magiii3 27.08.07, 19:25 Hey dziewczyny ! Chciałabym zaprosić chłopaka z Tunezji... Czy wiecie może, gdzie i w jaki sposób dostać to zaproszenie dla niego ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paris26 Re: Zaproszenie 27.08.07, 20:54 Musisz w urzedzie wojewódzkim swojego miasta w wydziale do spraw cudzoziemców złożyc następujące dokumenty: 1. Wypełnione wniosek(możesz ściągnąć ze stron internetowych) gdzie zamieszczasz takie informacje jak :dane zapraszanego , okres na który zapraszasz itp. 2.Zaświadczenie o dochodach, lub saldo konta(za jaki okres musisz dopytać bo różne są wymogi w różnych miastach) 3.Akt właśności mieszkania plus zgoda jego właściciela w przypadku gdy nią nie jesteś. 4, uisczona opłata skarbowa za wpis zaproszenia do ewidencji zaproszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
sztrumf Re: Zaproszenie 09.09.07, 19:22 Paris,zapraszalas kogos??:)Opowiedz jesli tak. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaw5 Re: Zaproszenie 11.09.07, 10:38 jeżeli mogłabyś to napisz szczegółowo..interesują mnie zarobki...i jak to jest z rezerwacją hotelową...i wszystko na ten temat..Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
paris26 Re: Zaproszenie 11.09.07, 16:04 co do zarobków: to w każdym urzędzie jest inaczej tzn. w jednym życzą sobie saldo konta z trzech miesięcy wstecz w innym bieżące. Wysokość jaka jest obowiązkowa to (w urzędzie w małopolsce) 900zł na osobę na miesiąc, czyli na siebie, osobę zapraszaną i jeśli ktoś ma dzieci to oczywiście na nie też. co do rezerwacji w hotelu: to jeżeli oczywiście nie dysponuje się własnym m4 , bądż właściciel mieszkania nie wyraża zgody na tzw."przechowanie obcokrajowca" trzeba zapewnić osobie zapraszanej inny dach nad głową. Może to być no. wynajęte mieszkanie i wtedy potrzebna jest umowa najmu na okres w którym chcemy zaprosić obcokrajowca, albo właśnie rezerwacja w hotelu i wtedy taką rezerwację otrzymujemy bezpośrednio z hotelu i załączamy do dokumentów w sprawie wpisu zaproszenia do ewidencji zaproszeń. Myślę że pomogłam, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaw5 Re: Zaproszenie 11.09.07, 19:13 Bardzo dziękuję. Owszem pomogłaś.Z tym że w dalszym ciągu nie rozumiem jak z tą rezerwacją. Idę po zaproszenie ..potem on stara się o wiże to jak z rezerwacją ???Tzn skąd mam przewidzieć termin Jego przylotu?? ( no cóż blondynka) hahahaha. A co do wynajęcia mieszkania to czy wystarczy tylko papierek o najmie np na mnie czy on musi być tam zameldowany. Przepraszam za te pytania ale jestem w tym zielona. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
paris26 Re: Zaproszenie 11.09.07, 19:41 to jest tak, ze Ty po prostu musisz mieć rezerwację w hotelu na ten okres na który zapraszasz obcokrajowca, bo przy wypełnianiu wniosku wpisujesz termin czyli np. 1.10 do 1.11 więc na ten czas masz mieć rezerwację.a to kiedy on przyjedzie tu juz nie jest ważne, bo i tak musi przyjechać w okresie na który Ty go zapraszasz, potem zaproszenie jest po prostu nieważne. Co do najmu....on nie musi byc zameldowany (no bo nawet nie ma jak) masz Ty figurować jako osoba wynajmująca, ktora potem ma gdzie "przechować" osobę zapraszaną. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaw5 Re: Zaproszenie 12.09.07, 09:02 bardzo Ci dziękuję za pomoc... A powiedz mi jeszcze może orientujesz się co do biletu lotniczego..gdzie najtaniej itp...ale jestem upierdliwa..dzieki pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
paris26 Re: Zaproszenie 13.09.07, 11:38 dla habibka bilet najtaniej to ALITALIA. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nievess Re: Zaproszenie 12.09.07, 12:57 Czesc to ja jeszcze mam pytanie co do tych zarobkow. Trzeba pracowac, czy mozna miec jakies oszczednosci tylko w banku na przyklad?? Czy jesli pracuje to np 900 zl na reke musze zarabiac? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
paris26 Re: Zaproszenie 13.09.07, 11:40 Tak ja wspomniałam wyżej to od urzedu zależy. W jednym życzą sobie zaświadczenie o zarobkach a w innym nie wystarcza im tylko saldo z konta. Na koncie moga byc i oczywiście inne wpływy jak np. stypendium czy własne oszczędności. Ważne jest, żeby kwota wystarczała czyli aby było min. 900zł na osobę na każdy miesiąc pobytu obcokrajowca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś