tiare 12.03.08, 22:14 w Warszawie? czy dostanę w hurtowni chemicznej? Może wy macie jakiś kanał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 12.03.08, 22:23 Jeżeli możesz, zdradź tajemnicę - w jakim celu go szukasz? Może będę mogła pomóc............ :)) mycha Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 13.03.08, 11:27 wiem, że macie w swojej ofercie takie mydła płynne,ale na bazie innej niż olej lniany, a mi chodzi o takie classic sapo kalinus. Apteki nie chcą tego sprzedać, najczęściej farmaceutki nie wiedzą o czym mówię... Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 13.03.08, 18:21 Od wieków mydło potasowe było uważane za mydło lecznicze. My też zainteresowaliśmy sie tym tematem. Okazało się, że na rynku taki rodzaj mydła nie jest popularny, nie udało się nam go znaleźć. Zrobiliśmy takie mydło na własne potrzeby i chcieliśmy je z adekwatym produktem porównać. Nasze mydło oparte jest na oleju rydzowym z dodatkiem olejów z czarnej porzeczki, ogórecznika, wiesiołka, dyniowego i lnianego. Czy używaś kiedyś podobnego mydła i czy masz jakieś doświadczenia z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 13.03.08, 19:51 zauważyłam, że na rynku są dostępne te wszystkie czarne mydła (podobno robią cuda :p), a ponieważ nie zamierzam przepłacać i olej lniany jest polecany do zanieczyszczonej cery, przypomniałam sobie o poczciwym potasowym Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 14.03.08, 00:35 My ćwiczyliśmy się z tym mydłem długo, a to ze względu na fakt, że musieliśmy je zrobić w temperaturze mniejszej niż temperatura wytłaczania olejów, czyli poniżej 38C. W końcu się udało. Czy wiesz, że takie mydło ma kosystencję brei w kolorze bursztynowym? Mydła potasowe mają specyficzne właściwości, czy wiesz jakie? mycha Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 14.03.08, 19:04 wiem, że wygląda i pachnie specyficznie ;) jest łagodniejsze od twardego mydła, usuwa zrogowaciały naskórek i jest bakteriobójcze Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 13:43 "jest łagodniejsze od twardego mydła" - moim zdaniem jest to mit. Zbadaliśmy pH tego mydła i jest praktycznie takie samo, jak naszego mydła sodowego (twardego). Tego rodzaju opinia bierze się moim zdaniem stąd, że zasada potasowa jest słabszą zasadą w porównaniu z zasadą sodową. W efekcie czego potrzeba jest więcej do zmydlenia takiej samej ilości olejów. Wychodzi na to samo, pH mają bardzo podobne. ekosens.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 14.03.08, 19:13 Jeśli można, ja poproszę o więcej informacji. Jakie pH ma takie mydło i czy jest łagodniejsze od sodowego? Rozumiem, że pojawi się w Waszej ofercie? ;) Znalazłam takie mydło z dodatkiem czosnku w ogrodniczym. sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=926 Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 13:55 "Jakie pH ma takie mydło i czy jest łagodniejsze od sodowego?" - na to pytanie odp. Tiare - zerknij proszę :)). "Rozumiem, że pojawi się w Waszej ofercie? ;)" - Chyba nie ;o)). Zrobiliśmy to mydło kilka miesięcy temu, rozesłaliśmy próbki zaprzyjaźnionym osobom i otrzymaliśmy diametrialnie różne opinie. Było nazywane pieszczotliwie "tłuściochem", inni twierdzili, że nigdy nie polubią tego rodzaju mydła. Dlatego nie zdecydowaliśmy się na oddanie go do badań. Nasze mydło nie pachnie czosnkiem, tak jak to, na które link podałaś. Tamto jest zrobione z dodatkiem czosnku :((, co z pewnością wzmaga jego działanie bakteriobójcze. Ale takim mydłem nie mogłabym się umyć :P. To mydło, które zrobiliśmy ma specyficzny, trudny do zdefiniowania zapach. Wg. publikacji z 1941r.: "...mydła miękkie (potasowe), maziste, znane w handlu pod nazwą "szarych" lub "leczniczych". Mydła te mają zastosowanie do celów technicznych i w medycynie." ekosens.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 14:14 Dziękuję za odpowiedź :) Jeszcze nie stosowałam żadnych płynnych mydeł i nie wiem czego się spodziewać. Zamówiłam słynną Alepię, zobaczymy co to warte. Czosnkowe też mnie zaciekawiło, ale raczej się nim myć nie będę :] Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 19:26 Mydła potasowe nie są mydłami płynnymi, choć można je rozcieńczać do postaci płynnej. Tradycyjne jednak przypomina gęsty kisiel. Wydaje mi się, że to też jest warte uwagi... www.mydlarnia.info/czarne-mydlo-savon-noir-cat-179.aspx Pewnie, gdyby nazwa mydła brzmiała rodzimie - oliwkowe mydło potasowe, nie byłoby tak intrygująco :D mycha Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 20:28 Zamówiłam płynne mydło Alepia pod prysznic. Zawiera potassium oleate, potassium linoleate, potassium laurate, czyli to mydło potasowe. Tego tradycyjnego kisielowatego ze zmiażdżonych oliwek (czarnego mydła, o ile dobrze zrozumiałam [?]) też nigdy nie używałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 01:19 Masz rację, stoi jak byk napisane: potassium oleate - to sól potasowa kwasów tłuszczowych oliwy z oliwek potassium laurate - to sól potasowa kwasów tłuszczowych oleju laurowego potassium linoleate - to sól potasowa kwasu linolenowego ??????????? A z jakiego oleju? Jest na drugim miejscu, więc jak mniemam jest jej całkiem sporo w produkcie. Źródłem tego kwasu jest bardzo szerokie spektrum tłuszczów roślinnych, a nawet zwierzęcych. Sama jestem ciekawa co takiego kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 09:03 To jest mydło z olejem z czarnuszki siewnej, która zawiera ok. 60% kwasu linolenowego. Zastanawiam się tylko nad zawartością procentową tego oleju w produkcie i nad tym, czy rzeczywiście może zrobić coś dobrego dla skóry. Alepia, Szampon/Żel do kąpieli Nigella INCI:Aqua, potassium oleate, potassium linoleate, potassium laurate, nigella sativa, sodium citrate, glycerin. Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 09:20 Znalazłam jeszcze taki skład, hmm... Skład: oliwa z oliwek 90%, olej laurowy 3%, woda (łagodna glinka), PH6,7. Właściwości: Reguluje sebum, ułatwia rozczesywanie włosów, odświeża,łagodzi podrażnienia, swędzenia. INCI:Aqua, potassium oleate, Potassium linoleate, potassium laurate, aluminium silicate, sodium citrate, glycerin. Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 09:24 Szampon do włosów Kokosowy 300ml Skład : Olej z Oliwek 94%, Olej Laurowy 3%, Olej z orzecha kokosowego 3%, eau, pH 6,7. Właściwości : Wygładza, powoduje, że po umyciu włosy są miękkie i lśniące. Przywraca włosom żywotność po szamponach, farbach chemicznych.Przeznaczony do włosów normalnych i kręconych.Zapch słodki, bardzo przyjemny. Nałożyć szampon na wilgotne włosy, masować po czym zostawić na 1 minutę dobroczynnie działającą maskę, następnie dobrze spłukać. INCI:Aqua, potassium oleate, potassium linoleate, potassium coconut, potassium laurate, sodium citrate, glycerin. Liczę procenty i rachunek mi się nie zgadza. Spójrz na to fachowym okiem, jeśli to nie kłopot. Jak rozumieć taki skład? Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 13:11 Procenty mi się zgadzają, o ile jest to zawartość procentowa danego oleju we wszystkich olejach razem. Wcale nie świadczy to o tym, że stanowią one tyle samo procent w gotowym produkcie. Ponieważ na pełny, procentowy skład wchodzą jeszcze woda i stosowna zasada oraz inne dodatki. Potassium oleate opisuje sole potasowe wyższych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek, które przereagowały z KOH, a więc i kwasu linolenowego. To samo mamy z potassium coconut, który opisuje sole potasowe wyższych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym, które przereagowały z KOH, a więc i kwasu linolenowego. To samo mamy z potassium laurate, który opisuje sole potasowe wyższych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju laurowym, które przereagowały z KOH, a więc i kwasu linolenowego. Potassium linoleate – sól potasowa kwasu linolenowego (tyle że nie wiadomo z jakiego tłuszczu) Chyba się zgubiłam, bo zupełnie nie rozumiem skąd nagle w składzie wyodrębnienie soli potasowej kwasu linolenowego. Przecież rozbijając w ten sposób skład można by wymieniać sole sodowe poszczególnych wyższych kwasów tłuszczowych każdego oleju czy tłuszczu. Jeszcze tak dalej a będziemy opisywać w składzie wiązania elektronowe :-( Mielibyśmy wtedy zlepek niezrozumiałych dla użytkownika nazw i symboli chemicznych, a chyba o to chodzi aby skład był zrozumiały. Jeszcze przy dodaniu oleju z czarnuszki do składu, potassium linoleate jest jakby w części wytłumaczalne, ale tu????? Nie widzę związku. mycha P.S. Poczytaj co na temat regulatora kwasowości "sodium citrate" (inna nazwa "trisodium citrate") piszą na stronie... www.luskiewnik.gower.pl/informacje_grudzien.html Dodawany jest w celu sztucznego obniżania pH mydła. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 13:05 Wydaje mi się, że nie mogę się znaleźć oleju bądź tłuszczu, który stanowi 7% wszystkich tłuszczów w składzie. Chyba gubię się już w tych procentach :p, za każdym razem coś innego. mycha Odpowiedz Link Zgłoś
rexetin Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 14:47 :\ Znalazłam jeszcze jedno mydło potasowe, też w płynie. Ciekawe czy wysusza (zawiera alkohol i glicerynę) Sonett - Mydło do rąk LAWENDA Pełny skład INCI: Aqua, Potassium Olivate* , Potassium Cocoate* , Coco Glucoside, Alcohol, Glycerin, Fragrance (Lavendula* , contains Linalool* ) * = składniki z kontrolowanych upraw ekologicznych Sonett - Mydło do rąk CYTRUS Pełny skład INCI: Aqua, Potassium Olivate* , Potassium Cocoate* , Alkylpolyglucoside, Alcohol, Glycerin, Fragrance: lemongrass* (contains citral* ) * = składniki z kontrolowanych upraw ekologicznych www.ekologiczny.pl/x_C_Dz__P2_136010014__LL_50.html Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 15:20 kurcze, a czy ten krem to też nie będzie mydłem potasowym? www.helifarm.pl/products/show/id/108 Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 15:52 Skład tego kremu bardziej pasuje mi do kremu do golenia (mieszanina mydeł potasowych i sodowych), niż do kremu pielęgnacyjnego. No ale ja się mogę mylić ;) mycha Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 16:18 Alkoholu jest pewnie niewiele, więc wysuszać nie powinno, ale trzeba spróbować, czy skóra to potwierdzi :). Naturalny detergent (Coco Glucoside) jest użyty dla poprawienia pienistości mydła potasowego. mycha Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 16:04 to zostaję przy afrykańskim :p :D Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 19:08 A jakiego mydła afrykańskiego używasz? Często mylone są pojęcia "afrykańskie" i "czarne" - choć nie zawsze są czarne :p mycha Odpowiedz Link Zgłoś
miodla Re: jak dostać mydło potasowe 15.03.08, 19:33 www.shea.pl/?p=productsMore&iProduct=2 tego używałam,ale spróbuję dudu osun i tego z Ghany savon noir to chyba synonim właśnie potasowego (niezależnie od regionu), jak rozumiem hmmm, a może to wasze potasowe było za tłuste bo użyliście tych innych olejów, zamiast lnianego? Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 01:29 To mydełko w linku jest napewno czarne, ale jednocześnie napewno nie jest mydłem potasowym. Tłustość mydła jest naszym świadomym wyborem i nie zależy od typu oleju tylko od przyjętej w procedurze liczby nadmiarowości. Określenie "tłuścioch" było w tym wypadku użyte jako superlatywa. mycha Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 11:47 Acha, bo zrozumiałam, że nie można było się nim domyć :D Wiem, że to moje to nie potasowe,ale w porównaniu z innymi mydłami (roślinnymi i nie) których jak dotąd używałam, ono jedynie zasługuje na swoją nazwę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tiare Re: jak dostać mydło potasowe 16.03.08, 17:35 ale i tak bym chciała spróbować tego waszego :) arabsko-oliwkowe klimaty mnie nie pociagają Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: jak dostać mydło potasowe 17.03.08, 00:00 Skontaktuj się z nami na biuro@ekosens.pl mycha Odpowiedz Link Zgłoś