Dodaj do ulubionych

data ważności- PILNE

16.05.11, 16:09
Witam, w Rossmannie są obecnie w promocji produkty do pielęgnacji jamy ustnej Colagte, są to dość duże promocje, płukanki do ust z ponad 14 zł na 6.29zł i pasta MaxWhite ONE za 6.29zł. Co mnie zastanawia to daty podan ena opakowaniach. Na płynie do płukania "wygrawerowana" jest data 21. 10. 2010. Jak dla mnie jest to data ważności, a sprzedawczynie twierdzą, że to data produkcji i że znaczek 12M oznacza, że produkt jest ważny przez rok od tej daty, co jest bzdurą, bo znaczki typu 12M, 24M, 6M itd. mówią w ciągu jakiego czasu powinno się zużyć produkt PO OTWARCIU. Na paście jest data 28.01.11.
Wydaje mi się, że te kosmetyki są zwyczajnie przeterminowane. Kupiłam dwie pasty i jedną płukankę, sama nie zwracając uwagi na daty, choć przyznam że zdziwiła mnie tak duża promocja. Nie rozmawiałam osobiście ze sklepowymi, moja mama o to pytała, nawet poproszono kierowniczkę, to podała w/w wytłumaczenie. Co Wy na to? Prosze o odp. ewentualnie sprawdzenie dat na tych produktach, jeśli jesteście w ich posiadaniu. W razie czego będę próbowała zwrócić kosmetyki.
Obserwuj wątek
    • pretensjaa Re: data ważności- PILNE 16.05.11, 16:16
      please, please, odpowiadajcie, bo mnie złość rozsadza :)
      • zeberka12 Re: data ważności- PILNE 16.05.11, 19:28
        Przyłączam się do pytania. Mnie wydaje się, że to data ważności. Chociaż z drugiej strony, są to produkty których "życie" liczy się po otwarciu stąd te 12M.
    • claratrueba Re: data ważności- PILNE 16.05.11, 20:21
      wg przepisów:
      jeśli podana jest tylko data i nie ma żadnego znaczka typu 12M, to jest to data ważności produktu. Jeśli jest data+ znaczek- jest to data produkcji. Takie oznaczenie podwójne mają produkty zapakowane sterylnie lub niepsujące się, bo np. zawierają alkohol w dużym stężeniu i /lub fluorki.
      Zatem płukanka (która zaw. pewnie ok. 70% alkoholu) jest z datą produkcji i info w jakim czasie zużyć choc i po tym czasie "ta woda ognista" nie będzie zepsuta, ale może stracić zapach, kolor, przejrzystość. Zaś pasta jest z datą ważności.
      Natomiast sprawa produktów podwójnie oznakowanych czyli np. data+12M od chwili otwarcia nie jest taka prosta. Panie ekspedientki maja trochę racji- tzn. jeśli produkt ma takie oznakowanie nie powinien być sprzedawany po terminie data + określona liczba miesięcy. Nawet jeśli nie został otwarty. Stąd takie okazje cenowe- 21.10.2011 (czyli data +12M) sklep musiałby go wyrzucić/zutylizować/ odesłać do producenta na własny koszt.
      • pretensjaa Re: data ważności- PILNE 16.05.11, 23:03
        nie wiem, ten płyn jest moim zdaniem po terminie. Co do pasty, mam rozumieć, że data 28.01. 11. to data przydatności? ech..
        • mysiulek08 Re: data ważności- PILNE 17.05.11, 00:21
          Nie jest po terminie.

Zgodnie z dyrektywa unijna i przepisami polskiej ustawy o kosmetykach w przypadku gdy waznosc kosmetyku jest powyzej 30 miesiecy nie ma obowiazku oznaczania daty waznosci "najlepiej zuzyc przed..." a tylko podania daty produkcji, w tym przypadku 21. 10. 2010 i symbolu PAO – Period After Opening czyli otwartego sloiczka z liczba okreslajaca w jakim czasie powinno sie produkt zuzyc.

Czyli plyn ma waznosc okolo 3 lat a zuzyc go powinnas w ciagu roku od otwarcia.

Jesli na pascie nie ma okreslenia "najlepiej zuzyc do..." lub "wazne do..." a jest symbol PAO to tak samo.

Skoro masz watpliwosci to zwroc sie za posrednictwem sanepidu do Krajowego Rejestru Informowania o Kosmetykach, tam musi znajdowac sie dokumentacja KAZDEGO produktu kosmetycznego sprzedawanego na terenie Polski miedzy innymi z wytycznymi co do terminow waznosci.
    • ankawojj Re: data ważności- PILNE 16.05.11, 23:59
      sprawdź, czy jest znak otwartego słoika z literą M oznacza, że po otwarciu należy zużyć np. w ciągu 6, 12 czy 24 miesięcy. Dokładniej oznaczane są daty kosmetyków ekologicznych, bo tam jest termin przydatności po otwarciu i data produkcji, aby było wiadomo, że kosmetyk jest świeży
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka