Dodaj do ulubionych

Polećcie jakąś dobrą książkę.

• Gość: lisek Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.icpnet.pl 17.04.05, 11:27
      Nie czytałam wcześniejszych wypowiedzi, ale mam nadzieję, że się nie powtarzam:
      "Madame" A. Libera - wspaniała, można się wiele dowiedzieć o literaturze,
      historii, ale podane w takiej formie, że czyta się z zapartym tchem
      "Układ" E. Kazan - wspaniała, bardzo ciekawa powieść, ta na pewno przykuje do
      fotela na cały dzień i noc
      "Święto wiosny" Modris Eksteins - to już raczej cięższa zabawa intelektualna,
      nie odprężenie, ale warto. Opowiada o I Wojnie Światowej, próbując wutłumaczyć
      ją jako zjawisko starcia odmiennych kultur, nie zaś układów politycznych.
      Ciekawe spojrzenie.
    • discrepantia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 11:42
      ja polecam Arturo Perez Reverte "Szachownica flamandzka", "Ostatnia bitwa
      templariusza" oraz "Królowa Południa" - ciekawe pozycje, troche historii,
      tajemnicy, zagadki, lecz także ciekawe postacie. "Królowa Południa" jest po
      prostu świetna - oparta na faktach historia dziewczyny, która staje sie
      światowej skali przemytnikiem, świetnie napisana, trzyma w napięciu, daje do
      myslenia.
      Oprócz tego polecam moje "nieśmiertelne" hity czyli J. Chmielewską- wszystkie
      książki, ze szcególnym uwzgl. Lesia i Wszyscy jestesmy podejrzani, a także A.
      Christie,która juz niestety calą przeczytałam. Szkoda ze nie interesuja Cię
      ksiązki historyczne, o wojnie, Hitlerze etc (np. b. interesująca "Seksualność w
      cieniu swastyki" lub "Medycyna III rzeszy i jej ofiary"). Z bardziej ambitnych
      polecam nowego Fukuyame - "Koniec człowieka" - o rewolucji biomedycznej,
      inzynierii genetycznej i jak to wpłynie na nasze społeczeństwo. A z zupełnie
      innej beczki dośc fajna jest książka Bussa "Ewolucja pożądania" - o facetach i
      babkach, ich preferencjach, cechach, zachowaniach z punktu widzenia biologii,
      instynktów, psychologii. a jeśli interesuja Cie troche straszne, tajemnicze
      historie to polecam Poe lub Lovecrafta.
      • black_magic_women Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 12:32
        Perez Reverte jest niesamowity-literatura popularna,ale na jakim poziomie!niech
        sie schowa Dan Brow z nigdzie nie potwierdzonymi danymi-czyli bajkami,w ktore
        poniektorzy chca wierzyc;)Reverte pisze tylko o tym,o czym ma pojecie.Pisze
        wybornie,ale nie ciezko.Do wymienionych juz jego ksiazek dodalabym "Fechmistrza"
    • discrepantia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 11:46
      aha zapomnialam dopisac jeszcze trylogii Morella: Bractwo kamienia, Bractwo
      róży, Bractwo Noci i mgły - fajnie sie czyta, wartka akcja.
    • Gość: kasia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:13
      3 ksiazki od ktorych nie moglam sie oderwac:
      - " Ojciec chrzestny" Mario Puzo
      - " Swiat wedlug Garpa" John Irving
      - " Kod Leonarda da Vinci" Dan Brown
    • Gość: qwer Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 19:14
      a czy te wszystkie księżki( lub przybajmniej ich jakąś część można wyporzyczyc
      w bibliotekach , czy tzreba je poprostu kupić?
    • Gość: noana "HEBAN" kapuścińskiego IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:45
      bardzo ciekawa książka o Afryce
    • Gość: noana Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 20:49
      z lekkiej i przyjemnej literatury dla kobiet:
      "tego lata w zawrociu" H. Kowalewska
      "Góra śpiących węży" jak wyżej
      "w kregu przyjaciol" Maeve Binchi
      "Smak swiezych malin" Izabela Sowa
      "halo wikta" katarzyna pisarzewska

inne ciekawe: "wieści z wietnamu" sliczna powieść
      "ostatni akord" erich segal
      "paza cisza" johnatan carroll
    • Gość: maritt "Nieznosna lekkosc bytu" IP: 195.150.233.* 17.04.05, 21:23
      ta ksiazka ma juz 'kilka' lat, ale dopiero po nia siegnelam- 'nieznosna lekkosc
      bytu' kundery- zdecydowanie jedna z najlepszych ksiazek, jakie czytalam.
      rewelacja.
      • Gość: ania cien wiatru IP: *.kalisz.mm.pl 15.05.05, 21:27
    • Gość: maritt jeszcze raz ja IP: 195.150.233.* 17.04.05, 21:27
      a z nowszych- chyba 'cien wiatru' carlosa ruiz zafona:) teraz powinna byc w
      wiekszosci ksiegarni
      • Gość: AgaKropka Do MARITT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:34
        A czytałas inne książki Kundery?
        Polecam "Żart"
        :-)
        • Gość: maritt Re: Do MARITT IP: 195.150.233.* 18.04.05, 20:28
          no to.. trzeba sprobowac :) dzieki!
    • mumma1 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 17.04.05, 21:44
      Agatha Christie - wszystko jak leci...
    • Gość: szyszka DIUNA Franka Herberta IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.05, 21:54
      DIUNA Franka Herberta
      Nie jest łatwa, nie jest lekka, ale jest genialna...
      • klamczucha3 Re: DIUNA Franka Herberta 17.04.05, 23:34
        Jak powyzej: ksiazki Ericha Segala.Nie sa dla kucharek,bo autor bardzo powaznie
        podchodzi do tematu i za kazdym razem jest do niego wysmienicie przekonany.Ja z
        jego ksiazek dowiaduje sie mnostwo nieznanych mi dotad wiadomosci z dziedziny
        nauki,medycyny,antropologii,kulury czy historii...
        A juz naprawde na relaks i zdrowy smiech to Chmielewska /"Wszystko czerwone"to
        moj absolutny faworyt,kiedys w pociagu czytalam cala noc i rechotalam sie
        nieprzyzwoicie.../ i przeciepla Jezycjada Musierowicz,do ktorej ostatnio
        wrocilam i kompletuje jej pozycje na allegro!

Jesli chodzi o niespodzianki to polecam "Rajski ogrod" Hemingwaya! kompletny
        oryginal wsrod jego powiesci.Nic wspolnego z wojna czy partyzantka,co przewaza
        w jego tworczosci.To powiesc o milosci,pokreconej,trojkacie.Powiesc,ktora mnie
        momentami irytowala,draznila,wkurzala!Ale wytrzasla moimi emocjami na wszystkie
        strony! Pewnie dlatego ja tak dobrze pamietam! Czytalam ja jako
        maturzystka /czyli bardzo dawno temu/ wiec to sa wrazenia sprzed wielu lat i
        nie wiem czy dzis moje wrazenia po jej lekturze bylyby podobne ale wtedy
        rzucalo mnie na wszystkie strony!
        Teraz wzielam sie za ukochana powiesc mojej mamy "Krystyne corke Lawransa"
        Singrid Undset i jest niesamowita! Duch i klimat Szwecji z tamtej epoki jest
        wszechobecny.Prostota jezyka i jego jasnosc zaskakuje!Ach i och!

Ale sie rozpisalam ale o ksiazkach moglabym dlugo...
        Pozdrawiam
    • Gość: aaaa Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 00:01
      Rafal A.Ziemkiewicz "Polactwo"
      • Gość: dora Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 217.97.133.* 18.04.05, 12:46
        Cześć, Też często mam ten problem bo czytam dużo i szybko. Ostatnio
        zaczytywałam się w książkach Stanisławy Fleszarowej-Muskat. Gorąco polecam.
        Naprawdę od jej książek nie można się oderwać. Są to książki obyczajowe, które
        tak wciągają, że żyjemy życiem bohaterów. Szczegołnie polecam jej książki
        pt: "Milionerzy" i "Lato nagich dziewczyn" Teraz czytam książkę Grocholi lecz
        jestem rozczarowana.
    • Gość: naina SZANGHAJSKA KOCHANKA -Wei Hui IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.05, 00:32
      Przeczytalam w dwa dni,historia pewnej dziewczyny.. Pozdr!
    • Gość: hotka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.04.05, 04:04
      Bardzo polecam "Sagę o ludziach lodu" Margit Sandemo - nie można się od niej
      oderwać, a także "Dom mody"- nie pamiętam kogo.
      • Gość: Wiosna j/w IP: *.net195-132-50.noos.fr 18.04.05, 12:50
        "Dom mody" jest autorstwa Judith Krantz
        • Gość: jola AGENCJA ZŁAMANYCH SERC IP: 195.47.201.* 18.04.05, 15:27
          Matuszkiewiczowej. Jest bardzo lekka,wciągająca. Są jeszcze jej dwie inne
          książki "dziewczyny do wynajęcia" a następnej niestety nie pamiętam.
          I jeszcze jedna rewelacyjna "wspomnienia gejszy" ale autora nie pamiętam - na
          faktach
          • kkatie Re: Mistrz i Malgorzata!! Bulhakova 18.04.05, 15:30
            nie wiem czy ktos juz pisal, nie chce mi sie czytac za duzo tych odpowiedzi ;))
            ja polecam "mistrza i malgorzate". cudo!! moja ukochana ksiazka, nikt nie
            napisal piekniejszej ksiazki o milosci :)))
            • Gość: Ania Re: Mistrz i Malgorzata!! Bulhakova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:23
              Cesarzowa Orchidea Anchee Min
    • Gość: Monisia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:22
      Nicholas Sparks - wszystko a najbardziej to "Anioł Stróż"
    • mroofka2 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 18.04.05, 21:51
      a czytałaś "Portret Doriana Graya"? Oscara Wilda? Nalezy do moich ulubionych
      książek...:)
      • Gość: maxi Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:34
        Czytałam i widziałam film. Teraz przykuwa mnie do fotela Kod Leonarda. Naprawdę
        super!!
        • Gość: Karolina Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.lodz.mm.pl 19.04.05, 10:19
          Na prawde warto przeczytać ksiązke "Spóźnieni Kochnkowie" Williama Whartona.To
          książka, której treści nie są w stanie oddać żadne streszczenia.Nie
          pożałujecie! Trzeba przeczytać ją samemu, aby poczuć tę magię,a jak nie to to
          może "Łuk Tiumfalny " Remarque stworzył coś niesamowitego!!!
    • Gość: Dany Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:37
      "Kod Leonardo..." trochę przereklamowany ale przyjemny. Polecam goraco Kunderę!
      Także "Szklany klosz" Sylvii Plath<chociaż to może trochę dla depresyjnych
      nastolatek>, bardzo podoba mi sie zbiór eseji Manueli Gretkowskiej "Silikon",
      ciekawy jest też "Namiętnik".Dla wielbicieli tematu<stare koronki i arszenik>
      cała Agatha Christie...
      • Gość: mimka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 19.04.05, 10:42
        Ja polecam "Wielkie Nadzieje" Dickensa
        • kkatie Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 19.04.05, 21:19
          tak, Wielkie Nadzieje tez piekna ksiazka. na szczescie przeczytalam zanim
          obejrzalam film, bo baaardzo mnie rozczarowal-poprzestawiali tyle faktow...
          • Gość: evelinex Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.iweb.pl 19.04.05, 23:15
            a czy czytałyscie może Cierpkośc Wiśni- zastanawiam się, czy to kupić, Jest w
            serii literatura na obcasach
            • Gość: monika Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.plock.mm.pl 20.04.05, 11:10
              czytałam " Cierpkość Wiśni " i gorąco polecam, jest super!!!
      • Gość: Kasia Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 193.130.178.* 19.04.05, 19:07
        Troche sie zdziwilam ze osoba czytajaca Plath i Kundere moze uznac Browna za
        ksiazke ... przyjemna. Ja czytalam kod po ang i jest to gniot jakich malo,
        niewiarygodny, nudny i z kiepsko zbudowanymi postaciami. Agatke Ch. tez
        uwielbiam, ale gdzie Agata z jej wdziekiem i tlem socjologicznym a gdzie Brown
        z jego pseudohistorycznym belkotem...
    • Gość: YVES4 Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 19.04.05, 20:34
      eduardo mendoza "przygoda fryzjera damskiego"- rewelacja :)))
      • black_magic_women Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 19.04.05, 21:33
        o tak !Mendoza wbija w fotel,ale ze smiechu:)))nie czytalam chyba nic
        smieszniejszego
    • Gość: nadinka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 19.04.05, 20:42
      z takich lekkich i przyjemnych to: (nie bede oryginalna) chmielewska, christie i
      sapkowski jak leci :), palahniuk - lullaby, hrabal
      z ciezszych to solaris lema, mniam :)
      • Gość: aGusia 'Bez mojej zgody'-Jodi Picoult IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:53
        Jak w temacie-przeczytalam,poelcam naprawde bardzo goraco...:) Przykleila mnie
        co prawda nie do fotela,ale do lozka do bardzo poznej nocy-zakonczenie
        niesamowite i...nic wiecej nie powiem:P Naprawde polecam wszystkim!!!
        • nakarm_nutrie coś śmiesznego 20.04.05, 00:56
          jeśli chcesz się posmiać /porechotać :) to barceloński cykl Eduardo Mendozy -
          bosskie książki, brzuch mnie bolał ze śmiechu!
    • moramslawno Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. 20.04.05, 08:13
      ''BŁOGOSŁAWIENI KTÓRZY ROBIĄ SER'' AUTORA NIE PAMIĘTAM ,A AKURAT POZYCZYŁAM
      KUZYNCE,ALE FAJNIE SIĘ CZYTA .
    • Gość: uka Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:49
      PODZIEMNY KRĄG-Chuck Palahniuk.Na pewno znacie film!Bardziej swojsko FIGHT
      CLUB.Czarny humor+satyra na konsumpcję różnoraką.
    • Gość: Aga Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: *.wl.e-wro.net 20.04.05, 12:31
      "Pachnidło" Patrick Suskind, "Madame Bovary" Flaubert'a
      • Gość: Marzena "Samotność w sieci" IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 13:01
        "Samotnosc w sieci" Wiśniewskiego.Bardzo mi bliska historia.Ale nie tylko
        dlatego ta ksiazka sprawila ze czytalam ja 2 noce (druga noc praktycznie
        przeplakalam na jej zakonczeniem).Nie pamietam zeby jakas inna ksiazka tak
        bardzo mnie poruszyla.
        • madai polecam 06.05.05, 13:31
          "Mury Hebronu"-Andrzej Stasiuk [ksiazka o mezczyznie odsiadujacym w wiezieniu i
          opowiadajacym swoja historie mlodszemu od siebie koledze z celi. Ksiazka bardzo
          ostra, ale wciaga. Przeczytalam w jeden dzien]

"Ono"-Dorota Terakowska [o dziewyzcynie, ktora spodziewa sie dziecka i ma wiele
          dylematow z tym zwiazanych. Po przeczytaniu tej ksiazki mozna wiele sobie
          uswiadomic i spojrzec troche inaczej na swiat-polecam!!]

"Księżniczka", "Córki Księżniczki Sułtany", "W kręgu Księżniczki Sułtany"- nie
          pamietam autorki [ksiazki o zyciu saudyjskiej ksiezniczki, z rodu Saudow. Mozna
          sie usmiac, ale tez przerazic-polecam]

"Jak zostalem pisarzem (proba autobiografii intelektualnej"-Andrzej Stasiuk
          [przesympatyczna ksiazka o czasach PRLu]

"Inny chlopiec"-Willy Russell [opowiesc o pewnym chlopcu i jego przygodach,
          zyciu, problemach-wciaga, wywoluje usmiech]

"Bidul"-Mariusz Maślanka [zabawnie przedstawiona historia chlopca z domu
          dziecka. Jego perypetii, milosci, przyjazni. Czyta sie bardzo latwo i
          przyjemnie]

"Gejsza z Gion"-Iwasaki [ksiazka o gejszy-wciaga i pokazuje, jak to jest tak
          naprawde...]

"samotnosc w sieci" o ktorej juz pisalyscie. jedna z niewielu ksiazek, ktore
          tak mnie poruszyly.

"Alchemik"- Paolo Coelho [o zyciu, o wszystkim, jak to zazwyczaj w ksiazkach PC]

"Dziewczyny do wynajecia"-autorki nie pamietam [bardzo zabawna, lekka opowiesc
          o mlodej dziewczynie, ktora ma uporzadkowane zycie, prace, faceta, ale nagle w
          jej zyciu zaczynaja dziac sie DZIWNE rzeczy... WCIAGA. nie moglam sie
          oderwac ;) z kazda strona odkrywa sie zawiklana akcje ]

"Smak swiezych malin"-to tez polecalyscie i ja sie dolaczam!!!

"Kwiat pustyni","corka nomadow"-rowniez polecam. Czyta sie szybko i z
          zaciekawieniem.

Jest mnostwo ksiazek, ktore lubie, ktore czytalam, ktore czytuje, ale
          wymienilam te, o ktorych pamietalam w tej chwili ;)

Pozdrawiam i milej lektury zycze!
    • Gość: Moly Re: Polećcie jakąś dobrą książkę. IP: 213.77.27.* 06.05.05, 14:07
      Rewelacja "Polka w Londynie" - polecam gorąco :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka