Dodaj do ulubionych

Honorowi dawcy krwi

18.07.07, 08:44
13,07 oddałam 450 ml krwi jestem dość energiczną osobą i czynnie spędzam czas,
a zauważyłam ,żę od piatku jestem bardzo osłabiona potrafie usiąść na chwilę i
usnąć, po basenie jestem tak wypompowana ,że nie mam siły ,,nogą ;; ruszyc, co
się ze mna dzieje czy powinnam zakupic sobie jakieś wit lub żelazo, wczoraj
miałam okropną ochotę na coś słodkiego co mi sie wczesniej nie zdarzało, może
to sugestia że oddałam krew i jestem słaba ?
Obserwuj wątek
    • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 10:44
      ja byłam slaba i spalam caly dzien, ale tylko tego dnia jak oddalam krew. Potem
      bylo ok. Ale moze kup sobie jakies zelazo. Moze po prostu masz slabszy organizm.
      Do tego moze dochodzic to, ze jest lato, gorac, organizm i tak jest oslabiony.
      Ja oddawalam w listopadzie. Lekarz polecil mi co rok, bo jestem szczupla i to
      dla mnie duza strata krwi bądź co bądź. Trzymaj się.
    • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 10:45
      A jaka masz grupe krwi? Rzadko występującą? Ja A rh -
      • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:01
        ja ma AB RH + , miałam oddawać co 3 miesiące, tak jak to robiła, 8 lat temu,
        tyle,że wtedy przechodziłam bezboleśnie teraz niestety odczułam to znacznie...
        wielkie dzięki za odp
        • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:07
          ale kobiety moga tylko co pół roku...
          • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:30
            mi pielegniarka powiedziała ze co 3 miesiace , moze potrzebuja krwi, musze to
            sprawdzic
            • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:40
              No, sprawdz, moze to Cię wykonczyło. To mezczyzna moze oddawac co trzy miesiace
              a kobieta co pół roku. Mi natomiast ze wzgledu na to, ze ledwie przekraczam
              wymagany próg 50kg (tyle trzeba wazyc zeby oddac krew) lekarz pozwolil oddawac
              krew co rok, bo bylaby to dla mnie zbyt duza strata krwi.
              • agatka_to_ja Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:45
                Ostatnio slyszalam w telewizji: mezyczni moga co 2 miesiace, kobiety - co 3
                miesiace.
                • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:54
                  w tym miesiącu miałam bolesny i ,,obfitą'' miesiączke, może straciłam za duzo
                  żelaza i stąd te dziwne reakcje organizmu
                • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:00
                  o_0 a to nie wiem, poddaje się:O moze cos mi sie pomieszalo, tak czy siak moge
                  co rok. Czekam na listopad.
                  • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:07
                    dzielna jesteś z Ciebie taka ,,kruszynka'' a oddajesz krew, jak sie czujesz po
                    oddaniu
                    • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:54
                      no wlasnie bardzo dobrze:) jak oddawalam to nawet lekarz przyszedl i nade mna
                      stal bo sie bal ze zemdleje, a ja twardo i jeszcze szybko sciskalam pileczke,
                      scigalam sie z kolesiem co obok na fotelu oddawal;) No i lekarz sie przydal, bo
                      to on zasłabł-nie ja:] co zreszta zdziwilo lekarza i pielegniarki:D po oddaniu
                      zjadlam czekolade po drodze i poszlam spać:) wieczorem jak sie obudzilam zjadlam
                      obfitą kolację i nastepna czekolade:P
                      • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:55
                        dodam, ze ten koles z 80 kg ważył:] :D
                        • littlefrog Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:57
                          też chciałabym oddawać krew ale ważę tylko 42 kg :(
                        • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:59
                          bo kobiety płęc silniejsza jeśli chodzi o ból i itp
                • voluptas mężczyźni co 2 m-ce, kobiety co 3 m-ce 18.07.07, 12:34
                  i to wiadomość nie z telewizji, tylko od mojego drogiego małżonka, który jest
                  honorowym krwiodawcą i w stacji krwiodawstwa bywa regularnie raz w miesiącu, bo
                  oddaje nie krew a osocze (mężczyźni moga oddawać osocze co miesiąc, do co kobiet
                  nie wiem, jaka jest norma).
                  • bacha1979 Re: mężczyźni co 2 m-ce, kobiety co 3 m-ce 18.07.07, 13:00
                    voluptas napisała:

> i to wiadomość nie z telewizji, tylko od mojego drogiego małżonka, który jest
                    > honorowym krwiodawcą i w stacji krwiodawstwa bywa regularnie raz w miesiącu,
                    bo
                    > oddaje nie krew a osocze (mężczyźni moga oddawać osocze co miesiąc, do co
                    kobie
                    > t
                    > nie wiem, jaka jest norma).

Nie wiem jak z osoczem u kobiet, ale Panie w rejestracji mi doradziły oddawanie
                    osocza, mówiły , że to bardziej niż oddawanie krwi osłabia organizm.
                  • irish_20 Re: mężczyźni co 2 m-ce, kobiety co 3 m-ce 18.07.07, 22:23
                    oddaję regularnie osocze z moim kochanym juz od dwóch lat, przeważnie raz w
                    tygodniu ale bywają też długie przerwy (wyjazdy, przeziębienia, sesja itp), on
                    jako mężczyzna może oddawać dwa razy w tygodniu, ja jako kobieta przy wadze
                    ponizej 55kg mogę tylko raz w tygodniu i póki co jest z nami wszytsko ok ;) Tzn
                    jestesmy pod stałą kontrolą lekarską i wszystkie składniki krwi są kontrolowane
                    co 5 spęd, a żelazo przy każdym. Dodam, że mieszkamy w Niemczech i nie wiem jak
                    to wygląda w Polsce, ale mysle że zasady muszą być podobne. Swoją drogą jeśli
                    ktoś wie to niech napisze, z chęcią poczytam. Każdorazowo oddajemy 750ml osocza,
                    przy czym krew jest transportowana spowrotem do żyły. Spadek formy niestety
                    występuje również, ale mija po godzinie, dwóch.
              • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 11:56
                ja waże 60 kg, ale w ciągu 8 miesięcy schusłam 8 kg, chyba sama sobie
                odpowiedziała teraz mnie olśniło............zdrowo się odchudzałam , mianowicie
                czynny sport i metoda Montignac
                • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:02
                  a no to już masz odpowiedz. Bolesna obfita miesiaczka+intensyne
                  sporty+odchudzanie. Łykaj witaminy i żelazo. I trzymaj się:) Może zrezygnuj za
                  3 miesiace z oddania i oddaj za pół roku, jak organizm Ci sie zregeneruje.
                  • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:08
                    Adrusia wielkie dzięki że mi odpowiedziałaś,
                    wierzę w ludzi bo są tacy którzy robia coś bez interesownie .......
                    powodzenia
                    • adrusia Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:47
                      ale nie ma za co:)
              • bacha1979 adrusia przykro mi ale piszesz nieprawdę. 18.07.07, 12:57
                Kobiety mogą oddawać krew co 3 miesiące.
              • the_kami Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 13:07
                Nieprawda.
                Kobiety co 12 tygodni = 3 miesiące, mężczyźni co 8 tygodni.
                Oddajemy regularnie z moim TŻ-tem, więc mamy świeże informacje.
              • mk0615 Re: Honorowi dawcy krwi 25.11.07, 16:32
                A ja ważę 48 kg. i oddaję krew co 3 miesiące. Prosto po wyjściu z
                punktu krwiodawstwa pędzę do pracy, gdzie się nie mam jak
                oszczędzać. Jedyne czego w ten dzień bardzo pilnuję to picie.
                Żadnego spadku formy, braku energii itp.
    • bacha1979 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 10:54
      Nie wiem, nie mam pojęcia.
      Oddawałam krew przed ciążą wielokrotnie i nigdy nic podobnego mi się nie
      zdarzyło...
      • sferos Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:02
        Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji człowieka,mam dobre
        zdrowie,wyniki krwi świetne i wagę 70 kg(:(niestety)i wg lekarza jestem idealnym
        dawcą i mogę oddawać krew co trzy miesiące,ale jeżeli jak tu niektóre
        piszecie,ważycie ok 50 kg to faktycznie lepiej co pół roku bo to duża strata dla
        organizmu.
        Swoją drogą też po oddaniu krwi czułam się osłabiona przez jakiś
        miesiąc,dostawałam dziwnej zadyszki jak wchodziłam pod górkę lub po schodach
        i.t.p. ale po miesiącu minęło.
    • poolato Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:13
      Sama sobie właciwie odpowiedziałaś.
      Upał, obfita miesiączka przed zabiegiem. Ale te nieprzyjemne objawy powinny Ci
      już wkrótce minąć.

Też kiedyś oddałam krew w czasie upałów, niedługo po miesiączce. I czułam się
      równie kiepsko jak Ty.
      Ciśnienie bardzo mi spadło, byłam zdechła na maxa (zaczęło się to kilka dni po
      zabiegu), przez kilka dni nie było mowy o nawet średnim wysiłku fizycznym, w
      sumie tylko siedzenie było optymalne ;). Pierwszy dzień po pobiorze miałam
      znacznie zwiększony apetyt i pamiętam że w ciągu dnia pochłonęłam ze 2 z tych
      regeneracyjnych czekolady co mi dali.
      Nie pamiętam, czy byłam dodatkowo senna.

Jedz owoce i warzywa (ale oryginalna uwaga ;-)), nawet w większych dawkach, to
      cię na pewno pokrzepi.
      • poolato miało być ... 18.07.07, 12:14
        "zaczęło się kilka godzin po zabiegu".
      • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:17
        dziś zjem na kolacje zjem wątróbkę bo mam wielką ochotę, tam nie mało jest żelaza
        dzis zjadłam juz 2 pomidory, trochę kalafiora, brokuły, warzywa to u mnie
        podstawa ale teraz dbam aby jeść do obiadu i kolacji , mam nadzieję,że juz mi
        przejdzie ochota na słodkie jak nie musze zakupic suszone owoce, figi są super
        • poolato Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:25
          Wątróbka, figi, kalafior i brokuły to bardzo dobry wybór ;).
          Z owoców, sporo żelaza mają też podobno morele, ich cena już powoli spada z
          horrendalnej do akceptowalnej ;).
          • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 12:30
            mówi się,że polacy mało jedzą warzyw i owoców, a jakby było taniej ciekawa
            jestem czy byłoby więcej amatorów na te smakołyki, ja uwielbiam paprykę zale 13
            za kg mnie odstrasza,mama ze mnie sie śmieje,że oszczędzam na chlebie bo go nie
            jem (białego) na te konto moge sobie pozwolić na cos innego zdrowszego
            • poolato cenowe szaleństwo 18.07.07, 12:40
              Jeśli chodzi o ceny owoców to mnie w tym roku zabiły ceny czereśni; jadalnych
              tzn. smacznych i w miarę świeżych nie widziałam tańszych niż ok. 13 zł/kg.
              Tak, tak, najtaniej z krajowych owoców wychodzą melony z Hiszpanii ;).
              A podobno Polska to kraj rolniczy.
              • gofera2 Re: cenowe szaleństwo 18.07.07, 12:48
                no właśnie, więc ja pocieszam sie dobrymi polskimi jabłkami ...........które
                uwielbiam, na czereśnie musze mieć wielką ochotę,żeby je kupic, bo cena zbija z nóg
                • gofera2 Re: cenowe szaleństwo 18.07.07, 13:04
                  wyczytałam,że oddając 450 ml krwi tracimy 4500 kcal i te 8 czekolad dopiero jak
                  zjemy uzupełnimy poziom kcal w organiźmie, jakoś nie mogę w to uwierzyć to jest
                  takie obciążenie dla organizmu
                  • adrusia Re: cenowe szaleństwo 18.07.07, 13:07
                    no u nas w szpitalu dostalam 10czekolad i praliny i wszyscy tak dostawali.
                    • gofera2 k 18.07.07, 13:15
                      ja 8 czekolad nie powiem,żeby były dobre, bardzo przeciętne ale nie o to chodzi
                      oddawałam na Wołoskiej najbardziej wkurzyła mnie recepcjonistka tzn starsza
                      pielęgniarka, wszystko robiła z wielka łaską i pretensja w głosie...... ale tacy
                      sa ludzie
    • the_kami Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 13:18
      Upał, strata wagi, obfitsza niż zwykle miesiączka...
      Ja też montignacuję (kojarzysz mnie z MM-owego forum? :), i zauważyłam, że też
      jakoś _bardziej_ odczułam ostatnie oddawanie. Taka dętka byłam.
      • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 13:38
        the_kami pewnie,że kojarzę , ale przecież nasza dieta jest super,duzo warzyw,
        sama wiesz i ja tez czułam sie bez życia ale pomimo tego i tak będe oddawać bo
        psychicznie czuję sie super
        jak byłam studentka to i za paliłam , wypiłam, na jedzenie nie zwracałam uwagi i
        czułam sie super po oddaniu krwi, a teraz wręcz przeciwnie wszystko na tip top
        jedynie to,że jestem o 8 lat starsza
        • the_kami Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 13:52
          No i masz odpowiedź - wiek też robi swoje, co tu dużo mówić...
          A poza tym dieta jest na pewno super-zdrowa, ale jednak straciłaś dobrych kilka
          kilogramów. To nie jest bez znaczenia.
          • gofera2 Re: Honorowi dawcy krwi 18.07.07, 13:55
            tez tak myslę , ale MM chce stosować do końca życia, bardzo mi się podoba , a do
            oddawania krwi może organizm sie przyzwyczai ,
            jaki ja miałam węch po oddaniu krwi to juz moje, nawąchałam się ..........
            • bacha1979 Dziewczyny dajcie linka forum z tą dieta 18.07.07, 14:11
              może się po ciąży przydać.:)))
    • bacha1979 jest nawet specialne forum dla 18.07.07, 13:19
      honorowych dawców krwi- proszę link:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48309
      • gofera2 Re: jest nawet specialne forum dla 18.07.07, 13:38
        ooo właśnie o tym myslałam
        dziekuje
      • gofera2 MM link 18.07.07, 14:15
        metodamontignac.republika.pl/index.html
        wszystkim tłumaczę ,że to zmiana na stałę nawyków żywieniowych, polecam
        • bacha1979 Re: MM link 18.07.07, 15:15
          Dzięki.
          • gofera2 Re: MM link 18.07.07, 15:31
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
            polecam forum , z tego co wiem są dziewczyny w ciązy i stosują ta dietę ale nie
            odchudzają suie tylko nie chcą przytyć i chcą mieć zdrowe dzieci zobacz jak
            wypowiada się Kura
            • bacha1979 Re: MM link 18.07.07, 21:32
              Dzięki za linka do forum.
              Póki co nie jest źle, przytyłam 4 kilo,więc OK.:)
              Byle nie nabrać tempa teraz.:))
              • gofera2 Re: MM link 19.07.07, 08:08
                no właśnie trzymaj się najgorzej nabrać kg w ciązy bo później jest czarna
                rozpacz .....
                powodzenia i zdrowia dla Twojego maleństwa;-)
    • auto_robex Re: Honorowi dawcy krwi 25.11.07, 17:49
      ja mam 0 rh- wlasnie sie zastanawiam nad oddaniem..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka