IP: *.ips.paulbunyan.net 18.09.03, 05:19
Bardzo prosze osoby ktore nosily lub nosza aparat ortodontyczny o podanie mi
namiarow na naprawde dobrego specjaliste w Warszawie. Dzwonilam do kilku
klinik i ceny aparatow i wizyt diametralnie sie roznia. Nie wiem dlaczego
tak jest, ale ceny wizyt w jednym miejscu wynosza 50, a w innym 350 za jedna
wizyte. Czy to zalezy od profesjonalizmu ortodonty?
czy ktos wie ktore aparaty sa najmniej widoczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: ortodonta IP: 217.153.45.* 18.09.03, 07:02
      Wejdź sobie na forum ZDROWIE. Tam znajdziesz interesujące Cię wiadomości. Ja
      polecam Klinikię PROMED (ul. Uniwersytecka przy pl. Narutowicza) i p. dr
      Barbara KOSIŃSKA.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • foremka Re: ortodonta 18.09.03, 17:24
        czy możecie mi wyjasnić, jak to jest z cenami apartów, czy podawana cena za
        łuk to jest cena za cały aparat np. na górnej szczęce, czy to jest tylko część
        składowa aparatu, a może się on, w bardziej skomplikowanych przypadkach,
        składać się z większej ilości łuków, i wtedy cena wzrasta.
        Tak mi w każdym razie wyjaśniał jakiś ortodonta i mocno mnie przeraził
        ostateczną ceną tego ustrojstwa na zęby.
        To jak to w końcu jest? Please!!!!
        f.
    • karinthy Re: ortodonta 18.09.03, 08:56
      Nosilam aparat przez rok i jestem niesamowicie zadowolona z efektow :) Zeby sa
      prosciutkie, po zdjeciu zamkow nie mialam zadnych ubytkow czy prochnicy.

Leczylam zeby w klinice Eurodental na ul. Sniadeckich 14 (okolica Pl.
      Konstytucji), tel. 625-78-00, 625-78-08 u dr Piotra Kowalskiego (ten sam koles,
      ktory teraz leczy zeby dziewczynom w programie Miss Polonia na TVN). Moge go z
      czystym sumieniem polecic, profesjonalista w kazdym calu :)

A najmniej widocznym aparatem jest tzw. porcelanowy; ma przezroczyste zamki
      (sama mialam taki). Widac wtedy tylko drucik, jednak tak nieznacznie, ze nie ma
      to tak naprawde zadnego wplywu na estetyke :) Zreszta chyba jest juz opcja, ze
      drucik tez jest przezroczysty :)

Jakbys miala jeszcze jakies pytania, to sluze pomoca :)

Pozdrawiam.
      • birka1 Re: ortodonta 18.09.03, 11:00
        Czy mozesz poinformowac o kosztach wizyt i samego aparatu u tego lekarza?
        • karinthy Re: ortodonta 20.09.03, 21:10
          Juz odpowiadam, przepraszam, nie mialam chwilowo dostepu do sieci...
          Wizyta kontrolna po zalozeniu aparatu (raz na miesiac albo rzadziej; zalezy)
          kosztuje 400 zlotych (a przynajmniej tak bylo 2 lata temu).
          Potem (po zdjeciu aparatu) wszystkie wizyty konsultacyjne jak i dotyczace
          jakichs poprawek, bo "cos nie pasuje", sa bezplatne. Takze teraz (po 2 latach)
          jak boli mnie zab czy ogolnie mam jakis problem z uzebieniem, ide na wizyte i
          tez nic nie place.

Co do ceny aparatu nie jestem w stanie nawet podac "widelek", bo po prostu nie
          pamietam, bylo to zbyt dawno :/ Wiem tylko, ze do porcelanowych zamkow trzeba
          cos doplacic.

Zadzwon najlepiej, sa tam tak mile panie, ze na pewno z checia przedstawia Ci
          oferte. W ogole musze stwierdzic, ze pod wzgledem atmosfery tam panujacej, ta
          klinika nie ma sobie rownych :)

Pozdrawiam :)
      • Gość: yyya Re: ortodonta IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 11:25
        i jeszcze ile srednio sie nosi taki aparat (staly)? ja slyszalam ze 2 lata to
        minimum niewazne jak mala jest wada, a Ty piszesz tylko o roku. juz bym sie
        wtedy nie wahala :)
        • salja Re: ortodonta 18.09.03, 13:54
          heh :) ja nosilam prawie 5 lat
        • karinthy Re: ortodonta 20.09.03, 21:19
          Hmm mi takze na poczatku prorokowano 2 lata; skonczylo sie na czasie o polowe
          krotszym. Nie wiem, czy wplyw na to mialo to, ze nie mialam ekstrakcji, a tym
          samym nie trzeba bylo przesuwac zebow az tak bardzo, czyli zeby zapelnic
          powstale przerwy. Wnioskuje tak, poniewaz osoby, ktore znam i ktore takze
          nosily aparat, nosily go o wiele dluzej, a jednoczesnie wszystkie przed jego
          zalozeniem mialy wyrywane zeby.
          Ale nie wiem, jaki to ma wplyw tak naprawde.

A co do dlugosci leczenia, to sa osoby takie jak ja, czyli "krotkodystansowe",
          ale znam tez dziewczyne, ktora nosi aparat juz od okolo 7 lat... Jednak
          rzeczywiscie, sredni czas (biorac pod uwage znane mi osoby) wychodzi ok. 2 lat.

Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: orto Re: ortodonta IP: *.szczecin.pl / 192.168.1.* 21.09.03, 21:54
            karinthy napisała:

> > ale znam tez dziewczyne, ktora nosi aparat juz od okolo 7 lat... Jednak
            > rzeczywiscie, sredni czas (biorac pod uwage znane mi osoby) wychodzi ok. 2
            lat.

7 lat!!! nie wierzę! a jeśli tak, to dawno zmieniłbym lekarza. średni czs
            leczenia moich pacjentów to 1,5 roku. średni, tzn część z nich leczę 8 mcy,
            większość 1,5 roku i część 2 lata. 2 lata, to max. Po tym czasie pojawiają się
            odwapnienia szkliwa, próchnica, choroba przyzębia. Wyznaję zasadę, że leczenie
            aktywne powinno być jak najkrótsze. Jeśli leczenie przeciąga się powyzej 2 lat,
            to albo są za rzadko kontrole, albo było źle zaplanowane. Często się zdarza, że
            lekarz leczy pacjenta aparatem, tymczasem pacjent ten powinien być leczony
            operacyjnie. Leczenie wtedy trwa 3 lata i końca nie widać, tymczsem leczenie
            ortodontyczno-chirurgiczne to max rok.
            • karinthy Re: ortodonta 22.09.03, 08:47
              Jak bum cyk-cyk :) Z ta panna chodzilam do podstawowki, juz wtedy miala aparat
              (od 5 klasy), potem widzialam ja w 4 klasie liceum i tez go miala :) Wiec...
              wychodzi 7 lat, jakby nie patrzec :)
    • Gość: Syrena Re: ortodonta - do Salji IP: 217.153.45.* 19.09.03, 08:35
      Aż 5 lat? Ale chyba, jako dziecko? U dorosłych jest znacznie szybciej, bo kości
      już nie rosną.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: yyya Re: ortodonta - do Salji IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 10:06
        to znaczy srednio ile?>
        • Gość: kate Re: ortodonta - do Salji IP: *.ips.paulbunyan.net 20.09.03, 00:59
          serdeczne dzieki za wszystkie rady. czy mozecie mi podac orientacyjne ceny
          wizyt i aparatow w tych 2 klinikach(promed i eurodental)?pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka