Dodaj do ulubionych

cera sucha, mieszana

24.03.06, 10:46
chciałam się zapytać jakie sa najlepsze (domowe) sposoby na cerę suchą i
mieszaną. Mam taki problem,ze po umyciu moja twarz jest strasznie sucha a juz
po jakimś czasie w niektórych miejscach (tzw obszar T)mi się przetłuszcza. Co
można zastosować po myciu, by twarz wygladała świeżo i ładnie?
Obserwuj wątek
    • mycha664 Re: cera sucha, mieszana 28.03.06, 21:05
      Mam podobne problemy ze strefą T, stosuję z powodzeniem olej lniany, w tej
      strefie. Na pozostałe partie twarzy, spróbuj zastosować olej makadamia lub
      oliwę z oliwek. Te ostatnie oleje stosuje się do skóry suchej, łuszczącej,
      wrażliwej.
      • heather4 Re: cera sucha, mieszana 12.05.06, 12:53
        up
        • heather4 Re: cera sucha, mieszana 12.05.06, 15:34
          przeklejam z forum urody, z tym, ze to dla cery tłustej, więc moje pytanie, czy
          można taką kurację przeprowadzić na cerze jaką opisała autorka wątku?

1. Codziennie rano tonik z naparu z rumianka, szałwii i kory dębu, do szklanki
          takiego naparo-wywaru łyzka ocu jałkowego i kropla ciroseptu (naturalny
          konserwator, data przydatności misiąc, poem wylać), do tego 5 kropli olejku
          herbacianego i lawendy.

2. Po wyschnięciu skóry masło shea.

3. wieczorem umyć twarz zimną wodą lub zimną wodą i szarym mydłem. jesli
          uzywasz innych specyfikow,odsaw je na miesiąc-dwa. Na wilgotną skórę
          następująca miesznka: 10 ml oleju moigdałowego, 5 kropli olejku herbacianego,
          geraniowego, pichtowego i grejpfrutowego + kropla ciroseptu (konserwuje).

4. Raz w tygodniu maseczla z zielonej i żółej glinki (gotowe pasty ma
          Argielitz): dwucentymetrowy pasek zielonej i żółtej (są w tubach), łyzeczka
          oleju migdałowego, po 3 krople olejku herbacianego, lawendowego, geraniowego.
          Nałożyć na umyą szarym myłem lub samą zimną wodą twarz. Zmywasz po 20 min i
          obficie nakładasz sobie masło shea. Maseczka nie częściej niż raz w tyg.
    • heather4 Re: cera sucha, mieszana 12.05.06, 18:21
      mam już odpowiedź:

Przy skórze wrażliwej i suchej uważałabym z ilością ocu jabłkowego, minimalna
      ilośc, mniej niż pół łyżeczki. Zamiast olejku herbacianego i lawendowego -
      melisowy, pichtowy.
      Masło shea jest ideałem, mozna je stosować zawsze:).

Citrosept jest po to, zeby mazidła się nie psuły. Zauważ, że w chemicznych
      kremach, zelach itd. masz masę konserwantow. Takim naturalnym konserwantem jest
      własnie citrosept.
      • s03 Re: cera sucha, mieszana 12.05.06, 21:16

>
        > Citrosept jest po to, zeby mazidła się nie psuły. Zauważ, że w chemicznych
        > kremach, zelach itd. masz masę konserwantow. Takim naturalnym konserwantem jest
        >
        > własnie citrosept.

Brrr, z tym Citrosept tobym uwazala!
        Poczytaj sobie tutaj:
        www.jaworek.net/kosmetyki/obalanie_mitow_grejpfrut.php
        Mozna uzyc innych konserwatow, rozejrzyj sie na tej stronie, jest swietna.

Pozdrawiam
        s03
        • heather4 Re: cera sucha, mieszana 13.05.06, 11:06
          a czy to nie chodzi o stosowanie citroseptu od wewnątrz...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka