IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 19.08.04, 13:06
Chodzi mi o pryszcze. Mam 19 lat i od jakichys 5 lat mecze sie
z 'pryszczami'. Nie- nie mam tradziku, jednak ciagle wyskakuja mi pryszcze,
czasem 2-3, a innym razem, jak np. dzisiaj mam cale czolo wysypane malutkimi-
podskornymi wyporyskami. Mam tego dosyc! Uzywalam przeroznych tonikow i zaden
sie nie sprawdzil. Stosuje zel do mycia twarzy, tonik, krem, masc cynkowa,
raz w tygodniu maseczke. Nie uzywam zadnych pudrow, fluidow, podkladow i
korektorow. Jedynymi "malowidlami" jakie na siebie nakladam sa blyszczyk i
tusz do rzes. Jadlam tabletki drozdzowe itp. odzywiam sie w miare zdrowo, nie
jem zadnych fastfoodow a na czekolade skusze sie raz w miesiacu. Ech, czy
sadzicie, ze powinnam pojsc do dermatologa? Czy moze polecicie mi jakis
tonik, krem, masc "cud" lub cokolwiek...
Obserwuj wątek
    • Gość: ona19 Re: ona19 IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 19.08.04, 13:07
      oczywiscie przez swoje roztrzepanie zle wpisalam autora i temat, to mam juz
      poodpowiadane:/
      • lunalovelight Re: ona19 19.08.04, 13:15
        hmm, mi problem z pryszczykami skonczyl sie, jak zaczelam brac pigulki
        antykoncepcyjne [ktore zaczelam brac w czysto antykoncepcyjnych celach, a koniec
        problemu z jakimis wypryskami byl milym efektem dodatkowym :)]... mialam wtedy
        16 lat, teraz mam 23 i zadnych problemow tego typu.
        • Gość: ona19 Re: ona19 IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 19.08.04, 13:18
          no wiesz, ja nie uprawiam seksu wiec nie bede brac pigulek. ps.sorry za
          literowki u gory.
          • lunalovelight Re: ona19 19.08.04, 13:23
            jasne, rozumiem. mam / mialam jednak tez kilka kolezanek, ktore zaczely brac
            hormony [ale takie dla mlodych babek, oczywiscie i przepisane przez ginekologa
            po zrobieniu odpowiednich badan] wlasnie na niekonczace sie problemy z cera, a
            nie w celach antykoncepcyjnych. zreszta, sa tez pigulki hormonalne przeznaczone
            glownie do walki z niepokorna skora, ktorych nie stosuje sie w antykoncepcji.

moze po prostu przejdz sie do dermatologa, skoro nic nie pomaga, a z tego, co
            piszesz, wynika, ze odzywiasz sie prawidlowo.
    • eressea Re: ona19 19.08.04, 13:59
      Gość portalu: te cholerne..!!! napisał(a):

> Chodzi mi o pryszcze. Mam 19 lat i od jakichys 5 lat mecze sie
      > z 'pryszczami'. Nie- nie mam tradziku, jednak ciagle wyskakuja mi pryszcze,
      > czasem 2-3, a innym razem, jak np. dzisiaj mam cale czolo wysypane malutkimi-
      > podskornymi wyporyskami. Mam tego dosyc! Uzywalam przeroznych tonikow i zaden
      > sie nie sprawdzil. Stosuje zel do mycia twarzy, tonik, krem, masc cynkowa,
      > raz w tygodniu maseczke. Nie uzywam zadnych pudrow, fluidow, podkladow i
      > korektorow. Jedynymi "malowidlami" jakie na siebie nakladam sa blyszczyk i
      > tusz do rzes. Jadlam tabletki drozdzowe itp. odzywiam sie w miare zdrowo, nie
      > jem zadnych fastfoodow a na czekolade skusze sie raz w miesiacu. Ech, czy
      > sadzicie, ze powinnam pojsc do dermatologa? Czy moze polecicie mi jakis
      > tonik, krem, masc "cud" lub cokolwiek...

Ja bym radziła pojść do dermatologa. Nie wymieniłas żadnych leków, czyli
      najpewniej żadnych dotychczas nie uzywałaś. Niestety kosmetykami nie zdziałasz
      wiele.

Mozesz pomyśleć o zakupie kremu Brevoxyl (ok. 20 zł, w aptece) i stosować go raz
      dziennie (np. na noc). Zawiera 4% nadtlenku benzoilu.

Z antybiotyków bez recepty dostępny jest Zineryt (erytromycyna). Cena ok.30 -35 zł.

Natomiast z kosmetyków polecić mogę: tonik Benzacne, krem Dermedic Acne Expert.
      Oba do kupienia w aptekach. Działają delikatnie, nie ma mowy o przesuszeniu
      skóry. Mogą one być doskonałym uzupełnieniem leczenia.

Jeśli chodzi o suplementy - mozesz pomysleć o preparatach cynku i selenu.
      • Gość: psikuska Re: ona19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 22:20
        hmm z tym Brevoksylem to różnie jest. Pomaga pozbyć sie trochę syfów ale nie
        leczy całkowicie, i trzeba go stosować cały czas. Po odłożeniu go problem wraca
        spowrotem. Używalam też Differin ale efekty podobne do opisanych na górze.
    • Gość: miuu Re: ona19 IP: *.crowley.pl 22.08.04, 21:11
      no to mamy taki sam problem:)
      moja metoda to maść Aknemycin ( ok.30 zł) pryszcze znikają już po jednej nocy i
      cera jest mniej tłusta polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka