Gość: lisek Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.icpnet.pl 17.04.05, 11:27 Nie czytałam wcześniejszych wypowiedzi, ale mam nadzieję, że się nie powtarzam: "Madame" A. Libera - wspaniała, można się wiele dowiedzieć o literaturze, historii, ale podane w takiej formie, że czyta się z zapartym tchem "Układ" E. Kazan - wspaniała, bardzo ciekawa powieść, ta na pewno przykuje do fotela na cały dzień i noc "Święto wiosny" Modris Eksteins - to już raczej cięższa zabawa intelektualna, nie odprężenie, ale warto. Opowiada o I Wojnie Światowej, próbując wutłumaczyć ją jako zjawisko starcia odmiennych kultur, nie zaś układów politycznych. Ciekawe spojrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
discrepantia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 11:42 ja polecam Arturo Perez Reverte "Szachownica flamandzka", "Ostatnia bitwa templariusza" oraz "Królowa Południa" - ciekawe pozycje, troche historii, tajemnicy, zagadki, lecz także ciekawe postacie. "Królowa Południa" jest po prostu świetna - oparta na faktach historia dziewczyny, która staje sie światowej skali przemytnikiem, świetnie napisana, trzyma w napięciu, daje do myslenia. Oprócz tego polecam moje "nieśmiertelne" hity czyli J. Chmielewską- wszystkie książki, ze szcególnym uwzgl. Lesia i Wszyscy jestesmy podejrzani, a także A. Christie,która juz niestety calą przeczytałam. Szkoda ze nie interesuja Cię ksiązki historyczne, o wojnie, Hitlerze etc (np. b. interesująca "Seksualność w cieniu swastyki" lub "Medycyna III rzeszy i jej ofiary"). Z bardziej ambitnych polecam nowego Fukuyame - "Koniec człowieka" - o rewolucji biomedycznej, inzynierii genetycznej i jak to wpłynie na nasze społeczeństwo. A z zupełnie innej beczki dośc fajna jest książka Bussa "Ewolucja pożądania" - o facetach i babkach, ich preferencjach, cechach, zachowaniach z punktu widzenia biologii, instynktów, psychologii. a jeśli interesuja Cie troche straszne, tajemnicze historie to polecam Poe lub Lovecrafta. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 12:32 Perez Reverte jest niesamowity-literatura popularna,ale na jakim poziomie!niech sie schowa Dan Brow z nigdzie nie potwierdzonymi danymi-czyli bajkami,w ktore poniektorzy chca wierzyc;)Reverte pisze tylko o tym,o czym ma pojecie.Pisze wybornie,ale nie ciezko.Do wymienionych juz jego ksiazek dodalabym "Fechmistrza" Odpowiedz Link Zgłoś
discrepantia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 11:46 aha zapomnialam dopisac jeszcze trylogii Morella: Bractwo kamienia, Bractwo róży, Bractwo Noci i mgły - fajnie sie czyta, wartka akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:13 3 ksiazki od ktorych nie moglam sie oderwac: - " Ojciec chrzestny" Mario Puzo - " Swiat wedlug Garpa" John Irving - " Kod Leonarda da Vinci" Dan Brown Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 19:14 a czy te wszystkie księżki( lub przybajmniej ich jakąś część można wyporzyczyc w bibliotekach , czy tzreba je poprostu kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noana "HEBAN" kapuścińskiego IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:45 bardzo ciekawa książka o Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noana Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:49 z lekkiej i przyjemnej literatury dla kobiet: "tego lata w zawrociu" H. Kowalewska "Góra śpiących węży" jak wyżej "w kregu przyjaciol" Maeve Binchi "Smak swiezych malin" Izabela Sowa "halo wikta" katarzyna pisarzewska inne ciekawe: "wieści z wietnamu" sliczna powieść "ostatni akord" erich segal "paza cisza" johnatan carroll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maritt "Nieznosna lekkosc bytu" IP: 195.150.233.* 17.04.05, 21:23 ta ksiazka ma juz 'kilka' lat, ale dopiero po nia siegnelam- 'nieznosna lekkosc bytu' kundery- zdecydowanie jedna z najlepszych ksiazek, jakie czytalam. rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maritt jeszcze raz ja IP: 195.150.233.* 17.04.05, 21:27 a z nowszych- chyba 'cien wiatru' carlosa ruiz zafona:) teraz powinna byc w wiekszosci ksiegarni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgaKropka Do MARITT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:34 A czytałas inne książki Kundery? Polecam "Żart" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maritt Re: Do MARITT IP: 195.150.233.* 18.04.05, 20:28 no to.. trzeba sprobowac :) dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
mumma1 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 21:44 Agatha Christie - wszystko jak leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka DIUNA Franka Herberta IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.05, 21:54 DIUNA Franka Herberta Nie jest łatwa, nie jest lekka, ale jest genialna... Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: DIUNA Franka Herberta 17.04.05, 23:34 Jak powyzej: ksiazki Ericha Segala.Nie sa dla kucharek,bo autor bardzo powaznie podchodzi do tematu i za kazdym razem jest do niego wysmienicie przekonany.Ja z jego ksiazek dowiaduje sie mnostwo nieznanych mi dotad wiadomosci z dziedziny nauki,medycyny,antropologii,kulury czy historii... A juz naprawde na relaks i zdrowy smiech to Chmielewska /"Wszystko czerwone"to moj absolutny faworyt,kiedys w pociagu czytalam cala noc i rechotalam sie nieprzyzwoicie.../ i przeciepla Jezycjada Musierowicz,do ktorej ostatnio wrocilam i kompletuje jej pozycje na allegro! Jesli chodzi o niespodzianki to polecam "Rajski ogrod" Hemingwaya! kompletny oryginal wsrod jego powiesci.Nic wspolnego z wojna czy partyzantka,co przewaza w jego tworczosci.To powiesc o milosci,pokreconej,trojkacie.Powiesc,ktora mnie momentami irytowala,draznila,wkurzala!Ale wytrzasla moimi emocjami na wszystkie strony! Pewnie dlatego ja tak dobrze pamietam! Czytalam ja jako maturzystka /czyli bardzo dawno temu/ wiec to sa wrazenia sprzed wielu lat i nie wiem czy dzis moje wrazenia po jej lekturze bylyby podobne ale wtedy rzucalo mnie na wszystkie strony! Teraz wzielam sie za ukochana powiesc mojej mamy "Krystyne corke Lawransa" Singrid Undset i jest niesamowita! Duch i klimat Szwecji z tamtej epoki jest wszechobecny.Prostota jezyka i jego jasnosc zaskakuje!Ach i och! Ale sie rozpisalam ale o ksiazkach moglabym dlugo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 00:01 Rafal A.Ziemkiewicz "Polactwo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 217.97.133.* 18.04.05, 12:46 Cześć, Też często mam ten problem bo czytam dużo i szybko. Ostatnio zaczytywałam się w książkach Stanisławy Fleszarowej-Muskat. Gorąco polecam. Naprawdę od jej książek nie można się oderwać. Są to książki obyczajowe, które tak wciągają, że żyjemy życiem bohaterów. Szczegołnie polecam jej książki pt: "Milionerzy" i "Lato nagich dziewczyn" Teraz czytam książkę Grocholi lecz jestem rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naina SZANGHAJSKA KOCHANKA -Wei Hui IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.05, 00:32 Przeczytalam w dwa dni,historia pewnej dziewczyny.. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.04.05, 04:04 Bardzo polecam "Sagę o ludziach lodu" Margit Sandemo - nie można się od niej oderwać, a także "Dom mody"- nie pamiętam kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna j/w IP: *.net195-132-50.noos.fr 18.04.05, 12:50 "Dom mody" jest autorstwa Judith Krantz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola AGENCJA ZŁAMANYCH SERC IP: 195.47.201.* 18.04.05, 15:27 Matuszkiewiczowej. Jest bardzo lekka,wciągająca. Są jeszcze jej dwie inne książki "dziewczyny do wynajęcia" a następnej niestety nie pamiętam. I jeszcze jedna rewelacyjna "wspomnienia gejszy" ale autora nie pamiętam - na faktach Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: Mistrz i Malgorzata!! Bulhakova 18.04.05, 15:30 nie wiem czy ktos juz pisal, nie chce mi sie czytac za duzo tych odpowiedzi ;)) ja polecam "mistrza i malgorzate". cudo!! moja ukochana ksiazka, nikt nie napisal piekniejszej ksiazki o milosci :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Mistrz i Malgorzata!! Bulhakova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:23 Cesarzowa Orchidea Anchee Min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:22 Nicholas Sparks - wszystko a najbardziej to "Anioł Stróż" Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 18.04.05, 21:51 a czytałaś "Portret Doriana Graya"? Oscara Wilda? Nalezy do moich ulubionych książek...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:34 Czytałam i widziałam film. Teraz przykuwa mnie do fotela Kod Leonarda. Naprawdę super!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.lodz.mm.pl 19.04.05, 10:19 Na prawde warto przeczytać ksiązke "Spóźnieni Kochnkowie" Williama Whartona.To książka, której treści nie są w stanie oddać żadne streszczenia.Nie pożałujecie! Trzeba przeczytać ją samemu, aby poczuć tę magię,a jak nie to to może "Łuk Tiumfalny " Remarque stworzył coś niesamowitego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dany Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:37 "Kod Leonardo..." trochę przereklamowany ale przyjemny. Polecam goraco Kunderę! Także "Szklany klosz" Sylvii Plath<chociaż to może trochę dla depresyjnych nastolatek>, bardzo podoba mi sie zbiór eseji Manueli Gretkowskiej "Silikon", ciekawy jest też "Namiętnik".Dla wielbicieli tematu<stare koronki i arszenik> cała Agatha Christie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 19.04.05, 10:42 Ja polecam "Wielkie Nadzieje" Dickensa Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 19.04.05, 21:19 tak, Wielkie Nadzieje tez piekna ksiazka. na szczescie przeczytalam zanim obejrzalam film, bo baaardzo mnie rozczarowal-poprzestawiali tyle faktow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelinex Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.iweb.pl 19.04.05, 23:15 a czy czytałyscie może Cierpkośc Wiśni- zastanawiam się, czy to kupić, Jest w serii literatura na obcasach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.plock.mm.pl 20.04.05, 11:10 czytałam " Cierpkość Wiśni " i gorąco polecam, jest super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 193.130.178.* 19.04.05, 19:07 Troche sie zdziwilam ze osoba czytajaca Plath i Kundere moze uznac Browna za ksiazke ... przyjemna. Ja czytalam kod po ang i jest to gniot jakich malo, niewiarygodny, nudny i z kiepsko zbudowanymi postaciami. Agatke Ch. tez uwielbiam, ale gdzie Agata z jej wdziekiem i tlem socjologicznym a gdzie Brown z jego pseudohistorycznym belkotem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YVES4 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 19.04.05, 20:34 eduardo mendoza "przygoda fryzjera damskiego"- rewelacja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 19.04.05, 21:33 o tak !Mendoza wbija w fotel,ale ze smiechu:)))nie czytalam chyba nic smieszniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadinka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 19.04.05, 20:42 z takich lekkich i przyjemnych to: (nie bede oryginalna) chmielewska, christie i sapkowski jak leci :), palahniuk - lullaby, hrabal z ciezszych to solaris lema, mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGusia 'Bez mojej zgody'-Jodi Picoult IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:53 Jak w temacie-przeczytalam,poelcam naprawde bardzo goraco...:) Przykleila mnie co prawda nie do fotela,ale do lozka do bardzo poznej nocy-zakonczenie niesamowite i...nic wiecej nie powiem:P Naprawde polecam wszystkim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nakarm_nutrie coś śmiesznego 20.04.05, 00:56 jeśli chcesz się posmiać /porechotać :) to barceloński cykl Eduardo Mendozy - bosskie książki, brzuch mnie bolał ze śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
moramslawno Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 20.04.05, 08:13 ''BŁOGOSŁAWIENI KTÓRZY ROBIĄ SER'' AUTORA NIE PAMIĘTAM ,A AKURAT POZYCZYŁAM KUZYNCE,ALE FAJNIE SIĘ CZYTA . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:49 PODZIEMNY KRĄG-Chuck Palahniuk.Na pewno znacie film!Bardziej swojsko FIGHT CLUB.Czarny humor+satyra na konsumpcję różnoraką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.wl.e-wro.net 20.04.05, 12:31 "Pachnidło" Patrick Suskind, "Madame Bovary" Flaubert'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena "Samotność w sieci" IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 13:01 "Samotnosc w sieci" Wiśniewskiego.Bardzo mi bliska historia.Ale nie tylko dlatego ta ksiazka sprawila ze czytalam ja 2 noce (druga noc praktycznie przeplakalam na jej zakonczeniem).Nie pamietam zeby jakas inna ksiazka tak bardzo mnie poruszyla. Odpowiedz Link Zgłoś
madai polecam 06.05.05, 13:31 "Mury Hebronu"-Andrzej Stasiuk [ksiazka o mezczyznie odsiadujacym w wiezieniu i opowiadajacym swoja historie mlodszemu od siebie koledze z celi. Ksiazka bardzo ostra, ale wciaga. Przeczytalam w jeden dzien] "Ono"-Dorota Terakowska [o dziewyzcynie, ktora spodziewa sie dziecka i ma wiele dylematow z tym zwiazanych. Po przeczytaniu tej ksiazki mozna wiele sobie uswiadomic i spojrzec troche inaczej na swiat-polecam!!] "Księżniczka", "Córki Księżniczki Sułtany", "W kręgu Księżniczki Sułtany"- nie pamietam autorki [ksiazki o zyciu saudyjskiej ksiezniczki, z rodu Saudow. Mozna sie usmiac, ale tez przerazic-polecam] "Jak zostalem pisarzem (proba autobiografii intelektualnej"-Andrzej Stasiuk [przesympatyczna ksiazka o czasach PRLu] "Inny chlopiec"-Willy Russell [opowiesc o pewnym chlopcu i jego przygodach, zyciu, problemach-wciaga, wywoluje usmiech] "Bidul"-Mariusz Maślanka [zabawnie przedstawiona historia chlopca z domu dziecka. Jego perypetii, milosci, przyjazni. Czyta sie bardzo latwo i przyjemnie] "Gejsza z Gion"-Iwasaki [ksiazka o gejszy-wciaga i pokazuje, jak to jest tak naprawde...] "samotnosc w sieci" o ktorej juz pisalyscie. jedna z niewielu ksiazek, ktore tak mnie poruszyly. "Alchemik"- Paolo Coelho [o zyciu, o wszystkim, jak to zazwyczaj w ksiazkach PC] "Dziewczyny do wynajecia"-autorki nie pamietam [bardzo zabawna, lekka opowiesc o mlodej dziewczynie, ktora ma uporzadkowane zycie, prace, faceta, ale nagle w jej zyciu zaczynaja dziac sie DZIWNE rzeczy... WCIAGA. nie moglam sie oderwac ;) z kazda strona odkrywa sie zawiklana akcje ] "Smak swiezych malin"-to tez polecalyscie i ja sie dolaczam!!! "Kwiat pustyni","corka nomadow"-rowniez polecam. Czyta sie szybko i z zaciekawieniem. Jest mnostwo ksiazek, ktore lubie, ktore czytalam, ktore czytuje, ale wymienilam te, o ktorych pamietalam w tej chwili ;) Pozdrawiam i milej lektury zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moly Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 213.77.27.* 06.05.05, 14:07 Rewelacja "Polka w Londynie" - polecam gorąco :) Odpowiedz Link Zgłoś