Dodaj do ulubionych

rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacjach

18.02.12, 17:10
Witam,
Zamierzamy się wybrać do Suesse, do hotelu La Marabout z Eximem na dwa tygodnie w sierpniu.
Cyz moglibyście podpowiedzieć co ciekawego można tam robić jak już się znudzi leżenie na leżaku? Chodzi mi o wycieczki fakultatywne, które są standardowo proponowane dla turystów jak również co można zobaczyć i gdzie pojechać na własną rękę.
Obserwuj wątek
    • Gość: oli Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.02.12, 19:27
      wszystko objaśni rezydent na spotkaniu. W Sousse masz ciekawą medinę , oprócz kramów dla turystów wybierz się na targ dla tubylców ( też w medinie). Możesz jechać do Port El Kantaui, ładna marina.Jest też możliwość bodajże 3 dniowej wycieczki na Saharę ( rezydent sprzedaje)
      • Gość: maja Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.02.12, 10:42
        Czesc.Owszem rezytent sprzedaje wycieczki fakultatywne ale poza sahara mozesz na wlasna reke wybrac sie np do monastiru lub tunisu po drodze zaliczajac kartagine.Mam na mysli wyprawe pociagiem.Moze warunki w pociagach nie naleza do wysmienitych-wagony czesto nie posiadaja klimatyzaji i nie naleza do najczystrzych ale da sie pordrozowac tym bardziej ze bilety na kolej sa naprawde tanie.Za grosze zobaczysz kawalek tunezji.
        Polecam i pozdrawiam
        • toya666 Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj 21.02.12, 12:51
          Gość portalu: maja napisał(a):
          > Moze warunki w pociagach nie naleza do wysmi
          > enitych-wagony czesto nie posiadaja klimatyzaji i nie naleza do najczystrzych
          > ale da sie pordrozowac

Nooo, bo w Polsce PKP oferuje klimę i rozkładane siedzenia. Aha, i gorący posiłek do każdego biletu :D
          Nie rozumiem ludzi, którzy w ten sposób komentują publiczne środki lokomocji. Moim zdaniem nasza kolej jest duuuużo gorsza od tunezyjskiej (niestety) a zjeździłam niezły kawałek Tunezji pociągiem. Oczywiście mówię o naszych osobowych i pospiesznych, nie mam na myśli IC, ale to jest inna klasa cenowa.
    • Gość: danka Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 14:14
      Sahara-polecam. Możesz wybrać się na rejs statkiem.Przy Marabucie są dwa duże sklepy gdzie możesz sprawdzić ceny żeby nie przepłacić na medinie albo zrobić zakupy. Do Portu Kantoui fajnie jest wybrać sie kolejką tzn. Tuk-tukiem. Hotel całkiem fajny i w dobrym położeniu, Życzę udanego pobytu.
      • ma1969 Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj 22.02.12, 11:18
        Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
        Na pewno się przydadzą.
        • Gość: ja Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 20:22
          Byłam w Maraboucie 2 lata temu. Podczas pobytu byłam na fakultecie 2 dniowym na Saharze (wykupione u rezydentki), quadach (wykupione od miejscowych na terenie hotelu), w Port el Kantaoui (warto się tam wybrać albo kolejką albo tuk tukiem - na prawdę tanio to wychodzi a jedzie się z pewnością przyjemniej niż taksówką). Z atrakcji na miejscu myślę że jedynie medinę warto zwiedzić.
          • ma1969 Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj 23.02.12, 14:21
            Medina to zapewne bazar?
            • Gość: Krzysiek Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 23.02.12, 21:43
              Medina to właściwie stare miasto, wąskie uliczki i w tym wszystkim sklepiki.
          • rozowa-swinka hotel Marabout - plaża 26.02.12, 22:16
            Jakie jest wejście do morza? Czy szybko robi się głęboko?
    • Gość: Tunisia Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 15:33
      Hej :)
      Proponuję wycieczki koleją:
      Tunis
      Monastir
      Mahdia
      Nabeul z przesiadką
      Hammamet z przesiadką.
      Skorzystaj z oferty nie ważne od kogo ale naprawdę warto LASER SHOW .
      Możesz również udać się na mszę w jedynym kościele w Sousse tuż obok torów kolejowych.
      Pozdrawiam
    • Gość: Tunisia Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:18
      I oczywiście El Jem też pociagiem, będziecie mieli koloseum dla siebie :)
      Pozdrawiam
    • jotpiasecki Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj 25.02.12, 23:14
      witaj.... byliśmy już w Susie parę razy.... wszystko zależy od tego jak odbierzesz arabskie klimaty - to zupełnie inna, odmienna kultura, inny 'klimat'... nie wiem jak jest teraz, po przewrocie, ale chyba stosunek do turystów nie uległ zmianie, pytanie tylko na ile wzrosły nastoje fundametalistyczne ... Tunezyjczycy są niezwykle sympatyczni, acz ( w dziedzinie handlowej) nader nachalni ... odpowiednie zachowanie się na mieście- to cała sztuka ( jeśli chcesz więcej info pisz do mnie na jpiasecki@op.pl) ... co do mediny to nie trzeba Cię przekonywać - sama będziesz tam wracać parokrotnie,... aha zwróć tylko uwagę na maleńkie prywatne muzeum ( w dawnym domu notariusza) wchodząc w mury mediny skieruj się wzdłuż nich w prawą stronę - uliczka sama zaprowadzi... z wycieczek - odpuść rezydenta w temacie Sahary... na rue de Palestine, nieopodal resortu Sousse Palace ( centrum miasta) jest tunezyjskie biuro podróży prowadzone przez Polaków ( Sahel Voyage - www.sahelvoyages.com/ )- możesz za destynację zapłcić złotówkami - przyjmują płatności przelewem na mBank ... Sahara z nimi to naprawdę niezapomniane wrażenia .... amfiteatr w El Jem możesz faktycznie zaliczyć indywidualnie - pociągiem lub wynająć autko... tuktukiem dojedziesz do mariny Al Kantawi ... tam grające fontanny .... piękny spektakl...
      ZAZDROSZCĘ CI ... byłem tam wielokrotnie a i teraz mam jeszcze sporo rzeczy do obejrzenia....
      • rozowa-swinka hotel Marabout - plaża 26.02.12, 22:17
        Jakie jest wejście do morza? Czy szybko robi się głęboko? Jaka jest temperatura wody na początku czerwca?
        • Gość: ja Re: hotel Marabout - plaża IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 17:47
          Z pewnością nie robi się szybko głęboko. Dość daleko od brzegu jest woda po uda ;)
    • sahelvoyages Re: rzeczy, które robisz w Suesse będąc na wakacj 11.03.12, 05:30
      Na pewno nie będziesz się nudzić. Wiele ciekawych miejsc można zwiedzić samemu a do innych wybrać się z biurem podróży ponieważ organizacja wyjazdu samemu może być zbyt kosztowna, zbyt czasochłonna lub zbyt skomplikowana.

Wycieczki które można zorganizować samemu w ciągu połowy dnia
      Rejs statkiem pirackim
      Quady
      Rejs katamaranem
      Friguia Park

Wycieczki które można zorganizować samemu w ciągu jednego dnia
      Monastir + Mahdia
      El Jem
      Sfax

We wszystkich trzech przypadkach łatwy dojazd koleją

Wycieczki które można pojechać samemu ale są już trudniejsze do organizacji dlatego lepiej wybrać się z biurem podróży. Trudność to przede wszystkim dojazd wypożyczonym samochodem lub louagem.

Kairuan
      Cap Bon
      Miasta rzymskie
      Tunis-kartagina

Wycieczki które zdecydowanie lepiej zakupić w biurze podróży, gdyż organizacja samemu jest droga, czasochłonna i/lub skomplikowana.

Sahara Explorer 2 dni
      Sahara Express (20godzin)
      Jeep Safari 3 dni
      Medinat El Zahra

Więcej na www.sahelvoyages.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka