Dodaj do ulubionych

mammografia??

11.12.04, 17:43
mam 22 lata ile kosztuje zrobienie mammografi?

zauważyłam ze wokól sutków mam takie jakby guzki nie wiem co to? noi czasem
mnie swedza piersi! macie coś takiego? a moze w tym wieku to normalne?
napiszcie co o tym myslicie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ness Re: mammografia?? IP: *.acn.waw.pl 11.12.04, 17:48
      Zamiast mammografii lekarz skieruje cię pewnie na USG piersi - to badanie
      kosztuje ok. 75-80 zł. Robi się je u młodszych osób (przed 35 rokiem życia), bo
      jest 'zdrowsze' niż mammografia. Ja robię sobie regularnie co 6 miesięcy.

O te zmiany na piersiach najlepiej zapytać ginekologa.

Co do swędzenia piersi, to ja bym się nie przejmowała specjalnie :) Mnie swędzą
      np. od niektórych staników (koronka, sztuczny materiał, te rzeczy).
      • justa_79 Re: mammografia?? 13.12.04, 14:12
        co do USG, to u mnie kosztuje np. 50 zł. uważam, że jako ważne badanie
        profilaktyczne, powinno być zawsze refundowane.
        • Gość: Ness Re: mammografia?? IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 21:13
          > co do USG, to u mnie kosztuje np. 50 zł. uważam, że jako ważne badanie
          > profilaktyczne, powinno być zawsze refundowane.

U mnie za 80 zł kosztuje cała wizyta u lekarza 'od piersi' - robi USG z opisem,
          bada węzły chłonne, takie tam. Pewnie to drogo, ale nie znam żadnego innego.
          Gdzie robisz za 50 zł? (Warszawa?)

Pewnie, że to powinno być refundowane, a może nawet i jest, ale spróbuj tu
          człowieku wydębić skierowanie i się potem dostać, nie czekając dwa lata w
          kolejce... W ogóle uważam, że USG piersi powinien robić ginekolog z NFZ w ramach
          regularnych wizyt profilaktycznych.
          • justa_79 Re: mammografia?? 14.12.04, 11:24
            za 50 zł widziałam w Sopocie - ale to samo USG, a opis i ew. badanie to już w
            przychodni u ginekologa. może i czasami refundują, ale chyba tylko wtedy, gdy
            są jakieś konkretne podejrzenia, a profilaktycznie to mi nie chcą dać
            skierowania.
            • kalooo Re: mammografia?? 14.12.04, 11:29
              no niestety taka jest polska słuzba zdrowia,ale muszę przyznac,że mi ginekolog
              bez problemu dał skierowanie,potem tylko czeka sie kawał czasu na badanie,ale
              nie trzeba tego robić co miesiąc wiec nie ma problemu.Ja zawsze mówie,że
              praktycznie każdy u mnie w rodzinie miał jakis nowotwór,łącznie ze mną i ciocia
              zmarła na raka piersi właśnie i bez gadania mi dają.
    • kalooo Re: mammografia?? 14.12.04, 09:54
      na mammografie jesteś zdecydowanie za młoda-wykonuje się ją od 35 roku
      życia.Teraz możesz iść do ginekologa i jeśli masz jakies podejrzenia poprosić o
      skierowanie na USG i bezpłatnie je wtedy wykonasz,a jeśli obawy faktycznie będą
      to sam ci powinien dać.W każdym razie idź najpierw do ginekologa,żeby sam cie
      przebadał i ewentualnie skierował dalej.
      Ja robie USG piersi raz na rok i jestem w tym samym wieku co ty i mam duże
      predyspozycje do nowotworów i był przypadek raka piersi w b.bliskiej
      rodzinie.Nigdy nie miałam problemów z uzyskaniem skierowania,i nic potem za nie
      nie płaciłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka