IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 18:04
Czy mogłybyście poradzic mi jak mam się pozbyć tych ohydnych czarnych kropek
z twarzy.Czy są na to jakies kremy czy jedynym wyjściem jest mechaniczne
oczyszczanie cery u kosmetyczki?A może jakieś inne zabiegi w gabinecie
kosmetycznym mogłyby pomóc?
Obserwuj wątek
    • Gość: LadyX Re: wągry IP: *.sympatico.ca 14.07.02, 19:22
      raz na miesiac mozesz chodzic do kosmetyczki na pelna "facial". Na dodatek raz
      na tydzien mozesz robic sobie maseczki (peeling masks lub mud masks), lub uzyc
      pady BIORE na nosie ktore wyciagaja czarne wagry.
      • Gość: Aga Re: wągry IP: *.future-net.pl 14.07.02, 21:15
        Myślę, że mogłabyś wypróbować polecany tutaj krem Effaclar K z apteki. Zawiera
        kwasy BHA i podobno stopniowo czyści cerę. Ja nie testowałam, ale czytałm już
        o nim tutaj tyle pochlebnych opinii, że chyba coś w tym jest:)
        • Gość: justy Re: wągry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 21:19
          Tak, Effaklar opóźnia powstawanie zaskórników, a nawet może spowodować, że
          większość z nich przestanie się pojawiać. Najlepiej jest oczyścić cerę i od
          następnego dnia systematycznie używać tego kremu, żeby czyściutkie pory się nie
          zatkały.
          Można też ewentualnie stosowac retinoidy typu RetinA, Isotrex czy Differin,
          które jednak są na receptę i mogą zbyt silnie podrażnić skórę.
      • Gość: katrina Re: wągry IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 12:08
        Gość portalu: LadyX napisał(a):

> raz na miesiac mozesz chodzic do kosmetyczki na pelna "facial". Na dodatek
        raz
        > na tydzien mozesz robic sobie maseczki (peeling masks lub mud masks), lub
        uzyc
        > pady BIORE na nosie ktore wyciagaja czarne wagry.

Ja używałam Biore (paru rzeczy, w tym plasterków i tej maski rozgrzewającej)
        mieszkając w USA, plasterki beznadziejne (jak każdej firmy) a maska taka sobie,
        ale obydwie te rzeczy stosowane regularnie raczej jeszcze bardziej rozszerzają
        pory. Nie polecam. dobry facial tak, ale raz na miesiąc to chyba a często.
    • Gość: koralik Re: wągry IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 15.07.02, 13:19
      udalo mi sie pozbyc niemal calkowicie wagrow smarujac cieniutenko co drugi
      dzien cala buzie (!!!) Acneroxydem 5 (to samo, co Benzacne 5%) - robilam tak z
      przykazania lekarza
      trwalo to miesiac, ale nie mam ich w ogole no i zadne oczyszczanie u
      kosmetyczki nie jest w ogole potrzebne!!!
      naprawde nie spodziewalam sie takiego efektu

Koralik

• Gość: Karusia Do Koralik IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 15.07.02, 13:32
        Mam pare pytan dotyczacych tej "cudownej" masci :) Ile kosztuje ta masc? Jak
        czesto nalezy ja stosowac? CZy mozna sie opalac stosujac ja?
        • Gość: koralik do Karusi IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 15.07.02, 14:20
          nie pamietam dokladnie ile kosztowala, ale cos ok.30zl za dosc duza tubke
          smarowalam sie co drugi dzien, bo mam bardzo wrazliwa cere,
          i chyba raczej na pewno (???) nie wolno sie opalac, no i nie wolno sie tym
          smarowac bedac w ciazy
          smarowalam sie tym przez miesiac i troszke, a teraz Skinoren + Differin i musze
          przyznac, ze efekty sa naprawde spektakularne

Koralik

• Gość: katrina Re: do Karusi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 17:51
            Rozumiem że nie jest na receptę? Można normalnie kupić w aptece? Czy ma
            działanie złuszczające?
            • Gość: justy Re: do Karusi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 18:06
              Wiem, że pytanie nie było do mnie, ale wtrącę swoje trzy grosze. Jeśli pytasz o
              Akneroxid, to jest w aptekach bez recepty, wysusza bardzo i podczas stosowania
              łuszczy się skóra, ale po kilku tygodniach pokazuje się bezzaskórnikowa cera.
              Tańszy wariant to stosowanie Benzacne (identyczny skład, co Akneroxid, cena
              ok.5-6zł). Można zacząć od Benzacne 5% (żeby stopniowo przyzwyczaić skórę, a
              potem (o ile jest taka potrzeba) zacząć stosować Benzacne 10%.
              Z pozostałych wymienionych maści: Differin jest na receptę (nowoczesny
              retinoid), Skinoren jest bez recepty (jest silniejszy niż benzacne, ma tańszy
              odpowiednik: Hascoderm za ok.29zł).
              • dziewczyna1 Re: do Karusi 15.07.02, 18:09
                a czy benzance5%ma jakies przeciwskazania?dziekuje i pozdrawiam!
                • Gość: justy Re: do Karusi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 18:53
                  Producent podaje jedynie nadwrażliwość na nadtlenek benzoilu, czyli właściwie
                  nie ma przeciwwskazań. Nie nalezy go stosować na błony śluzowe. Ostrożnie przy
                  łączeniu z innymi środkami złuszczającymi, szczególnie retinoidami.
                  • Gość: Margaret Re: do Karusi IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 15.07.02, 19:08
                    Stosowałam kiedys skinoren,ale zbyt długo nie nastosowałam sie, bo cholernie
                    wysuszał i podrażniał..skóra mi płatami schodziła, musiałam ją nawilzac-i chyba
                    dla wrazliwych cer polecić go nie mozna..prawda?. A ja tłustej nie mam,tylko
                    mieszaną.. bezacne chyba tez za mocny dla mnie, czekam na wrzesien-i zacznę
                    kurzację Effaklarem, boję sie tylko tego o czym pisały niektóre dziewczynyl;
                    pogorszenia cery w trakcie kuracji :(
                    pzd.
                    • Gość: LadyX Re: do Karusi IP: *.math.uwaterloo.ca 15.07.02, 19:25
                      Pady Biore nie wszyskim pomaga. Moja kolezanka uwielbia je, bo jej pomagaja (ma
                      normalna skore). Moja skora jest dosyc tlusta wiec pady mi nie za bardzo
                      pomogly.

Masz racje Katrina, maseczki rozgrzewajace raz na miesiac wystarczajace. Ale mi
                      chodzi o maseczki czyszczace. Chodzi mi o te ktore sa delikatne (np. peeling
                      mask z ogorka) i bardziej naturanle, wiec mozna je stosowac raz na tydzien.

Czasami nawet mozna sobie zrobic samemu maseczke w domu za kilka groszy.
                      Potrzebujesz tylko platki owsiane i troche goracej wody.
                      • Gość: katrina Re: do Karusi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:09
                        Gość portalu: LadyX napisał(a):

> Masz racje Katrina, maseczki rozgrzewajace raz na miesiac wystarczajace.

właśnie, a ja dzisiaj nie zdzierżyłam i nabyłam mseczkę Sauna Montagne
                        Jeunesse, tę z czerwoną glinką :-)) zobaczymy.
              • Gość: katrina Re: do Karusi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:06
                Gość portalu: justy napisał(a):

> Wiem, że pytanie nie było do mnie, ale wtrącę swoje trzy grosze.

Co z tego że nie do Ciebie, Ty tu jesteś specem :))) dzięki!
                • Gość: Aga Re: do Karusi IP: *.future-net.pl 15.07.02, 22:26
                  Bardzo pomaga na zaskórniki mycie buzi płatkami owsianymi (oczywiscie takimi
                  saute, górskimi, a nie muesli:)))) Jako nastolatka namietnie to stosowałam
                  (wtedy nie było zbyt wielu preparatów na te sprawy) i naprawdę przynosi efekty.
                  Trzeba wziąć garstkę, zalać gorącą wodą, i potem tą papką myć buzię.
        • Gość: koralik porazajaca sila dzialania Akneroxydu vel Benzacne IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 16.07.02, 12:07
          To, co pisze Justy, to niestety prawda. Te zele sa koszmarnie silne i dziwilam
          sie, ze mimo tego, ze mam bardzo wrazliwa cere, lekarz kazal mi sie tym
          smarowac. Ale smarowalam buzie co drugi dzien, cieniutenko i rownomiernie, po
          odczekaniu 30min po umyciu buzi mydelkiem DOVE. Na dzien Hydraphase XL (ten w
          pompce z filtrami), no i na wieczor "nie-masciowy" rowniez. Zero peelingow, za
          to maseczka AVENE. Skora na brodzie po pierwszej aplikacji wygladala jak
          poparzona, potem mi zaczela schodzic odslaniajac delikatna rozowawa skore (ups,
          nie wygladalo to zachecajaco...bo ukazaly sie wagry, ktore tkwily tam gleboko,
          fuj!) - to byl najgorszy etep. Ale potem nagle to wszystko minelo, skora sie
          wygladzila, nabrala zdrowego kolorytu i co najwazniejsze - zero wagrow!!!!! Pan
          doktor przestrzegal jednak, bym nie smarowala sie codziennie, by nie podraznic
          skory, wiec mysle, ze ta wersja Benzacne 10% jest raczej dla dinozaurow, sloni
          czy innych hipopotamow, ktore to maja skore 15x grubsza niz my na swoich
          buzkach. Differinem tez smaruje sie co 2 dzien, a gdy raz z rozpedu
          posmarowalam sie 2 dni pod rzad - luszczylam sie naprawde ksiazkowo.
          Platki owsiane tez sa fajne. Gdy pozegnam sie z Differinem juz na dobre, bede
          sie peelingowac w sposob ekologiczny :-)))

Koralik
          • Gość: Karusia Do Koralik IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 16.07.02, 16:56
            Koralik a ile to trwalo (od momentu jak zaczelas stosowac ta masc) zanim ci
            odrosla nowa skora bez wagrow? Moja broda troche mnie denerwuje i chcetnie bym
            sie pozbyla wagrow tam tkwiacych.
            Czy po takiej kuracji wagry sie juz nie pojawiaja lub pojawiaja sie rzadziej
            tudziez mniejsze? Czy taka kuracje trzeba powtarzac co jakis czas?
            Ja co prawda nie mam klopotow z tradzikiem. Tylko co jakis czas wyskoczy jakas
            krostka, tylko mam te okropne wagry, ktore wyciskam od czasu do czasu. A to
            chyba nie jest najlepsze dla skory.
            Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Koralik i innych dziewczyn
            • Gość: koralik Re: Do Koralik IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 17.07.02, 11:25
              skora na brodzie (najbardziej zaatakowany "obszar") zaczela sie luszczyc juz po
              pierwszym smarowaniu, minelo to po ok.5 dniach, potem tydzien spokoju i na nowo
              po 3 tygodniach skora byla juz normalna, ale musze Ci sie przyznac, ze
              miedzyczasie usuwalam recznie te wagry, ktore wychodzily na wierzch
              (brrrrrrrrr...)
              po miesiacu skora wyglada naprawde dobrze, ale teraz smaruje sie Skinorenem i
              Differinem
              w poniedzialek ide do lekarza i ciekawa jestem co mi zaleci, czy do konca zycia
              bede sie smarowac masciami na tradzik, czy moze pozwoli mi uzywac jakiegos
              kremu bardziej pielegnacyjnego (no i jakiego???)
              moge napisac w poniedzialek, czy taka kuracje trzeba powtarzac i jak czesto, bo
              teraz sama nie wiem, ale zapytam mojego lekarza, bo to bardzo intrygujace
              pytanie :-)))
              no i nie wiem, jak to ma sie do wagrow, ale przez ten caly czas lykalam Unidox

pozdrawiam,
              Koralik
              • Gość: yaga Re: Do Koralik IP: 213.206.132.* 17.07.02, 16:53
                Unidox na wągry działa, nawet bardzo, tez łykałam unidox i smarowałam sie co 2
                dzień skinorenem i wągrów było mało, po tym jak odstawiłam unidox nie wróciły
                duże krosty ale wągrów przybyło, co odczułam na czyszczeniu, Yaga
                • maja_ Do Koralika 28.07.02, 10:36
                  Koraliku, napisz, co lekarz Ci w pn powiedział, strasznie ciekawa jestem :)
                  • Gość: koralik Re: Do Koralika IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 29.07.02, 08:36
                    sama nie wiem, czy moj lekarz zartowal czy tez mowil powaznie, ale na moje
                    pytanie jak dlugo trzeba sie tym smarowac, odpowiedzial, ze jeszcze ok. 9
                    miesiecy (!!!), by kompletnie przebudowac skore. Poniewaz efekt zluszczania
                    jest w chwili zerowy, skora jest mila w dotyku, a badanie nawilzenia skory
                    wykazalo dosc dobre nawodnienie, jakos specjalnie mnie to nie przeraza :-))) na
                    nastepna wizyte udaje sie dopiero w polowie wrzesnia i podobno wtedy moj pan
                    lekarz pozwoli mi na cos innego niz Skinoren i Differin

milego dnia,
                    Koralik
                    • Gość: yaga Re: Do Koralika IP: 213.206.132.* 29.07.02, 09:26
                      Koraliku, smarujesz się cały czas Skinorenem, jak to znosisz, mi wręcz poparzył
                      skórę w bardziej wrażliwych miejscach, Y.
                      • Gość: katrina Re: Do Koralika IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.07.02, 09:33
                        Dziewczyny czy skinoren jest na receptę?
                        Wzięłam z poczekalni u dermatologa ulotkę na jego temat i tam jest napisane jak
                        byk: "jedno opakowanie bez recepty". To co to znaczy? sprzedadza mi to tak
                        normalnie?
                        • Gość: justy Re: Do Koralika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 09:40
                          To zanczy, że jst to silny lek, który powinien być na receptę, ale dopuszczono
                          możliwość kupna 1 opakowania na raz bez recepty i nikt w aptece nie powinien Ci
                          robić problemów.
                          Jeśli nie chcesz przepłacać, to kup polski odpowiednik Skinorenu- Hascoderm.
                      • Gość: koralik do Yagi IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 29.07.02, 09:57
                        Skinoren toleruje zadziwiajaco dobrze
                        moze troszke szczypie mnie skora bezposrednio po nalozeniu, ale nic sie nie
                        luszczy
                        znacznie gorzej z Differinem, moge sie tym smarowac tylko co 2gi dzien

moze sprobuj smarowac tylko co 2 dzien?
                        czy moze uzywasz czegos innego, co moze podraznic skore? zel, tonik, krem?

pozdrowienia,
                        Koralik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka