Dodaj do ulubionych

białe ząbki? no problem...

20.05.06, 17:15
chcecie mieć białe ząbki? nie musicie już chodzic do dentysty i bulic kase
albo stosowac drogich preparatów do wybielania. Substancja aktywna zawarta
czy to w paskach wybielajacych czy gdzis indziej to nadtlenek karbamidu lub
nadtlenek wodoru. W przypadku nadltenku karbamidu ten przy kontakcie z zębami
przemienia się w nadtlenek wodoru (to jest "twórca białośći"). Nadtlenek
wodoru (H2O2) rozkalada sie na tlen i wodę i przy tej reakcji wybiela zęby
likwidujac osady ale rowniez przebarwienia wewnętrzne. Nie wiele osób sobie
zdaje sobie sprawe (chociaz to nie odkrycie Ameryki) ze H2O2 to woda
utleniona (ktora kosztuje 1 zł w aptece). Wystarczy płukac jamę ustną przez
20 min dziennie (najlepiej 2 x rdziennie) przez 2 tygodnie i efekt murowany.
Przetestowałem na sobie. Zycze powodzenia i czekam na komentarze i opinie.
Obserwuj wątek
    • kasia.jun Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 17:22
      coooo??
    • Gość: ciekawa Re: białe ząbki? no problem... IP: *.net.pl / *.net.pl 20.05.06, 19:42
      a nie zaszkodzi to np. szkliwu? czy to jest zdrowe dla zebow??
      • karol2209 Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 20:05
        jak jak mówiłem jest to ta sama substacja co w środkach wybielajacych do zebów
        (Whitestrips 5,3%, a woda utleniona 3,0%). Powoduje rozbicicie osadow i
        przebarwien bez wplywu na szkliwo. jest to w pelni bezpieczny sposob. Jedynym
        mankamentem jest przejsciowa nadwrazliwosc zebow, ale szybko mija, a zabki sa
        bialutkie. Jenakze badźcie cierpliwwi. Zeby zobaczyc efekty potrzeba ok 2 tyg.
        • Gość: ej Re: białe ząbki? no problem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:19
          przecież substancja taką jest jakaś pochopdna mocznika, nie woda utleniona...:/
          Kiedyś ludzie używali portugalskiego (ciekawe dlaczego akurat takiego) moczu do
          wybielania zębów... Obrzydliwe, ale skuteczne to było jak na tamte możliwości:)
          • iselle Re: białe ząbki? no problem... 21.05.06, 17:07
            Woda utleniona w stężeniu 3% nie powinna mieć styczności z błoną śluzową.
      • Gość: victoria Re: białe ząbki? no problem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:06
        jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć
        • karol2209 Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 20:12
          no nikogo nie bede przekonywal na sile, ale... jestem chemikiem z wyksztalcenia
          i troszeczke ksiazek na tema roznych zwiazkow studiowalem. Zreszta mozna takie
          informacje znaleźc rowniez w necie. Pozdro.
          zdrowyusmiech.onet.pl/1109885,0,druk.html?u=http%3A%2F%2Fzdrowyusmiech.onet.pl%2F1109885%2C3%2Cartykul.html
          • Gość: Dorotaa Re: białe ząbki? no problem... IP: *.range86-136.btcentralplus.com 20.05.06, 20:24
            Super! dzieki Karol.Brzmi racjonalnie. A czy 20 minut wystarczy?
            O ile nie robisz sobie zartow z nas dziewczyn jak bedziemy sobie ta woda
            utleniona plukac cosdziemnie zabki.
            • sweety_kitty Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 20:31
              ja sobie nie wyobrazam plukania zebow przez 20min to troche dlugo...
              • mariolka99 Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 21:25
                Mozesz użyc takiej wody do pasemek, 12%, będzie szybciej;)))))))))
                • Gość: karol Re: białe ząbki? no problem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 21:40
                  to wody do pasemek to nie radze!!! bo sobie dziąła podrażnicie. Dwadziecia 15-
                  20 min to optimum bo proces musi zajsc. Paski tez nakladasz na 30 min. Pozdr.
                  • mariolka99 Re: białe ząbki? no problem... 20.05.06, 22:01
                    To był ŻART.
                    • Gość: Miśka Re: białe ząbki? no problem... IP: *.autocom.pl 20.05.06, 22:33
                      Jakiekolwiek wybielanie zębów ma wpływ na szkliwo - negatywny niestety - każdy
                      uczciwy stomatolog to powie.
                      Już samo hasło: "usuwa przebarwienia wewnętrzne" - powinno być alarmujące.
                      A niby jakim cudem włazi "do wewnątrz " bez naruszenia części zewnętrznej czyli
                      szkliwa właśnie. Proponuję przed tym eksperymentem poradzić się pierwszego
                      lepszego stomatologa.
                      Mój mąż juz dawno mi to wybił z głowy :), a jemu w tej kwestii wierzę
                      bezapelacyjnie ;-)
                      Zabieg taki jest kompletnie bezsensowny jeśli mamy w zębach wypełnienia. Po
                      wybieleniu trzeba będzie plombki wymienić na takie w odpowiednim kolorku.

• Gość: HYDRO Re: białe ząbki? no problem... IP: *.zax.pl 21.05.06, 12:12
      Że sie tak zapytam, jak mam chodzic 20min z woda utleniona w ustach??? Bo wiesz
      paski nakleja sie na zęby inne preparaty w żelu wciska sie w szyne, a z wodą?
      jak? przez 20 min mam bulgotać? Pytam bo zaciekawiło mnie to. Prosze o
      odpowiedz jak ty to robisz. POZDRAWIAM.
    • tyka444 Re: białe ząbki? no problem... 21.05.06, 12:40
      a ja jednak polecam Blend-a-med Whitestrips.Uzywalam zestawu
      tygodniowego i efekt byl naprawde super! Zeby bielutkie,
      przebarwienia po kawie itp calkowicie zniknely! Efekt utrzymywal sie
      do okolo 5-6 miesiecy.
      • Gość: carolina a ja polecam IP: *.chello.pl 21.05.06, 16:08
        konsultację ze stomatologiem w sprawie wody utlenionej, albo zakup Colgate
        Simply White Gel - bardzo dobrze wybiela, dostępny jest w aptekach.
        • Gość: lula cos w tym chyba jest... IP: *.autocom.pl 21.05.06, 17:08
          Moja kolezanka, ktora na akademii medycznej wyklada, stosuje rowniez ta metode,
          i mnei namawia... Nie powiem,zeby miala bialusienkie zeby, ale trudno takie
          miec, jak sie wypala pona paczke fajek dziennie
    • cza_arna Dla tych co chcą spróbować. 21.05.06, 21:05
      Do wszystkich osób które chcą sprobować tej metody.Właśnie próbowałam tego
      wybielania i nie polecam.Woda utleniona w zetknięciu z bakteriami ,a tych w
      jamie ustnej mamy krocie, powoduje ,że zaczyna się okropnie pienić.Efekt jest
      taki ,że po kilkunastu sekundach trzeba wode a raczej pianę wypluć bo inaczej
      chyba z nosa nam pójdzie :D W sumie można co chwilę wypluwać spienioną porcje i
      zażywać nowej,ale to troche dużo jej zejdzie,więc lepiej kupić sobie chyba paski
      (budżetowo pewnie podobnie wyjdzie) niż męczyć się z tym. Poza tym mimo wyplucia
      i wypłukania ust pozostaje dziwny posmak i wrażenie pienienia się,poza tym mnie
      szczypał język:/
      Metoda dla twardzieli :]aha,ale dobrze wypłukuja się przestrzenie
      międzyzębowe,zawsze coś :]
      • Gość: haha Re: Dla tych co chcą spróbować. IP: *.tzmo.com.pl / 195.66.68.* 22.05.06, 08:16
        robi sie piana nie ze względu na dużą ilość bakterii w jamie ustnej ale ze
        względu na zajcie reakci utleniania pod wpływem kontaktu z zębami, woda
        utleniona rozklada sie na tlen i wodę i ta piana to własnie tlen, a ze sie duzo
        piany pojawia to znaczy ze masz bardzo zapuszczone zabki i duzo na nich osadu,
        • venus22 Re: Dla tych co chcą spróbować. 22.05.06, 11:12
          Przysieglabym ze juz na to odpowiedzialam.. ale nie widze mojeo postu.. wiec
          jeszcze raz:

>>>>. Proponuję przed tym eksperymentem poradzić się pierwszego
          lepszego stomatologa. <<<<

przeciez ja wlasnie u stomatologa wybielam zeby...?? chodzi ci o sam zabieg
          wybielania czy dokladnie ten ktory proponuje tutaj sprytny chemik?

Venus
          • Gość: xcx Re: Dla tych co chcą spróbować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:25
            wszystko pięknie ładnie, ale 20minut z wodą utlenioną w buzi nie wytrzymam bo
            bym zwyiotowała chyba, szkoda ..
        • cza_arna Re: Dla tych co chcą spróbować. 23.05.06, 20:57
          Do haha,nie mam zapuszczonych ząbków!! Do tego robilam płukankę bezpośrednio po
          myciu, przed by sie w ogóle nie dało.
    • doorciaa Re: białe ząbki? no problem... 23.05.06, 17:31
      ojj marze, juz nie tyle o bialych, co o bielszych zabkach..wiec sprobuje tej
      wody utlenionej :D
    • honocia Re: białe ząbki? no problem... 24.05.06, 10:15
      Chyba coś w tym jest, wczoraj spóbowałam i zeczywiście troche ciężko wytrzymać
      aż tyle minut z wodą w ustach ale za to przypomniał mi się smak jaki ma woda
      utleniona. Otóż w zeszłym roku kupiłam taki preparat wybielający zęby z
      pędzelkiem (nie pamiętam firmy) ale smak tego żelu był identyczny jaki poczułam
      wczoraj po tym płukaniu woda utlenioną.
      • doorciaa do honoci :) 24.05.06, 10:54
        a czy ten zel ktory stosowalas wybielil Tobie zeby? mi takze trudno bylo
        wytrzymac cale 20 minut dlatego co jakies 5 min wypluwalam wode i nabieralam
        nowej :) ciekawe czy poskutkuje..sprobowac mozna :)
        • honocia Re: do honoci :) 24.05.06, 12:30
          Tak wybielił. i robie podobnie jak ty. nabieram wody i po pewnym czasie
          wypluwam i bore nową dawkę.
    • m-oni Re: białe ząbki? no problem... 24.05.06, 13:00
      ide sprawdzić co z ta woda utleniona sie stanie w moich ustach.
      Wracam za 20 min to zdam relacje
    • Gość: magda a ja polecam... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 13:29
      ... sodę oczyszczoną!
      raz w tygodniu szoruję nią zęby i stopniowo widzę, że przebarwienia po kawie,
      herbacie etc. zmmniejszają się...
      • Gość: m-oni Re: a ja polecam... IP: *.catv.net.pl 24.05.06, 13:34
        a soda to na bank niszczy szkliwo-nieodwracalnie!
        • Gość: lilis Re: a ja polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:40
          a czy woda utleniona usunie też kamień?? bo mam z tym problem. bylam juz raz na
          usuwaniu kamienia metoda ultradzwięków efekt byl super ale nie na długo i dosyc
          drogo wiec jak by woda uleniona pomogla to bylo by super... :)
          • Gość: Hanka Re: a ja polecam... IP: *.aster.pl 24.05.06, 13:42
            Im częściej usuwasz kamień w gabinecie dentystycznym , tym szybciej się pojawia.
            Smutna rzeczywistość.
            • Gość: lilis Re: a ja polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:45
              dlatego ostatnio nie usuwam po tym ostatnim mialam bardzo podraznione dolne
              dziąsła...
          • Gość: google Re: a ja polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:45
            kamień to domestosem albo innym cilitem bang trzeba potraktować - trzymaj
            przynajmniej 20 min!
        • Gość: magda Re: a ja polecam... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 13:45
          moja dentystka jest innego zdania. oczywiście nie należy z tymi zabiegami
          przesadzać. raz w tygodniu, nie częsciej...
          • Gość: Hanka Re: a ja polecam... IP: *.aster.pl 24.05.06, 13:48
            Zmień dentystkę zanim stracisz szkliwo.
            • kasia.jun Re: a ja polecam... 24.05.06, 16:12
              ale wy pierdzielicie!
              a soda jest dobra--->przestańcie straszyć jakimiś mitami. w sodzie chodzi o to,
              że nie może dostać się do żołądka-bo wrzody murowane.
              • Gość: Hanka Re: a ja polecam... IP: *.aster.pl 24.05.06, 16:34
                > ale wy pierdzielicie!
                Co najwyżej mamy inne zdanie, nie zgadzamy się z twoją opinią.

W zołądku jest bardzo silnie działający kwas. Skoro soda może zaszkodzić
                zoładkowi, pomysl (to naprawdę nie boli), jak soda działa na szkliwo.
                • kasia.jun heh 24.05.06, 20:20
                  haniu, haniu; przestań mnie obrażać okej?
                  lepiej będzie jak się spytamy stomatologa;]
                  • Gość: Magda Re: Obrażać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:30
                    Kasia, a dla Ciebie słowo "pierdzielicie" nie jest obraźliwe? Może nie
                    wypowiadaj się na temat obrażania, dobrze, chyba, że słownictwo rynsztokowe
                    jest u Ciebie normą.

> haniu, haniu; przestań mnie obrażać okej?
                    > lepiej będzie jak się spytamy stomatologa;]
                  • Gość: Hanka Re: heh IP: *.aster.pl 24.05.06, 21:34
                    > lepiej będzie jak się spytamy stomatologa;]
                    Rzeczywiście lepiej będzie, kiedy spytasz stomatologa, nie się.
                    • Gość: Baba Re: heh IP: *.nat.dsuj.pl 24.05.06, 21:39
                      Jesteś tragiczna!A kysz!
                      • Gość: Hanka Re: heh IP: *.aster.pl 24.05.06, 21:41
                        Bóg zapłać za komplement:). tfu, tfu, tfu, nie dziekuję, żeby nie zapeszyć.
    • doorciaa Re: białe ząbki? no problem... 25.05.06, 00:26
      oj..dziewczeta! nie klocic sie :) ja tu myslalam ze poczytam o wybielaniu woda
      utleniona a tu kolejne docinki i wytykanie doslownie pierdul..czy po to jest to
      forum? dżi..
      • kasia.jun Re: białe ząbki? no problem... 25.05.06, 07:42
        hehe jak już co to pierdół.

jesteście monotonne
    • betty88 Re: białe ząbki? no problem... 26.05.06, 14:47
      Próbuję tej metody od niedzieli,choć wczoraj zrobiłam jednodniową przerwę,a
      zatem wychodzi na to,że nie płukałam,ale trzymałam wodę w buzi już 5 razy.Efekty
      są minimalne,aczkolwiek już cieszą moje oko.Martwi mnie jednak ten
      ból...mianowicie w buzi,po wewnętrznej stronie dolnych warg,tam gdzie znajduje
      się najwięcej,że tak to powiem miękiszu czy żywej tkanki, porobiły mi się
      mikroranki, co zwyczajnie boli, przy spożywaniu choćby gorących potraw czy
      napoi.STąd też moja wczorajsza przerwa.Jednak jestem dobrewj myśli,jeśli będzie
      bardzo źle,przerwię,ale narazie jest ok.
      Pozdrawiam.
      • Gość: ewa Re: białe ząbki? no problem... IP: *.d4.club-internet.fr 26.05.06, 15:39
        o rany, to moze polecicie kwas solny?
    • Gość: Łucja Re: białe ząbki? no problem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 05:52
      Kiedyś lekarz zalecił mi płukac gardło wodą utlenioną ale rozcieńczoną z
      zwykła wodą.Na pół szklanki wody lałam troche wody utlenionej i płukałam jame
      ustną po jakimś czasie stwierdziłam ze ząbki bialutkie.
      • kasia.jun Re: białe ząbki? no problem... 27.05.06, 12:19
        no widzisz Łucja... mamy dowód
    • Gość: karola Trochę informacji IP: *.icpnet.pl 27.05.06, 17:34
      Ja wprawdzie nie studiuję chemii, ale jestem dentystką i mogę co nieco
      powiedzieć o wybielaniu: po pierwsze-pomysł z wodą utlenioną jest beznadziejny,
      po drugie- wybielania zębów generalnie nie polecam.
      Rzeczywiście podczas wybielania zębów, nawet nadtlenkiem karbamidu,
      subst.czynną jest H2O2, ale preparaty te stosuje się w postaci pasków lub żelu
      w nakładce->3%H2O2 nie powinna mieć długiego kontaktu z bł. śluz.
      j.ustnej,takie stężenia stosuję tylko podczas zakładania opatrunków
      chirurgicznych, lub podczas leczenia kanałowego. Do płukania jamy ustnej
      stosuje się roztwór 0,2%-czyli 1 łyżeczka na szkl.wody! Poza tym skutkiem
      ubocznym długotrwałego stos. H2O2 jest czarne zabarwienie grzbietu języka, a
      nawet przerost brodawek nitkowatych, co sprawia, że język wygląda
      jak "włochaty". A jeżeli chodzi o pienienie się-to jest to zjawisko nie do
      wyeliminowania,bo w naszej j. ustnej są miliony bakterii(i nasza higiena nie ma
      tu nic do rzeczy),a poza tym znajdują się tam chociażby nasze złuszczone
      komórki.

Wybielanie zębów polecam tylko w przypadku gdy są to przebarwione zęby martwe
      (tylko w gabinecie),albo gdy są to przebarwienia tzw. wewnątrzpochodne(np. po
      tetracyklinie przyjmowanej w dzieciństwie). Często wystarczy profesjonalne
      oczyszczenie zębów z osadów(np. po kawie, herbacie, papierosach), by przekonać
      się, że nasze zęby wcale wybielania nie potrzebują. Poza tym zdrowe, dobrze
      zmineralizowane zęby mają barwę lekko żóltawą, a hollywoodzki, śnieżnobiały
      uśmiech na naszych ulicach może wyglądać trochę głupio i nienaturalnie. Chcę
      jeszcze przypomnieć, że podczas wybielania bezwzględnie trzeba unikać palenia
      papierosów,a także kawy,silnej herbaty,itp. ponieważ szkliwo w tym okresie
      silnie chłonie barwniki.Zęby mogą być bardzo wrażliwe na różne bodźce(pomogą
      preparaty z dużą zawartością fluoru np.Elmex zel),a wypełnienia na pewno trzeba
      będzie wymienić,bo one nie ulegną rozjaśnieniu(wcześniej trzeba wyleczyć
      wszystkie ubytki próchnicowe!). Udowodniono, że po zabiegu szkliwo jest
      bardziej podatne na złamanie i ścieranie. Jeśli ktoś decyduje się na
      wybielanie, to doradzam metodę nakładkową, jako delikatniejszą od wybielania na
      jednej wizycie (ale czasem istnieją przeciwwskazania). Odradzam metodę pasków,
      ponieważ nie wybielają one przestrzeni międzyzębowych i efekt może być
      nieciekawy. Pasty "dla palaczy"- stos. max. raz w tyg.-i obserwujemy czy
      szkliwo się nie ściera. Z past wybielających do codziennego stos. polecam Blend-
      a-med(najdelikatniejsza i skuteczna). Polecam również elektryczną szczoteczkę
      do zębów, ponieważ doskonale czyści osady i poleruje szkliwo.
      Życzę powodzenia w walce o piękny i zdrowy uśmiech i przepraszam,że tak się
      rozpisałam. Pozdrawiam.
    • Gość: inka Re: białe ząbki? no problem... IP: *.net.pl / *.net.pl 28.05.06, 15:13
      jest ktos kto zauwazyl efekty?
      • betty88 Re: białe ząbki? no problem... 28.05.06, 21:59
        No ja,tylko,że dziąsła mi się zrobiły dość nawrażliwe,ale przecież kiedyś
        powinno przejść:)
    • doorciaa Re: białe ząbki? no problem... 29.05.06, 00:23
      juz od tygodnia dzien w dzien plucze zeby ta woda utleniona i rowniez wydaje mi
      sie ze moje zeby sa juz troszke jasniejsze :) jakos znosze szczypanie podczas
      "zabiegu" i jesli jest to faktycznie chwilowy bol i wrazliwosc dziasel, to dla
      efektow jestem w stanie w dalszym ciagu sie poswiecac :) tylko ze boje sie ze
      to, ze "moje zeby sa juz troszke jasniejsze" to bardziej skutek podswiadomosci i
      widze to co chce widziec..najlepiej byloby sie zaopatrzyc w taka skale odcieni
      zebow..nie wiecie moze gdzie mozna taka dostac? Hmm? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka