Dodaj do ulubionych

WITAMINKI, dla dziewczynki!

16.02.05, 19:08
chce sobie kupić jakieś witaminki (typu od a do z), rodzinne bla-bla-bla.
jakie najbardziej sie opłaca? bo są tanie, jest ich dużo.
nie pamiętam nazw... kurcze.
Obserwuj wątek
    • naina Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 16.02.05, 20:39
      Polecam Vitaral.Pozdr!
    • Gość: jitters Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:48
      Ja również polecam Vitaral. Kosztuje ok. 10 zł/30 tabl., 17 zł/60 tabl.
      Obecnie zażywam Falvit - też jest fajny, zawiera dużo żelaza. Kosztuje coś koło
      7 zł/30 tabl.
      pozdr:)
      • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 13:41
        dziękuje:* właśnie na takie odpowiedzi czekałam:)
    • Gość: kasik Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:00
      Ja polecam FALVIT wychodzi najtaniej w porównaniu do Centrum itp najważniejsze,
      że ma dużo żelaza i wiele więcej mikroelementów niż Vitaral. Porównaj skład w
      aptece.pozdro.
      • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:19
        a to mogą nastolatki brać prawda? bo pisze dla kobiet:> a ja jestem MŁODĄ
        kobietą hihihi.
        żartuje:P
        • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:22
          a o FALVIT pisze, że to jest po to, że jak przed miesiączką tracimy
          mikroelementy itd. to to jest po to. miedzy innymi po to.

ale pisze jak analfabeta:/
          • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:22
            aaa i jeszcze jedno pytanie-bez recepty?:>
            • naina Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 17.02.05, 21:44
              Tak,te witaminy sa bez recepty,ale na Falvit trzeba uwazac,bo ma duzo
              zelaza,wiec nie nalezy przesadzac.Ja kiedys bralam,ale teraz tylko
              Vitaral+rutinoscorbin.Pozdr!
              • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 13:25
                a jakie jest dawkowanie? 1 tabletka dziennie?
                • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 13:28
                  www.falvit.pl/glowna.html
                  nie chce być natrętna, ale na obrazku z tyłu jest inne opakowanie. czym one sie
                  różnią?
                  • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 19:00
                    to jak?:>
                    • Gość: S. Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: 217.149.244.* 18.02.05, 20:16
                      Różnią się tylko tym,że jedne są drażowane a drugie powlekane:

www.falvit.pl/zmysla_szczegoly.html
                      • shojo4 Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! 18.02.05, 20:48
                        ostatnie pytanie i znikam na zawsze, bo nie pisze jak długo mozna to łykać...
                        ile najdłużej można?
                        • Gość: jitters Re: WITAMINKI, dla dziewczynki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 09:25
                          Skoro na opakowaniu nie piszą, że są jakieś ograniczenia co do długości
                          zażywania, to myślę, że można je brać przez długi czas.
                          Falvit jest szczególnie zalecany dla kobiet bo zawiera dużo żelaza (32,86 mg w
                          jednej tabletce) no a wiadomo, że podczas miesiączki występuje jego ubytek.
                          podam Ci link do takiej strony, gdzie można znaleźć zapotrzebowanie organizmu
                          np. na żelazo.
                          zdrowezywienie.w.interia.pl/mineraly.htm#zelazo
                          Z tabelki na tej stronie wynika, że zapotrzebowanie na żelazo u kobiet w wieku
                          19-30 lat wynosi 18 mg/dzień a bezpieczna max.dawka to 45 mg, no więc zażywając
                          1 tabletkę dziennie falvitu nie przekraczamy tej granicy. Tylko wiadomo, że wraz
                          z pożywieniem również dostarczamy organizmowi żelaza. Ja np. jem mało produktów
                          zawierających żelazo no więc nie zamierzam na razie zamieniać falvitu na jakieś
                          inne witaminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka