Dodaj do ulubionych

Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 00:44
Czy to nie jest tak, jak z oddawaniem krwi - jak raz zaczniesz to trzeba to
robić co jakiś czas? Czy usunięcie kamienia spowoduje psucie zębów? Czy
konieczne jest polakierowanie (czy jakoś tak) zębów po usunięciu kamienia? No
i czy taki zabieg sprawi, że pociemniałe plomby staną się jaśniejsze?
Ufff...Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Nessie Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? IP: *.acn.waw.pl 14.12.05, 00:53
      > Czy to nie jest tak, jak z oddawaniem krwi - jak raz zaczniesz to trzeba to
      > robić co jakiś czas?

Zaintrygowałaś mnie. Jak to - trzeba? Wampiriady jakiejś się dostaje? Dlaczego
      trzeba?

A kamień nazębny o ile pamiętam powoduje paradontozę i wypadanie ząbków, więc...
      chyba warto ;)
      • Gość: pati Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 01:02
        Podobno regularne oddawanie krwi powoduje jej wzmożone wytwarzanie czyli jest
        jej więcej, a nadmiaru trzeba się "pozbyć", ale nie dam głowy, że ta teoria nie
        została obalona.
        No kamień powoduje to i owo, ale czy usuwanie kamienia nie uszkadza płytki?
        • catalunya72 Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? 14.12.05, 01:04
          nieusuwanie powoduje uszkodzenie dziasla i zeba i wypadniecie tego ostatniego,
          wybieraj ;-)))
          • iselle Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? 14.12.05, 02:10
            Jakiej płytki??
    • catalunya72 Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? 14.12.05, 00:58
      TRZEBA! Kamien moze doprowadzic do paradontozy, a tego byś chyba nie chciała.
      Tak, trzeba robic to systematycznie, teoretycznie co pół roku, ale jak zrobisz
      raz na rok to też się nic nie stanie (mam nadzieję, że higienistki mnie nie
      zlinczują ;-)), jeśli będziesz dbać o ząbki, to kamień nie będzie się już tak
      szybko osadzał. U mojego dentysty standardem jest najpierw piaskowanie, potem
      ultradzwieki, a na koniec lakier, ale nie wiem czy to zestaw obowiązkowy...
      Poza tym takie piaskowanie rownież w pewnym stopniu wybiela zęby - usuwasz
      wszystkie plamy z kawy, wina itp.
      • Gość: Bella Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 07:24
        Ząbki ząbusie ząbusieńki
    • Gość: pony Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? IP: *.chello.pl 14.12.05, 08:08
      Gość portalu: pati napisał(a):

> Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO?

Warto, a nawet trzeba. Kamień nazębny drażni dziąsła prowadząc do ich
      zapalenia. Z czasem uszkadza nie tylko dziąsła, ale także tkanki utrzymujące
      ząb, prowadząc mówiąc najkrócej do tzw. paradontozy.

> Czy to nie jest tak, jak z oddawaniem krwi - jak raz zaczniesz to trzeba to
      > robić co jakiś czas?

różnie to bywa, zabieg najczęściej trzeba powtarzać, średnio raz na rok, pół
      roku ( w ramach NFZ przysłuje jeden bezpłatny skaling na rok - czyli NFZ uznaje
      że raz na rok wystarczy :-P) - to jak często należy usuwać kamień zależy
      głównie od higieny czyli od samego pacjenta

>Czy usunięcie kamienia spowoduje psucie zębów?

nie

> Czy
      > konieczne jest polakierowanie (czy jakoś tak) zębów po usunięciu kamienia?

po usunięciu kamienia, zęby powinny być po pierwsze wypolerowane szczoteczką i
      specjalną pastą ( przez lekarza oczywiście )
      co do lakieru to różnie to bywa, to zależy, nie zawsze trzeba

> No
      > i czy taki zabieg sprawi, że pociemniałe plomby staną się jaśniejsze?

z tym bywa różnie , jeśli ciemniejszy kolor plomby spowodowały odłożne na niej
      powierzchowne osady, można wypolerować, jeśli jest to zamiana głębsza zmiana
      materiału to już gorzej

> Ufff...Jakie macie doświadczenia?

Oj mamy mamy i to ile :--)))

Pozdrawiam
      • Gość: Stasia Re: Chcę usunąć kamień nazębny. WARTO? IP: *.attu.pl 14.12.05, 17:18
        Nie no co za teoria z ta krwia? Kto ci takich glupot dziewczyno naplotl?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka