Dodaj do ulubionych

szamopny bez SLS SLES

12.09.12, 20:24
ciekawa jestem czy w ostatnim czasie jakaś firma typowo drogeryjna wprowadziła może takowe. Kupuję szampony Alterra, które mi służą, jednak są bardzo mało wydajne, buteleczka w tej chwili kosztuje prawie 10zł a ja myję włosy góra co 2 dzień. Babydream mi nieb służy - bardzo ciężko mi po nim rozczesać włosy.
Znacie jakieś inne szampony, niedrogie, ogólnodostępne? Kiedyś szukałam Barwy, ale nie znalazłam nigdzie.
Obserwuj wątek
    • zawrotglowy Re: szamopny bez SLS SLES 12.09.12, 23:07
      Alterry mają (chyba w większości) Sodium Coco Sulfate i pod wzgledem siły działania jest to taka sama substancja co SLES. Barwa też ma SLES. Szampony Fitomedu mają SLES, ale w mniejszej ilosci niż zazwyczaj stosowane. Łatwo znaleźć szampon bez SLS, ale bez SLES, do tego powszechnie dostępny i nie dla dzieci (czyli robiący kołtuna) - raczej ciężko. Nawet jak nie będzie to Sodium Laureth Sulfate to będzie np Ammonium Laureth Sulfate co w sumie na jedno wychodzi.
      Jedyny szampon bez SLES i SLS i ich odpowiedników, jaki ostatnio miałam, jest firmy Natura Siberica, ale można go kupić (chyba) tylko w inernecie i kosztuje około 30 zł za 400 ml.
      • ale_to_ja Re: szamopny bez SLS SLES 12.09.12, 23:45
        I tylko ten jeden szampon?
        • zawrotglowy Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 00:38
          Kupiłam ten szampon z chęci przetestowania nieznanej mi firmy. Ale ja nie unikam SLES i jemu podobnych. Nigdy mi ten detergent nie zrobił krzywdy i nie rozumiem tej mody na unikanie tego składnika w sytuacji, gdy ktoś nie ma problemów z wrażliwą skórą głowy. Co innego SLS. Myję włosy codziennie i nie jest mi potrzebny tak silny detergent. Chociaż nigdy mnie nie podrażnił, ale po co mam narażać włosy na niepotrzebne przesuszenie. Tylko, że nietrudno jest unikać SLS, bo on jest używany dość rzadko.
          Zawsze czytam składy i nie kojarzę żadnego innego łatwo dostępnego szamponu bez SLES lub detergentów o podobnej sile działania. Ale nie twierdzę, że ich nie ma:) Być może jakaś firma coś podobnego produkuje.
          • nessie-jp Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 19:04
            > Nigdy mi ten detergent nie zrobił krzywdy i nie rozumi
            > em tej mody na unikanie tego składnika w sytuacji, gdy ktoś nie ma problemów z
            > wrażliwą skórą głowy.

Mnie robi niestety krzywdę, więc muszę unikać, ALE jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku
            • rikol Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 19:40
              Bioderma ma szampony do codziennego uzytku, 'bez detergentow' - tak sie reklamuja. Nie pamietam skladu, ale wlosy dobrze po tym wygladaly.
              • zawrotglowy Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 23:03
                Pewnie chodzi o ten:
                wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7434
                Rzeczywiście nie ma typowo szamponowych detergentów, ale autorka pytania szuka czegoś niedrogiego, a on kosztuje ponad 30 zł.
    • lonely.stoner Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 08:18
      Szampony Jason albo Australian Organics, nie wiem czy dostepne w Polsce? Bardzo dobra jakosc.
      A w PL to ostatnio uzywam wlasnie Babydream dla dzieci- ten z rumiankiem, potem odzywka rozowa Isana albo gdy mam wiecej czasu glutek z siemienia lnianego i wlosy sa super :) Alterre tez mam, ale jest droga i malo wydajna, a jakosc porownywalna do tego Babydream dla dzieci.
      • tigrerra Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 17:43
        Kupuję w necie szampony Lavera, Sante, Esential care, JMO- wychodzą drożej niż drogeryjne, ale nie drożej niż z firm fryzjerskich, które jednak SLS mają.
    • joana.mz Re: szamopny bez SLS SLES 13.09.12, 20:45
      pogrzebałam trochę w necie i znalazłam w tym watku www.femineus.pl/index.php?topic=95.0 parę pozycji do wypróbowania, m.im. zapomniany przeze mnie Bubchen
    • botenloginjestwolny Re: szamopny bez SLS SLES 14.09.12, 01:51
      Może Biovax? Jest w SuperPharmie, ale bez promocji chyba po 15 zł za małe opakowanie. Chyba że kupisz tutaj większe opakowanie: www.galeriakosmetyki.pl/category/pielegnacja-wlosow-szampony/1/long/name/asc/19
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka