02.01.14, 10:22
co tam burmistrz, zobaczcie:

Warszawa 1 stycznia 2014
Nr sprawy:
DWRMNIE-0667-23/2013

Dotyczy: udostępnienia dokumentacji przebiegu obrad z 14 listopada 2013 roku, Komisji Wspólnej Rządu Rzeczpospolitej Polskiej i Konferencji Episkopatu Polski poświęconej m.in. ratyfikacji Konwencji Rady Europy w sprawie przeciwdziałania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

Do: Zastępca Dyrektora Departamentu Wyznań Religijnych
Oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych
Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji
Andrzej MARCINIAK

Od: Monika Płatek dr hab. Prof. UW
Wydział Prawa i Administracji UW
email:platek@wpia.uw.edu.pl

Szanowny Panie,

1. W odpowiedzi na pismo z dnia 20 grudnia 2013, przesłane do mnie drogą mailową 23 grudnia 2013 r., dotyczące: udostępnienia sprawozdania z posiedzenia Komisji Wspólnej Przedstawicieli Rządu Rzeczpospolitej Polskiej i Konferencji Episkopatu Polski, zwanej dalej „Komisją Wspólną” z dnia 14 listopada 2013 roku, poświęconej ratyfikacji Konwencji Rady Europy w sprawie przeciwdziałania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, w którym informuje mnie Pan, że protokół ze wspomnianej Komisji nie może być udostępniony, ponieważ nie został jeszcze przygotowany, uprzejmie proszę o przesłanie mi tego dokumentu, bez zbędnej zwłoki, gdy tylko będzie gotowy.
Minął już miesiąc, a więc czas, w którym powinien był być sporządzony. Z góry dziękuję za wyraźne określenie daty kiedy będzie gotowy. Zakładam dobrą wiarę urzędników i zdolność do sprawnego działania, zwłaszcza w Ministerstwie Administracji i Cyfryzacji.

2. Pisze Pan, że Departament Wyznań Religijnych oraz Mniejszości Narodowych i Etnicznych Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji wyjaśnia, że nie planuje sporządzania stenogramu z posiedzenia Komisji Wspólnej.
Uprzejmie proszę w związku z tym o podanie przyczyny dla której nie planuje się sporządzenia stenogramu i odstąpiono od dotychczasowej praktyki.

Dysponuję tomem wydanym przez Wydawnictwo Sejmowe w roku 2011, zawierającym stenogramy posiedzeń i komunikaty Komisji Wspólnej z lat 1989-2010 [tom: Komisja Wspólna Przedstawicieli Rządu Rzeczpospolitej i Konferencji Episkopatu Polski w archiwach z lat 1989-2010, red. P. Borecki, C. Janik, Wydawnictwo Sejmowe, Warszawa 2011].
Redaktorzy tomu zauważyli, iż „w latach 2001-2005 z niektórych spotkań Komisji Wspólnej strony celowo zrezygnowały ze sporządzenia protokołów czy innych dokumentów obrazujących przebieg spotkań, prawdopodobnie dążąc do zapewnienia możliwej poufności prezentowanych stanowisk lub podjętych rozstrzygnięć” (s..
Innymi słowy, brak stenogramu służyć może pozbawieniu opinii publicznej wglądu w działania władzy, treści podejmowanych decyzji i procesu ich podejmowania. Takie działanie budzi zastrzeżenie w świetle art. 2 Konstytucji RP, art. 25.2 Konstytucji RP, a także art. 25.3 Konstytucji RP.

Ponadto tuszę, że spotkanie tego typu i prowadzone w jego trakcie rozmowy nie są ani tajne, ani nieistotne do tego stopnia, iż przebieg ich nie jest dokumentowany.
Z góry dziękuję więc za udostępnienie materiału dokumentującego przebieg spotkania. Z przyjemnością zapoznam się także z taśmą archiwizującą spotkanie. Z góry dziękuję za wskazanie, w jaki sposób mogę z tego skorzystać.

3. Odnosząc się do kolejnego stwierdzenia Pana, bym swój wniosek o przedstawienie materiałów dotyczących ratyfikacji „Konwencji Rady Europy w sprawie przeciwdziałania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej” skierowała do Pani Agnieszki Kozłowskiej-Rajewicz, Pełnomocniczki Rządu do spraw Równego Traktowania, która jak Pan pisze, omawiała stanowisko Rządu w trakcie interesującego mnie posiedzenia Komisji Wspólnej, pozostawię z szacunku należnego Urzędowi, który Pan reprezentuje – bez komentarza.

Z pewnością Urząd jest w stanie bez trudu zrozumieć treść mojej prośby. Dotyczy ona: udostępnienia sprawozdania z wspomnianego posiedzenia Komisji Wspólnej, a nie jedynie jednej wypowiedzi przedstawicielki jednej strony.

Z poważaniem

Monika Płatek
Obserwuj wątek
    • rekreativa Re: Rząd 02.01.14, 10:45
      Komisja Wspólna Rządu i Episkopatu czyli rozdział kościoła od państwa w praktyce...
      Tfu!
      • kocia_noga Re: Rząd 02.01.14, 12:39
        Rząd i przedstawiciele obcego państwa na TAJNYCH naradach.
        • evita_duarte Re: Rząd 02.01.14, 17:01
          Nie wiem co bardziej mnie mierzi samo spotkanie czy jego tajnosc.
    • bene_gesserit Re: Rząd 02.01.14, 17:07
      Dzięki bogini za prof Płatek!

Swoją drogą, jakie życie byłoby przecudne, gdyby Polska była państwem przejrzystym i obywatel (nie, kurna flak, petent) nie musiał kilkakrotnie, w paru epistołach, nagłaśniając sprawę itd prosić o coś, co mu się należy.
      A czego pewnie nie dostanie, bo sprawa zniknie, zakopana w mętnych objaśnieniach, dyrektorach na urlopie, zaginionych pismach i wogle osso chodzi.
      • kocia_noga Re: Rząd 02.01.14, 18:46
        Chodzi o to, żeby baby nie czuły się za pewnie, bo mogą zachcieć być katolickimi kapłankami, a my żadnych bab na plebaniach a juz nie daj Bogini wyżej sobie nie życzymy, żeby nam na ręce patrzyły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka