Dodaj do ulubionych

kwas salicylowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 01:53
Czy naprawdę używanie kosmetyków z kwasem salicylowym (takich "popularnych")
jest niebezpieczne, jeżeli akurat jesteśmy na słońcu??? To po co robią takie
kremy na dzień?

Bo przydałoby się znaleźć w końcu jakiś dobry kremik dla 21-letniej buźki,
która boryka się czasami z pewnym problemem... Na razie nie mogę skończyć
Garnier czysta skóra, tego z glinką- porażka. Ten z kwasem salicylowym jest
dużo lepszy, więc liczyłam na to, że to coś może przynieść efekt,
niekoniecznie akurat w tym kremie.

Sorki, jeżeli już pisałyście o tym, ale jakoś tak nie wiem o co chodzi z tym
kwasem...
Obserwuj wątek
    • Gość: dwa_buciki Re: kwas salicylowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:39
      Nikt nic nie napisze?
    • Gość: justy Re: kwas salicylowy IP: 213.241.34.* 25.08.05, 15:46
      ponieważ ochrona przed promieniami UV (używanie dobrych filtrów) obowiązuje
      codziennie przez cały rok, to spokojnie można się smarować kremami typu garnier
      z kwasem salicylowym pod filtr.
      • Gość: dwa_buciki Re: kwas salicylowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 18:07
        Ja mam bardzo jasną skórę, ale żadnych kremów z filtrem nie używam... :/ Teraz
        lato sie już kończy a ja jestem blada jak gęś:) Tzn. używam podkładu Clinique.
        On ma tam jakieś filtry. Czy to wystarczy? Bo mam tłustą cerę i nie mogę sie
        wysmarować jakimis ciężkimi kremami. Używam mało kremu i tylko nawilżającego...
        • Gość: Joasiak Re: kwas salicylowy IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 25.08.05, 22:00
          filtry w podkładach nigdy nie zapewniają wystarczającej ochrony, tylko porządne
          kremy, zazwyczaj apteczne lub L'oreal Solar.
      • Gość: dwa_buciki Re: kwas salicylowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:08
        Eeeeetam:) Nie ma co przesadzać z tymi filtrami, bo to na dłuższą metę bardziej
        szkodzi niż pomaga. Tylko sie zastanawiałam, czy czasem z tym kwasem to coś
        poważnego.
        • Gość: Joasiak Re: kwas salicylowy IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 25.08.05, 23:20
          a jak szkodzi, jeśli można wiedzieć...? ciekawam bardzo.
          • Gość: dwa_buciki Re: kwas salicylowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 14:23
            Tak, że filtry, których się tam, używa, jako związki chemiczne są pochodnymi
            różnych metali (np. aluminium), co- paradoksalnie zwłaszcza pod wpływem ciepła-
            nie jest korzystne dla skóry. Podobno związki chemiczne tworzące filtry są
            rakotwórcze (powodują np. raka skóry! więc jaki jest sens smarowania sie tym,
            skoro okazuje się, że słońce jest zdrowszem jeżeli nie przebywa się na nim w
            nadmiarze?). I wiele składników używanych w kosmetykach również... Więc już wolę
            nie nakładać na siebie tysiąca specyfików, bo dostanę alergii, trądziku,
            rumienia i kto wie, czego jeszcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka