Dodaj do ulubionych

Poprawić statystyki

18.10.06, 08:35
Coraz mniej Polaków uczęszcza na msze,w zeszłym roku ok.45%.
Katolicy w odwrocie? Tak,myślę,że napewno lecz to proces długotrwały
jednak wygląda na to,że połowa z wierzących zaczyna olewać katolickie
powinności uczestnictwa w mszach św. Dobre i to na poczatek.

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/sms-dzwoni-na-msze-przypomnienia-dla-parafian,807359,2943
Obserwuj wątek
    • mala_cholera Re: Poprawić statystyki 18.10.06, 08:53
      "Najnowszy pomysł to wysyłanie wiernym SMS-ów przypominających o nabożeństwach i
      świętach kościelnych."

A SMS bedzie kosztowac wiernych jedyne 9,99zl. Oczywiscie niejednorazowo. tongue_out
      • billy.the.kid Re: Poprawić statystyki 18.10.06, 09:21
        gdzyby teściowe były w miare normalne, i przy św.niedzieli robiły,jak pan bóg
        przykazał, ROSÓŁ, musiałbym iść na sumę a po sumie do teściowej na obiad. ale
        im francom się nie chce.pretensje do teściowych.
        • 0golone_jajka nierzetelne statystyki 18.10.06, 09:29
          Moim zdaniem owe 45% uczęszczających na gusła co niedziela to jest wynik baardzo naciągany. No bo jak się odbywa liczenie? Co tydzień na mszy przez cały rok? NIE. Kilka razy do roku? NIE. Raz, w losowo wybraną niedzielę? NIE. Otóż kościół trąbi na wszystkie strony, że danej niedzieli będzie powszechne liczenie baranów, no to co barany robią? Walą drzwiami i oknami. Przecież w takiej małej mieścinie albo wiosce proboszcz wszystkich zna i jak ktoś mu na liczenie nie przyjdzie to potem "co łaska" nie będzie już takie promocyjne!
          Tak to kościół podaje zakłamane, nierzetelne statystyki. No ale my się tylko cieszyć z tego powinniśmy, gdyż faktycznie baranów chodzących co niedziela na mszę jest sporo mniej niż 45%. Może jedna trzecia narodu?
          • vitmik statystyki wynikaja tez z innych rzeczy 18.10.06, 10:01
            np. kolędy
            licza kto wpuscil a kto nie.
            moja zona wpuszcza ja nie mam na to ochoty ale jej pozwalalam na kontakt z
            kapłanem wink) raz do roku.
            wg ichnich statystyk w moim mieszkaniu jest 2 praktykujacych co jest bzdurą
            tak to wygląda
          • bruner4 Re: nierzetelne statystyki 18.10.06, 21:45
            Jeszcze bardziej naciągana jest liczba 95% uważających się za katolików. Jestem
            pewien że prawie wszyscy uczestnicy tego forum są tez oficjalnie do nich
            zaliczani.Wysyłanie sms-ów może być niewystarczające, należałoby sięgnąć do
            bardziej radykalnych środków, uchylającym się od uczestnictwa w mszach
            podwyższyć podatki, zabierać prawa jazdy itp.
      • grgkh Re: Poprawić statystyki 18.10.06, 10:04
        mala_cholera napisała:

> > "Najnowszy pomysł to wysyłanie wiernym SMS-ów przypominających
        > > o nabożeństwach i świętach kościelnych."

> A SMS bedzie kosztowac wiernych jedyne 9,99zl.
        > Oczywiscie niejednorazowo. tongue_out

I problem tacy załatwiony. Koszt dla owieczki jest do przełknięcia. Odpada strata czasu na niedzielną wycieczkę do bożego gamchu, sumienie jest czyste, bo wyspowiadane w internecie, a ziemska świadomość ugłaskana, bo przecież myto do rajskich bram jest opłacone. smile
        Zbawienie online. big_grin
        • kociak40 Re: Poprawić statystyki 18.10.06, 16:48
          A jak jest w banku? Jak wpłacimy na konto swoje oszczędności, wykazemy się
          cierpliwością, potrafimy powstrzymać się od wykorzystania swoich pieniędzy, to
          dostajemy prowizję.
          Podobnie jest z Kościołem, jak zainwestujemy swój kapitał, czyli przekażemy
          oszczędności księdzu, wykażemy anielską cierpliwość, zrezygnujemy z własnych
          korzyści, to jak twierdzą ojcowie kościoła, będziemy bardzo zdziwieni wielkim
          procentem jaki będzie od naszej darowizny. Tu jest kwestia wiary. Ja w to samo
          wielkie zdziwienie wierzę, ogromnie się zdziwimy, że nasza cząstka kapitału,
          która znalazła się w postaci boazerii z afrykańskiego różanecznika na ścianie
          pałacu u biskupa, jednak nie zaprocentowała tak, jak sobie to wyobrażalismy.
          Inni mają większą widać wiarę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka