Dodaj do ulubionych

kosmetyki do opalania

17.06.07, 17:24
Wyjeżdżam do Tunezji.Z jakiej firmy proponujecie kosmetyki do opalania?
Ostatnio na forum wyczytałam ,że niektóre kosmetyki mimo ,iż mają factor tak
naprawdę go nie posiadają lub mają mniejszy.Nigdy się nad tym nie
zastanawiałam kupując krem patrzyłam jedynie na numer faktora:)Oczywiście
kupowałam tylko znane firmy.
Obserwuj wątek
    • paulinaa Re: kosmetyki do opalania 17.06.07, 17:43
      kup taki, na ktorym jest napisane, ze masz filtr UVA i UVB. I dobierz wysokosc
      filtra do swojej karnacji
      • justa_79 Re: kosmetyki do opalania 18.06.07, 10:13
        tylko najlepiej, żeby to było napisane w składzie, a w nie w opisie ;) np.
        Ziaja pisze w opisach, że ich kosmetyki zawierają fotostabilne filtry.... co
        nie jest do końca prawdą.
        • dora1 Re: kosmetyki do opalania 18.06.07, 21:16
          W takim razie jaki krem ze średniej półki doradzacie?
          • zettrzy Re: kosmetyki do opalania 19.06.07, 01:40
            Hawaiian tropic, rekomendowany dla klimatow okolorownikowych, uzywam go do
            plywania, chroni idealnie i malo kosztuje - $10 za 200 ml
        • czarodziejka87 Re: kosmetyki do opalania 20.06.07, 21:37
          Ty masz chyba fiola na punkcie tej fotostabilnosci :///
          • justy1 Re: kosmetyki do opalania 20.06.07, 22:13
            po co używać (kupować) coś, co nie działa (nie jest fotostabilne)?
    • justy1 Re: kosmetyki do opalania 19.06.07, 08:47
      wybierz coś z oferty l'oreal, garnier, nivea lub z aptecznych: iwostin, vichy,
      la roche posay, avene, bioderma.
    • liloo7 Re: kosmetyki do opalania 20.06.07, 17:03
      Niestety drogie, ale najskuteczniejsze i najprzjemniejsze w uzytkowaniu sa
      kosmetyki ze slonecznej linii Dior'a - ja jestem zakochana w ich suchych
      olejkach (z systemem nie czepiania sie piasku), niestety te olejki wystepuja
      tylko w faktorach 4 i 8, a to moze byc na Tunezje za malo, natomiast kremy maja
      znacznie wiekszy wybor faktorow. No i ten zapach....... cudowny! :-) Praktycznie
      majac ten olejek nie uzywam na wakacjach perfum.
      • justy1 Re: kosmetyki do opalania 20.06.07, 17:16
        dior nie chroni skutecznie przed UVA
        • anna_dab Jak to jest z tą Ziają??? 20.06.07, 17:43
          Kupiłam właśnie dla syna, który wyjeżdża na obóz, spot sun spf 20 Młody dość
          łatwo "czerwienieje" na słońcu, ale pierwsze opalania w tym sezonie ma za sobą.
          Jest juz trochę "musnięty" słońcem. Zostawić tę Ziaję, czy lepiej wymienić na
          coś innego? Jeśli tak to co?

pozdrawiam Ania
          • sophisticated_shrew Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 09:51
            lirene for kids o zapachy gumy balonowej jest świetny. w dodatku występuje w
            postaci sprayu co jest znacznie wygodniejsze. ma fotostabilne filtry i niewiele
            kosztuje jest też w wersji 'dla dorosłych' o innym zapachu
            • justa_79 Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 13:05
              a możesz podać jego skład?
              • anna_dab Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 13:51
                mogę :)
                Mam przepisać wszystko czy raczej poszukać czegoś konkretnego? strasznie długi
                ten skład ;)

pozdrawiam A
                • justa_79 Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 14:17
                  interesuje mnie, czy zawiera któryś z Tinosorbów: Bis-ethylhexyloxyphenol
                  methoxyphenyl triazine lub Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol,
                  czy też jest oparty wyłącznie na filtrach mineralnych (titanium dioxide i zinc
                  oxide - czy oba są na początku składu).
                  • anna_dab Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 16:09
                    oki mam cały skład :)

Aqua (Water), Isopropyl Palmitate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, C12-15 Alkyl
                    Benzoate, Octocrylene,
                    Butyl Methoxydibenzoylmethane, Butyrospermum Parkii Butter, Glycerin, Glyceryl
                    Stearate Citrate,
                    Dimethicone, Sodium Acrylate/Sodium Acryolyldimethyl Taurate Copolymer,
                    Isohexadecane, Polysorbate
                    80, Stearyl Alcohol, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Hydrogenated Coco-
                    Glycerides, Xanthan Gum,
                    Diazolidinyl Urea, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben,
                    Propylparaben,
                    Isobutylparaben, Parfum (Fragrance), Benzyl Salicylate, Butylphenyl
                    Methylpropional, Citronellol,
                    Limonene, Linalool, Benzyl Benzoate, Geraniol, Benzyl Alcohol.

Bardzo ci dziękuję za pomoc, Młody nie taki już młody ma 12 lat

pozdr Ania
                    • justa_79 Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 16:15
                      nie jest to ideał, nie ma wyżej wspomnianych Tinosorbów (które są fotostabilne
                      i porządnie chronią zarówno przed UVB, jak i UVA), ale Parsol jest tu
                      stabilizowany przez Octocrylene - którego mogłoby być trochę więcej, ale cóż.
                      jeśli będzie się często smarował, to powinno być OK - tylko czy będzie mu się
                      chciało/będzie pamiętał ;)
                      • anna_dab Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 17:21
                        Z tym smarowaniem to może byc tak jak piszesz (chociaż widział ostatnio różnicę
                        w opalaniu bez smarowania, raz zapomniał o stopach i jak przypiekł to potem juz
                        pamietał), ale na szczęście już się opalił trochę i kadra jest w pożądku... W
                        zeszłym roku dałam mu LRP i wrócił (krem) do domu prawie cały - bo on zapominał
                        i go kadra swoim smarowała :)...
                        W takim razie nie robię paniki, jeszcze raz dzięki

pozdrawiam A
          • sophisticated_shrew Re: Jak to jest z tą Ziają??? 21.06.07, 09:54
            a co do ziaji to zawsze mam problem z opakowaniem bo odpada końcówka i krem
            wylewa się do torby :/ poza tym zawiera bodajże mineralne filtry które
            pozostawiaja na skórze biały film. z ziaji do opalania dobry jest krem z masłem
            kakaowym i olejek ale one nie mają filtrów
            • korpulencja Re: Jak to jest z tą Ziają??? 22.06.07, 14:43
              hmm, nie bardzo ufam polskim kosmetykom...mam dove i się sprawdza, mam nawet
              różne formy samoopalacza, czego polscy producenci nie przewidują. kupiłam nawet
              samoopalacz do twarzy do jasnej karnacji. u jakiego polskiego producenta znajdę
              taki wybór?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka