dyzurna 05.03.07, 22:19 witam dzis depilujac sobie dogi zauwazylam tuz pod kolanem 3 okropne zylaki, czym to smarowac, jak sie tego pozbyc? teraz juz chyba goracy wosk odpada :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: żylaki :(( 05.03.07, 23:46 > zylaki, czym > to smarowac, jak sie tego pozbyc? niczym. tzn. żadne smarowidło czy tabletka nie usuna\ą zylaków. tylko zabiegowo: skleroterapia, krioterapia, ewentualnie prąd i laser natomiast zeby zapobiec pogłębianiu problemu i zmniejszyc ewentualne dolegliwości bólowe możesz smarować się np. żelem z heparyną czy kasztanowcem oraz złykać tabletki z wyciągami roślinnymi wzmacniającymi żyły np. cyclo3fort, varixinal, venescin. Odpowiedz Link Zgłoś
gdulaaa Re: żylaki :(( 06.03.07, 08:05 Radzę udać się do lekarza, po dopplerowskim badaniu stwierdzi czy to rzeczywiście żylaki czy tylko podskórne żyłki popękały. Odpowiedz Link Zgłoś
beti55555 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 09:10 Hej czy któraś z Was miała usuwane w jakikolwiek sposób żylaki ? Jeśli tak to jaką metodą bo wiem są różne , np laser czy zamrażanie. Ja niestety mam żylaki już spore ale nie wiem czy lepiej teraz coś z nimi zrobić czy poczekać jeszcze, a mam 27 lat. A możw wiece ile kosztują takie zabiegi . Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
anika313 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 10:50 Miałam okropny żylak od połowy łydki, aż do wewnętrznej części uda. Po USG dopplerowskim, które bada prawidłowy przepływ krwi i po kilku chirurgicznych konsultacjach zdecydowałam się na zabieg skleroterapii. Polega to na kilku prawie bezbolesnych zastrzykach i noszeniu specjalnej pończochy przez ok. tydzień. Od mojego zabiegu minął miesiąc i jestem super zadowolona, co prawda mam jeszcze siniaki i lekko powiększone i obolałe miejsca po żylakach to jednak samych żylakaków już nie mam. Koszt w Warszawie: USG dopplerowskie ok.120 zł, zabieg skleroterapii + pończocha ok. 350 zł. Jeśli masz spore żylaki to lepiej nie czekaj. Tą metodą można leczyć tylko w przypadku, gdy nie ma zmian w przepływie krwi, potem to już tylko tradycyjna operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 12:22 czesc Anika, gdzie w Wawie robilas zabieg? mialam spore zylaki, jeden (najwiekszy) mialam usuniety chirurgicznie ale teraz przymierzam sie do walki z jego nastepca. bylam na konsultacji w centrum flebologii, ale chetnie pozbieram jeszcze wiecej informacji przed podjeciem ostatecznej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
anika313 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 20:04 USG dopplerowskie robiłam w Warszawie na ul. Kaczej, normalnie jest refundowane, ale kiedy ja miałam zrobić skończyły się limity czy coś takiego. Zrobiłam odpłatnie kosztowało ok. 120 zł - nie pamiętam dokładnie bo robiłam w listopadzie ubiegłego roku. Tam niestety żylaki usuwają jedynie operacyjnie. Ja miałam wszystko w porządku z żyłami, tzn. żylak duży ale bez zmian w żyle, czyli defekt na razie tylko kosmetyczny. Zabieg skleroterapii robiłam na ul. Marsa w Warszawie - Rembertowie. Jak już pisałam koszt to ok. 350 zł, ale może być mniej albo trochę więcej w zależności od dawki leku. U mnie się sprawdziło i duże znaczenie dla mnie miał fakt, że mogłam na drugi dzień iść do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
beti55555 do anika żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 12:47 A na czym polega ten zabieg skleroterapii, a czy cena 120 zł to chyba za tylko jedna żyłę, czy tak ???? Odpowiedz Link Zgłoś
anika313 Re: do anika żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 20:13 Skleroterapia polega na wstrzykiwaniu do żyły /żylaka/ lekarstwa, niestety nie wiem jakiego. Potem chirurg zakłada na Twoją nogę taką specjalną pończochę, nosi się ją jak już pisałam ok. 1 tygodnia. W tym czasie czułam lekki dyskomfort tzn. pobolewania, ciągnięcie skóry w chorej nodze. Teraz mam siniaki i małe zgrubienia, które z każdym dniem maleją. Jak pisłam ja zapłaciłam 350 zł, ale to zależy od ilości wstrzykiwanego lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: żylaki :(( 06.03.07, 13:28 Nie pozbęziesz się.Trzeba iśc do naczyniowego chriurga,albo jak chcesz to ryzykuj i czekaj na efekty-mężowi pomógł Pelethrocin znakomicie(bez recepty).Ja w ciąży mialam żylakofobię-jak się potem okazało zupełnie bezpodstawnie,ale na wszelki wypadek wciskałam się całe 9 miesięcy w rajstopki Sigvaris(na zamówienie w niektórych aptekach za ok 300zł...);-((( Odpowiedz Link Zgłoś
anna436 Re: żylaki :(( 06.03.07, 20:13 Celem profilaktyki początkowego stadium choroby jest usprawnienie odpływu krwi z nóg oraz wzmocnienie ścian żył. Określone działania wspieramy lekami wzmacniającymi zastawki i ścianę naczynia krwionośnego. Profilaktyka ta opiera się na trzech - nazwijmy to - filarach. Pierwszy to stosowanie metod uciskowych, które m.in. powodują zmniejszenie średnicy naczynia żylnego oraz zmniejszają przestrzeń, w której może zatrzymywać się płyn. Zaleca się np. noszenie indywidualnie dobranych rajstop (podkolanówek, pończoch) uciskowych o stopniowanym ucisku lub stosowanie profesjonalnych bandaży - metoda wymaga nauki poprawnego zakładania bandaża. Drugi filar to nabranie określonych zachowań w czasie - nazwijmy to - „bezruchu”. Zaleca się zatem wypoczywanie koniecznie z nogami uniesionymi o 10-15 cm ponad poziom serca zarówno podczas siedzenia, leżenia, czy spania. I filar trzeci - farmakoterapia, w której doustne i miejscowo działające preparaty stosuje się w celu poprawy napięcia naczyń żylnych. Odpowiedz Link Zgłoś
beti55555 Re: żylaki :- lekarz 07.03.07, 09:46 Dziewczyny czym różni się chirurg naczynkowy od normalnego chirurga? Czy lepiej udać się od razu do tego naczynkowego? Kiedyś byłam u normalnego to nic nowego mi nie powiedział, podobno jeszcze za wcześnie a przecież żyły mam już bardzo widoczne no i nogi bolą. Jak myślicie ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
beti55555 Re: żylaki :- lekarz 07.03.07, 10:51 Dajcie namiary na dobrego lekarza który zajmuje się leczeniem żylaków z okolic Lublina mogą być Puławy i Kozienice ???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: żylaki :- lekarz 09.03.07, 09:13 wielkie dzieki za wnikliwe odpowiedzi.juz wiem co robic :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś