Dodaj do ulubionych

żylaki :((

05.03.07, 22:19
witam

dzis depilujac sobie dogi zauwazylam tuz pod kolanem 3 okropne zylaki, czym
to smarowac, jak sie tego pozbyc? teraz juz chyba goracy wosk odpada :(
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: żylaki :(( 05.03.07, 23:46
      > zylaki, czym
      > to smarowac, jak sie tego pozbyc?
      niczym.
      tzn. żadne smarowidło czy tabletka nie usuna\ą zylaków. tylko zabiegowo:
      skleroterapia, krioterapia, ewentualnie prąd i laser

natomiast zeby zapobiec pogłębianiu problemu i zmniejszyc ewentualne
      dolegliwości bólowe możesz smarować się np. żelem z heparyną czy kasztanowcem
      oraz złykać tabletki z wyciągami roślinnymi wzmacniającymi żyły np. cyclo3fort,
      varixinal, venescin.
    • gdulaaa Re: żylaki :(( 06.03.07, 08:05
      Radzę udać się do lekarza, po dopplerowskim badaniu stwierdzi czy to
      rzeczywiście żylaki czy tylko podskórne żyłki popękały.
    • beti55555 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 09:10
      Hej czy któraś z Was miała usuwane w jakikolwiek sposób żylaki ? Jeśli tak to
      jaką metodą bo wiem są różne , np laser czy zamrażanie. Ja niestety mam żylaki
      już spore ale nie wiem czy lepiej teraz coś z nimi zrobić czy poczekać jeszcze,
      a mam 27 lat. A możw wiece ile kosztują takie zabiegi . Dzięki.
      • anika313 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 10:50
        Miałam okropny żylak od połowy łydki, aż do wewnętrznej części uda. Po USG
        dopplerowskim, które bada prawidłowy przepływ krwi i po kilku chirurgicznych
        konsultacjach zdecydowałam się na zabieg skleroterapii. Polega to na kilku
        prawie bezbolesnych zastrzykach i noszeniu specjalnej pończochy przez ok.
        tydzień. Od mojego zabiegu minął miesiąc i jestem super zadowolona, co prawda
        mam jeszcze siniaki i lekko powiększone i obolałe miejsca po żylakach to jednak
        samych żylakaków już nie mam.
        Koszt w Warszawie: USG dopplerowskie ok.120 zł, zabieg skleroterapii +
        pończocha ok. 350 zł.
        Jeśli masz spore żylaki to lepiej nie czekaj. Tą metodą można leczyć tylko w
        przypadku, gdy nie ma zmian w przepływie krwi, potem to już tylko tradycyjna
        operacja.
        • konstancja16 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 12:22
          czesc Anika, gdzie w Wawie robilas zabieg?

mialam spore zylaki, jeden (najwiekszy) mialam usuniety chirurgicznie ale teraz
          przymierzam sie do walki z jego nastepca. bylam na konsultacji w centrum
          flebologii, ale chetnie pozbieram jeszcze wiecej informacji przed podjeciem
          ostatecznej decyzji.
          • anika313 Re: żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 20:04
            USG dopplerowskie robiłam w Warszawie na ul. Kaczej, normalnie jest
            refundowane, ale kiedy ja miałam zrobić skończyły się limity czy coś takiego.
            Zrobiłam odpłatnie kosztowało ok. 120 zł - nie pamiętam dokładnie bo robiłam w
            listopadzie ubiegłego roku. Tam niestety żylaki usuwają jedynie operacyjnie. Ja
            miałam wszystko w porządku z żyłami, tzn. żylak duży ale bez zmian w żyle,
            czyli defekt na razie tylko kosmetyczny.
            Zabieg skleroterapii robiłam na ul. Marsa w Warszawie - Rembertowie. Jak już
            pisałam koszt to ok. 350 zł, ale może być mniej albo trochę więcej w zależności
            od dawki leku. U mnie się sprawdziło i duże znaczenie dla mnie miał fakt, że
            mogłam na drugi dzień iść do pracy.
        • beti55555 do anika żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 12:47
          A na czym polega ten zabieg skleroterapii, a czy cena 120 zł to chyba za tylko
          jedna żyłę, czy tak ????
          • anika313 Re: do anika żylaki - zabiegi jakie ?? 06.03.07, 20:13
            Skleroterapia polega na wstrzykiwaniu do żyły /żylaka/ lekarstwa, niestety nie
            wiem jakiego. Potem chirurg zakłada na Twoją nogę taką specjalną pończochę,
            nosi się ją jak już pisałam ok. 1 tygodnia. W tym czasie czułam lekki
            dyskomfort tzn. pobolewania, ciągnięcie skóry w chorej nodze. Teraz mam siniaki
            i małe zgrubienia, które z każdym dniem maleją. Jak pisłam ja zapłaciłam 350
            zł, ale to zależy od ilości wstrzykiwanego lekarstwa.
    • weronka77 Re: żylaki :(( 06.03.07, 13:28
      Nie pozbęziesz się.Trzeba iśc do naczyniowego chriurga,albo jak chcesz to
      ryzykuj i czekaj na efekty-mężowi pomógł Pelethrocin znakomicie(bez recepty).Ja
      w ciąży mialam żylakofobię-jak się potem okazało zupełnie bezpodstawnie,ale na
      wszelki wypadek wciskałam się całe 9 miesięcy w rajstopki Sigvaris(na
      zamówienie w niektórych aptekach za ok 300zł...);-(((
    • anna436 Re: żylaki :(( 06.03.07, 20:13
      Celem profilaktyki początkowego stadium choroby jest usprawnienie odpływu krwi
      z nóg oraz wzmocnienie ścian żył. Określone działania wspieramy lekami
      wzmacniającymi zastawki i ścianę naczynia krwionośnego. Profilaktyka ta opiera
      się na trzech - nazwijmy to - filarach. Pierwszy to stosowanie metod
      uciskowych, które m.in. powodują zmniejszenie średnicy naczynia żylnego oraz
      zmniejszają przestrzeń, w której może zatrzymywać się płyn. Zaleca się np.
      noszenie indywidualnie dobranych rajstop (podkolanówek, pończoch) uciskowych o
      stopniowanym ucisku lub stosowanie profesjonalnych bandaży - metoda wymaga
      nauki poprawnego zakładania bandaża. Drugi filar to nabranie określonych
      zachowań w czasie - nazwijmy to - „bezruchu”. Zaleca się zatem wypoczywanie
      koniecznie z nogami uniesionymi o 10-15 cm ponad poziom serca zarówno podczas
      siedzenia, leżenia, czy spania. I filar trzeci - farmakoterapia, w której
      doustne i miejscowo działające preparaty stosuje się w celu poprawy napięcia
      naczyń żylnych.
    • beti55555 Re: żylaki :- lekarz 07.03.07, 09:46
      Dziewczyny czym różni się chirurg naczynkowy od normalnego chirurga? Czy lepiej
      udać się od razu do tego naczynkowego? Kiedyś byłam u normalnego to nic nowego
      mi nie powiedział, podobno jeszcze za wcześnie a przecież żyły mam już bardzo
      widoczne no i nogi bolą. Jak myślicie ???????
      • beti55555 Re: żylaki :- lekarz 07.03.07, 10:51
        Dajcie namiary na dobrego lekarza który zajmuje się leczeniem żylaków z okolic
        Lublina mogą być Puławy i Kozienice ????????????????
        • dyzurna Re: żylaki :- lekarz 09.03.07, 09:13
          wielkie dzieki za wnikliwe odpowiedzi.juz wiem co robic :)
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka