Dodaj do ulubionych

mózg płci

IP: 204.52.187.* 11.02.05, 10:38
polityka.onet.pl/162,1215013,1,0,2490-2005-06,artykul.html
Obserwuj wątek
    • Gość: vikers Re: płać mózgu IP: 195.164.48.* 11.02.05, 11:10
      Ciekawa konkluzja...
      "Kiedy niedawno znów ich odnaleziono i spytano, jak potoczyły się ich życiowe
      losy, okazało się, że w przypadku chłopców (dziś panów w sile wieku) 16
      dodatkowych punktów IQ tłumaczyło się na 35 proc. wzrostu szansy na małżeństwo;
      wśród kobiet ta sama przewaga w inteligencji oznaczała 40 proc. spadku szansy
      na zamążpójście. Oczywiście, można z tego też wysnuć wniosek, że mądre kobiety
      wcale nas nie potrzebują. Biologiczne konsekwencje tego wyboru są jednak takie,
      że mądre kobiety mają mniej potomstwa niż te mniej inteligentne, co w
      ewolucyjnej skali czasu prowadziłoby do ogólnego ogłupienia ludzkości, gdyby
      braków tych nie nadrabiali inteligentni mężczyźni."

Najelpszą odpowiedzią i zarazem najbardzej dyplomatyczną na zadane pytanie kto
      jest bardziej inteligentny kobieta czy mężczyzna jest odpowiedź "który
      konkretny mężczyzna i która konkretna kobieta".
      • kocia_noga Re: płać mózgu 11.02.05, 11:42
        A mnie się spodobało zdanie "z lekką przewagą kobiet" w odniesieniu do
        przeciętnego poziomu inteligencji.Wyhaftuję je i powieszę u wejścia na Forum.
        • Gość: ? Re: płać mózgu IP: 204.52.187.* 11.02.05, 12:10
          No i kto chce tu władzy i siły?
          • kocia_noga Re: płać mózgu 11.02.05, 12:54
            Rozwiń mysl , proszę .
            • Gość: ? Re: płać mózgu IP: 204.52.187.* 11.02.05, 13:05
              Jesteśmy równi, ale my równiejsze...
        • Gość: barbinator Re: płać mózgu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 13:03
          > A mnie się spodobało zdanie "z lekką przewagą kobiet" w odniesieniu do
          > przeciętnego poziomu inteligencji.Wyhaftuję je i powieszę u wejścia na Forum.

:)))))
          Jestem gotowa dołączyć się z kordonkową koronką, będzie ładniej:))

Pozdr. B.
          • Gość: trevik Re: płać mózgu IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.05, 13:26
            A co to jest "przeciętny poziom inteligencji" i czy czasem te testy nie byly tak
            ukladane (tematycznie), aby przecietny byl naprawde przecietny i to tez pomiedzy
            plciami?
            • Gość: barbinator Re: płać mózgu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 14:10
              Nie wiem. Wiem natomiast, że tak długo jak długo z dowolnego testu wynika iż
              mężczyźni są bardziej w jakiejkolwek dziedzinie lepsi od kobiet, pies z kulawą
              nogą nie interesuje się metodologią takich badań zaś panowie przyjmują je z
              pełnym zaufaniem.
              Jeśli zaś przypadkiem tym psem z kulawą nogą będzie jakaś feministka, to
              zostaje wyśmiana (bo nie uznaje faktów, bo nielogiczna, bo ideologia, bo
              nazizm... bo pies, bo krowa;)
              Po prostu twoja troska o jakość TYCH WŁAŚNIE testów wydaje mi się dość
              zabawna :))) podobnie jak rozbawił mnie pomysł Kociejnogi. Większości panów
              przydałoby się trochę dystansu do samych siebie, w miejsce nadętego powtarzania
              o tym jak to "mężczyźni stworzyli cywilizację gdyż mają przewagę intelektualną
              nad kobietami" (nie twierdzę oczywiście, że to akurat TY masz takie poglądy - z
              tego co wiem to tak nie jest)

Pozdr. B>
              • ilmatar Re: płać mózgu 13.02.05, 21:27
                Gość portalu: barbinator napisał(a):

> Nie wiem. Wiem natomiast, że tak długo jak długo z dowolnego testu wynika iż
                > mężczyźni są bardziej w jakiejkolwek dziedzinie lepsi od kobiet, pies z kulawą
                > nogą nie interesuje się metodologią takich badań zaś panowie przyjmują je z
                > pełnym zaufaniem.

To jest całkowicie logiczna postawa, którą tłumaczy inny artykuł z tego samego numeru Polityki,
                niestety nieopublikowany w Internecie. Chyba słusznie ;-)

Chodzi o tekst Bogdana Wojciszke, profesora psychologii społecznej, "Niebo gwiaździste nade mną,
                prawo moralne... pode mną".
                Kwintesencja artykułu mieści się w akapicie następującym (jest to wynik badań):

"moralne [czytaj: słuszne, przyp. mój] jest zatem to, co służy interesom moim i mojej grupy, choćby
                szkodziło wszystkim innym."

Tylko nie chcemy się przyznać, bez względu na płeć.
          • dziejas Re: płać mózgu 11.02.05, 14:49
            i ktos tu mowil o rozlaowywaniu frustracji poprzez forum. nie pamietam czy to
            akurat ty ale obydwie jestescie dobrym tego przykladem :) (w tych konkretnych
            wypowiedziach)

pozdr.
            • Gość: barbinator Re: płać mózgu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 20:10
              No popatrz pan... a drętwe teksty o męskiej przewadze intelektualnej tudzież
              męskich przewagach kulturotwórczych, biznesowych i sportowych jakoś ci widac
              frustracją nie pachną, a przynajmniej nigdy nie przyszło ci do głowy by o tym
              napisać.
              A tutaj proszę: od razu pełna diagnoza mojej skromnej osoby. Coś jeszcze
              wykryłeś, drogi Watsonie? Może wiesz także ile mam wzrostu, jak wygląda moje
              uzębienie i ile razy w tygodniu uprawiam seks? ;)

Pozdr. B.
    • kocia_noga Re: mózg płci 11.02.05, 15:03
      "Zacznijmy więc od ogólnej inteligencji mężczyzn i kobiet. Ich przeciętny IQ
      jest prawie identyczny – z niewielką przewagą kobiet."
      Barbinator proszę o koronkę .
      • Gość: barbinator koronka i kutasiki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 20:04
        Bardzo wdzięcznym materiałem na koronkę jest Tad. Przytaczam typowy cytat:

"Statystyczny mężczyzna jest sprawniejszy intelektualnie niż statystyczna
        kobieta."

Jakby była taka potrzeba, to mogę jeszcze dorobić jedwabne kutasiki z
        wypowiedzi paru innych panów, tyż bardzo dekoracyjne :))

Pozdr. B.
        • ry.bk.a Re: koronka i kutasiki & kwas 11.02.05, 23:30
          Gość portalu: barbinator napisał(a):

> Jakby była taka potrzeba, to mogę jeszcze dorobić jedwabne kutasiki z
          > wypowiedzi paru innych panów, tyż bardzo dekoracyjne :))

a ja to mogę kwasem (np. solnym) w betonie jakim wypalić :D

Pozdrawiam,
          F I S H A
      • Gość: Bleman Re: mózg płci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:34
        > "Zacznijmy więc od ogólnej inteligencji mężczyzn i kobiet. Ich przeciętny IQ
        > jest prawie identyczny – z niewielką przewagą kobiet."
        > Barbinator proszę o koronkę .

Co nie zmienia faktu ,że wśród męzczyzn ,wieksza grupa jest wybitna niż wśród
        kobiet :> - czyli wiecej meżczyzn niż kobiet nadaje sie do pracy w
        dziedzinach "ścisłych" oraz innych dziedzinach wymagających "geniuszu" do
        osiagniecia sukcesu.

Bardzo podobnie sprawa sie ma co do porównania IQ europejczykow z IQ "rasy
        żółtej". IQ chinczyków , japonczyków i koreańczyków jest wieksze od
        europejskiego lecz rozkład krzywej gaussa mówi tez ,że wśród europejczyków jest
        wiecej jednostek wybitnych jak i tych "tępych".
    • nadszyszkownik.kilkujadek Re: Wszystkim radujacym sie ... 11.02.05, 20:44
      ...niewielka przewaga kobiet czy mezczyzn serdecznie gratuluje. Tym, ktorzy od
      sredniej sa wystarczajaco na prawo, doradzam przeczytanie artykulu w calosci.
      Moze by rozstac sie z nowoczesnym zabobonami?
    • Gość: barbinator obciach, panowie... niestety OBCIACH IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 21:12
      Zawsze mnie dziwi dlaczego mężczyźni są tacy drażliwi na punkcie swoich przewag
      intelektualnych (prawdziwych bądź urojonych).
      Ot, choćby na tym wątku. Ja i Kocianoga ewidentnie sobie żartujemy - a panowie
      obnoszą marsa na zasępionych obliczach :)).
      Dla mnie osobiście jest kompletnie obojętne to, czy któraś z płci jest "lepsza"
      czy "gorsza". Być może mężczyźni są statystycznie lepszymi matematykami i
      konstruktorami za to kobiety są lepszymi tłumaczkami, psychologami czy
      lekarkami pierwszego kontaktu (bo już chirurgami podobno lepsi są mężczyźni)
      No i spoko, co mnie to obchodzi?
      Przecież i tak liczy się tylko to jaka jestem ja sama a nie jakaś
      tam "statystyczna kobieta".
      Natomiast dla wielu mężczyzn z tego forum wszelkie statystyczne przewagi
      (niekoniecznie nawet prawdziwe) najwyraźniej mają jakieś magiczne znaczenie, są
      czymś do czego przywiązują wielką wagę.
      Nie chce mi się wymieniać nicków ani tym bardziej cytować, ale wystarczy
      czytywać to forum aby się o tym przekonać. Jeszcze dziwniejsze jest
      zróżnicowanie tych panów: od buboidalnych cudaków aż do bardzo inteligentnych
      ludzi.
      Panowie, dlaczego brak wam poczucia humoru na punkcie samych siebie? Dlaczego
      jedyne żarty jakie akceptujecie na tym forum to żarty o feministkach?

Pozdr. B.
      • Gość: Bleman Re: obciach, panowie... niestety OBCIACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:27
        > czy "gorsza". Być może mężczyźni są statystycznie lepszymi matematykami i
        > konstruktorami za to kobiety są lepszymi tłumaczkami, psychologami czy
        > lekarkami pierwszego kontaktu (bo już chirurgami podobno lepsi są mężczyźni)
        > No i spoko, co mnie to obchodzi?

O to to , masz u mnie piwo ;-)
      • nadszyszkownik.kilkujadek Re: Eee tam.. 11.02.05, 22:07
        Artykul ciagle warto przeczytac. Jest niezwykle rozrywkowy - zwlaszcza
        perypetie rektora Harvardu, ktory sie musial pokajac.
        Osobiscie statystyczne przewagi ma gdzies. Mnie to nie dotyczy, bo jestem
        genialny.
        • Gość: barbinator :))) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.05, 11:21
          Osobiscie statystyczne przewagi ma gdzies. Mnie to nie dotyczy, bo jestem
          > genialny.
          >

Buuuu, to miał być mój tekst! Rezerwowałam go sobie na deser...
          Jestem rozgoryczona.

• ilmatar Pogodzę Was 13.02.05, 21:32
            Oboje jesteście genialni, mogę wypisać certyfikaty ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka