Dodaj do ulubionych

Hot Spot Macmillan / opinie

02.04.11, 21:36
Zamierzam zmienić w przyszłym roku podręcznik i zastanawiam się właśnie nad Hot Spotem. Wizualnie jest ok, no może jakoś tak trochę napaćkane na stronach (wydaje mi się mało przejrzysty) piszę tu akurat o 1, bo tylko ten poziom widziałam. Wiadomo i tak wszystko wychodzi w praniu, dlatego proszę o opinię osoby, które pracowały z tym podręcznikiem. Jak się z nim pracuje?
Obserwuj wątek
    • coca2012 Re: Hot Spot Macmillan / opinie 03.04.11, 11:46
      witam:)
      pracuję na tym podręczniku 2 rok i w zasadzie polecam, jak dla mnie książka jest przejrzysta, zdarzają się gorsze :)
      podręcznik ma niezłą obudowę- mnóstwo materiałów dodatkowych, olbrzymi i bardzo szczegółowy podręcznik dla nauczyciela ( nie da się praktycznie wszystkiego wykorzystać,ale jest z czego wybrać, każda lekcja opisana krok po kroku- fajne pomysły na rozgrzewki itp.)duża zaleta - testy na płytce- grupa a i b- dodatkowo jest test po zakończeniu I i II semestru- wykorzystuję je jako diagnozy.
      Mam wrażenie, że tematyka jest też niezła- dużo o podróżach, życiu rówiesników w innych krajach, nie ma infantylizacji na siłę, nie traktuje się dzieci jak maluchów, tylko jako młodszych nastolatków i to jest ok. Do tego dużo projektów, scenki, mnóstwo słuchania, dbałość o wszystkie skille i fajny pomysł - dodatkowe ćwiczenie dla fast finishers i pomysły na pracę z dyslektykami.
      Czyli wszystko w zasadzie jest :) podręcznik do piątej wydaje się być jednak ciekawszy niż do 4 klasy. Szósta dopiero się pojawi. Jak dla mnie ok, baza jest niezła- a wiadomo, że i tak od nas zależy, co się z tym zrobi :) na pewno pomaga, nie przeszkadza w przygotowaniu fajnych zajęć:)
      • somacik Re: Hot Spot Macmillan / opinie 03.04.11, 21:19
        Super! Dziękuję za opinię. Też gdzieś czytałam, że 2 jest lepsza, tej nie widziałam.
    • zojanka Re: Hot Spot Macmillan / opinie 16.03.12, 23:13
      Świetny podręcznik. Wiem, że też podoba sie uczniom. Bardzo dokładnie przygotowana ksiązka dla nauczyciela, niebanalne pomysły. Cała masa dodatkowych ćwiczeń rozwijających praktycznie wszystkie umiejętności. Polecam szczególnie w szkołach publicznych, w klasach gdzie jest raczej duże zróżnicowanie wśród uczniów jeżeli chodzi o ich umiejętności. Podręcznik nie jest trudny, w sposób prosty i przemyślany wprowadza nowe zagadnienia gramatyczne a dla tych zdolniejszych jest cała masa ćwiczeń znajdujących się poza podręcznikiem, a dostępnych nauczycielowi. Słyszałam zarzuty, że Hot Spot 1 jest zbyt prosty, chociaż dla mnie to akurat atut podręcznika. Jest to podręcznik, który nie zniechęca uczniów, może proste ćwiczenia w nim zawarte to sposób na motywowanie uczniów, którzy widzą swoje postępy. Jeżeli nauczyciel widzi potrzebę wprowadzenia dodatkowych ćwiczeń, nieco trudniejszych to przecież nie jest to problem. Ale baza, czyli podręcznik, jest najważniejsza.
      Polecam szczerze. Pracowałam dotychczas na Project, New English Zone, Sky, Friends i Hot Spot jest bez porównania najlepszym podręcznikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka