Dodaj do ulubionych

DO BASI - ratunku!!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.02, 20:50
Droga Basiu zwracam sie bezposrednio do Ciebie bo jestes tu naszym prywatnym
ekspertem. Z uwaga czytalam Twoj artykul o kwasach AHA i BHA. Jakis miesiac
temu kupilam Effaclar K. Czytalam, ze moze sie pogorszyc cera w trakcie
stosowania, ale czy do tego stopnia?!!! Na mojej brodzie, czole i reszcie
twarzy pojawily sie podskorne krostki, ktore nie dosc, ze bola, to nie da sie z
nimi nic zrobic! Smaruje je zelem Benzaknen 10%, ale potwornie przesusza mi
skore! To nie typowe pryszcze z bialym czubkiem, ani czarne wagry. Co mam
zrobic? Nie mialam nigdy cery w tak okropnym stanie. Czy zrezygnowac z
Effaclaru? A moze przeczekac? HELP!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ginger Anuluje... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.02, 20:59
      ...ten watek. Nie rozumiem czemu zdublowal mi sie watek. Uznajmy prosze, ze
      tego nie ma, a jest tylko ten drugi. Sorrki
    • Gość: basia Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.atlantic.net 24.04.02, 22:50
      Gość portalu: Ginger napisał(a):

> Droga Basiu zwracam sie bezposrednio do Ciebie bo jestes tu naszym prywatnym
      > ekspertem. Z uwaga czytalam Twoj artykul o kwasach AHA i BHA. Jakis miesiac
      > temu kupilam Effaclar K. Czytalam, ze moze sie pogorszyc cera w trakcie
      > stosowania, ale czy do tego stopnia?!!! Na mojej brodzie, czole i reszcie
      > twarzy pojawily sie podskorne krostki, ktore nie dosc, ze bola, to nie da sie z
      >
      > nimi nic zrobic! Smaruje je zelem Benzaknen 10%, ale potwornie przesusza mi
      > skore! To nie typowe pryszcze z bialym czubkiem, ani czarne wagry. Co mam
      > zrobic? Nie mialam nigdy cery w tak okropnym stanie. Czy zrezygnowac z
      > Effaclaru? A moze przeczekac? HELP!!!

Droga Ginger, ciężka sprawa, tym bardzie, że cię nie widzę, nie wiem jakich
      innych kosmetyków używasz, przyczyn może być wiele. Czy w ciągu tego ostatniego
      miesiąca zaczęłaś też stosować coś nowego oprócz Effaclar K, nowy podkład, krem??
      Z tego co piszesz, o wynika, że te objawy pojawiły się dopiero po miesiącu, a
      na początku stosowania jakie były efekty? Jak twoja skóra reagowała na Effaclar?
      I jeszcze jaki masz typ cery, czy masz skłonności do wyprysków, cera sucha czy
      bardziej przetłuszczająca się?
      Wydaje mi się, że jeśli nie wprowadziłaś w ciągu tego miesiąca żadnego nowego
      kosmetyku, to aby się przekonać, czy winę ponosi Effaclar odstaw go. Benzacne
      rzeczywiście wysusza skórę, dlatego nadaje się głównei do stosowania
      miejscowego, cóż ciężko mi coś poradzić, najlepszym wyjściem byłoby móc się
      pokazać sprawdzonymi dermatologowi, do którego ma się zaufanie. Czytałam o
      przypadkach, kiedy pogorszenie następowało nawet po okresie miesiąca i z czasem
      mijało, ale nie wiadomo, czy ty się zaliczasz do tych osób, czy też jest to
      niekorzystna rekacja. Ważne jest jakie skłonności miała twoja cera przezd
      kuracją Effaclar zwykle takie pogorszenie cery i wypryski pojawiają się u osób o
      skłonnościach do tradziku i zatykania porów. Daj znać i napisz coś więcej!!!
      • Gość: aga71 Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 25.04.02, 10:31

Gość portalu: basia napisał(a):

. Czytałam o
        > przypadkach, kiedy pogorszenie następowało nawet po okresie miesiąca i z czasem mijało, ale nie wiadomo, czy ty się zaliczasz do tych osób, czy też jest to
        > niekorzystna rekacja.

Mnie sie wydaje, ze to moze byc efekt Effaclara, ktory zauwazylam tez u siebie. E po prostu "wyciagnal" jakby na powierzchnie krostki, ktore tkwily w glebszych warstwach mojej skory. ja przyznam, ze sie z tego efektu ucieszylam, bo przynajmniej moglam sie wtedy tych krostek pozbyc. Jak juz wyszlo, co mialo wyjsc, to nowe krostki byly male i latwe do usuniecia, a pozniej przestaly sie pojawiac wcale. jezeli masz sprawdzona kosmetyczke, to moze umow sie, zeby Ci teraz cere oczyscila i zobacz, jak sie bedzie skora zachowywala dalej.

Aga
      • Gość: Ginger Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.02, 16:12
        Kiedys mialam cere sklonna do tradziku... Pozniej bralam Diane 35 i najpierw
        cera bardzo mi sie pogorszyla, a potem byla gladka jak pupcia niemowlaka ;) Po
        przerwaniu kuracji Diane skora pogorszyla sie, ale juz zawsze pozostala
        ladniejsza. Zawsze mialam sporo zaskornikow na nosie czole i brodzie. Na
        poczatku stosowania Effaclaru skora bardzo mi sie polepszyla, a pozniej
        nastopilo to straszne pogorszenie o ktorym pisalam. Na poczatku kuracji
        Effaclarem poszlam do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy zeby przyspieszyc
        kuracje. I wlasciwie potem przez tydzien strasznie mi sie paprala buzia. Potem
        sie polepszyla, a teraz wyglada wprost tragicznie! Zmienilam tez podklad na
        Air Wear, ale on chyba powinien polepszyc stan cery bo przeciez skora moze
        dzieki niemu oddychac? Jezu juz sama nie wiem, co robic!!! Jestem zalamana...
        Teraz duzo rzadziej smaruje twarz Effaclarem, no i niby widze jakas poprawe,
        ale nie wiem, czy pomogl Benzacne, Effaclar? Stosuje tez na noc na Effaclar
        krem nawilzajacy. Najlepiej moja skora wyglada jesli posmaruje ja wieczorem
        najpierw jakims kremem, a potem samoopalaczem. Chowala sie wtedy wszystkie
        pryszcze. Dlaczego tak sie dzieje??? Pomocy! Ginger
        • Gość: basia Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.rasserver.net 25.04.02, 17:06
          Gość portalu: Ginger napisał(a):

> Kiedys mialam cere sklonna do tradziku... Pozniej bralam Diane 35 i najpierw
          > cera bardzo mi sie pogorszyla, a potem byla gladka jak pupcia niemowlaka ;) Po
          > przerwaniu kuracji Diane skora pogorszyla sie, ale juz zawsze pozostala
          > ladniejsza. Zawsze mialam sporo zaskornikow na nosie czole i brodzie. Na
          > poczatku stosowania Effaclaru skora bardzo mi sie polepszyla, a pozniej
          > nastopilo to straszne pogorszenie o ktorym pisalam. Na poczatku kuracji
          > Effaclarem poszlam do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy zeby przyspieszyc
          > kuracje. I wlasciwie potem przez tydzien strasznie mi sie paprala buzia. Potem
          > sie polepszyla, a teraz wyglada wprost tragicznie! Zmienilam tez podklad na
          > Air Wear, ale on chyba powinien polepszyc stan cery bo przeciez skora moze
          > dzieki niemu oddychac? Jezu juz sama nie wiem, co robic!!! Jestem zalamana...
          > Teraz duzo rzadziej smaruje twarz Effaclarem, no i niby widze jakas poprawe,
          > ale nie wiem, czy pomogl Benzacne, Effaclar? Stosuje tez na noc na Effaclar
          > krem nawilzajacy. Najlepiej moja skora wyglada jesli posmaruje ja wieczorem
          > najpierw jakims kremem, a potem samoopalaczem. Chowala sie wtedy wszystkie
          > pryszcze. Dlaczego tak sie dzieje??? Pomocy! Ginger

Tak się zastanawiałam co ci poradzić i miałam zamiar podobnie jak to już
          napisała Agnieszka poradzić ci, że jeśli podczas stosowania Effaclar nie
          odczuwałaś i nie odczuwasz żadnych innych efektów ubocznych czyli szczypania,
          ściągnięcia skóy czy łuszczenia, to myślę, że spróbuj go jeszcze używać i jakoś
          przetrwać ten okres pogorszenia. Wydaje mi się, że gdyby twoja skóra nie
          tolerowała Effaclar to wypryski powinny się były pojawić wcześniej, jeśli chodzi
          o alergię której efekty rzeczywiście mogą pojawiać się po czasie to zwykle jest
          to wysypka innego typu. Możesz używać Effaclar np co drugi dzień. Uważaj też z
          maścią benzacne, aby zbytnio nie przesuszyć sobie skóry, a dla pewności stosuj
          na noc na Effaclar lekki krem nawilżający. Nie mam pewności ale być może ta
          wizyta u kosmetyczki mogła pogorszyć sprawę, czasem lepiej być cierpliwym i
          lepiej nic nie przyspieszać:) Jeśli chodzi o podkład Air Wear to tego
          zapewnienia na temat oddychania skóry to bierz tak dosłownie, to bardziej
          reklama niż prawda!! W zasadzie do takich wyprysków mógł się i przyczynić
          podkład ciężko to stwierdzić, choć raczej nie powinien. Wiem, że pewnie wiele ci
          nie pomogłam, ale naprawdę ciężko pomagać tak na odległość. Czyli ostatecznie
          moja rada jest taka, byś uzbroiła się w cierpliwość, bo jeśli zaczniesz używać
          wielu specyfików na raz by tylko przyspieszyć gojenie się tych wyprysków to
          efekt może być jeszcze gorszy. Używaj Effaclar nadal, tak jak wspominałam np co
          drugi dzień, maść benzacne możesz używać miejscowo. I koniecznie daj znać za
          pewien czas czy nastąpiła poprawa. Zyczę ci by twoja skóra szybko wróciła do
          dobrego stanu!!!
          • Gość: Ginger Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.02, 18:38
            Bardzo Ci dziekuje Basiu :) Pomoglas mi, kazda rada jest przydatna, a slowa
            otuchy tym bardziej. Bede informowac, o ewentualnych zmianach stanu cery..
            Pozdrawiam. Ginger
            • Gość: basia Re: DO BASI - ratunku!!! IP: *.rasserver.net 25.04.02, 18:54
              Ginger,
              Jeśli wolisz pisz do mnie na prywatnego maila basia_kwiat@hotmail.com
              Pocztę sprawdzam codziennie, a na forum codziennie nie bywam
              Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka