Gość: hm IP: *.broker.com.pl 06.10.05, 22:49 Czy taichi poprawia kondycje, wyglad, jedrnosc ciala czy tylko dziala relaksujaco? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martkaok Re: taichi 06.10.05, 22:51 wszystko po trochu - na tych zajęciach raczej się bardzo nie zmęczysz - to raczej taki trening na równowagę - ale nie łatwy.POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jade.fox Re: taichi 07.10.05, 15:06 Ćwiczyłam kilka miesięcy i nie zauważyłam jakichś spaktakularnych efektow. Tai-chi odpręża i uspokaja, ale raczej nie poprawia kondycji :-) Ja osobiście wolę szybsze ćwiczenia w rytm muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
yangsheng Re: taichi 11.10.05, 12:19 To zależy. Istnieją rózne szkoły Taijiquan (Tai Chi). Obecnie popularny stał się taki nurt bardzo relaksacyjny, ale tradycyjne szkoły Chen, a takze w pewnym stopniu Yang, to nie tylko relaks, ale bardzo dużo treningu całkiem wysiłkowego, np. ćwiczenie form w bardzo niskich pozycjach, trening z róznymi rodzajami broni (np. ciężka halabarda). Taki bardziej tradycyjny trening wpływa wyraźnie na kształtowanie sylwetki, ujędrnianie mięśni. Z tym, że można zaobserwować, że najbardziej rozwijane są mięśnie nóg. Jest to zgodne z chińskimi zasadami zarówno w sztukach walki, jak i w tradycyjnej medycynie (gdzie podkreśla się znaczenie "solidności dołu i delikatności góry", a odwrotna sytuacja jest uznawana za swego rodzaju jednostkę chorobową w medycynie chińskiej), ale nie z obecnymi zachodnimi kanonami estetyki :-) Odpowiedz Link Zgłoś