Dodaj do ulubionych

salon tipsy

10.10.09, 16:30
Witam wszystkie Panie :)

Ostatnio zastanawiałam się nad otwarciem salonu tipsy itp. Szukałam czegoś w
internecie, jak to jest z zakładaniem własnej działalności, jak z ZUS, jakie
są rzeczywiste koszty, które ja ponoszę, ale nie znalazłam konkretnej
odpowiedzi. Może któraś z was zakładała podobną działalność i może mi coś
doradzić :):)

Proszę o rady :)
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: salon tipsy 10.10.09, 20:42
      Chyba nie potrafisz szukać. W Internecie na ten temat jest cała masa informacji.
      Zadaj konkretne pytania nam.

Pod uwagę musisz wziąć wszystko:
      - czynsz, opłaty za prąd, wodę, światło, wywóz śmieci
      - comiesięczne opłaty ZUS
      - wizyta w urzędzie miasta - wpis do ewidencji
      - zakładanie konta firmowego w banku
      - wyrobienie firmowej pieczątki
      - podatek
      - koszta związane z zakupem sprzętu, produktów potrzebnych do wykonywania usług

• ssanders Re: salon tipsy 11.10.09, 14:42
        no tak, ale czytałam coś o podatku 19%, nie wiem jak go się nalicza, czy usługi
        takie jak tipsy mam nabijać na kasę fiskalna? i ile wynosi ten zus? co jesli mam
        wybrany inny fundusz emerytalny?
        • issey_miyake Re: salon tipsy 11.10.09, 23:25
          ssanders napisała:

> no tak, ale czytałam coś o podatku 19%, nie wiem jak go się nalicza, czy usługi
          > takie jak tipsy mam nabijać na kasę fiskalna? i ile wynosi ten zus? co jesli ma
          > m
          > wybrany inny fundusz emerytalny?

a Ty myslisz, ze skad wie o tym ktos kto firme juz zakladal? Wszystkiego
          dowiadujesz sie w trakcie zakładania firmy, po to są ludzie w urzędach by Ciebie
          o tego typu kwestiach informować. Boisz sie ludzi? Po prostu pytasz o to
          wszystko co tutaj. Obowiązkiem ludzi pracujących w urzędach, bankach, zusie jest
          poinformowanie Ciebie o wszystkim. Wiem o tym z doświadczenia. Wystarczy pytać.
          Tipsow nie musisz nabijac na kase fiskalna, w ogole nie musisz byc na zasadach
          ogolnych jesli chodzi o podatek, najlepiej jesli wybierzesz ryczalt. Wszystko
          tez zalezy od tego ile masz lat, ktora to dzialalnosc Twoja w zyciu - od tego
          zalezy placenie zusu, jesli 1 dzialalnosc w zyciu to na poczatek przez pierwsze
          24 miesiace placic ok. 300zł, a pozniej ok. 800zł. fundusz emerytalny mozesz
          miec wybrany jaki Ci sie tylko zywnie podoba. Zus to przede wszystkim
          ubezpieczenie spoleczne i zdrowotne, nie emerytalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka