Dodaj do ulubionych

Witamina C

15.06.06, 18:33
Poszczególne oleje mają sporo wit. A, E i F, natomiast produktów z
wykorzystaniem wit. C - jak na lekarstwo. Bodajże raz spotkałam się z serią
Lavere, która ją wykorzystuje i to tyle. Czy olej z dzikiej róży ją zawiera,
bo widziałam sprzeczne informacje? Czytałam trochę na temat serum pani
Barbary Kwiatkowskiej, niemniej mikstura firmowana jej nazwiskiem wydaje mi
się nieco drastyczna i chyba nie do końca naturalna. Może się mylę. W jaki
inny sposób można dostarczyć skórze tę witaminę? Czy znacie jakieś rośliny
bogate w nią z możliwością wykorzystania ich do celów kosmetycznych?
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: Witamina C 15.06.06, 22:13
      Mysle, ze jak jesz duzo warzyw i owocow, zawierajacych wit. C, sporo jej
      zostanie wykorzystane przez skore. Grunt to wlasciwe odzywianie, bo przy
      niezdrowej diecie nawet jakbys nakladala wit. C na skore, duzo jej to nie
      pomoze - tak mysle.
    • malika5 Re: Witamina C 15.06.06, 22:28
      Na jakimś innym forum dziewczyny pisały, że smarują twarz wit C w kropelkach,
      taką jak dla dzieci. Spróbowałam i rzeczywiście super rozjaśnia, rozświetla
      jakby twarz. Skóra ma zdrowszy koloryt i jest jakby świeższa. Tylko że dla mnie
      na dłuższą metę to się nie sprawdza bo te kropelki są na glicerynie i mi to
      zapycha pory - pojawiają się zaskórniki.
      • chihiro2 Re: Witamina C 15.06.06, 22:33
        Dokladnie! Tez to stosowalam, Juvit sie nazywa. Ale wlasnie zapycha pory na
        dluzsza mete, no i nie jest przyjemne w stosowaniu - zle sie wchlania i twarz
        wciaz jest tlusta.
        • yellow_kadmium Re: Witamina C 16.06.06, 09:47
          Otóż to, duże stężenie gliceryny na mnie też niedobrze działa.
    • ladifesa Re: Witamina C 15.06.06, 22:32
      Stosuję serum z witaminą C od kilku tygodni i jestem zachwycona - efekt
      rozjaśnienia i wygładzenia na pewno widoczny. Z tego co zrozumiałam jest
      problem z jej trwałościa i niewiele firm wit.C używa. Jeśli stężenie będzie
      małe to mikstura nie będzie drastyczna,przy dużym może być nieciekawie ;-)
      Nie wiem co miałoby byc nie tak z ta miksturą - chodzi o to, że sama witamina
      jest syntetyczna?
      • yellow_kadmium Re: Witamina C 16.06.06, 09:37
        Nie, Ladifesa. Chodzi o to, że do przygotowania jest potrzebna lecytyna, a skąd
        tu wziąć tę pochodzenia roślinnego oraz alkohol etylowy - to z receptariusza wg
        www.mazidla.com
        • melba_piszczykowa Re: Witamina C 16.06.06, 10:04
          yellow a moze by tak wziac lecytyne sojowa ktora jest sprzedawana np. w tesco w
          dziale ze zdrowa zywnoscia??? sprawdzalam sklad i jest w 100% lecytyna, no i
          pisza ze sojowa a nie inna...
          • yellow_kadmium Re: Witamina C 16.06.06, 21:24
            Może w ogóle ta lecytyna jedynie po to, aby zemugowała się z wit E, która jest
            rozpuszczona w jakimś tłuszczu? Jakby nie dodawać E, to problem z głowy. Miałam
            nadzieję, że może ktoś już robił takie eksperymenty i mi coś podpowie. Muszę
            jeszcze zgłębić temat.
            • mgielka83 Re: Witamina C 20.06.06, 22:41
              ja zamawiam na "mazidłach" wit C w proszku pieknie się rozpuszcza (w
              przeciwieństwie do kapsułek Syntezy z apteki, które sa z jakimis dodatkami)
              i dodaje pare kropel wit E naturalnej (kaps Tokovit Hasco lek). Z lecytyny
              zrezygnowałam, z alkoholu też, jest to proste przyjemne serum na wodzie do
              nakładania rano. Tylko przeed uzyciem mocno wstrzasam. No i choć "nienaturalne"
              to myśle że do takiego składu żadna z nas nie może miec zastrzezeń:) Efekt
              rozświetlenia widac po paru dniach.

Aha, serum trzymamy max tydzień w lodówce, w ciemnej butelce.
              Steżenia- od 5proc do max 20, (wtedy może podrażniać), ja robie "na oko"10 proc.
              • yellow_kadmium Re: Witamina C 21.06.06, 12:28
                Mgiełka, dziękuję Ci dobra kobieto. Witamina E z Hasco-leku jest w jakimś
                oleju? Rozpuszczałaś to wszystko po prostu w wodzie destylowanej?
                • mgielka83 Re: Witamina C 21.06.06, 12:57
                  olej jest chyba arachidowy, pewna nie jestem. Wit C rozpuszczam w wodzie
                  destylowanej, takiej do żelazka, ze stacji benzynowej :D
        • ladifesa Re: Witamina C 20.06.06, 21:22
          Dzięki za odpowiedź, ja ten przepis rozumiem w ten sposób, że najważniejsza
          jest tu witamina C, a lecytyna czy alkohol etylowy (czyli zwykła wóda albo
          spirytus - naturalne całkowicie ;)) są tylko dodatkiem, który poprawia
          wchłanianie witaminki :)) Lecytyna roślinna czyli sojowa bez dodatków, tak?
          Wcześniej miałam zwykłe kapsułki z Walmarku, teraz mam lecytynę z mazideł (ta
          tańszą hehe) i obie są właśnie takie - sojowe bez wspomagaczy. Walmarku
          bardziej się kłaczyła i osadzała na ściankach. Polecam wypróbować przepis,
          żadnych żab tu nie ma, a działa naprawdę wyrażnie i szybko :D

• yellow_kadmium Re: Witamina C 21.06.06, 12:32
            Ladifesa, a jak długo przechowujesz swoje serum na lecytynie i alkoholu?
            • ladifesa Re: Witamina C 23.06.06, 17:45
              Około tygodnia - 10ml wystarczy na twarz i szyję.
    • mycha664 truskawki 15.06.06, 22:54
      Doskonałą maseczką rozświetlającą jest maseczka truskawkowa: truskawki
      zawierają ściągające garbniki, flawonoidy, sole mineralne i całe mnóstwo
      witamin. Dzięki tym składnikom maseczka z truskawek wybiela plamy na skórze
      łącznie z piegami, wygładza zmarszczki i działa jak prawdziwa odżywcza bomba.
      Do jej zrobienia są potrzebne 3 truskawki i łyżeczka oliwy z oliwek. Składniki
      należy zmiksować i powstałą papkę nałożyć na twarz na kwadrans, a później zmyć
      ciepłą wodą lub tonikiem. Uwaga! Truskawki, niestety, mają skłonności do
      uczulania, więc lepiej najpierw zorientować się, czy aby nie jesteśmy na nią
      uczuleni…
      • kraxa aubrey organics ma serum z wit. C 15.06.06, 23:03
        ale to wiadmo, ciekawostka tylko, w Polsce nie do dostania. Zaciekawila mnie
        jednak pani B. Kwiatkowska- kto to???
        • yellow_kadmium Re: aubrey organics ma serum z wit. C 16.06.06, 09:45
          Pani Barbara Kwiatkowska jest założycielem i administratorem strony Biochemia
          Urody. Tu forum FAQ do poczytania:
          www.biochemiaurody.fora.pl/index.php
          Poszukam o tym serum aubrey organics, dzięki. Może mnie jego skład INCI
          natchnie.
      • yellow_kadmium Re: truskawki 16.06.06, 09:38
        Racja Mycha, zapomniałamo truskawkach - dzięki :)
      • lamia40 Re: truskawki 16.06.06, 11:12
        A czy w Polsce mozna dostac ekologiczne truskawki, czyli bez pestycydow i innych srodkow ochrony?
        Bo takich zwyklych truskawek z rynku, ktore nie wiadomo czym byly podsypywane w zyciu nie polozylabym sobie na twarz. Uczulenie murowane i niekoniecznie na sama truskawke.
        To juz wole syntetyczna, ale bez zanieczyszczen witamine C.
        Szczesliwi, ktorzy maja wlasny ogrodek i wlasne wyhodowane truskawki :).
        • gosica37 Re: truskawki 21.06.06, 13:18
          Zrobilam maseczke z angielskich truskawek z odrobina jogurtu i musze przyznac
          ze cera rozswietlona i gladka w dotyku. Pomijam fakt wygladu (strach spojrzec w
          lustro;)ale efekt warty zachodu:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka