Gość: nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 15:53 Czy istnieją jakieś krople bądż inny środki powodujące iż oko aż błyszczy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aika Re: błysk IP: 213.17.171.* 08.08.03, 08:08 Visine ale nie można ich często stosować gdyż zwężają naczynka ale 1 dzienie nic się nie stanie , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: błysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 14:22 A czy te krople Visine można stosować gdy nosi się soczewki? Można te krople kupić normalnie w aptece i jaka jest ich cena, czy każdy moze je stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: błysk 08.08.03, 14:32 Z tego co wiem, to jak się nosi soczewki, to nie. Przynajmniej mi odmawiano tego w aptece, a i na ulotce chyba coś było na ten temat. Ze strony producenta: When using this product (...) remove contact lenses before using. I chyba potem trzeba odczekać godzinę zamin się je z powrotem założy. Ponoć jest też Visine for Lenses (nic nie napisali o składzie, więc nie wiem, czy tak samo działa), nie wiem, czy osiągalny w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
toolie Re: błysk 08.08.03, 16:54 Swietnie dzialaja krople Betadrin.U mnie sprawdzaja sie duzo lepiej niz Visine, a i cena nizsza. Mozna je kupic w aptece bez recepty. Kosztuja niecale 10 zl. Ich tez nie nalezy stosowac czesto, ale tak jest chyba w przypadku wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRISS BETADRIN IP: *.markom.krakow.pl 08.08.03, 17:10 TAAAA.... : BETADRIN; BETADRIN OPHTHALM Na receptę Producent Polfa-Warszawa, Polska. Forma leku: krople do nosa; krople do oczu. Zawartość substancje czynne - chlorowodorek difenhydraminy; azotan nafazoliny, kwas borowy. Sposób działania Difenhydramina zawarta w leku jest substancją o działaniu przeciwalergicznym i kojącym. Nafazolina ma działanie przeciwobrzękowe, dzięki obkurczaniu naczyń krwionośnych błon śluzowych. Kwas borowy działa antyseptycznie. Lek działa bezpośrednio po jego zastosowaniu. Maksymalny efekt następuje po 1-2 godzinach i utrzymuje się około 4 godzin. Zastosowanie Katar na tle alergicznym. Ostre i przewlekłe zapalenia brzegów powiek i spojówek na tle uczuleniowym, rzadziej w zapaleniach na tle bakteryjnym. Preparat może być również stosowany jako lek pomocniczy po zabiegach chirurgicznych na oku. Ostrzeżenie Leku nie należy stosować w uczuleniu na którykolwiek z jego składników. Pacjenci cierpiący na jaskrę (zbyt wysokie ciśnienie śródgałkowe), powiększenie stercza, zwężenie odzwiernika żołądka oraz miastenię gravis (chorobliwe zwiotczenie mięśni) powinni powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji. Lek zmniejsza produkcję gruczołów łzowych, co może utrudniać używanie szkieł kontaktowych. Nie należy spożywać alkoholu w trakcie leczenia, ponieważ alkohol wzmaga uspokajające działanie preparatu. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Betadrin stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Działania niepożądane Brak danych statystycznych na temat działań ubocznych, wiadomo jednak, że preparat może powodować suchość błon śluzowych nosa i jamy ustnej, a także śluzówki oka. Dawkowanie Dawkę ustala lekarz. Krople do nosa stosuje się zazwyczaj w dawce 2-5 kropel do każdego otworu nosowego 2-3 razy dziennie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 10 dni. Krople do oczu stosuje się zazwyczaj w dawce 1-2 kropli do każdego worka spojówkowego 2-3 razy dziennie. Leczenie trwa 10-14 dni. Lek należy stosować bardzo ostrożnie u dzieci. Ciąża i karmienie Ograniczone doświadczenia ze stosowaniem leku w okresie ciąży, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania preparatu podczas ciąży. Preparat przenika do mleka matki, lecz jego oddziaływanie na karmione dziecko jest mało prawdopodobne. Zamiar stosowania leku podczas karmienia piersią należy jednak przedyskutować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś