Dodaj do ulubionych

odkleja mi sie moj wlasny paznokiec!

25.11.07, 11:59
i to juz od paru miesiecy.... myslalam, ze to przejdzie, ale pomimo
tego, ze rosnie normalnie, to wciaz 1/4 paznokcia jest w powietrzu :-
( zasadniczo nic to nie zmienia, ale nieladnie wyglada.... co zrobic?
Obserwuj wątek
    • niya Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 12:45
      może masz grzybicę?
      • malange Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 13:34
        Nie "może" tylko na 99,9% ma grzybice.
        • mikams75 Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 14:28
          tak tez moze byc po mechanicznym uszkodzeniu paznokcia, niekoniecznie grzybica.
        • tysia77 Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 17:20
          Są jeszcze inne choroby które dają takie objawy.Najlepiej idź do dermatologa.
          • baba06 Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 19:42
            nie musi to być grzybica, może to być skutek noszenia przyciasnych butów/jeśli
            to paznokieć u nogi/ja mam tak po butach narciarskich, ale jak temu zaradzić nie
            wiem:(
    • goossia Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 22:00
      sorry, dopiero teraz moglam sie zalogowac :-)
      to kciuk w prawej lapie, nie przypominam sobie, zebym sie uderzyla
      czy cos w tym stylu.....
      nie mam na pewno grzybicy, jako szczesliwa posiadaczka paznokci
      zelowych chodze co dwa tygodnie do manikiurzystki, ona widziala to
      odklejenie i zadnej choroby nie stwierdzila :-)
      ale do dermatologa na wszelki wypadek sie przejde.....
      • machara Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 23:34
        następna tipsiara czy jakoś tam. nie dziw się ze paznokieć ci odpada jak
        szpecisz sobie palce "żelami" czy innymi chemikaliami.pewnie jeszcze na solarium
        chadzasz i masz skórę porytą zmarchami.
        • tysia77 Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 23:50
          Ja też mam taki problem z paznokciami,jest to choroba genetyczna.Nie mam na paznokciach żelu,ani nie chodzę na solarium,bardzo dbam o paznokcie a mimo to wyglądają fatalnie.Krzywdzące są takie komentarze:(
          • machara Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 25.11.07, 23:52
            ale jej się jeden odkleja. wiadomo nie od dzisiaj że tipsy i podobne zabiegi
            niszczą płytkę paznokcia. więc jeśli u ciebie to choroba to nie rozumiem po co
            odpowiadasz na mój post. kompleksy jakieś?
            • kkkkk4 mahara 26.11.07, 08:36
              Jeśli osoba która chodzi do manuikiurzystki i ma paznokcie zelowe to
              dla ciebie tipsiara, którą od razu klasyfikujesz w każdej dziedzinie
              to znaczy ze masz coś nie tak z głową. Chciałabym zobaczyć jak
              wyglądasz, bo idac twoim tokiem myślenia pewnie nie korzystasz z
              usług fryzjera, kosmetyczki, nie malujesz się = pewnie pełen
              nturalsik - nie? To teraz jako riposte opisze ciebie: tłuste włosy,
              które nigdy nie widziały fryzjera, krosty na twarzy, zero makijażu i
              blade grube dupsko z cellulitem :)) hehe - fajnie jak cię tak
              klasyfikują po jednej wypowiedzi co?
              A do autorki wątku- moze to być początek choroby genetycznej tzw.
              łuszczycy paznokci- sprawdź czy w Twojej rodzinie nie było takiej
              dolegliwości. Mimo wszystko przejdź sie do dermatologa. Może to też
              być uraz mechaniczny ale skoro sobie nie przypominasz...
              • denna Re: mahara 26.11.07, 10:59
                Gossiu, idz do lekarza, zrób badanie mykologiczne (najlepiej hodowlę
                z posiewem) żeby na pewno wykluczyć grzybicę.
                U mnie tak własnie jak opisujesz zaczęła się łuszczyca paznokci,
                całe dzieciństwo i młodość miałąm zdrowe, ładne paznokcie, a ok 25
                roku życia zaobserwowałam podobne zmiany jak Ty, najpierw na jednym
                paznokciu, a potem już poszło lawinowo. Dodam, że w mojej rodzinie
                od pokoleń, do których udało się dziadkowi sięgnąć pamięcią nie było
                żadnych przypadków tej choroby.
                Życzę Ci z całego serca żeby to nie było nic poważnego:)
                • goossia Re: mahara 26.11.07, 11:41
                  dziekuje:-) tak zrobie, bo i ja zawsze mialam zdrowe paznokcie i u
                  mnie w rodzinie nigdy nie bylo takich chorob.... jedyny problem
                  polega na tym, ze jestem w 8 miesiacu ciazy i pewnie niewiele lekow
                  moglabym dostac :-(
                  pozdrawiam!
                  • login_nowy Re: mahara 27.11.07, 15:03
                    Ja miałam podobna sytuację. idz do dobrego dermatologa.(W krakowie
                    polecam Politowską- przyjmuje na ul. Stradomskiej)
                    Zaproponuje ci badania mykologiczne (spr. czy to grzyb).
                    U mnie okazało się ,że to przez... słabe krążenie. Bardzo mi pomogły
                    kremy nawilżajace stosowane kilka razy dziennie. no i do tego leki
                    (chyba na krążenie).
                    Po kilku latach nareszcie nie wstydze sie wygladu moich paznokci.
                • goossia Re: mahara 26.11.07, 11:41
                  dziekuje:-) tak zrobie, bo i ja zawsze mialam zdrowe paznokcie i u
                  mnie w rodzinie nigdy nie bylo takich chorob.... jedyny problem
                  polega na tym, ze jestem w 8 miesiacu ciazy i pewnie niewiele lekow
                  moglabym dostac :-(
                  pozdrawiam!
              • reti Re: mahara 26.11.07, 13:04
                Do autorki wątku. Koiecznie idź do lekarza. jeśli to nie choroba to
                moze to być od przytłuczenia, uderzenia paznokcia. (Ja uderzyłam
                drzwiami od łazienki, potem miałam czarny paznokieć, potem przez
                kilka miesiecy odrastał nowy ładny normalny paznokieć). Moze też być
                od ciasnych butów, które regularnie niszczą paznokieć, wcale nie
                musza uciskać na wszystkie paznokcie.
                Do kkkkk4 Skąd w Tobie tyle agresji? Brak tipsów nie pociąga za sobą
                braku higieny. Tipsy, kleje, lakiery, zmywacze niszczą naturalne
                ładne zadbane zdrowe paznokcie, tak samo jak niektóre zabiegi u
                nieudanych fryzjerek niszczą włosy. Tak samo jak nadmierna sztuczna
                opalenizna niszczy skórę. Takie są fakty. Nie jedna zadbana
                dziewczyna bez solarium, tipsów, makijażu, nawet bez fryzjera
                wyglada lepiej (z chudym białym "dupskiem") niż typowa tipsiara. Po
                prostu wygląda dziewczęco nawet gdy ma 35 lat.
                • kkkkk4 Re: mahara 26.11.07, 15:06
                  Kochana, nie nie przemawia przeze mnie agresja a raczej empatia.
                  Dziewczyna ma problem dermatologiczny a jakiś zaczepny nick zwyzywał
                  ja od razu od tipsiar zjaranych solarką i pooranych zmarchami-jak
                  tak można. NIech wiec poczuje sie tak samo- może przestanie ubliżać
                  bez powodu. Ja czasem noszę tipsy, czasem, sporadycznie korzystam z
                  solarium, nie chodze do kosmetyczki a ostatnio zrezygnowałam z
                  fryzjera bo zapuszczam włosy i ścinam tylko końcówki u koleżanki.
                  Nie sądzę aby był sens klasyfikowac ludzi w zależnosci od tego z
                  jakich usług korzystają badz nie a moja riposta miała to uświadomić
                  tej osobie. Jeśli ktoś nosi tipsy to nie powód by klasyfikować go
                  jako tzw. tipsiarę, bo wszystko jest dla ludzi a niszczy nas nawet
                  powietrze.
              • machara Re: kkkkk4 27.11.07, 16:23
                jakoś nie przejęłam się tym co napisałaś bo akuracik nie mam z wyglądem problemów
                • estraq Re: kkkkk4 27.11.07, 17:04
                  machara-blachara
                  Miło jest być przez kogoś ocenianym praktycznie bez podstaw i tylko na zasadzie
                  skojarzeń?
                  • machara Re: kkkkk4 28.11.07, 21:23
                    przepraszam kkkkk4. pomyliłam sie. odpowiedź należała się estraq. tak więc droga
                    estraq nie obrażaj mnie bo ja ciebie nie obrażam. a blacharą to może ty jesteś,
                    a może estraqur.....?
                    • zawieruszona11 Re: kkkkk4 28.11.07, 23:31
                      Witam wszystkich. Oczywiscie mam podobny problem z
                      paznokciami.Konkretnie mam zaatakowane dwa kciuki od paru miesiecy.
                      wyprobowalam pare specjalnych lekow gdyz niestety mam lekka grzybice
                      spowodowana zbyt czestem noszeniem cienkich gumowych rekawiczek(
                      wilgoc sprzyja grzybicy!)Niestety nic nie pomoglo. Moj znajomy
                      lakerz polecil mi wyprobowanie najprostrzego sposobu.Mial na mysli
                      codzienne zakraplanie zwyklego octu kuchennego w miejsce zaatakowane
                      choroba. Stosuje te metode od ca miesiaca i zaobserwowalam nagla
                      poprawe. Polecam, wyprobujcie.
                      • goossia Re: kkkkk4 29.11.07, 16:21
                        rozcienczac ten ocet czy nie?
                        • zawieruszona11 Re: kkkkk4 29.11.07, 21:25
                          Czesc. Nie, nie rozcienczaj go bo nie bedzie dzialal. Tenm ktory ja
                          stosuje jest 25%.Bez obaw, nic sie nie stanie.
                    • estraq Re: kkkkk4 29.11.07, 17:45
                      Ja ci tylko pokazuję jak sama się zachowujesz. Mnie się teraz czepiasz, że tak
                      napisałam, a sama to możesz wydawać oceny: "następna TIPSIARA czy jakoś tam.
                      pewnie jeszcze na solarium chadzasz i masz skórę porytą zmarchami."?
                      • milena72 Re: kkkkk4 11.12.07, 22:33
                        Popieram Was dziewczyny....Machara chyba zapomniala ze tu udziela
                        sie porad i wskazowek a nie wyzywa...Ja tez odebralam te wypowiedz
                        jako krzywdzaca i wzbudzila ona we mnie niesmak...Druga wypowiedz
                        dotyczaca jakis kompleksow rowniez...Takie osoby powinno sie
                        eliminowac z forum..
                        Nie obraz sie Machara ale jesli mozesz powiedziec cos
                        konstruktywnego to powiedz- ale jesli masz kogos urazic to lepiej
                        napisz cos na kartce a potem wyrzuc ( jesli musisz juz odreagowac
                        zly dzien...)
                        Do autorki watku-idz do lekarza jak najszybciej :)
    • agulek30 Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 11.12.07, 23:28
      To na pewno grzybica i najlepszym sposobem są tabletki z czosnku ALITOL
      wyciśnij z kapsłułki olejową zawartosc i smaruj a bardzo szybko zacznie ponownie
      przyrastać . Sprawdziłam na sobie .
      • martina_wawa Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 12.12.07, 00:26
        Rany,a miało być o paznokciach:)
        Do autorki:
        Ja całe życie miałam ładne paznokcie.
        Od jakiegoś pół roku zaczęły się potwornie rozdwajać,rozwarstwiać,łamać i w
        ogóle wszystko co tylko możliwe-w efekcie wstydziłam się ich jak cholera.
        Kupowałam wciąż jakieś odżywki do paznokci,malowałam,codzienie pielęgnowałam jak
        dziecko ale nadal wyglądały obrzydliwie.
        Miałam iść do dermatologa ale w aptece kupiłam tabletki,Merz Special(czy jakoś
        tak) i cholera nie wierzę,ale to co teraz mam na palcach,to nie moje paznokcie!
        Zaczęłam wczoraj drugie opakowanie tych tabletek.
        Jest niesamowita poprawa-nie pamiętam kiedy miałam wszystkie paznokcie równej
        długości-tuż za opuszkę palca.
        Może spróbuj takich minerałów?
        Nic nie tracisz w sumie(no,oprócz 30 zł).
    • ukkordus Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 09.10.16, 05:26
      obciac paznokcie jak najkrócej, spiloj plytke paznokcia aby byla gladka, wytnij zgrubiala skorke z boku paznokcia, codziennie przed myciem nog polej paznokcie gestym bliczem na jakies 2 minuty, wyszczotkoj szczoteczka z mydlem, paznokiec zacznie odrastac, ustanie dziwne swedzenie oraz zaczerwienienie, paznokcie nabiora ladnego koloru poniewaz wygina wszelkiego rodzaju grzybice, tanio i skutecznie zastosowalam po dlugim i nie skutecznym leczeniu, pozdrawiam.
    • jestem_aneta Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 12.06.19, 19:59
      Czym prędzej idź z tym do lekarza
    • sroka_domowa Re: odkleja mi sie moj wlasny paznokiec! 02.07.19, 12:24
      A moze to wlasnie noszenie hybryd spowodowalo lekkie naderwanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka