Dodaj do ulubionych

Filmy na lekcjach

17.11.12, 09:42
Witam! Chciałabym prosić o poradę w sprawie filmów które mogłyby spodobać się uczniom a jednocześnie nieść przesłanie kulturowe i/lub historyczne. Czy macie jakieś pomysły na konkretne tytuły? Gdzie mogę zakupić takie filmy po przystępnej cenie? Dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • chinwag Re: Filmy na lekcjach 21.11.12, 19:52
      Generalnie rzecz biorąc oglądanie całego filmu pełnometrażowego traktuję bardziej w kategoriach rozrywki/zapychacza. Oczywiście zawsze pewne korzyści można znaleźć, ale mając na uwadze realizację określonego elementu programu "zysk" jest niewspółmierny do kosztów. ;)

Natomiast dokumenty, fragmenty, programy, które można podzielić i dobrać tematycznie lub "językowo" do elementów programu, uzupełnione i podparte określonymi materiałami ćwiczącymi umiejętność rozumienia, słownictwo i struktury leksykalno-gramatyczne są u mnie w użyciu regularnie.

• shiva772 Re: Filmy na lekcjach 23.11.12, 22:49
        Jaki wiek uczniów? Jaki czas na oglądanie? poziom zaawansowania?
        Oglądaliśmy kiedyś na kursie Monty Pythona - bardzo ciekawe doświadczenie :))))) Zwłaszcza, że i po polsku nie wszystko łapałam - chodzi o Cyrk Monty Pythona.
        • milkarose Re: Filmy na lekcjach 24.11.12, 12:25
          Mam 45 minut do dyspozycji. Oczywiście całe zajęcia mogą ale nie muszą być poświęcone na oglądanie filmu. Dla nastolatków.
          • shiva772 Re: Filmy na lekcjach 25.11.12, 15:12
            Tu popatrz:
            www.goldenline.pl/forum/470466/brytyjskie-seriale-komediowe/s/1
            Nadaja się też niektóre odcinki Przyjaciół czy Skins.
            • aviance Re: Filmy na lekcjach 11.12.12, 16:14
              Jesli chodzi o Friends, zgadzam się. Odcinki nie są długie ok. 20 min. Czytałam gdzieś że każda scena trwa ok. 3 min, więc łatwo jest odcinek podzielić na bardziej strawne elementy.
              Ja robiłam na zajęciach np. Baby on the Bus (sezon 2), super, niezbyt trudny, śmieszny i raczej nie wprawi nikogo w zażenowanie. Natomiast nie wyobrażam sobie Skins na lekcji, drastyczne (momentami), sporo seksu/golizny. Wg mnie żaden odcinek w całości się nie nadaje. Zaznaczam, że widziałam tylko 2 pierwsze sezony brytyjskiej wersji.
    • martina-0 Re: Filmy na lekcjach 29.11.12, 19:31
      Nieraz używałam filmów na lekcjach, ale raczej nie pokazywałam słuchaczom całości, tylko jakiś wybrany fragment i nie muszą to być znane tytuły. Sama układałam do tego zadania. Fragmenty lub nawet całości filmów są na YT. Filmy na DVD te na rynek angielski czyli z ang. napisami można nieraz kupić za max. 10 zł w lumpeksach lub jak ktoś ma trochę więcej kasy - pojechać albo do Europy Zachodniej i tam kupić filmy lub na Allegro, Ebay-u, Amazonie, np. filmy ang./amer. ale na niemiecki rynek mają też angielskie napisy. Ja jak byłam w Berlinie poprosiłam znajomego o zapisanie się do biblioteki publicznej, tam można zapisać się np. na miesiąc i wypożyczyć filmy, a potem je skopiować.

Ponadto warto zapoznać się z serią książek do metodyki Resource Books for Teachers wyd. Oxford, np. "Video", "Cultural Awareness" i być może "Film" - tam są pomysły na to jak wykorzystać filmy na lekcjach. Ja nie kupowałam tych książek tylko poszłam do biblioteki Kolegium Nauczycielskiego czy Wydziału Anglistyki. Chyba też ta seria poradników jest w bibliotekach British Council. Bardzo przydatna seria książek.

Ponadto do wielu filmów w internecie można też znaleźć tekst scenariusza. Wtedy można taki fragment wykorzystać i zrobić ćwiczenie np. na gap-filling.
    • duchess85 Re: Filmy na lekcjach 30.11.12, 20:47
      Sprawdź sobie to:
      film-english.com/
      Gotowe ćwiczenia, krótkie filmiki. U mnie się sprawdza rewelacyjnie. Oprócz tego kurs Speakout, który do każdego rozdziału ma DVD BBC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka