Dodaj do ulubionych

denerwuje mnie

IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 20.10.03, 16:31
jak ktoś o twarzy mówi BUZIA. Widziałam to w tym wątku o makijażu i jakoś
mnie to wkurzyło. Nie lubię jak ktoś mówi " myję buzię " albo "uderzył mnie
po buzi". Jakoś wolę to zostawić dla niemowlaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikka Re: denerwuje mnie IP: 80.48.129.* 20.10.03, 16:40
      I to jest na tyle ciekawy temat,żeby zakładać nowy wątek?

Czy tylko dlatego, że ciebie to denerwuje, inni mają przestać tak mówić?
      Sama nie lubię manii zdrabniania wszystkiego, ale jedna czy dwie
      niewinne "buzie" to chyba nie powód do denerwowania się.
      • Gość: yeesss Re: denerwuje mnie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.03, 19:26
        A ja nie widze w tym zupelnie nic zlego. To okreslenie takie, jak inne i wcale
        nie ma tu zadnego zdrobnienia. Buzka, czy twarzyczka to zdrobnienie, a buzia,
        to po prostu synonim, twarzy. =/
        • martaa2 Re: denerwuje mnie 20.10.03, 19:44
          Boże kobieto , ale masz zmartwienie.
    • coralin Re: denerwuje mnie 20.10.03, 19:52
      Tzn że nadmiernie nerwowa jesteś jeśli denerwują Cię takie bzdury i nawet chce
      Ci się zakładać wątek. Ja używam wyrazu buzia, bo nie chcę w każdym zdaniu
      powtarzać "twarz". Poproszę o synonimy(facjata, lico?) żebym mogła zastosować i
      nie denerwować Cię, gdyż ja wpadam na to forum odprężyć się i zakładam że inni
      też zatem nie chciałabym by ktoś denerwował się że napisałam buzia zamiast po
      raz 5 w jednej wypowiedzi- twarz.
      • elve Re: denerwuje mnie 20.10.03, 20:49
        proponuję zacząć używać wyrazu lico. bardzo fajny, a mało eksploatowany
        wyraz! :) tylko założę się, że zaraz ktoś się zdenerwuje, że tak piszemy ;)
        • Gość: vitamina24 Re: denerwuje mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 21:57
          a moze gęba bedzie lepiej?
          • coralin Re: denerwuje mnie 20.10.03, 22:07
            Pomyślę o tych propozycjach, ale jeśli lico to chyba będę musiała dostosować
            styl całej wypowiedzi do tej archaicznej formy (zamiast kremy -smarowidła).Nie
            wiem jak założycielce wątku spodoba się gęba:) Czekam na reakcje i
            propozycje , bo szkoda mi jej nerwów;) A na marginesie jeśli coś lubimy to
            używamy zdrobnień i określeń nacechowanych emocjonalnie dodatnio bo po to one
            są w zasobie językowym Marto. Ja widać lubię swoją twarz:)
          • Gość: neverman Re: denerwuje mnie IP: *.fibertel.com.ar 21.10.03, 01:26
            Pysk!
    • Gość: ja Re: denerwuje mnie IP: *.dyn.optonline.net 21.10.03, 03:27
      a moze ryj lub morda jak buzia nieladnie
      • Gość: Marta Re: Wszystko tylko nie BUZIA!!! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 21.10.03, 08:45
        • coralin Re: Wszystko tylko nie BUZIA!!! 21.10.03, 17:28
          Ciekawe podejście: zgrubienia i wyrazy nacechowane ujemne są w porządku (pysk,
          gęba), buzia nie;) Wyjściem jest własne forum i uczestnicy których przeszkolisz
          językowo;) Poza tym jest różnica między buzią a kremikiem. Chociaż też w sumie
          dlaczego nie kremik jeśli to opakowanie 30 ml to mały krem czyli właśnie
          kremik. Bo zdrobnień uzywamy mając na myśli coś nacechownego dodatnio(ja lubię
          moją twarz więc czasem napiszę o niej ciepło buzia).W przypadku kremu tego
          nacechowania nie ma ale może mieć małą pojemność zatem kremik jest w porządku.
          Rzeczywiście nazywanie nr 40 stópką jest przesadą choć jesli ktoś lubi swoje
          stopy: patrz to samo co w przypadku buzi. Rażące jest nadużywanie zdrobnien,
          zgrubień,ale nie zwykłe ich użycie. A na nerwy dobra lawenda, zielona herbata.
          Dają równowagę:)
    • Gość: JoP Re: denerwuje mnie IP: 213.17.128.* 21.10.03, 09:39
      Mnie tam bardziej denerwują zdrobnienia: te wszystkie kremiki, perfumki. Slang
      kelnerski, brrr.

JoP
      • masza10 Re: denerwuje mnie 21.10.03, 11:54
        taaak! Kremiki, pieniążki, brrr.... ja nawet chciałam założyć wątek, ale mi
        energii nie stało. Najlepsze sa kremiki za trzy stówy. Od razu ma się do nich
        czuły stosunek.
    • raszefka lekko brutalnie 21.10.03, 11:43
      Gość portalu: Marta napisał(a):

Nie lubię jak ktoś mówi "uderzył mnie
      > po buzi".

Wolisz dostać po mordzie >))))))
      • Gość: Marta Re: lekko brutalnie IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 21.10.03, 12:53
        Najlepiej... po twarzy.

• Gość: pixi Re: denerwuje mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 11:54
      Masz rację, ale nic na to nie poradzisz. Wkurzam się na kremiki, włoski, stópki (nr 40, ha,ha), itd, ale większość jest niereformowalna.
    • maga102 Re: denerwuje mnie 21.10.03, 14:16
      BUZIA - jest ok
      KREMIKI za trzy stówy- wkurzające
      STÓPKI rozm. 40 - żenujące

A tak poza tym to chyba nie ma się czym przyjemować, trzeba używać własnej
      nomenklatury nazewniczej a resztę olewać.....

maga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka