milena-2006
29.12.11, 20:18
Od prawie trzech miesięcy leczę się u dermatologa z powodu trądziku. Zażywam tetralysal, a przez pierwsze półtora miesiąca także duac (na noc), po którego stosowaniu absolutnie nic się nie działo [żadnego pieczenia, swędzenia, wrażliwej skóry]. Od początku grudnia pani doktor zastąpiła mi duac epiduo, na które moja skóra zareagowala na początku bardzo źle [pieczenie, zaczerwienienie, złuszczanie]. Po około półtora -dwóch tygodniach stosowania skóra twarzy w zasadzie przyzwyczaiła się do epiduo i nie reaguje na jego stosowanie żadnymi nieprzyjemnymi objawami, jednak niestety nie dotyczy to skóry wokół oczu, która nadal jest swędząca, zaczerwieniona, pofałdowana, kąciki oczu pieką, a oczy łzawią. Oczywiście nie stostuję epiduo wokół oczu, a na twarz nakładam raczej małe ilości. Dodam, że nie zawsze stosuję epiduo co wieczór, a w/w objawy te wystepują także w te dni, które nie były poprzedzone wieczorną aplikacją epiduo. Nie wiem, jak te objawy złagodzić. Skórę wokół oczu muszę czymś smarować, bo inaczej zwariuję od swędzenia. Zwykłe kremy pod oczy pogarszają sprawę. Podobnie jak polecony w aptece Flos -Lek ze świetlikiem i aloesem -nie łagodzi podrażnień, wręcz je wzmaga. Krem kojący pod oczy Avene nie przynosi żadnej ulgi. Nieco pomaga krem Le Roche Posay Toleriane Utra, któy kupiłam do przewrażliwionej po epiduo skóry twarzy, ale ulga jest bardzo krótkotrwała. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Mam 37 lat i cerę przetłuszczającą się skórę, ze skłonnością błyszczenia się i do trądziku, a jednocześnie do przesuszania się, a skórę wokół oczu wrażliwą. Do lekarza idę dopiero 16.01.2012.