Dodaj do ulubionych

mezoterapia czy to działa?

01.08.08, 12:08
No własnie, bo nie wiem co o tym myśleć. igłowej się boję (a jak
mnie uczuli), a bezigłowa (niby też może uczulić) podobno efekty
marne. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii mezoterapii i
chciałby się nimi podzielić :-)
Obserwuj wątek
    • big.rabarbar8 Re: mezoterapia czy to działa? 01.08.08, 19:59
      mam duze doswiadczenie, NCTFHA, Conjonctyl, Restylan Vital. Uwazam, ze
      mezoterapia (iglowa) jest bardzo skuteczna (wklucia dodatkowo zmuszaja skore do
      naprawy). Beziglowa zdaniem mojej pani dr jest obciazajaca dla organizmu
      (zwlaszcza dla serca), bo nalezy pobawic sie potencjalem elektrycznym skory,
      zeby lepiej chlonela preparaty. Ona zle sie czula w czasie i po takim zabiegu,
      ja sie nie odwaze-miewam arytmie. Zreszta-godzina zemla na twarzy redukuje
      czucie wkluc do zera, goje sie blyskawicznie (tak mam) wiec nie skusze sie na
      beziglowa.
      rabarbar
      • micka72 Re: mezoterapia czy to działa? 01.08.08, 20:50
        dzieki za odpowiedź! Też mam arytmie! A w klinice nawet słówkiem nie
        pisneli! Nie boję sie wkłuć, ale uczulenia. Zastanawiam sie nad
        falami radiowymi, ale to chyba tez niezbyt dobre dla serca?
        Najgorsze, że w tej Łodzi nie można nikomu ufać! Nie wiem do kogo
        pójść na konsultacje, co za życie :-) A co wstrzykuja konkretnie?
        Witaminy, sole mineralne? Jesli wiesz to napisz proszę :-)
        • issey_miyake Re: mezoterapia czy to działa? 02.08.08, 14:49
          Koktajle witaminowe.
        • hal_ina Re: mezoterapia czy to działa? 05.09.08, 13:05
          W łodzi to z czystym sumieniem polecam mezoterapię igłową w gabinecie aestehtic
          na piotrkowskiej (adres strony www.aestehtic.com.pl) - robiłam tam serię
          zabiegów i jestem bardzo zadowolona. Mają bardzo dobrego lekarza, duży wybór
          preparatów (wszystko szczegółowo opisane na stronie internetowej) i ceny też są
          ok. Warto przed podjęciem decyzji o zabiegach umówić się na konsultacje z
          lekarzem, nie wiem jak teraz ale kiedyś mieli tam bezpłatne konsultacje z
          lekarzem specjalistą medycyny estetycznej.
    • big.rabarbar8 Re: mezoterapia czy to działa? 03.08.08, 11:24
      NCTFHA to ponad 50 skladnikow, nie tylko witaminy, ale tez skladniki mineralne
      (w tym rzadkie, niedostepne w pigulkach), kwasy nukleinowe (skladnik DNA) i HA
      czyli kwas hialuronowy. Conjonctyl to krzem organiczny, silnie ujedrniajacy
      (poprawia napiecie skory, stosuje sie go tez przy rozstepach). Restylan Vital to
      specjalnie usieciowany kwas hialuronowy (cos pomiedzy forma plynna, jak w NCTFHA
      a w gestych wypelniaczach stosowanych do korekcji rysow twarzy, powiekszania
      ust, policzkow czy brody). Vital stosuje sie do ogolnego odmlodzenia twarzy,
      nadania objetosci tkankom, wygladzenia mniejszych zmarszczek. Ja mialam na
      szyi-jako prewencje. Bede robila regularnie-jestem b zadowolona.

Zreszta powiem tak: mezoterapia to ogolna nazwa na ostrzykiwanie skory. W
      roznych celach ostrzykuje sie roznymi preparatami. Mozna tez zagescic wlasnym
      kolagenem skore (preparaty na kwasie polimlekowym wywoluja silna reakcje
      fibroblastow), mozna tez ostrzyknac skore wlasnymi fibroblastami (pobiera sie
      kawalek skory zza ucha i hoduje in vitro komorki odpowiedzialne za tworzenie
      kolagenu i elastyny, po czym sie wstrzykuje je w wybrane miejsca)-nazywa sie to
      isolagen. Nie prawda wiec jet to, ze mezoterapia to wstrzykiwanie witamin. To
      znacznie szersza sprawa. I-trudno ja porownywac do RF, bo w mezoterapii chodzi o
      dostarczenie aktywnych skladnikow do skory, a w RF-o efekt termicznego skrocenia
      wlokien kolagenowych w nadziei, ze poprawi to napiecie skory oraz, ze uraz
      termiczny zmusi fibroblasty do regeneracji kolagenu.
      Ja jestem po wielokrotnej mezoterapii i kilku zabiegach RF (lavatron, bella II
      therma-to drugie-pic na wode, to pierwsze zaciesnia rzeczywiscie skore). Moja
      strategia to rozne metody na rozne warstwy skory (ciala), bo nic samo w sobie
      nie jest panaceum. Poza skora jest warstwa pod nia, miesnie i kosci-wszystko to
      sie starzeje i biorac pod uwage terapie odmladzajace-trzeba zajac sie kazda
      "warstwa".
      rabarbar
      • micka72 rabarbarze... 04.08.08, 21:20
        a co myśliś o mesolifcie? Zadzwoniłam do jednej z łódzkich klinik i
        mi powiedziano, że jeśli mam alergie to najlepszy bedzie własnie
        mesolift, bo wtedy ostrzykują tylko kwasem hialuronowym i podobno
        efekt jest 100% lepszy niż przy tradycyjnej mezoterapii. Powiedzieli
        mi, że stosują do mesoliftu preparat surgilift. który nie powinien
        uczulać.
        Nie wiem co wybrać, ale zrobić muszę bo się nieco "sypie" :-)
        • big.rabarbar8 mesolift=preparaty na bazie kwasu polimlekowego 04.08.08, 21:42
          jak w tytule. Jesli ktos mowi, ze mesolift robi kwasem hialuronowym to bredzi.
          Mesolift - jak sama nazwa wskazuje - ma przynajmniej nasladowac efekt liftingu.
          I robi sie to za pomoca iniekcji z kwasu polimlekowego, ale drobnych, tak ja
          przy mezoterapii - robionych bardzo gleboko-do tkanki podskornej. Ma to dawac b
          silna reakcje tkanki-polegajaca na czyms, co mozna porownac do formowania sie
          blizn (zageszcze sie i sciaga tkanka). Tego nie uzyska sie za pomoca kwasu
          hialuronowego. Kwas hialuronowy daje objetosc, ale nie lift. Wiec sciema.
          Zapytaj (chcac odbudowac objetosc buzi i szyi) o restylan vital, specjalnie do
          tego celu stworzony preparat kwasu hialuronowego. A najlepiej wejdz na strone
          restylanu i popatrz co to daje.
          Mesolift robi tylko kilku lekarzy w Polsce, bo kwas polimlekowy jest substancja
          trudna. Czesto daje nie przyjemne efekty uboczne w postaci niekontrolowanego
          narastania kolagenu az do powstania nierownosci, "koralikow" czy "guzow".
          Chociaz.. jesli ktos ma powazna atrofie i nie chce lub nie moze robic
          autoprzeszczepow tluszczu-taka terapia (new fillem np) moze dawac bardzo dobre
          rezultaty.

Nie wiem, czy Ci pomoglam. Nie wiem co chcesz osiagnac, z czym masz klopot. Mam
          wrazenie, ze troszeczke w tym bladzisz-a wiec jestes swietna klientka do
          oskubania (chociaz moze sie myle i masz juz swoje typy). Ja polecam Ci uda sie
          do dobrego, zaufanego lekarza, zwierzyc sie z problemow i zaplanowac strategie.
          Inaczej cos sobie zafundujesz, oby nie dziure w portfelu:(
          rabarbar
          • micka72 rabarbarze... 05.08.08, 12:32
            otóż masz rację błądze! Najgorsze w tym wszystkim jest właśnie brak
            zaufanego lekarza, pytałam na różnych forach, ale łodzianki albo sie
            nie poprawiają, albo pragną zachować wszystko w tajemnicy.
            Muszę sobie porawić twarz i szyję tzn. na twarzy zmarszczki mimiczne-
            zwłaszcza bruzdę nosowo-wargowa i kurze łapki, czoło też wymaga
            skorygowania. Szyja teoretycznie ok, ale prewencyjnie chciałam
            zadziałać.
            Zapytam o ten restylan vital i zobaczymy, co znowu wymyślą panie w
            klinice. Co za życie! dziękuję ci pardzo za porady, trochę mi się
            rozjaśniło :-) Gdybym miała jeszcze jakieś pytania, to mogę do
            Ciebie napisać? Pozdrawiam!
            Micka
            • micka72 Re: rabarbarze... 05.08.08, 12:51
              Byłam na stronie Restylane Vital i z tego co zrozumiałam to jest
              wypełniacz, a ja potrzebuje specyfiku do mezoterapii. Na razie nie
              potrzebuje aż tak zdecydowanej interwencji :-) A co myślisz o tym
              specyfiku, który mi zaproponowano? Poniżej wklejam tekst z ich
              strony internetowej.
              Surgilift® Plus to preparat niestabilizowanego kwasu hialuronowego,
              pochodzenia nie zwierzęcego, służący do mesoliftu skóry twarzy,
              szyi, dekoltu oraz grzbietów dłoni. Preparat:
              Surgilift® Plus to preparat niestabilizowanego kwasu hialuronowego,
              pochodzenia nie zwierzęcego, służący do mesoliftu skóry twarzy,
              szyi, dekoltu oraz grzbietów dłoni.
              Zalety:
              stężenie 13.5 mg/g kwasu hialuronowego, tzn. stężenie 1000 razy
              wyższe niż endogennego kwasu hialuronowego w naskórku (15?g/g) oraz
              200 razy wyższe niż w skórze właściwej (740?g/g).
              masa cząsteczkowa 2.5*106 Da ( najwyższa na rynku), co najmniej
              dwukrotnie wyższa niż w skórze (106 Da).
              Stosunek wagi cząsteczkowej (2.5*106) do procentowej zawartości
              kwasu hialuronowego (1,35%) w SURGILIFT® PLUS gwarantuje wzmocnienie
              sieci cząsteczkowej i w związku z tym zapewnia:
              podniesienie zdolności utrzymywania wody
              budowę bariery ochronnej wobec wolnych rodników odpowiedzialnych za
              powstawanie uszkodzeń.
              Wysoka waga cząsteczkowa i stężenie SURGILIFT® PULS zapewnia
              bardziej aktywne i bardziej długotrwałe nawilżenie zapobiegające
              starzeniu się skóry. Skóra staje się bardziej napięta.

Dane techniczne:

Skład: Kwas hialuronowy (pochodzenie biosyntetyczne)
              Stężenie: 13,5 mg/g
              Średnia waga cząsteczkowa: 2,5*106 Da
              Opakowanie: 1ml
              Średnica igły: 30 G1/2
              Wskazania: Twarz, szyja, dekolt oraz grzbiety dłoni
              Techniki iniekcji: Nakłucia seryjne lub liniowa technika paciorkowa
              Głębokość iniekcji: Połączenia skórno-naskórkowe i powierzchowne
              warstwy skóry

Czy to jest preparat na bazie kwasu polimlekowego Bo się nie
              doczytałam na ich stronie :-( A ten Restylane Vital stosuja przy
              mezoterapii? Czy może jest jakiś powszechnie stosowany preparat do
              tego celu? Na stronie tej kli niki piszą, ze maja rózne preparaty do
              mezoterapii, ale nie wypisali żadnej nazwy! O! I wiem, że nic nie
              wiem :-)
              • big.rabarbar8 Re: rabarbarze... 05.08.08, 13:30
                restylan vital nie jest wypelniaczem, jest preparatem do mezoterapii, tyle, ze
                dodatkowo delikatnie poprawia objetosc tkanek i optycznie oraz biologicznie
                odmladza skore. Dziala podobnie do surgiliftu. Ja mialam restylan vital,
                surgiliftu nie mialam. Wiec nie umiem porownac.

Nie bardzo jednak rozumiem czemu nie zdecydujesz sie na NCTFHA - z normalnym
                protokolem powtarzania zabiegow co jakis czas-skoro NCTFHA to bomba odzywcza
                plus kwas hialuronowy, a surgilift to tylko kwas hialuronowy? Dlaczego tak??
                Jesli chcesz biologicznie odmladzac, kondycjonowac skore - NCTFHA jest bogatszy
                od samego HA.

Przyznam, ze nie rozumiem co tak naprawde chcesz uzyskac. Nie da sie wszystkiego
                na raz, dlatego polecam rozmowe z lekarzem i opracowanie strategii. Jesli masz
                zmarszczki prawdopodobnie potrzebny Ci botox-a jego nie podaje sie razem z
                mezoterapia, bo moglby sie przemiescic. Trzeba odczekac minimum tydzien, a przy
                restylan vital (i surgilifcie) to nawet dluzej, bo nastepuje silna migracja HA w
                skorze, uklada sie on kilka dni.
                Zaczelam sie martwic, ze cos kombinujesz i sobie szkody narobisz, ale wlasciwie
                kazda z procedur przynosi tylko czasowe skutki, wiec jesli bardzo chcesz - zrob
                sobie surgilift. Albo cokolwiek, zobacz jaki bedzie efekt i juz. Moze wolisz
                eksperymenty poprostu.

Ja w Lodzi nikogo nie znam, ale znam w Poznaniu i jesli chcesz po bożemu
                normalnie ustalic procedure, zaplanowac cos i konsekwentnie wykonac to polecam
                Ci dr Starkowska. Ma 30 letni staz lekarski i 15 letni staz w dermatologii
                estetycznej. Jezdze do niej od 7 lat i jestem zadowolona.
                rabarbar
                • micka72 Re: rabarbarze... 05.08.08, 13:41
                  Boję się NCTFHA ze względu na bogaty skład, ponieważ mam alergię. Do
                  Poznania to troche daleko, ale jeśli pójdę na konsultacje do pani dr
                  w Łodzi i jej nie zaufam, to wybiorę się do twojej pani dr. Botoxu
                  raczej nie potrzebuje mam 32 lata i po porodzie nieco pogorszył mi
                  się owal twarzy i pogłębiły zmarszczki- niestety.
                  • big.rabarbar8 Re: rabarbarze... 05.08.08, 13:49
                    Na owal (o ile chodzi o rozluznienie miesni) wyprobuj Dermyn (podnosi tonus
                    miesni). A co do tego czy potrzebujesz botoxu-jesli masz zmarszczki to to jest
                    na to srodek. Mozesz te glebsze wypelniac-ale praca miesni bedzie je zlobic.
                    Mezoterapia nie odniebywa zmarszczek. Poprostu polepsza jakosc skory, daje
                    zdrowy wyglad. Majac 32 lata biegalam na botox od 4 lat. Ale ja to ja, lubie
                    rozwiazywac problemy skutecznie, bo potem sie za bardzo irytuje i mi zylka
                    pulsuje ;)
                    rabarbar
                    • micka72 Re: rabarbarze... 06.08.08, 12:23
                      no i byłam na konsultacji i okazało się, że nie mogę mezoterapii ze
                      względu na alergię (nie robią testów przed) i ze względu na kruchość
                      naczynek. Pani dr zaproponowała metode IPL, ale specjalista ma być
                      za 2 tygodnie bo urlopuje. Teraz siedzę i czytam o tej metodzie, ale
                      mętlik w głowie mam okrutny, a zmary z dnia na dzień większe :-(
                      • big.rabarbar8 Re: rabarbarze... 06.08.08, 13:54
                        ja Ci naprawde radze dr Starkowska, bo z tego, co wiem ma b duza wiedze na temat
                        alergii skornych (chyba tym sie zajmowala przed dermatologa estetyczna). 604 108 786
                        fajnie, ze czytasz, ale to, czego nie doczytasz ma w glowie specjalista.
                        rabarbar, co lubi skutecznie i na skroty:)
                        • micka72 Re: rabarbarze... 06.08.08, 16:00
                          Dzięki rabarbarze za nr tel! Rozumiem, że to jest do tej twojej pani
                          dr z Poznania? W sumie mam zaległe wizyty w Poznaniu, odwiedzę
                          przyjaciólkę i załatwie wizyte za jednym razem. Dzięki serdeczne!
                          • big.rabarbar8 Re: rabarbarze... 06.08.08, 16:29
                            eeeeeee...nooo.. to nie do mnie ten telefon, tylko do dr Starkowskiej. Powodzenia!
                            rabarbar
                          • micka72 Re: rabarbarze... 06.08.08, 20:49
                            no przecież! Pisząc o przyjaciółce miałam na myśli koleżankę ze
                            studiów :-) Mam wielu znajomych ze studiów w Poznaniu :-) Cze
                            Rabarbarze!
          • sankanda Re: mesolift=preparaty na bazie kwasu polimlekowe 05.09.08, 13:19
            > jak w tytule. Jesli ktos mowi, ze mesolift robi kwasem
            hialuronowym to bredzi.
            > Mesolift - jak sama nazwa wskazuje - ma przynajmniej nasladowac
            efekt liftingu.
            > I robi sie to za pomoca iniekcji z kwasu polimlekowego, ale
            drobnych, tak ja
            > przy mezoterapii - robionych bardzo gleboko-do tkanki podskornej.
            Ma to dawac b
            > silna reakcje tkanki-polegajaca na czyms, co mozna porownac do
            formowania sie
            > blizn (zageszcze sie i sciaga tkanka).

coz, nie bede polemizowac z osoba, ktora wszystko wie najlepiej :)))

ale akurat tak sie sklada, ze mam doswiadczenie , nabyte zwoja droga
            w gabinecie swiatowej referencji w medycynie estetycznej...
            oczywiscie, ze mezolift to - tak, jak wspomniala juz jedna z
            forumianek - jest koktaljem witamin, a efekt koncowy polegajacy na
            leciutkim ujedrnieniu skory osiagniety jest dzieki dzialaniu kwasowi
            hialuronowego. I tak wyglada prawdziwy mezolift, ktorego celem nie
            jest zastapienie liftingu, tylko nawilzenie skory, odzywienie jej,
            co wystarczy , zeby korzystnie zmienic jej wyglad.
            Dlaczego mezolift ? NO, tak juz nazwali ten zabieg i przestrzgam was
            przed robieniem tego u byle kogo ! Kwas hialuronowy jest bardzo
            drogi, tak samo jak piekielnie drogie sa koktajle do mezoliftu, co
            tlumaczy w jakis sposob nacisk - skandaliczny i karygodny - na
            stosowienie substytutow...

To tak a propos "sciemy" ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka