Dodaj do ulubionych

bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo

29.12.11, 20:18
Od prawie trzech miesięcy leczę się u dermatologa z powodu trądziku. Zażywam tetralysal, a przez pierwsze półtora miesiąca także duac (na noc), po którego stosowaniu absolutnie nic się nie działo [żadnego pieczenia, swędzenia, wrażliwej skóry]. Od początku grudnia pani doktor zastąpiła mi duac epiduo, na które moja skóra zareagowala na początku bardzo źle [pieczenie, zaczerwienienie, złuszczanie]. Po około półtora -dwóch tygodniach stosowania skóra twarzy w zasadzie przyzwyczaiła się do epiduo i nie reaguje na jego stosowanie żadnymi nieprzyjemnymi objawami, jednak niestety nie dotyczy to skóry wokół oczu, która nadal jest swędząca, zaczerwieniona, pofałdowana, kąciki oczu pieką, a oczy łzawią. Oczywiście nie stostuję epiduo wokół oczu, a na twarz nakładam raczej małe ilości. Dodam, że nie zawsze stosuję epiduo co wieczór, a w/w objawy te wystepują także w te dni, które nie były poprzedzone wieczorną aplikacją epiduo. Nie wiem, jak te objawy złagodzić. Skórę wokół oczu muszę czymś smarować, bo inaczej zwariuję od swędzenia. Zwykłe kremy pod oczy pogarszają sprawę. Podobnie jak polecony w aptece Flos -Lek ze świetlikiem i aloesem -nie łagodzi podrażnień, wręcz je wzmaga. Krem kojący pod oczy Avene nie przynosi żadnej ulgi. Nieco pomaga krem Le Roche Posay Toleriane Utra, któy kupiłam do przewrażliwionej po epiduo skóry twarzy, ale ulga jest bardzo krótkotrwała. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Mam 37 lat i cerę przetłuszczającą się skórę, ze skłonnością błyszczenia się i do trądziku, a jednocześnie do przesuszania się, a skórę wokół oczu wrażliwą. Do lekarza idę dopiero 16.01.2012.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 29.12.11, 22:11
      milena-2006 napisała:

> Nie wiem, jak te
      > objawy złagodzić. Skórę wokół oczu muszę czymś smarować, bo inaczej zwariuję o
      > d swędzenia. Zwykłe kremy pod oczy pogarszają sprawę.

Zmień całkowicie sposób pielęgnacji twarzy, odstaw wszystko. Wodę z kranu również. Kup płyn micelarny SVR Provegol (również zmywa makijaż oczu) i dodatkowo na okolice oczu SVR Palpebral, do twarzy jedynie nawilżanie. Odstaw na kilka dni Epiduo - do wygojenia okolic oczu. Prócz tego jak wrócisz do Epiduo stosuj minimum 2h przed snem.

Jeśli będzie duży dramat i w/w nie pomogą, trzeba będzie zastosować maść oczną z jakimś lekkim sterydem.
      • milena-2006 Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 29.12.11, 22:36
        Dzięki. A można stosować płyn micelarny Le Roche Posay i rano krem Toleriane Ultra lub Effaclar H -przynajmniej do czasu, aż uda mi się zaopatrzyć w polecane kosmetyki (mam też próbki Hydrabase Intense Legere). Jeśli chodzi o krem z filtrem, to mam aktualnie Biodermę Photoderm Max 50 +. Czy lepiej na dzień nabyć i stosować coś innego?
        • rikol Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 21.06.12, 16:45
          Na skore w takim stanie im mniej, tym lepiej. Ja uzywam krem toleriane fluide (ale nie ultra, bo ten mnie uczula). Filtr biodermy jest ok. W kazdym razie wyglada na to, ze masz skore wrazliwa/alergiczna. W takiej sytuacji bedziesz musiala dobrac pielegnacje metoda prob i bledow. Effaclar jest perfumowany z tego co pamietam - a perfumy sa alergenami, no i sa niepotrzebne do pielegnacji. Najlepiej ich nie uzywac.
      • rikol Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 21.06.12, 16:43
        Mnie svr palpebral uczulal, takze ja osobiscie nie polecam. Juz chyba lepiej zwykly niebieski krem nivea stosowac. Zreszta na takie uczulenie czy podraznienie to bym zastosowala steryd przez kilka dni.

Do mycia trudno mi cos polecic, do skory tlustej, ale np. z serii pharmaceris A smietanka jest dobra. Po uzyciu smietanki (ktora jest tlusta) ide pod prysznic, takze nie zostawiam jej na twarzy.
    • claratrueba Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 30.12.11, 05:28
      Dermogal A+E czyli wit. A+E w kapsułkach (naturalne!). Koszt ok.9 zł za opakowanie, które wystarczy na półtora miesiąca. Na dzień niezbyt dobre- tłuste i lepkie ale na noc- rewelacja. Bardzo wrażliwą skórę wytrzyj wacikiem zwilżonym wodą mineralną (Boże broń nie tą cieczą z kranu) żeby usunąć resztki preparatu do zmywania makijażu i kremu, który się dostał pod oczy i dopiero nakładaj zawartość kapsułki.
      • milena-2006 Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 10.01.12, 21:39
        Dzięki za rady. Niestety w moim przypadku podrażnienie było tak duże, że domowe sposoby nie poskutkowały i musialam wcześniej udać się do lekarza. Pani doktor przepisała mi maść ze sterydem i stwierdziła, że nie mogę używać epiduo. Jest dla mnie za silne. Obawiam się, że podobnie może być w przypadku innych retinoidów. Szkoda, bo tyle się naczytałam o ich pozytywym wpływie na cerę taką jak moja: przetłuszczającą się, z rozszerzonymi porami i pierwszymi zmarszczkami, że bardzo chciałam je wypróbować.
        • issey_miyake Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 10.01.12, 22:00
          milena-2006 napisała:

> Szkoda, bo tyle się naczytałam o ich pozytywym wpływie na cerę taką jak mo
          > ja: przetłuszczającą się, z rozszerzonymi porami i pierwszymi zmarszczkami, że
          > bardzo chciałam je wypróbować.

wcale nie musi tak być, ludzie bardzo często źle tolerują nadtlenek benzoilu, który jest w Epiduo. Spróbuj od najłagodniejszego - Differin krem.
          • sznappi Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 10.01.12, 22:11
            Ja zaczelam stosowac Retin A-i nic-doslownie.
            Smaruje sie nim i nie widze zadnych efektow-wiec moze przejdz na Retin z epiduo bo mozliwe ,ze to ma sens.
            Przed Retinem stosowalam GlycoA i raz mnie tylko zluscil a pozniej skora przywykla-zluszczenie trwalo 2 dni-no moze 3.
            Czy ktos mi moze powiedziec czy przy Retin A tak ma byc?????
            Zwatpilam :( ale smaruje sie dalej.
            • issey_miyake Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 11.01.12, 08:09
              sznappi napisała:

> Ja zaczelam stosowac Retin A-i nic-doslownie.
              > Smaruje sie nim i nie widze zadnych efektow-wiec moze przejdz na Retin z epiduo
              > bo mozliwe ,ze to ma sens.

ktoś kogo podrażnia Epiduo, nie może ot tak sobie przejść na Retin A.

Na efekty się czeka, miesiącami, zwłaszcza przy retinoidach.
              • mela1 Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 11.01.12, 12:56
                Używam Epiduo juz 3 miesiące, wewnętrznie także Tetralysal. Efekty są - trądzik zmniejszony do minimum, zaskórników mniej. Czy jest szansa, że podziła też na zmarszki? I ile trzeba czekać na efekt?
                Podrażnień nie mam żadnych, ale zauwazyłam jakby więcej zmarszczek pod oczami plus worki. Nie wiem czy wiązać to z retinoidami. Czy można używać np. Differinu pod oczy?
                • issey_miyake Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 08.02.12, 23:46
                  mela1 napisała:

> Używam Epiduo juz 3 miesiące, wewnętrznie także Tetralysal. Efekty są - trądzik
                  > zmniejszony do minimum, zaskórników mniej. Czy jest szansa, że podziła też na
                  > zmarszki? I ile trzeba czekać na efekt?

Podziała na zmarszczki, efekty widać czasami po 6-9 miesiącach.

> Podrażnień nie mam żadnych, ale zauwazyłam jakby więcej zmarszczek pod oczami p
                  > lus worki. Nie wiem czy wiązać to z retinoidami. Czy można używać np. Differinu
                  > pod oczy?

Na początku stosowania retinoidów normalne jest przesuszenie, wiotkość skóry i tworzenie się obwisłej skóry. Można stosować Differin, Epiduo pod oczy, wszystko jest kwestią tolerancji. Jedni ją mają, inni nie.
          • milena-2006 Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 30.01.12, 18:51
            Pani Dermatolog zapisala mi tym razem Differin. Na razie toleruję dość dobrze. Tylko przez kilka pierwszych dni mialam lekko wrażliwe okolice oczu. Teraz już ok. Skóra na twarzy nieco chropowata i trochę się łuszczy. Mam problem z właściwym doborem kremu nawilżająco -ochronnego na dzień. Cerę mam tłustą, ze skłonnością do błyszczenia i przebarwień. Trochę zmarszczek wokół oczu i mimicznych. Obawiam się, że zwykły krem nawilżający może być za lekki na obecne mrozy, podobnie jak sam filtr [nawet na serum]. Proszę również o rady, jaki krem przeciwzmarszczkowy stosować pod oczy [taki, który raczej nie spowoduje kolejnego uczulenia]. W tej chwili stosuję SVR Palpebral, ale czuję [i widzę], że to za mało.
            • issey_miyake Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 30.01.12, 19:07
              milena-2006 napisała:

> Proszę również o rady, jaki krem przeciwzma
              > rszczkowy stosować pod oczy [taki, który raczej nie spowoduje kolejnego uczulen
              > ia].

Przy stosowaniu Differinu, Epiduo wszystko może Ciebie podrażnić. Więc czasami należy robić przerwy, oczyszczać skórę łagodnymi środkami.

NeoStrata Eye Cream 4% PHA
              • sonique milena 08.02.12, 21:19
                A nie chcesz przypadkiem odsprzedać epiduo? Ją chętnie odkupie .
                • milena-2006 Re: milena 08.02.12, 23:00
                  Niestety to niemożliwe, bo to co mi zostało w tubce wyrzuciłam. Wcześniej zresztą sporo zużyłam, bo smarowałam twarz i maltretowałam w ten sposób swoje biedne oczy, licząc na to, że się przyzwyczają i uczulenie mi przejdzie. Teraz stosuję differin i jak na razie jest ok.
                  • sonique Re: milena 08.02.12, 23:09
                    Szkoda:( Ale dzieki za odpowiedz:-)
                    • issey_miyake Re: milena 08.02.12, 23:44
                      sonique napisała:

> Szkoda:( Ale dzieki za odpowiedz:-)

A Ty przepraszam nie masz od kogo kupować?
                      • sonique Re: milena 09.02.12, 01:18
                        No nie mam:( bylam dzisiaj legalnie u dermatologa i odmowila mi wypisania. Nie zartuje. Dlatego przeczesuje internet i szukam, kto ma na sprzedaz.
                        • katie_32 Re: milena 28.02.12, 10:03
                          Sonique jeśli nadal jesteś zainteresowana to ja mam do sprzedania epiduo, maść użyłam tylko raz i niestety moja buzia jej ewidentnie nie toleruje :(
    • trinna Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 08.06.12, 14:32
      ja Ci mogę polecić rescue żel doktora Bacha na skórę wrażliwą pod oczami
    • asdgjl Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 09.06.12, 11:23
      ogólnie z leczeniem trądziku trzeba bardzo uważać, bo preparaty przeznaczone do walki z nim mają bardzo silne działanie podrażniające (przyspieszają też procesy starzenia), dlatego może warto pomyśleć nad mianą taktyki? i zamiast atakować twarz tak silnie działającymi środkami postawić na dobre nawilżanie. Ja kiedy miałam trądzik używałam też silnie działajacych środków, ale bardzo ostrożnie, np maść z retinoidami raz na tydzień a poza tym stawiałam na dobre nawilżenie skóry, dopiero wtedy udało mi się tak na prawdę wygrać z trądzikiem; dermatolodzy zazwyczaj zapisują bardzo silne środki i zalecają izywać ich wszystkich na raz, ale nie znam szczerze nikogo komu by to pomogło; a na skórę w okół oczu polecam krem iwostinu sensitia na noc z wit C i E, nie jest to krem do twarzy a nie konkretnie pod oczy, ale kiedy mam problem z podrażn ieniem tylko on mi pomaga, mocno nawilża suchą skórę

--
      twoja-cera.blogspot.com/
    • kbjsht Re: bardzo wrażliwa skóra wokół oczu po epiduo 17.06.12, 14:41
      bo epiduo, to maść z retinoidami, które nie każdy może stosować. no i jeszcze jedno - tą maść się łączy z kuracją hormonalną, wtedy daje idealne efekty , nie z antybiotykiem raczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka