Dodaj do ulubionych

Majówka 2014 w Tunezji

IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.13, 20:55
Hej! Zarezerwowałam wylot na majówkę 2014 do Tunezji z Biurem Bee Free. Lecimy do Sousse do hotelu Residence Boujaafar i to będzie nasz pierwszy raz w Tunezji. Co polecacie zobaczyć, czego spróbować, jakie pamiątki przywieźć?
Obserwuj wątek
    • Gość: pamiontka Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.13, 21:18

Koniecznie kup magnesik z wielbladem na lodowke.
      Sasiedzi zzielenieja z zazdrosci.
      • Gość: maja Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.13, 07:08
        Sorry ale slaby post.
    • Gość: Krzysiek Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: 194.39.141.* 14.11.13, 16:07
      W Tunezji koniecznie skorzystaj z dwudniowego wyjazdu na Saharę. Wiele biur ma to w swojej ofercie. Wrazenia niesamowite, zwiedzisz baaaaardzo duzo miejsc i bedziesz mial ciekawe wspomnienia. A co przywieść? Polecam chałwę- mniaammm, no i oliwę z oliwek. Pozdrawiam.
      • Gość: Adammka Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.13, 13:58
        Dziękuję za jedyną poważną odpowiedź. Faktycznie w ofercie fakultetów jest dwudniowa Sahara, tzn safari na pustyni i tam cały program zwiedzania, więc chyba sie na to zdecyduję.
        A czy może kojarzysz Hotel Residence Boujaafar**+? na ten własnie się zdecydowałam ze wzgledu na stosunkowo niską cenę :) wiadomo, że w hotelu się tylko nocuje, więc mam nadzieję, że nie bedzie problemów :)
        • fresh Re: Majówka 2014 w Tunezji 17.11.13, 01:56
          Adammka to co mogę Ci odpowiedzieć, to bardzo dobry wybór jeśli chodzi o touroperatora. Marka Bee Free zarządzana jest przez Rainbow Tours - biuro, które po tym sezonie będzie drugim znaczącym w Polsce (wyprzedzając TUI). Co do samej Tunezji dużo Ci nie napiszę, ale jak napisałaś nie chcesz spędzać całego dnia w hotelu, więc nastawiasz się na zwiedzanie. Jeśli tak, to polecam zwiedzić Sousse.

Co do wycieczek fakultatywnych to nie wypowiem się, ale kiedyś moja dziewczyna była na jeep safari po pustyni i chwaliła sobie emocje :). Nie wiem czy Bee Free oferuje takową, jeśli nie, wykup w lokalnym biurze.
          • Gość: xxx Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.13, 10:22
            Nie znam hotelu, do którego się wybierasz i nie kolekcjonuję pamiątek, więc nie poradzę.
            Co do wycieczek, to poza Saharą, można wybrać, zależnie od zainteresowań: wieczór folklorystyczno -historyczny, zoo Friguia park, Tunis z Kartaginą, rejs statkiem pirackim, tak więc wybór jest spory, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto także pojechać do pobliskiego Monastiru, w którym znajduje się piękne mauzoleum poświęcone pierwszemu prezydentowi niepodległej Tunezji, mała, acz malownicza medina, ribat. Poruszanie się pomiędzy miastami jest banalnie proste, bowiem kursują zarówno autobusy, pociągi, jak i wieloosobowe taksówki (louage) oraz normalne taksówki. Każdy rodzaj transportu jest tani, choć nie zawsze komfortowy, ale to jest konsekwencją poziomu zamożności kraju. Przejazdy pociągiem, autobusem oraz louage mają stałą cenę na określonej trasie, należność w taksówce należy wynegocjować przed rozpoczęciem trasy, praktycznie przed wejściem do samochodu. Z moich obserwacji wynika, iż lepiej wybrać taksówkę z postoju prze hotelem, a nie z miasta. Inny poziom bezpieczeństwa jazdy, ci z miasta jadą z większą fantazją.
            • Gość: Adammka Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.13, 17:09
              Dziekuję Wam bardzo za Wasze opinie. Faktycznie, co do wyboru biura raczej nie mam wątpliwości, dużo juz o nim słyszałam i wydaje się być pewne, zresztą jako marka RT ma ich gwarancje i naprawdę w tej kwestii jestem spokojna.
              Jeśli chodzi o wycieczki fakultatywne to faktycznie BF oferuje też rejs statkiem pirackim, czy Park Friguia, więc chyba takie standardy. Na razie myślę, że na safari pojadę na pewno, co do reszty - zobaczymy, jest jeszcze trochę czasu, poszukam inspiracji :)
        • Gość: Asia Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: 91.212.223.* 17.04.14, 13:42
          Hejka, ja rowniez ze znajomymi lecimy do Sousse 1 maja z beefree ale do innego hotelu:) wiec pewnie sotkamy sie w autokarze:) Czytalas moze jaka bedzie pogoda w tym okresie?
          • Gość: xs Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.14, 14:36
            Moze termin identyczne ale my lecimy samolotem wiec spotkanie w autokarze raczej malo mozliwe do realizacji.
            • Gość: Asia Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: 91.212.223.* 17.04.14, 14:53
              haha nie znam wycieczek autokarowych do Tunezji:) chodziło mi o spotkanie w autokarze, ktory bedzie nas po wyladowaniu rozwoził do hoteli:):):) skoro to to samo biuro....:)
    • anubis76x Re: Majówka 2014 w Tunezji 18.11.13, 15:31
      Ich Alkohol (Boukha i Thibarine), wyroby z porcelany (mają bardzo ładną w umiarkowanej cenie), polecam 2 dniową wyprawę na pustynię.
      • domicellab Re: Majówka 2014 w Tunezji 23.11.13, 21:32
        Hej, koniecznie jedz do Kartaginy - to magiczne miejsce, doslownie dotykasz historii, obok drugie co do wielkosci - z tych, ktore przetrwaly - termy. Warto tez liznac Tunisu) Od feeri barw i zapachow mozna dostac zawrotu glowy, no i muzeum... zazdroszcze Ci wyjazdu)
        • malasta49 Re: Majówka 2014 w Tunezji 29.11.13, 22:57
          Ciekawą i oryginalną tunezyjską pamiątką jest róża pustyni.Możesz ją znaleźć (jak nazwa wskazuje) na pustyni lub kupić na suku (targu).
          Także wybieramy się do Tunezji,ale na przełomie maja i czerwca.
          Pozdrowienia
          • Gość: justyna_sensja Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.legionowodom.pl 01.12.13, 13:37
            Wyjazd 10.X.2013r.
            "Róże pustyni" też można kupić na plażach, koniecznie trzeba się targować bo tamtejsi szczególnie starzy sprzedawcy uznają to za tradycje. Przy wyjeździe najlepiej zapakować ją w bagaż podręczny bo widziałam co robili z bagażem mojego męża i na pewno tam nie przetrwałaby.
    • Gość: Donia Re: Majówka 2014 w Tunezji IP: *.cela.pl 15.02.14, 19:38
      w Tunezji jest bardzo ładna i niedroga ceramika. ładne wyroby z drewna oliwnego . dobre naturalne kosmetyki, pyszne sardynki i przyprawy. bez problemu można kupić prawdziwą hennę do włosów. Sousse to dość duże miasto ale z ładną plażą, knajpkami. na zakupy warto się wybrać do sklepów z logo Magazin General . to bardzo fajne markety z dobrymi cenami i możliwością kupna alkoholu (poza piątkiem) . polecam też wycieczkę na pustynię. ja byłam z Alfa Starem w z zeszłym roku i nasz rezydent wiedział chyba wszystko o okolicy i umiał zaproponować fajne wycieczki fakultatywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka