacje do anglojęzycznego kraju? Po drugie, darmowa matura powinna być egzaminem uznawanym jako wyznacznik stopnia znajomości języka, a nie jakieś obce testy. PO trzecie, zdanie tych egzamnimów często oznacza opanowanie technik egzaminacyjnych, a nie znajomość języka. Jestem nieraz zaskoczona, jak wiele osób z papierem FCE, CAE, a czasem nawet CPE słabo mówi po ang. Ok, CPE ma sens, bo dzięki niemu można studiować zagranicą, no i CAE zdane na dobrą ocenę, ale inne egzaminy nic specjalnie nie dają, oprócz satysfakcji. Jestem raczej za podnoszeniem poprzeczki trudności egzaminów w szkole, (gimnazjum, liceum) niż płaceniem kasy British COuncil, nie wiadomo po co. Odpowiedz Link
chinwag Re: PET for Schools? 27.06.10, 18:19 Osoby zdobywające certyfikaty językowe (nie jest to tylko Cambridge) robią to z dwóch głównych powodów. 1. Dla prestiżu - tu moda swoje robi, może niebawem zamiast FCE będą częściej zdawać TOEFL-a, czy TOEIC-a. 2. Z powodów wymogów uczelnianych - studia, staże itp. Ani w jednym ani w drugim przypadku polska matura nie zastąpi w/w certyfikatów. Ci, którzy się uczą dla własnej satysfakcji lub nie ulegający modzie, czy choćby bardzo powszechnym trendom nie będą w ten sposób "marnować pieniędzy"...chyba, że zechcą swoje postępy i jakość pomocy szkoły językowej zweryfikować. Matura jest zbyt "niszowym" egzaminem, który nie zaspokoi potrzeb ogromnej rzeszy ludzi, którzy ze względu na wiek, typ szkoły, czy wybór choćby przedmiotów zdawanych na maturze oraz poziom biegłości językowej potrzebują innego sposobu testowania swoich umiejętności. Odpowiedz Link
mewa-01 Re: PET for Schools? 20.06.10, 18:11 znalazłam właśnie coś takiego: www.cambridgeesol.org/assets/pdf/resources/teacher/pet_schools_handbook.pdf właśnie doczytałam, że PET for Schools jest odmianą egzaminu PET, tylko że bardziej dopasowaną do potrzeb dzieci. czytałam też że jest, czy ma być wprowadzony FCE dla maturzystów i też ma być nieco inny od klasycznego FCE. Odpowiedz Link
testman Re: PET for Schools? 27.06.10, 17:50 mewa, bardzo dobrze doczytalas. PET for Schools to egzamin z jezyka angielskiego na takim samym poziomie jezykowym jak "zwykly" PET, ale bardziej przyjazny dzieciom (nieco inna tematyka tekstow np.) co do "FCE dla maturzystow", to moze i pojawi sie jakas nowa wersja FCE, ale domyslam sie, ze dla "nastolatkow"/"uczniow szkol srednich" na calym swiecie, bo specjalnej wersji dla polskich maturzystow nie zrobia :) Odpowiedz Link