Dodaj do ulubionych

Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pilne.

25.02.06, 18:26
Hej,
Sprawa zębowa, mam dosc dobrze spsuta górną czwóreczkę, ona jest zżarat przez
próchnice i złamana - to widok od wewnatrz -podniebienie, od zewnatrz jest
sliczna biala. Najgorsze jest to ze kosc jej jest zlamana i wewnatrz dziasla
jest juz ropa. Rtg, wykazało cieniutkie korzenie. Ten ząb stomatolog
powiedziala ze jest taki nie pewny, moze byc ok, a moze nie...
Mam do wyboru
1- Wypełnienie jej stopą złota koszt 1400zl, i możlwosc zepsucia i zlamania
zęba w perzeciągu 1 mca, lub za 5, 10 lat

2-koronka porcelanowa z opilowaniem zdrowych zębow - koszt 1500 zl,
ingerencja w zdrowe zębiska

3- implant jeden sztuczniak, tylko koszt porażjacy 3500

zastanawaim sie nad opcja 1, czyli ryzyk-fizyk
czy któraś z was ma implant lub koronke i jak sie z tym czujecie?
Obserwuj wątek
    • leticja Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:15
      czy nikt nie ma koron, ani implantów?
    • enith Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:23
      Nie wiem na czym polega wypełnianie stopem złota i czemu to ma służyć, ale
      jeśli Cię stać inwestuj w implant. Nie zostaną nadszarpnięte Twoje własne zęby
      obok tej czwórki. Ja mam korony i most i nie dano mi wyboru (zresztą wtedy
      pewnie i tak nie stać by mnie było na implant). Opiłowano mi zęby z prawa i
      lewa na malutkie kikuciki i założone przepaskudne korony wyglądające jak
      bułeczki w niczym nie przypominające moich własnych zębów. Matowe, żółte, za
      wielkie !! Służyć mi miały lat około 10-ciu, ale po 4 okazało się, że mam tam
      próchnicę i most trzeba było zdjąć. Trafiłam do dobrego stomatologa, który
      zrobił mi piękny uśmiech, ale opiłowanych mam 5 zębów. Gdyby za pierwszym razem
      stać mnie było na implant to miałabym teraz swoje własne zęby, a nie most i
      koronki... Jeśli stać Cię na implant i znasz DOBREGO lekarza, najlepiej z
      polecenia to zdecyduj się. Dobry lekarz zrobi ząbka tak, że nie da się odróżnić
      od reszty Twoich zębów z minimalną ingerencją w resztę uzębienia...
      • natalia.brzeska Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:25

Implant!
        • edavenpo Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:32
          35000 za implant?

Troche tanio bo jak ostatnio sie dowiadywalam to cena byla kolo 6000 do 6500.

Ja ma koronke na gornej piatce. Jest profesjonalnie zrobiona i nie do
          odroznienia od reszty zebow.

Z implantem jeszcze zdazysz a dobrze zrobiona koronka na pewno bedzie wygladala
          swietnie.
          • leticja Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:47
            w trójmiescie ceny z a1 implant kształtują sie od 3000- 6000 zależy jaki ząbek.
            Mnie zaproponowali koronkę na 2 sąsiadujących zębach- troszkę mi szkoda, bo
            one są zupełnie zdrowiutkie, nie wiem tylko dlaczego nie zaproponowali mi
            koronki z doczepieniem na 5?
            pozdrawaim i dziekuje za odpowiedzi.
            • natalia.brzeska Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:59

leticjo, napisałam do Ciebie na priv.
              • leticja Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 21:07
                dzięki, tez do Ciebie napisałam :-)
      • gosiak71 Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 26.02.06, 00:09
        Trochę się na tym znam i proponuje implant, mimo kosztów warto zainwestować.
        Tylko znaidz kogos kto zrobi to dobrze, zarówno wszep implantu jak i koronę.
    • enith Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 19:38
      Ale z tego co mówi lekarz Leticji ta czwórka jest niepewna czyli może iśc do
      wyrwania. A wtedy kłania się most i opiłowane zęby trójka i piątka. U mnie tak
      się zaczęło, a teraz koron już jest 5 :(
      • koncowka Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 25.02.06, 23:46
        jezeli masz korony, to zawsze mozesz zmienic na implanty jak bedzie Cie stac
    • justa_79 Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 26.02.06, 09:05
      ciekawa jestem, co to za koronka, że kosztuje 1500 zł... ja robiłam ze 2 lata
      temu i ceny wahały się od 350 zł w przychodni do 700 zł prywatnie, nie wierzę,
      że przez ten czas ceny wzrosły dwukrotnie. no chyba, że koronka porcelanowa
      pokryta złotem ;)
      • mariolka99 Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 26.02.06, 10:31
        Ona koronką nazywa most- skoro mają byc opiłowane zdrowe zęby. 3 x 350 +
        dodatkowe koszty to faktycznie 1500.
        • Gość: monika Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 10:37
          dokladnie, cena moze byc 350 zł ale za tzw. 1 punkt, przy zepsutum jednym zebie
          beda 3 punkty (bo trzeba nalozyc tez koronke na dwa sąsiednie)*350=1050
          najtaniej; to jest wlasnie najbardziej mylące jak sie ktos dowiaduje o ceny
          mostów...
    • Gość: Ivre Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 26.02.06, 10:54
      Mam korone porcelanowa na jednej z szostek (mialam problemy ze szkliwem i zab
      mi sie zwyczajnie zlamal :/). Krona 'siedzi' tam sobie od..hmm...5 czy 6 lat.
      Poczatkowo byla na zywym zebie- i to byla glupota, bo jakis rok temu dostalam
      zapalenia i nie obylo sie bez sciagania korony i leczenia kanalowego. Chwala
      jednak mojemu dentyscie, ze korony nie uszkodzil :) Takze jak korona, to na
      martwego zeba radze. A poza tym..dlaczego piszesz, ze trzeba spilowac zdrowe
      zeby? U mnie nic takiego nie mialo miejsca. No, to tyle o koronie ;)
      • mariolka99 Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil 26.02.06, 11:13
        Nie czytasz tego co pisały poprzedniczki;/
        U Ciebie korona jest osadzona na zębie, a u autorki zab jest do usunięcia. No
        więc na czym mają most osadzic? Na sąsiednich zębach. I o nich własnie pisze..;/
        • Gość: Ivre Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 26.02.06, 13:06
          Ups, przepraszam, faktycznie. Chyba za wczesnie dzisiaj wstalam... ;)
    • Gość: leticja Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil IP: *.chello.pl 28.02.06, 16:16
      dziekuję wam serdecznie za informacje i odp.
    • Gość: kolezanka Re: Co wybrać- sprawa stomatologiczna..Proszę pil IP: *.aries.com.pl / 195.136.186.* 28.02.06, 16:29
      Witam, sprawa zębowa jedna z najgorszych rzeczy ... jeśli chodzi o twoje
      pytanie to ja miałam problem z 1nka i co lekarz to inna propozycja Zdecydowałąm
      się na koronę porcelanową również z ingerencja w zdrowego zęba obok, ale nie
      żałuje z jednej strony gdyż pewnie zaraz by mi się złamał po raz kolejny i znów
      kasa do wydania lekarzowi. Stwierdziłam że nie będe przepłacać i zrobiłam
      korone ... jeśli chodzi o to jestem zadowolona tylko jak masz robic to
      porcelanowe!!! koszt podobny tylko że robiłam to 2 lata temu... a co do
      negatywu tej sprawy to to, iż mój supr stomatolog nie zrobił mi rtg-na przed
      wstawieniem korony i przyczynił sie do zakazenia kości i przez to zaniedbanie w
      100% z jego str przyczynił się do wdania się zakażenia i TORBIEL == ale już po
      okresie 2ch lat leczenia jestem po:) i nawet nie wiecie jak się ciesze ZANIM
      ZAŁOŻYSZ KORONE ZBADAJ DZIĄSŁA I ZRÓB ZDJĘCIE PANORAMICZNE :)))
      • Gość: weronika Ludzie opamiętajcie się, IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 19:04
        bo wypisujecie takie bzdury, że głowa boli...
        Po co mosty i niszczenie zdrowych zębów znajdujęcych się obok, op cholerę
        implant...
        Najważniejszy jest KORZEŃ!
        Korzeń należy przeleczyć kanałowo, włożyć w niego sztyft i na tym osadzić
        koronkę (jeśli oczywiście z koroną zęba nic nie da się już zrobić)
        • Gość: iza Re: Ludzie opamiętajcie się, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:07
          Gość portalu: weronika napisał(a):

> bo wypisujecie takie bzdury, że głowa boli...
          > Po co mosty i niszczenie zdrowych zębów znajdujęcych się obok, op cholerę
          > implant...
          > Najważniejszy jest KORZEŃ!
          > Korzeń należy przeleczyć kanałowo, włożyć w niego sztyft i na tym osadzić
          > koronkę (jeśli oczywiście z koroną zęba nic nie da się już zrobić)

Ale przecież dziewczyna wyraźnie pisze ze ząb jest do usunięcia, więc nie
          będzie korzenia;/
          • Gość: weronika do autorki wątku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 22:04
            Nie trzeba wyrywać zęba, żeby zachować korzeń.
            Do autorki wątku: skąd jesteś? Jeśli z Warszawy to mogę polecić niedrogiego,
            ale b. dobrego dentystę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka