shojo4 16.02.05, 19:08 chce sobie kupić jakieś witaminki (typu od a do z), rodzinne bla-bla-bla. jakie najbardziej sie opłaca? bo są tanie, jest ich dużo. nie pamiętam nazw... kurcze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jitters Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:48 Ja również polecam Vitaral. Kosztuje ok. 10 zł/30 tabl., 17 zł/60 tabl. Obecnie zażywam Falvit - też jest fajny, zawiera dużo żelaza. Kosztuje coś koło 7 zł/30 tabl. pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 13:41 dziękuje:* właśnie na takie odpowiedzi czekałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:00 Ja polecam FALVIT wychodzi najtaniej w porównaniu do Centrum itp najważniejsze, że ma dużo żelaza i wiele więcej mikroelementów niż Vitaral. Porównaj skład w aptece.pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:19 a to mogą nastolatki brać prawda? bo pisze dla kobiet:> a ja jestem MŁODĄ kobietą hihihi. żartuje:P Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:22 a o FALVIT pisze, że to jest po to, że jak przed miesiączką tracimy mikroelementy itd. to to jest po to. miedzy innymi po to. ale pisze jak analfabeta:/ Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:22 aaa i jeszcze jedno pytanie-bez recepty?:> Odpowiedz Link Zgłoś
naina Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:44 Tak,te witaminy sa bez recepty,ale na Falvit trzeba uwazac,bo ma duzo zelaza,wiec nie nalezy przesadzac.Ja kiedys bralam,ale teraz tylko Vitaral+rutinoscorbin.Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 13:25 a jakie jest dawkowanie? 1 tabletka dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 13:28 www.falvit.pl/glowna.html nie chce być natrętna, ale na obrazku z tyłu jest inne opakowanie. czym one sie różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: 217.149.244.* 18.02.05, 20:16 Różnią się tylko tym,że jedne są drażowane a drugie powlekane: www.falvit.pl/zmysla_szczegoly.html Odpowiedz Link Zgłoś
shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 20:48 ostatnie pytanie i znikam na zawsze, bo nie pisze jak długo mozna to łykać... ile najdłużej można? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jitters Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 09:25 Skoro na opakowaniu nie piszą, że są jakieś ograniczenia co do długości zażywania, to myślę, że można je brać przez długi czas. Falvit jest szczególnie zalecany dla kobiet bo zawiera dużo żelaza (32,86 mg w jednej tabletce) no a wiadomo, że podczas miesiączki występuje jego ubytek. podam Ci link do takiej strony, gdzie można znaleźć zapotrzebowanie organizmu np. na żelazo. zdrowezywienie.w.interia.pl/mineraly.htm#zelazo Z tabelki na tej stronie wynika, że zapotrzebowanie na żelazo u kobiet w wieku 19-30 lat wynosi 18 mg/dzień a bezpieczna max.dawka to 45 mg, no więc zażywając 1 tabletkę dziennie falvitu nie przekraczamy tej granicy. Tylko wiadomo, że wraz z pożywieniem również dostarczamy organizmowi żelaza. Ja np. jem mało produktów zawierających żelazo no więc nie zamierzam na razie zamieniać falvitu na jakieś inne witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś