Gość: kar IP: *.broker.com.pl 11.08.05, 17:24 Gdybyście miały podać trzy najważniejsze przyczyny powstawania cellulitu, byłyby to... No właśnie- co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata Re: Przyczyny cellulitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:53 podstawowe sa chyba dwa,czyli:brak ruchu i złe odzywianie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przyczyny cellulitu 11.08.05, 18:55 nie zgadzam sie. Ja stawiam na pierwszym miejscu hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Przyczyny cellulitu IP: *.eu.org 11.08.05, 19:16 " Cellulit jest defektem estetycznym dotyczącym głównie kobiet. U jego podłoża leżą zmiany hormonalne polegające na czynnościowej przewadze estrogenów nad progesteronem. Estrogeny zwiększają przepuszczalność naczyń, powodując zakłócenia w przemianie materii tkanki podskórnej. Na skutek tego w skórze właściwej oraz w tkance podskórnej gromadzą się nadmierne ilości tłuszczu i wody tworząc ziarniste poduszki . Jeżeli weźmiemy skórę w fałd, jej powierzchnia przypomina wyglądem kalafior. Miejsca predysponowane to powstawania cellulitu to uda, pośladki, rzadziej ramiona i łydki. Czynniki sprzyjające powstawaniu cellulitu to: hormonoterapia, dieta bogata w cukier i tłuszcze zwierzęce, brak ruchu, zaburzenia mikrokrążenia w obrębie kończyn dolnych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Re: Przyczyny cellulitu IP: *.broker.com.pl 11.08.05, 19:34 Dzięki. Wg mojego ginekologa mam prawdopodobnie za mało estrogenów (nieregularne cykle), no ale chyba już lepiej mniej niż więcej... A najlepiej to zeby były w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: Przyczyny cellulitu 12.08.05, 19:46 A dlaczego lepiej mniej niż więcej? Też mam mało, ale zawsze myślałam, że to akurat niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: Przyczyny cellulitu 12.08.05, 09:00 a mnie celulit powstał po zakończeniu karmienia ( karmiłam 14 miesięcy). W czasie ciąży i 14 miesięcy po nie miałam celulitu, a teraz mam, najwięcej na udach i przedramionach ( w tych miejscach nie mam w nadmiarze odłożonej tkanki tłuszczowej . Dużo chodzę, ćwiczę aerobik, mam nadzieję, ze kiedyś przejdzie :- ((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sel Re: Przyczyny cellulitu IP: *.chello.pl 12.08.05, 01:17 Ja również uważam, że to sprawa hormonów. Poza tym brak ruchu, nieodpowiednie odżywianie, siedzący lub cały czas stojący tryb życia =( Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Przyczyny cellulitu 12.08.05, 04:02 to wszystko racja, ale niestety na pierwszym miejscu postawiłabym geny. Ja mam takie same defekty co moja mama, własnie cellulit poza tym w tych samych miejscach żylaki i inne "drobiazgi". Złości mnie to bo wiem, że nie mam na to wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha1979 Re: Przyczyny cellulitu IP: 193.25.222.* 12.08.05, 08:49 Nie wiedziałam, do tej pory, ze wpływ na to mają hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przyczyny cellulitu 12.08.05, 17:10 najlepszym dowodem na to jest to, ze pojawia sie w wieku dojrzewania. Dzieci nawet te tluste i nieruchliwe nie maja celulitu. A kobiety czesto bardzo szczuple i wysportowane maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Przyczyny cellulitu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.08.05, 20:28 A kolejnym dowodem na to że odpowiedzialne są hormony jest to że kiedy bierzemy pigułki cellu bardzo często się pogarsza. No i te nieszczęsne geny! Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: Przyczyny cellulitu 12.08.05, 20:55 Problem w tym, ze niegdy nie brałam żadnych środków hormonalnych . Buuu. Niech mnie ktoś pocieszy..... Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Przyczyny cellulitu 13.08.05, 01:05 Najwazniejsze, że nie siedzisz z założonymi rękami.W aptekach pojawiły się jakieś antycellulitowe preparaty doustne, może odezwie sie ktoś, kto je stosował.W kremy nie wierzę.Chętnie pocieszyłabym Cię w jakiś oryginalny sposób,ale nic mi nie przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Re: Przyczyny cellulitu IP: *.broker.com.pl 13.08.05, 01:24 Dona.a, spoko:) Cellulit u mnie jeszcze w normie. Ale podzielone są głosy czy jego przyczyną w głownej mierze jest tryb życia, czy też czynniki niezależne (geny, hormony) i chciałam sprawdzić, co tak naprawdę decyduje o tej szkaradzie;) I na forum podobnie- zdania podzielone. Czyli nie pozostaje nam drogie kobietki, jak zadabanie o to, na co mamy wpływ. Ech...;) Odpowiedz Link Zgłoś
piochosa Re: Przyczyny cellulitu 13.08.05, 04:25 Ja stawiam na hormony. Jedna z moich kolezanek lubi dobrze zjesc nie ogranicza ani tluszczow ani cukru(slodycze) sportu nie uprawia i celulitisu nie ma. Druga kolezanka brala hormony jest strasznie szczupla ,tluszczu prawie nigdzie nie ma i celulitis ma. Oczywiscie cwiczy na silowni. I badz tu madry i pisz wiersze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przyczyny cellulitu 13.08.05, 16:20 typ hormonalny mamy w genach, wiec celulitis przez to tez. Nie mam mysli tutaj zadnych zaburzen. U mnie pojawil sie w wieku dorastania kiedy trenowalam po kilka godzin dziennie i nie mialam deka tluszczu na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś