Gość: fcmumin IP: *.toya.net.pl 12.07.08, 10:43 Ciężko coś znależć na ten temat - same "starocie". Może ktoś opisać swoją przygodę i podać wskazówki praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarko1717 Re: wynajem samochodu 12.07.08, 13:44 Osobiscie nie polecam. Tunezyjczycy jezdza jak szaleni. Jechałem 2 razy taxi i naprawde nie wyobrazam sobie siebie za kierownica w tunezji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 12.07.08, 15:07 Jeździłem juz w różnych ekstremalnych miejscach więc nie mam obaw. Bardziej boję się o jakieś kombinacje przy wypożyczeniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piootr3 Re: wynajem samochodu IP: 87.205.147.* 12.07.08, 19:35 Nie będzie żadnych kombinacji. To państwo policyjne i się boją kombinować. Jeżeli chodzi o ceny i samochód, to odwiedź kilka wypożyczalni i negocjuj. W hotelu zapłacisz wiecej, bo to z drugiej ręki. Oni za szybko przesiedli się z wielbłądów na samochody i w tym problem. Jeźdżą dosyć ostro, ale w W-wie też nie lepiej. Problemem są szlajający się ludzie po ulicy i zostawianie samochodu, gdzie komu wygodnie. Przy wypożyczeniu spisujesz umowę w języku francuskim. W zastaw zabierają paszport, który oddają po zwrocie samochodu. Trzeba obejrzeć auto, a najlepiej wynająć nieuszkodzone. Powodzenia-Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: wynajem samochodu IP: 41.226.245.* 13.07.08, 00:43 Wiele razy już wypożyczałem auto w Tunezji. W mieście faktycznie ich poruszanie się może przestraszyć, ale jak siądziesz za kółkiem to się przekonasz, że jest - jak dla mnie - lepiej niż w Polsce. Czuję się bezpieczniej i wszystko dzięki klaksonom, bo ostrzegają nimi i ja też ostrzegam innych. Wypożyczenie w sezonie letnim jest trudniejsze. Po pierwsze droższe (~80 DT za dobę), po drugie trzeba rezerwować kilka dni wześniej. Przy wypożyczeniu zazwyczaj zostawia się tzw. gwarancję - np. 500 €, które przy oddaniu auta zostanie zwrócone. Przy odbiorze auta tylko sprawdź je dobrze (czy nie jest poobijane, bo to musi być zaznaczone na kontrakcie). Drogi są dobrze oznaczone. Tankując paliwo nie wychodzisz z auta - podajesz kluczyk obsludze, mówisz ile chcesz (jeśli nie znasz arabskiego lub francuskiego to podajesz np. 20 DT) i tankują Ci. Obecnie litr bezołowiówki kosztuje 1,320 DT (~2,5 PLN). Większość wypożyczalni ma ograniczenia 400 km/dobę - jeśli przekroczysz to płacisz jakoś 0,300 DT/km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 13.07.08, 12:11 Dzięki wielkie. Co do poruszania to naprawdę się tym nie przejmuję, wręcz odwrotnie jazda w takich klimatach mi się podoba, a przejechałem trochę Turcji, Grecji czy płd. Włoch. Dlatego zakładam że będzie z tym podobnie. Pisząc o kombinacjach miałem na myśli np. nie zwrócenie tych 500 euro kaucji albo naliczanie jakichś dodatkowych opłat przy zwrocie auta. Wiem że zawsze wypożyczenie za pośrednictwem rezydenta jest droższe ale wtedy z reguły nie ma tej kaucji. Dlatego jestem ciekawy czy w Tunezji jest podobnie i ile może średnio ta różnica wynosić. Moglibyście przy okazji napisać co nieco o swoich wycieczkach po Tunezji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: wynajem samochodu IP: 41.226.231.* 13.07.08, 21:49 Nie słyszałem o przypadku, by nie chciali zwrócić. W razie jakichkolwiek problemów wołasz policję. W Tunezji nie zawsze wypożyczenie za pośrednictwem rezydenta może być droższe. Ale polecam mimo wszystko osobiście wszystko załatwić w wypożyczalni - będziesz miał pewność, że zarezerwowane auto otrzymasz. O wycieczkach wiele nie napiszę. Możesz pytać jeszcze konkretniej - mieszkam w Tunezji to mogę odpowiedzieć. Auto często wypożyczam na weekendy, by wyskoczyć za miasto, np. na ładniejsze i spokojniejsze plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: wynajem samochodu IP: *.chello.pl 13.07.08, 22:03 a ja przy wypożyczaniu nie zauważysz rysy na aucie tak przy zwrocie auta każą Ci zaplacić za nią,więc uwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 13.07.08, 23:48 Skoro mieszkasz to zakładam że nie masz żadnego problemu z porozumiewaniem się, a ja natomiast nie chciałbym podpisywać niczego w ciemno i tu jest największy kłopot. Dlatego czasami pozostaje rezydent. Z konkretów to: z jakiej najczęściej wypożyczalni korzystasz i jaką polecasz? ile orientacyjnie zapłacę za tydzień we wrześniu/ październiku? no i jakie to miasto i te śliczne plaże? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: wynajem samochodu IP: 41.226.227.* 14.07.08, 22:21 Mało Polaków pożycza auto w Tunezji. W lecie drogo, do tego boją się. Właśnie wróciłem autem, zrobiłem dziś prawie 400 km. Jak dla mnie jest tu większa kultura jazdy niż w Polsce, jeździ się świetnie. W większym ruchu trzeba tylko trzymać prędkość jak wszystkie auta przed Tobą, jeździ się prawie na zderzaku - zobaczysz, że szybko przyzwyczaisz się i spodoba Ci się. Nie polecę konkretnej wypożyczalni, bo to kraj arabski, więc mogą Cię "zrobić" nawet w mojej ulubionej. Umowy są w jęz. francuskim i w każdej agencji wyglądają prawie tak samo - wierz mi, że nie ma tam nic ukrytego. Ja korzystam z trzech wypożyczalni na Corniche w Sousse (dzielnica wzdłuż równoległej drogi do tej przy promenadzie) - tam są dziesiątki tych wypożyczalni. Za tydzień we wrześniu zapłacisz ~80 DT za dobę, w październiku ~60 DT. Mojej plaży nie zdradzę hehe :-) Polecam plaże na Cap Bon (Korba, Kelibia). Różnica polega na tym, że woda jest tam o wiele czyściejsza, nie ma fal i można znaleźć miejsce tylko dla siebie. Fajne plaże też są w Mahdii i okolicach. Można zabrać ze sobą nawet napoje ;-) Tutaj nie ma alkomatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 14.07.08, 22:51 Nie pocieszyłeś mnie tym "mogą Cię zrobić nawet w mojej ulubionej":-) Mimo to dzięki za odpowiedź. I tak coś wypożyczę bo nie wyobrażam sobie odwiedzenia chociażby takich właśnie plaż. Może się spotkamy - wezmę dużo napojów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 14.07.08, 21:15 Nie uwierzę żeby tak mało osób podróżowało po Tunezji wypożyczonym samochodem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: wynajem samochodu IP: *.toya.net.pl 15.07.08, 22:33 Chyba zmienię tytuł wątku na "kto leci do..." lub "wróciliśmy z..." Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: wynajem samochodu 16.07.08, 09:17 "Za tydzień we wrześniu zapłacisz ~80 DT za dobę, w październiku ~60 DT." A może w cenie tkwi wyjaśnienie zagadki, dlaczego tak mało osób wypożycza??? Od 70 DT można mieć taksówkę z kierowcą - przy okazji przewodnikiem na cały dzień. Zawiezie, poczeka, przywiezie. Jadę sobie z nosem przyklejonym do okna, patrzę, wypatruję, podziwiam..., drogi nie muszę pilnować, do map i przewodników zaglądać. Wprawdzie dzień to nie cała doba, ale jeśli planowane są powroty na noc do "swojego" hotelu... Poza tym są taksówki wieloosobe (louages) , a tych ceny dosłownie "groszowe". Tyle tylko, że nie na plaże, a z miasta do miasta, w którym mają swoje przystanki postojowe. Poza tym trochę odstrasza "przepis" : winny jest zawsze turysta i z tego "przepisu" chętnie niektórzy miejscowi korzystają, mając okazję wyremontować sobie samochód za Twoje pieniądze. No to wygłówkowałam, hi..hi.., dlaczego jest tak mało sympatyków wypozyczanych aut :))) Powodzenia, pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś