Dodaj do ulubionych

Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca

25.11.10, 15:10
Rozmawialam nedawno ze znajoma Norwezka, bardzo postepowa dama, a jednoczesnie wielka zwolenniczka karmienia dzieci piersia. Biedna laska ma dysonas moralny i poznawczy, bo z jednej strony, jest zwolenniczka rownouprawnienia, udzielenia ojcu praw zajmowania sie dzieckiem pelnoetatowo itp. Z 2 strony, obowiazkowy urlop brany prezez ojca martwi ja, bo stanowi powazne utrudnienie w karmienu piersia, a wizja ojca jezdzacego z dzieckiem autobusem ( bo ekologicznie) do matki do pracy z niemowleciem zwlaszcza podczas norweskiej zimy nie jawi sie jej jako sluszna.

ja tez w sumie nie wiem, co o tym myslec, a wy?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 15:47
      Opowiedz Norweżce o urządzeniu do sciagania pokarmu, wynalezionym kilkadziesiat lat temu, ktore ten problem karmienia piersia na odleglosc rozwiazuje.
      • misiu-1 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 16:44
        bene_gesserit napisała:

> Opowiedz Norweżce o urządzeniu do sciagania pokarmu, wynalezionym kilkadziesiat
        > lat temu, ktore ten problem karmienia piersia na odleglosc rozwiazuje.

Nie całkiem. Bo potrzebny jest jeszcze rurociąg którym ściągnięte mleko byłoby transportowane z pracy matki do domu.
        • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 17:20
          Yhy, bo Norwegow nie stac na lodowki.
          • misiu-1 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 21:10
            Jakie lodówki? Założenie, że matka ma za każdym razem nadmiar pokarmu i może go przechowywać w lodówce jest fałszywe. Często jest tak, że dziecko zjada wszystko na bieżąco.
            • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 21:57
              Tak tak, oczywiscie - wyjscie jest tylko jedno: rurociag albo matka przywiazana do dziecka za nozkę, bo ojciec cycem nie nakarmi. Bog juz to wszystko tak madrze urzadzil, czlowiek niech nie zmienia, nawet jesli nie mieszka w Norwegii i ma lodówke.
              • misiu-1 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 22:04
                Nie bój się. Postępowi naukowcy już myślą intensywnie nad przeniesieniem ciąży do brzucha ojca. Wtedy Norwegia, kraj przodującego socjalizmu, jako pierwsza wprowadzi obowiązek noszenia ciąży po połowie przez ojca i matkę.
                "Czy to sens ma / kląć, że ten świat / z kiepskiego zrobiony surowca? / Bo dobry Bóg / już zrobił, co mógł, / teraz trzeba zawołać fachowca!"
              • yidele Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca-> OK! 15.12.10, 05:28
                Alez kolezanka zakompleksiona. Macie cycki, pochwy i macice. My ich nie mamy. Big whooptie. My mamy penisy, jadra,prostaty, umieramy wczesniej, etc. - mam wam zadzroscic ze wy nie umieracie wczesniej? Choroby degeneratywne tez nas bardziej biora, czesciej mamy raka, czesciej chorobe wiencowa, tym tez chcesz sie zamienic?

Apropos urlopu dla ojca, jestem za. Niestety ustawodawstwo w szuflandii nie nadazylo, wiec gdy moja zona byla na porodowym ja musialem brac 'wakacje', no i nikt mi stanowiska pracy nie gwarantowal tak jak jej. Nie zebym zazdroscil, bo i tak bylem pprzy porodzie, ale te fochy i pretensje kolezanki sa po prostu smieszne. Toc kolezance ( jak mniemam, mozliwe ze blednie) nie chodzi o 'rownosc' jakkolwiek pojeta , tylko o jakas dziwna vendette, w ramach ktorej zamiast rozwiazan technologicznych ulatwiajacych nam byt ( vide sztuczne macice, odsysacze mleka, pieluszki) kolezanka chcialaby nam macice i piersi przyszywac, prawie jak jakas poroniona pokute za domniemany grzech bycia samcem. Afe, Akysz! Bez samca - zapladniacza - penetratora - zdobywcy kolezanki by na tym swiecie nie bylo, tak jak nie byloby jej bez samicy-zdobytej-spenetrowanej-zaplodnionej.

Podzial rol jaki istnieje to nie wymysl patriarchatu, bo taki sam podzial istnial i istnieje w spoleczenstwach gdzie funkcjonuje polyandria, czy tez w historycznych spoleczenstwach matriarchalnych.

Od kiedy malpa zwana czlowiekiem istnieje, od kiedy naczelne istnieja, od kiedy ssaki istnieja, samice mialy cycki a samce nie. Pretensje dotyczace realizacji projektu prosze zglaszac do dept. ds. realizacji, lub w wypadku ewidentych bledow projektanckich, do glownego architekta.

pozdrawiam,

Yidele
            • matematys Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 21.12.10, 08:42
              misiu-1 napisał:

> Jakie lodówki? Założenie, że matka ma za każdym razem nadmiar pokarmu i może go
              > przechowywać w lodówce jest fałszywe. Często jest tak, że dziecko zjada wszyst
              > ko na bieżąco.
              Pani minister Agnieszka Chłoń-Domińczak prowadziła aktywne życie zawodowe i w tym samym czasie urodziła i odkarmiła trójkę dzieci. Jeździła na międzynarodowe konferencje, spędzała długie godziny w pracy i... regularnie odciągała pokarm, który był przez ojca podawany dzieciom. W hotelach zagranicznych prosiła obsługę o udostępnianie lodówek, przyjeżdżała z każdej podróży z odpowiednim zapasem...
              Wszystko jest kwestią chęci i determinacji. Oraz dobrej organizacji.
              • tully.makker Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 21.12.10, 10:04
                Nie rozumiesz idioto, ze nie kazda kobieta moze sciagac pokarm?
                • nihil-istka Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 21.12.10, 12:09
                  A po co odciagac? Karmienie piersia jest niezbedne dla normalnego rozwoju niemowlecia, zapobieganiu chorobie sierocej i autyzmowi.
                • claudel6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 22.12.10, 22:47
                  dokladnie, ja np. nie jestem w stanie sciągnąc pokarmu
              • takisobienik Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 21.12.10, 14:34
                Sorry, że się wtrące - a gdzie te statystyki?
          • matematys Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 21.12.10, 08:39
            bene_gesserit napisała:

> Yhy, bo Norwegow nie stac na lodowki.
            Ja jest norweska zima, to można za okno wystawić...
        • nihil-istka Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 17:22
          CZy warto karmic dziecko piersia?
          Dzieci karmione piersia matki maja rzadziej infekcje bakteryjne i wirusowe, rzadziej rozwijaja alergie i astme , rzadziej ulegaja otylosci w wieku dojrzalym oraz sa bardziej stabilne psychicznie.
          • kocia_noga Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 18:34
            Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłaby więkswza elastyczność pzrepisu; nie każda kobieta może lub chce karmić, nie każda tak długo. Dla tych, które chcą karmić dziecko jaknajdłużej możnaby przesunąć urlop ojcowski na późniejsze miesiące. Sama karmiłam syna ponad rok. Od tak gdzieś 6-7 miesiąca śmiało mogłabym odciągać pokarm.
          • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 08:20
            Stabilne psychicznie w rozumieniu, że nie zmieniają poglądów nawet pod wpływem argumentów.
      • tully.makker Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 10:08
        Opowiedz Norweżce o urządzeniu do sciagania pokarmu, wynalezionym kilkadziesiat
        > lat temu, ktore ten problem karmienia piersia na odleglosc rozwiazuje.

jestes bardzo naiwna osoba, jesli ci sie wydaje, ze to rozwiaze jakis problem, karmilam 2 dzieci piersia lacznie przez 45 miesiecy bez dokarmiania sztycznym mlekiem, a laktatorem nie byla w stanie z siebie utoczyc wiecej niz kilkanascie mililitrow, kosztem poranionych brodawek. Do tego oba moja dziecia odmawialy picia z butelki i nigdy nie udalo sie nam ich przekonac.
        • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 11:47
          Nie, nie jestem bardzo naiwna osoba, tylko osoba, ktora pracowala z dwoma matkami, ktore po pol roku wrocily do pracy, a dziecmi zajmowali sie ojcowie. I system ze sciaganiem, chlodzeniem albo mrozeniem mleka dzialal niezawodnie. Czy to ci sie podoba, czy nie, twoje brodawki posiadasz tylko ty, wiec pozwol, ze nie bedziemy ich mieszac do dyskusji.
          • tully.makker Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 13:28
            Nie, nie jestem bardzo naiwna osoba, tylko osoba, ktora pracowala z dwoma matka
            > mi, ktore po pol roku wrocily do pracy, a dziecmi zajmowali sie ojcowie. I syst
            > em ze sciaganiem, chlodzeniem albo mrozeniem mleka dzialal niezawodnie.

Nie watpie ze u wielu osob dziala on swietnie. Z tym ze jesli czynimy cos obowiazkiem, to zakladamy, ze bedzie dzialas swietnie u kazdego - duzy kwantyfikator - a wystarczy jeden przyklad wskazuyjacy ze tak nie jest - na przyklad moj - by sfalsyfikowac takie twierdzenie.

Dodan zreszta, ze sama wracalam na studia / do pracy, gdy moje dzieci mialy po 4.5 miesiaca i mimo tego udawalo mi sie karmic piersia kade grubo ponad rok. Tym niemniej nie sadze, by system powinien opierac sie ekwilibrystyce ze strony matki karmiacej ( ani zadnej innej, BTW)
            • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 14:08
              Tak to jest jak bezdzietni teoretyzują. P
              Moja siostra bezdzietna singielka również ma mnóstwo cennych rad dotyczących organizacji życia z dzieckiem.
              • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 16:08
                Yhyyyy. Bo nie zna zycia, kto nie sluzyl w marynarce.
                • dzikowy Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 17:44
                  Katechetki uczące zachowań seksualnych i księży przysposabiających do życia w rodzinie też chwalisz?
                  • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 19:18
                    To jest takie uroczo teoretyczne podejście do tematu. Coś jak dziewice rozważające plusy i minusy współżycia seksualnego.
                    • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 22:33

Bzdura, oczywiscie. Jak napisalam, pracowalam z dwoma kobietami, ktorym ten system wychodzil, i to bez wiekszego bolu. Zamontowalismy zasuwke w pracowej kuchni, zeby moglby miec chwile spokoju, kiedy uzywaly laktatora. I naprawde - zeby o tym pisac, nie musze zachodzic w ciaze, rodzic i wychowywac.
                      • dzikowy Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 01.12.10, 08:55
                        "...jedynie zauważyłem, że się na futurologii nie znam. Tarantoga odparł, że na ogół nikt nie zna się na pompowaniu, a jednak spieszymy na stanowiska, usłyszawszy okrzyk «do pomp!»."

Też mogę się wypowiedzieć, jako były niemowlak :P
                      • claudel6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 22.12.10, 22:51
                        ale nie przyjmujesz do wiadomosci, ze te dwie to żadna próbka? bo juz w tym watku masz dwie kobiety, które nie są w stanie efetywnie ściągać pokarmu
                  • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 19:21
                    Zachowań seksualnych zasadniczo nikogo uczyć nie trzeba. :) Uczyć się powinno raczej metod kontroli koncepcji i zakażeń wenerycznych.
            • sabinac-0 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 27.11.10, 20:54
              tully.makker napisała:

> jesli czynimy cos obowi
              > azkiem

Czekaj, co jest obowiazkiem?
              Karmienie piersia czy praca?
              >
              > nie sadze, by system powinien opierac sie ekwilibrystyce ze strony m
              > atki karmiacej ( ani zadnej innej, BTW)
              >
              Niestety zaden kraj nie jest w stanie zapewnic platnego urlopu przez 6-7 miesiecy, wiec jesli nie jest sie dziedziczka duzego majatku, do pracy trzeba wrocic, wiec ekwilibrystyka zawsze bedzie.
              • tully.makker Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 15.12.10, 10:37
                Niestety zaden kraj nie jest w stanie zapewnic platnego urlopu przez 6-7 miesie
                > cy,

To calkowita nieprawda - nie tylko bogate panstwa skandynawskie, ale tez biedna Estonia zapewniaja bardzo dlugie urlopy. mam 2 przyjaciolki Estonki i wciaz nie moge sobie poradzic z zazdroscia.
    • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 19:02
      To nie można tego urlopu dla ojca przesunąć na późniejsze miesiące albo wziąć jednoczesnie z macierzyńskim?
      • tully.makker Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 10:12
        No wlasnie - mi taki rownoczesny urlo bardzo odpowiadal - moj chlop prowadzi wlasna firme i po prostu tak sobie organizowal zadania, by byc w domu duzo po urodzeniu Wscieklaka, dzieki temu oraz podzialowi obowiazkow ( on przewija a ja karmie) nie babralam sie za duzo w kupach, a noce przesypialam praktycznie w calosci.
    • berta-live Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 19:08
      Jak to ktoś wyżej zauważył, są odciągacze pokarmu i lodówki. Można jeszcze w ramach spaceru odwiedzić z maluchem mamę w pracy i przy okazji dać jej dziecko do karmienia. W cywilizowanych krajach pracownicy mają prawo do przerwy i mogą ją wykorzystać na karmienie dziecka. Można też pójść po rozum do głowy i zauważyć, że w XXI wieku naturalne karmienie to dziwactwo porównywalne do jeżdżenia furmanką zamiast mercedesem. Niby też ekologiczne ale jakby ktoś taki numer odstawił, to prędzej czy później ktoś wezwałby karetkę psychiatryczną. Z tylu naturalnych rzeczy ludzkość już zrezygnowała, że jedna mniej czy więcej nikomu różnicy nie zrobi.
      • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 20:17
        Czyż jednak nie praktyczniej jest aby ojciec wziął ten urlop jak dziecko ma 6-7 miesięcy?
        • misiu-1 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 21:15
          Najpraktyczniej jest, kiedy urlop macierzyński bierze w całości matka, no ale u czerwonych zawsze majtki przez głowę.
          • berta-live Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 21:29
            Najpraktyczniej jest, kiedy nie ma żadnych urlopów macierzyńskich, tacierzyńskich, wychowawczych ani innych okolicznościowych. I kiedy człowiek zarabia tyle, że może sobie odłożyć tyle pieniędzy, żeby mógł nawet na kilka lat zrezygnować z pracy i żeby była taka sytuacja na tym rynku pracy, że nawet osoba z kilkuletnią przerwą jest w stanie dostać zatrudnienie i pensję pozwalającą na wygodne życie i utrzymanie rodziny.
            • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 21:30
              To się, cherie, nazywa utopia i ładnie wygląda tylko w literaturze.
              • berta-live Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 25.11.10, 22:11
                Nie do końca utopia, bo w krajach wysokorozwiniętych gospodarczo tak to właśnie wygląda.
                • triss_merigold6 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 10:07
                  Błagam, napisz w których. USA nie uważam za cywilizowany kraj, tam nie ma urlopu macierzyńskiego.
            • nihil-istka odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 25.11.10, 21:35
              No to utopia do kwadratu. W jakim spoleczenstwie kobieta sobie moze odlozyc pieniadze aby przez kilka lat sama wychowywac dziecko i nie pracowac? W zadnym.
              W dawnych dobrych czasaxh to maz zarabial na rodzine a zona spokojnie mogla dziecko karmic i wychowywac. To feministki zrobily z kobiet zarobkowe bydlo robocze.
              • triss_merigold6 Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 25.11.10, 21:44
                Ściślej rzecz biorąc pierwsza wojna światowa i fizyczny brak mężczyzn do pracy w przemyśle i usługach w Europie i USA.
                • bene_gesserit Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 25.11.10, 21:59
                  No wlasnie. A winne wojnom są feministki, rzecz jasna.
                • nihil-istka Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 25.11.10, 22:23
                  Od pierwszej wojny minelo 100 lat. Bylo duzo czasu by kobiety mogly wrocic do domu.
                  Na nieszczescie feministki najpierw wyslugujace sie komunistom a potem kapitalistom wygonily miiony kobiet do zarobkowej harowki aby pracodawcy mogli pacic mniej nadmiarowi roboczego bydla. I tak jest gorzka prawda .
                  • strikemaster Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 26.11.10, 19:40
                    Uważasz, że kobiety nie powinny pracować?
                    • nihil-istka Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 26.11.10, 21:04
                      Jezeli zarabiasz 2 tys zlotych jak wiekszosc kobiet w Polsce to zeby sobie sampodzielnie odlozyc na urlolp macierzynski to musialys odkladac przez 30 lat i urodzic dziecko w wieku lat 50-ciu.
                      • strikemaster Re: odlozyc sobie pieniadze na dziecko? 27.11.10, 08:44
                        Nie jestem kobietą, macierzyństwo mi nie grozi.
    • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 08:19
      A ja myślę, że przy,mus to najgorszy sposób na uzyskanie czegoś. Możnaby było też nakazać mężczyznom karmienie piersią, może taki zapis będzie równie konstytucyjny, co dyskryminacja mężczyzn w ramach "parytetu"?
      • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 11:45
        Cale prawo opiera sie na przymusie.
        • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 12:36
          > Cale prawo opiera sie na przymusie.

i to jest powód, żeby mężczyznom nakazywać karmienie piersią?
          • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 16:07
            Mozesz mi w ustawie wskazac ten paragraf? Przeoczyłam.
            • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 19:05
              Jeszcze nie ma ale dlaczego nie dopisać? :)

Zauważ, że rozwój społeczny sam doprowadził do tego, że wielu ojców się dziećmi opiekuje, po jaką cholerę chcecie wymuszać, żeby opiekowali się wszyscy? To powinno zależeć od lokalnych (czytaj rodzinnych) warunków (zarobki, rodzaj pracy itp.). Robicie ten sam błąd, co przy okazji parytetów, myślicie, że za pomocą ustawy można znieść grawitację? :)
              • mijo81 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 22:26
                Feminstki wiedzą lepiej co jest najlepsze dla nasz wszystkich. Tak jak w ideologii komunistycznej - wszyscy tak samo, wszystkim tak sami i będzie pełna równość
              • bene_gesserit Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 22:34
                Czyli sofizmat rozszerzenia w miejscu argumentu? Po kim jak po kim, ale po tobie bym sie nie spodziewala.
                • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 27.11.10, 08:45
                  Argument był, a sofizmat tylko dla podkreślenia nonsensowności.
                  • strikemaster c.d. 27.11.10, 08:59
                    Domyślam się, o co w tym chodzi. Z racji przymusowego urlopu mnie na rozmowach kwalifikacyjnych też będą wypytywać, czy i kiedy planuję mieć dzieci i będzie po równo, może to jest sposób, ale nie lubię żadnych przymusów. Taki urlop powinien być dobrowolny, jak napisał Facett.
                    • nihil-istka Nie ma przymusowego ojcowstwa 27.11.10, 10:29
                      Obecnie faceta traktorem do ojcowstwa nie zaciagniesz? No i po co byc ojcem?
                      Kobieta wyzwolona zajdzie w ciaze z szefem, a facet ma niemowle karmic, przewijac,zarabiac ,alimenty placic i z wlasnego miesezkania sie wynosic.
                      • sabinac-0 Re: Nie ma przymusowego ojcowstwa 27.11.10, 21:00
                        nihil-istka napisała:

> No i po co byc ojcem?

Zeby po latach miec kogo szukac nocami po forach. Zgadlam?
                    • takisobienik Re: c.d. 28.11.10, 17:14
                      W radiu teraz leci taka właśnie kampania społeczna, gdzie facet na rozmowie kwalifikacyjnej jest wypytywany o plany dzieciowe.
                      • nihil-istka Orkiestra gra a Titanic tonie 28.11.10, 18:09
                        Feminy i inne zboki o macierzynstwie ojcow truja. A jezeli utrzyma sie obena powszechna bezdzietnosc ,to w ciagu jednego pokolenia jednen pracujacy bedzie musial utrzymac 4-ech emerytow. Dobrego zdychania feminy. ha,ha,ha,ha
    • facet123 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 08:47
      Zasadniczo żaden urlop - ani dla matki, ani dla ojca nie powinien być przymusowy. Przymus to nigdy nie jest dobre rozwiązanie. Zamiast tego podzieliłbym urlop po równo i pozwolił go wykorzystywać i matce i ojcu, ale bez możliwości wymieniania się nim - np. jeden i drugi dostaje po 3 tyg. mogą go wziąśc równoczesnie, albo po kolei (co na logike było by najlepsze), albo tylko jedno może go wziąść, albo żadne,
      • strikemaster Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 26.11.10, 19:19
        Zasada całkiem słuszna, tylko 3 tyg. to trochę mało, ja bym dał po więcej.
        • facet123 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 20.12.10, 08:18
          > Zasada całkiem słuszna, tylko 3 tyg. to trochę mało, ja bym dał po więcej.

No wiadomo, że im więcej tym lepiej, ale długość treba dostosowac do warunków ekonomiczno-gospodarczych danego kraju. Nawet jeśli państwo stać tylko na 6 tygodni urlopu macierzyńskiego to podielenie go na 3 tyg dla matki, 3 tyg dla ojca jest dobrym rozwiązaniem.
    • nihil-istka Obowiazkowe ojcowstwo? 26.11.10, 17:03
      Nie liczcie na dobrowolne ojcowstwo - bo wiekszosc mezczyzn ma dosyc feministycznego go*wna. Ewolucja nie wyposazyla samca ssakow w instynkt macierzynski. Durne bzdety feministycznej ideologii zwieksza tylko liczbe samotnych , bezdzietnych samic.
      • tully.makker Przepraszam, bo ja niebywala na tym forum poki co 26.11.10, 17:26
        Wiec moze ktos mnie uswiadomi, czy ta osoba ma cos z glowa i jesli tak, to co?
        • triss_merigold6 Proszszszę 26.11.10, 19:20
          To jest lokalny troll w kolejnym wcieleniu.
          Pomijając drobiazg, że forum jest zdominowane przez samotnych, bezdzietnych panów i samotne, bezdzietne kobiety (fakt, nie wszystkie są samotne i bezdzietne, Kocia nie jest) co rzutuje mocno na podejście do praktycznych aspektów związków i rodzicielstwa.
          • kocia_noga Re: Proszszszę 26.11.10, 19:32
            triss_merigold6 napisała:

> To jest lokalny troll w kolejnym wcieleniu.
            > Pomijając drobiazg, że forum jest zdominowane przez samotnych, bezdzietnych pan
            > ów i samotne, bezdzietne kobiety (fakt, nie wszystkie są samotne i bezdzietne,
            > Kocia nie jest) co rzutuje mocno na podejście do praktycznych aspektów związków
            > i rodzicielstwa.
            E, wypraszam sobie. Poza tym z tego co wiem, to większość bywalczyń tego forum jest w jakimś związku, w pzreciwieństwie do bywających tu facetów.
        • kocia_noga Re: Przepraszam, bo ja niebywala na tym forum pok 26.11.10, 19:30
          tully.makker napisała:

> Wiec moze ktos mnie uswiadomi, czy ta osoba ma cos z glowa i jesli tak, to co?
          >
          Ma, oczywiście, dłuuugoby pisać, możesz wrzucić w wyszukiwarkę nicki 'szlomo', 'zyziozyzio', tyle teraz pamiętam. Co konkretnie, to nie wiem, nie znam się na psychiatrii - mitomania? urojenia?
          • bene_gesserit Re: Przepraszam, bo ja niebywala na tym forum pok 26.11.10, 22:39
            I andrew leonard md - wlasciciel zony-wunderkinda, ktora w wieku 21 lat obronila magisterke, 5 dzieci, z ktorych czworka jest wirtualna, a jedno prawdopodobnie istnieje oraz posiadacz 40-cm penisa. Naprawde warto zlekcewazyc, i to dozywotnio.
            • tully.makker Re: Przepraszam, bo ja niebywala na tym forum pok 27.11.10, 20:03
              Zeby sie nie potknal o tego penisa, bo to bylaby wielka strata dla ludzkosci w takim razie.
        • sabinac-0 Re: Przepraszam, bo ja niebywala na tym forum pok 27.11.10, 21:01
          tully.makker napisała:

> Wiec moze ktos mnie uswiadomi, czy ta osoba ma cos z glowa i jesli tak, to co?
          >
          Owszem, to stare trolliszcze w kolejnym wcieleniu.
    • sabinac-0 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 27.11.10, 20:46
      Zaden problem. Czesc "ojcowska" mozna sobie wybrac pod sam koniec, w wieku ok. 5-6 miesiecy dzieciak nie ssie juz co chwila, spokojnie poczeka az mama wroci z pracy, w tym czasie tata da mu zupke i wszyscy beda zadowoleni.
      A jak dziecko mlodsze (nie wiem jak dlugo trwa macierzynski w Norwegii) lub bardzo mleczne, mozna odciagac pokarm i zostawiac w domu (w lodowce wytrzyma ok. tygodnia, przed podaniem dziecku trzenba podgrzac do 37º unikajac zagotowania). W Skandynawii na pewno jest mozliwosc odciagniecia sobie pokarmu w pracy.
      Uwaga: jesli dziecko jest na piersi, odciagniete mleko lub zupki podaje mu sie nie smoczkiem, tylko lyzeczka.
      Tata da sobie rade a dziecku kontakt z ojcem 24 na dobe wyjdzie na zdrowie. Nie wiem gdzie tu dysonans.
      • dystans4 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 07.12.10, 22:19
        Kto ma za ten urlop płacić? Proponuję, żeby kosztami tego socjalistycznego pomysłu obciążyć pomysłodawców i nikogo więcej.
        Jak się wypłacą, to niech tak będzie.
        buldog.
        • sabinac-0 Re: Obowiazkowy urlop rodzicielski dla ojca 15.12.10, 14:08
          dystans4 napisał:

> Kto ma za ten urlop płacić?

Wez pod uwage, ze jesli pracujacy ludzie maja dzieci, to nie dosc ze je wychowaja bez pomocy opieki spolecznej, kuratorow i wszelkich innych sluzb, to jeszcze te dzieci wzorem rodzicow tez beda pracowac i placic podatki, zatem koszt krotkiego (w porownaniu z kilkudziesiecioma latami pracy) urlopu dla rodzicow z grubsza sie zwroci.

Obawiam sie bowiem, ze jesli sie posepi na takie swiadczenia, to jedynymi osobami majacymi dzieci beda wieczni bezrobotni, a ze dzieci biora przyklad z rodzicow, rzesza beneficjentow bedzie rosla a rzesza pracujacych malala a to ekonomii najlepiej nie wrozy...
          • nihil-istka tyranie do usr*anej smierci 15.12.10, 18:01
            Prawda jest taka , ze ci co gardluja przeciw urlopom i wsparciu dla rodzin wielodzietnych, beda tyrali do smierci - bo emerytur zadnych nie bedzie.
            • yidele Re: tyranie 18.12.10, 00:41
              I na co nam te twoje rodziny wielodzietne? to tylko potrzebne tam i wtedy gdzie/gdy ludzie mlodo umieraja i nedznie zyja. Oczywiscie sa tez religijni masowi natalisci, a tych im mniej, tym lepiej dla ludzi ktorzy niechca spedzic mlodosci i wieku srednego w zasranych pieluchach i chorobach zakaznych.

Co do reszty, wzyscy beda tyrac, nie tylko ci ktorzy glosowali przeciw rozdawaniem moich podatkow swoloczy ktorej jedyna ambicja w zyciu jest becikowe.
              • nihil-istka tyranie i polo dolcze vita 18.12.10, 11:15
                Przy dzietnosci =1 to nie ma znaczenia czy zdechniesz mlodo czy staro.
                Emerytur nie bedzie a bedzie tylko samotna egzystencja ,samotna smierc i gnijacy samotny trup, dopoki smrod nie zaalaarmuje policji.
                No ale zycia singlowego uzyles za te polskie 2 tysiace - gowniana chinska kosumpcja, piwo w zatechlym pubie i szlajanie z jakims przygodnie poznanym pijakiem. Polo dolcze vita . Zalosne.
                • yidele Re: tyranie i polo dolcze vita 19.12.10, 02:35
                  popelniasz podstawowy blad logiczny, redukujac wszelkie opcje do 1) swej wizji 2) smetnego szlajania sie przy chinskiej konsumpcji. Jest wiele innych opcji, takie np. w miare dostatny byt, z czasem na samorozwoj, hobby, dzialanosc charytatywna, itp, itd. Problem w tym, jak mi sie zdaje, ze widzisz zycie jako rownanie o sume zerowej. Smutny twoj byt.
                  • nihil-istka Re: tyranie i polo dolcze vita 19.12.10, 08:39
                    A od kiedy to 10 godzin zmarnowanych na biurwowanie jest warunkiem samorozwoju?
                    A od kiedy to posiadanie dzieci przeszkadza w posiadaniu hobby, czytaniu, sluchaniu muzyki powaznej czy w godnym bycie? Co do dzialalanosci charytatywnej to pusty smiech mnie ogarnia, ze kobieta, ktora nie ma milosci do wlasnych dzieci, bedzie miala miosc do zdechlakow w hospicjum. Zalosne.
                    • yidele Re: tyranie i polo dolcze vita 19.12.10, 11:34
                      znow redukujesz do twej smetnej wizji. W wolnym zawodzie, w rzemiosle, w lesnictwie, tramwajarstwie chocby czy w listonoszowstwie nie musisz 'biurowac'.

Jako ojciec dwojga, wiem ze latwiejszy i napewno tanszy jest byt bez dzieci. Wiecej tez czasu na hobby czy po prostu odpoczynek, ktorego przy malutkich nie uswiadczysz. Oczywiscie kiedy wejdziesz w dzieci "posiadanie" musisz im zapewnic godny byt, opieke zdrowotna, milosc i pomoc - mimo powszechnych mozliwosci technicznych nie kazdy sie do tego nadaje. Ludziom na minimum socjalnym tego nie doradzam, bez jakiegos planu na zabezpieczenie przyszlosci swoich dzieci. To jest droga propozycja.

Co do "...pusty smiech mnie ogarnia, ze kobieta, ktora nie ma milosci do wlasnych dzieci , bedzie miala miosc do zdechlakow w hospicjum." powiem tyle ze po prostu nie wiele wiesz o organizacjach charytatywnych, tam wiekszosc ludzi zaangazowanych w pomoc np. dzieciom to osoby bezdzietne.
                      • nihil-istka Re: tyranie i polo dolcze vita 19.12.10, 13:04
                        Jako ojciec czworga i piatego w drodze, mowie ci , ze wychowanie piecioraga dzieci jest latwiejsze niz wychowanie jedynaka. Co do kosztow, to albo jestes mezczyzna i na rodzine i zone potrafisz zarobic albo jestes niezaradna ciota - wtedy lepiej w klubie homoseksualnym czas spedzac i rodzina sobie glowy nie zawracac.
                        • yidele Re: katorga ojca czworga 20.12.10, 06:02
                          No widzisz, a czemu udajesz nihil-istke? wole miec dwoje sytych i zadowolonych dzieci niz czworo glodnych i placzacych. Czemu wiec te jeremiady o masowej dzietnosci? jesli jestes zaradny to inwestuj to co zarabiasz a nie praw glodnych kawalkow o utrzymywaniu sie z minimum socjalnego czy o tym ze ciebie ma ZUS na starosc utrzymywac, wiec wszyscy powinni tak sie obciazac jak twoja malzonka. Dosc juz tej prywatyzacji zysku i socjalizacji kosztow.
                          • nihil-istka Radosc ojca czworga 20.12.10, 14:20
                            Mam czworo dzieci a piate w drodze i latwiej jest wychowac piatke niz jedynaka.
                            Sam utrzymuje rodzine . Moja zona jest wyksztalcona, sczupla, niezmeczona,spelniona i szczesliwa. I na pewno jestesmy szczesliwsi niz bezdzietna stara femina czy facet, ktory jest w stanie zrobic tylko dwoje dzieci a potem impotentem sie staje. Zalosne.
                            • yidele Re: katorga ojca czworga 21.12.10, 02:23
                              zaloze sie ze nie robisz tego na minimum socjalnym ani na 2.5 tysiacach ze swej smetnej symulacji, wiec nie praw bzdur nt. wielodzietnosci powszechnej tylko po to aby mial cie kto utrzymywac na starosc.

Jesli to co piszesz to prawda, to fajnie ze masz udane malzenstwo i ze twoja malzonka realizuje sie w macierzynstwie. Czy to ze tobie jest z tym wygodnie znaczy ze samorealizacja na inna modle musi byc be?

Abys ty mogl sie samorealizowac i zarabiac na 5-cioro dzieci, ktos musi te dzieci doniesc, urodzic, karmic, pupy podcierac, wychowac, itp,itd. W twoim modelu jest to wlasciwie tylko kobieta. Ciekaw jestem jak zadowolonym bylbys gdyby zamiast swojej pracy, jakakolwiek by ona nie byla, musialbys np. drwalowac na ta piatke z krzemienna siekierka? Mialbys wtedy czas na samorozwoj i hobby? Taki bowiem jest poziom technologii rozrodczej ktora dzis mamy.

Wielu ( np. intelektualnie, naukowo, politycznie) najwartosciowszych ludzi nie ma / nie mialo dzieci - wlasnie daltego ze samorealizacja prowadzila ich tam, gdzie dzieci przeszkadzalyby im w rozwoju. W tradycyjnym malzenstwie kobieta ktora regularnie przechodzi ciaze ma raczej niskie szanse na rozwoj zawodowy czy samorealizacje w np. pracy naukowej, nie mowie tu nawet o 'instytucjonalnym seksizmie' ale o zwyklych realiach gospodarowania czasem. To co propagujesz to uprzedmiotowienie kobiety w kontekscie przez ciebie - pana i wladce - ustalonym. Czymkolwiek ten system jest, nie jest to rownouprawnienie.

Wiekszosci ludzi w Szuflandii nie stac na 5-cioro dziatek bez obciazania panstwa czyli wspolobywateli kosztami swojej dzietnosci. Darmowa opieka spoleczna, medycyna, edukacja - sa darmowymi tylko teoretycznie. W praktyce wszyscy placa, szczegolnie ci ktorzy maja z czego, ale i ci co nie maja 'placa' nizsza jakoscia uslugi, chorymi/niedorozwinietymi dziecmi, patologia domowa, etc. Chcesz miec 5-cioro dzieci? Dymaj zdrow, ale nie spodziewaj sie szerokiej akceptacji swoich mrzonek, chyba zeby cywilizacja updala.
    • nihil-istka Radosc matki i ojca pieciorga 21.12.10, 09:03
      Nigdy w swej historii Polacy nie zyli tak dostatnio jak obecnie i nigdy Polacy nie popelniali demograficznego samobojstwa jak obecnie. Nie namawiam nikogo do wielodzietnosci, staram sie pokazac kleske bezdzietnosci czy jednodzietnosci.
      Powszechna bezdzietnosc to egyzstencjalny bezsens dla kobiet i mezczyzna oraz smierc narodu. Niemcy zaarabiaja 3x lepiej niz Polacy, a mimo wszystko maja demograficzna kleske podobna do Polski. A wiec bezdzietnosc to nie choroba portfela.
      BEZDZIETNOSC TO REZULTAT SAMOBOJCZEJ IDEOLOGII FEMINISTYCZNEJ I ZANIKU INSTYNKTU MACIERZYNSKIEGO.
      • yidele Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 21.12.10, 14:05
        To ze ludzie nie musza robic 12-ciorga aby dwoje przetrwalo to zasluga medycyny, nie feminizmu. Jesli nie musze to czemu mam sie obciazac generacja nadmiarowych brzdacow? Niema takiego obowiazku ani potrzeby, co wiecej, teraz moge spedzac czas na wychowanie dzieci ktore juz mam zamiast spedzac nastepne 5 lat po szyje w zasranych pieluszkach, swinkach/grypach/odrach. Jesli to feminizm powoduje 'kleske', to jak tlumaczysz irlandczykow, wlochow, hiszpanow, francuzow? Wszystkie te nacje maja dodatni przyrost naturalny.

www.visualizingeconomics.com/2007/12/09/comparing-population-growth-china-india-africa-latin-america-western-europe-united-states/
        Osobiscie uwazam ze paniczne nawolywanie do dzieciorobstwa w obronie ojczyzny i narodu jest smieszne. "dymajcie za Polske!" "Pracie i pochwy na strazy narodu" "Dupa do europy"...
        • nihil-istka Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 21.12.10, 16:00
          Przyzwoitosc nakazuje nie konfabulowac i nie klamac w zywe oczy. Irlandia, Wlochy,Hiszpania i Francja maja NEGATYWNY przyrost naturalny.
          Masz dwoje dzieci i dyskusja nie toczy sie o wielodzietnosci, tylko o bezdzietnosci.
          Powszechna bezdzietnosc to nieszczescie dla kobiet, mezczyzn i narodu.
          Posiadanie dzieci to nie wyrzeczenia - ale szczescie i spelnienie.
          A jak mniej forsy ci na wodke zostanie - tym lepiej dla ciebie
          • yidele Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 21.12.10, 16:11
            en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_population_growth_rate - sam sobie zobacz, pesymisto.
            • nihil-istka Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 21.12.10, 17:10
              Dane ktore podales odzwierciedlaja wylacznie raptowny przyrost naturalny muzulmanow.
              We wszystkich krajach europejskich dzietnosc bialych kobiet jest ponizej dwa a w wiekszosci krajow europejskich dzietnosc bialych kobiet oscyluje okolo jednego.
              • yidele Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 21.12.10, 22:11
                czyli TERAZ chodzi tobie o muzulman...a masz jakies dane na te 'wylacznie muzulman' ?
                • nihil-istka Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 22.12.10, 10:07
                  Mowila niedwno o tym kanclerz Merkel , ze wiekszosc dzieci ktore sie obecnie w Niemczech rodza to dzieci muzulmanow.
                  • yidele Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 22.12.10, 21:04
                    mylisz sie w zeznaniach, panie kretalski. Nie o niemczech byla mowa.
                    • nihil-istka Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 23.12.10, 12:54
                      i znowu udajesz glupiego. Przyrost naturalny we wszystkich krajach europeskich jest ujemny lub niewiele wiekszy ponad zero. ALE NIE TO JEST PODSTAWA PROGNOZY DEMOGRAFICZNEJ.
                      Od ponad kilkunastu lat DZIETNOSC kobiet europejskich jest bliska jeden. Znaczy to ,ze w kazdej generacji liczba bialych ludzi zmniejsza sie o polowe. Wyjatkiem sa emigranci muzulmanscy, ktorych liczba rosnie 3x w kazdej generacji z powodu dzietnosci musulmanek=6
                      Mamy podobne poglady jesli chodzi o wiele spraw - tym bardziej jest smutne, ze wybrales postawe upierdliwego ignoranta glupio-madrego. Wstyd. Podobno mieszkasz w USA i podwojnie jest mi smutno , ze rzniesz przyglupa emigrancine polaczkowatego. Ja jestem Amerykaninem od ponad 40 lat i taki durne emigranciny polaczkowate jak ty to zwykle w dupe kopie z pogarda.
                      Andrew Leonard Przedworski MD PhD
                      • yidele Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 23.12.10, 22:40
                        Niebardzo rozumiem dlaczego ubolewasz nad dzietnoscia europejek. Jesli nie maja checi do reprodukcji a'la kroliki, to nie. Uwazasz ze cywilizacja europejska zaniknie? jesli ma tak byc, jesli naturalnym tokiem rozwoju przechodzimy od wielodzietnosci do spadku ponizej replacement rate, i to w wyniku korzystania z technologii ktora sami stworzylismy, to trzeba to zaakceptowac lub zaoferowac alternatywe ktora nie jest powrotem do ludzkiej nedzy, mitregi i uprzedmiotowienia.

Orwell pisze "England was ruled by an aristocracy constantly recruited from parvenus" ( esej "England your England"), i to mozesz wziac jako pewnik: jesli biali europejczycy wymra, zostana zastapieni przez innych europejczykow, tak jak emigracja z azji i zakaukazia zastapila ludy europy ktore byly tam poprzednio. Czy Baskowie dzis placza nad tym ze byli pierwsi?

Dopoki 'reproductive commitment' wymaga zrezygnowania z rozwoju osobistego, zawodowego, obciazenia finansowe, etc ORAZ powaznego zagrozenia dla zdrowia ( a jest tak przy kazdej ciazy), doputy mozesz sie spodziewac ze ludzie ktorzy juz dobrobyt sobie zbudowali lub wlasnie go buduja nie beda zbyt podnieceni wielodzietnoscia ktora - dzis przynajmniej - nie jest im do niczego potrzebna. Twoje jeremiady nt. wielodzietnosci i roli zadowolonej / spelnionej kobiety - matki nie odnosza sie do podstawowych realiow bytu ludzi dla ktorych ciaza znaczy spadek zarobkow, zwolnienie z pracy/przerwa w karierze i potencjalne problemy zdrowotne.

Chwalisz stan wielo-blogoslawiony, domagasz sie samozaparcia, ofiary, etc, i co ma to ludziom wynagrodzic ? bebiki, bieda i samozadowolenie z wlasnej roli w utrwalania tego stanu. Nie dziw sie tedy jesli rozsadni ludzie sie z tego smieja, ci bardziej uprzejmi w kulak.

W US nie mieszkam od lat, panie quiverfuller.
                      • sabinac-0 Re: egzystencjalny bezsens determinizmu pampersow 24.12.10, 16:08
                        nihil-istka napisała:

> Ja jestem Amerykaninem od ponad 40 lat i taki durne emigranciny polacz
                        > kowate jak ty to zwykle w dupe kopie z pogarda.

Ta twoja Ameryka ostanio miescila sie jakos kolo Bydgoszczy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka