Dodaj do ulubionych

3.08 sousse - wrocek

16.07.06, 19:18
Lecę do Tunezji. Będę tam po raz pierwszy w hotelu Blibane :). Wiem, wiem naczytałem się o nim opinii turystów w większości bardzo negatywnych i nie chcę już więcej słyszeć:) ale trudno wiem o tym, że za taką cenę luksusów oczekiwać nie mogę.
Mam pewne pytanka do tych ludzi, któtzy byli już w Sousse (lub w ogóle w tym kraju) kilka pytanek.
Byłem w Egipcie rok temu, poznałem nieco specyfikę bycia turystą w kraju arbaskim, pewne zwyczaje itd.
Pewnie wiele rzeczy jest podobnych, ale mimo to chce wiedzieć lepiej..

Po pierwsze...
Czy wycieczki lepiej kupować w biurze podróży z którym się leci czy lepiej poszukać biura na mieście (w Sharm w Egipcie wycieczki kupowane na miescie były o połowe tańsze)
Po drugie
Ile kasy placi się taksówkom, busikom - tak standardowo - na przykłada ile by mnie kosztowala podroz z sousse do monastyru (ok. 14 km ponoć)
Po trzecie
Czy dużo traci się kasy wymieniając walutę w hotelu, i czy teraz bardziej opłaca się brać ojro czy dolary
Po czwarte
Czy bakszysz sie zostawia sprzątajacym pokój. jeden dinar na dzien wystarczy?? I czy np. pomoże to, że dam 5-10$ facetowi na recepcji to mi zalatwi lepszy pokój? (W Egipcie jak byłem jedna kobieta się sfrajerowała, bo dała 15 $ i dali jej i jej mężowi dwa osobne łóżka w pokoju:) różnie bywa, temu się pytam czy warto

To tyle na razie:)
Dzięki za odpowiedż, sam chętnie odpowiem jak wrócę i jak będę mądrzejszy.
Tym co narzekają na jedzenie w krajach arabskich (inną florę bakteryjną). Jedna dobra rada - zakupić wodeczkę na strefie i po posiłku po kielonku i nic nie będzie.
My tak ze znajomymi robiliśmy i przez pierwszy tydzień luzik. potem zaczęły się częstsze wizyty w toalecie, ale też wypiliśmy jednego wieczoru torchę więcej niż jeden kielonek i wódeczki zabrakło na później;)
Dzięki za odpowiedzi..
Obserwuj wątek
    • daro78 Re: 3.08 sousse - wrocek 17.07.06, 10:11
      ponawiam pytanie:)
    • daro78 Odpiszcie pls:) 19.07.06, 21:16
      • curie_19 Re: Odpiszcie pls:) 20.07.06, 15:41
        Niestety wrocku78 nie odpowiem Ci na Twoje pytania, ale berdzo chętnie
        przyłączę się do ich zadania. Jeszcze półtorej tygodnia i będę w sousse:)
        • daro78 Re: Odpiszcie pls:) 20.07.06, 17:53
          To miłych wakacji:)) Szkoda, że nikt nie może odpowiedzieć:(( Ja obiecuje, że jak wroce to opowiem..ale tez bym chcial wiedziec pewne informacje:)
          ale dzieki za odp:)
          • Gość: ~Kamil Re: Odpiszcie pls:) IP: *.chello.pl 20.07.06, 20:32
            Ja lece 3.08 z Warszawy do Sousse do hotelu Hill Diar!! Może ktoś leci??

e-mail: k.komorowski5@wp.pl
    • Gość: Yanoshick Re: 3.08 sousse - wrocek IP: *.kom / *.os1.kn.pl 21.07.06, 02:13
      Parę info poniżej:

1. My zdecydowaliśmy się na lokalne biuro podróży - Sahel Voyages - zdecydowanie polecamy (wiele wypowiedzi na temat tego biura znajdziesz na forum)

2. Z taksówkarzami targuj się PRZED WEJŚCIEM DO SAMOCHODU. Podaj cel podróży i swoją cenę. Jak się zgodzi, dopiero wtedy wsiadaj. Co do ceny, to trudno powiedzieć. My na naszej trasie za pierwszym razem zapłaciliśmy 4 dinary. Później jeździliśmy za 3. Zasada jest prosta: im chętniej koleś przystanie na Twoją ofertę - tym wieksze prawdopodobieństwo, że przepłaciłeś.

3. Z tego co wiem, to kurs jest ustalany urzędowo, więc chyba nie powinno być rozbieżności. Co ważne, zachowaj kwitki, które dostaniesz przy wymianie - jeżeli zostaną Ci jakieś dinary, to będziesz mógł (musiał) je wymienić dopiero na lotnisku, za okazaniem jednego z kwitków.

4. To zależy od człowieka. My byliśmy w Royal Jinene w Sousse i tam panie sprzątające były OK. Od początku się przykładały, więc dostały napiwek za dobry service w środku naszego pobytu, a nie na dzień dobry. Niestety koleś w barze (all inclusive) byłniezłym cwaniaczkiem. Ludzi, od których nie dostał napiwku, ignorował, albo udawał, że nie rozumie - niektórych potrafiło to nieźle wkurzyć, a wystarczyło dać mu raz 2-3 dinary i już zmieniał podejście. Co do samego pokoju, to na początku dostaliśmy kiepski, ale po interwencji (drzwi balkonowe się nie domykały) zmieniono nam na zdecydowanie lepszy. Proponuję zapytać się kolesia na portierni na dzień dobry, czy można sobie wybrać pokój. Jak powie, że nie to pokazać parę dinarków i zapytać, czy może jednak jest taka możliwość.

Co do wódeczki, potwierdzam. My waliliśmy po kielonku na czczo bez popitki i było OK. Niestety ich wódka - bucha, jest jak nasza oranżada, więc właściwości dezynfekujących chyba raczej nie ma. Pozostaje więc strefa.

Co do strefy, to rada dla Pańod mojej Żony. Wylatywaliśmy z Wrocka do Monastiru - porównaliśmy ceny w sklepach Duty Free - na lotnisku we Wrocq było trochę taniej.

Udanego wypoczynku!

Yanoshick
      • daro78 Re: 3.08 sousse - wrocek 21.07.06, 12:28
        Bardzo dziękuję:))
    • jagrys_bdg Re: 3.08 sousse - wrocek 21.07.06, 12:53
      Właśnie wróciliśmy, więc postaram się odpowiedzieć:

1. My wycieczki kupywaliśmy na mieście, hotelowe były o wiele droższe, a na
      mieście dodatkowo można sporo utargować.
      2. Dokładnej ceny kursu Ci nie podam, ale potwierdzę- targować się przed
      taxówką, brać żółte, żadne inne wynalazki
      3. Kurs jest jednakowy we wszystkich punktach (obecnie za 1 euro - 1,63 DT),
      może się różnić trzecim miejscem po przecinku, który i tak rzadko wypłacają.
      Dolar, czy euro? - stosunkowo jest to samo co u nas. Ja miałem euro i nie straciłem.
      4. 1 dinar w zupełności dla sprzątaczki wystarczy, ale nie dawaj w pierwszym
      dniu. Złap ją przy, albo po sprzątaniu, uśmiechnij się, powiedz "gut" i daj w
      łapę. Na drugi dzień pojawią się kwiaty na pościeli i wtedy kładź w widocznym
      miejscu dinara, albo 1/2 (jak zaczniesz od 1, to do końca 1). Za zmianę pokoju
      10 (i tu lepiej mieć 10 dolców, bo wychodzi taniej niż euro), pokój się znajdzie ;-)

rewelacji żołądkowych żadnych nie mieliśmy
      udanego wypoczynku i miłej zabawy
      • Gość: sabinkazabrze Re: 3.08 sousse - wrocek IP: *.zabrze.net.pl 28.07.06, 05:54
        juz wróicles :)??? A miales ze mną leciec hehehehe jak bylo?:) w jakim to
        hotelu wogóle byles??
    • martam8 Re: 3.08 sousse - wrocek 27.07.06, 17:12
      ja lece 05.08 do hotelu Bilbane rowniez!!!!
      • daro78 Re: 3.08 sousse - wrocek 28.07.06, 19:14
        No to pewnie się spotkamy, my wylatujemy z Wroclawia :)
        Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka