Dodaj do ulubionych

Media sterują opinią publiczną?

15.10.05, 20:21
Ostatnio byliśmy świadkami kreowania opini publicznej przez media.Wybory były
z pewnością tego najlepszym przykładem.Podświadomość mówiąca " oddam głos na
tych dwóch bo tamci szans nie mają" .Linczowanie publiczne a to Cimoszewicza
a to Andrzeja S.Gwoli ścisłości z różnych powodów.Z naszego FF pani klikająca
z Ministerstwa Infrastruktury lala_laleczna,szczuta na oczach milionów
telewidzów ,realna i wirtualna nagonka.
Jaki macie stosunek do tego jak potrafią nami sterować spoty
reklamowe,wstawki reporterskie,krzyczące tytułu,Wiadomości,Fakty...Do
napisania tego wątku skłoniła mnie opinia dwóch pań broniąca zaszczutych
pielęgniarek z Katowic.Skreślonych z życia przed procesem.Zwolnionych
dyscyplinarnie i szczutych publicznie nadal.Czy szczucie to polskie piekiełko?
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=30326984&a=30470851
Obserwuj wątek
    • veritas oczywiście - od czasu ich powstania n/txt 15.10.05, 20:39

------------------------------
      Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej.
    • kochanica-francuza Re: Media sterują opinią publiczną? 15.10.05, 20:51

> .Czy szczucie to polskie piekiełko?
      >
      Tak.
      • feel_good_inc POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 20:58
        kochanica-francuza napisała:
        > > .Czy szczucie to polskie piekiełko?
        > >
        > Tak.

Polskie? To znaczy, że propaganda działa tylko u nas? Fakt i inne tabloidy to rdzennie polskie zjawisko? Robienie komuś koło dupy przez odpowiednie sterowanie informacjami w mediach to pewnie też polski wynalazek? :D
        Piekiełko? Tak. Tyle, że ogólnoświatowe.
        • kochanica-francuza Re: POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 21:07
          feel_good_inc napisał:

> kochanica-francuza napisała:
          > > > .Czy szczucie to polskie piekiełko?
          > > >
          > > Tak.
          >

Robienie komuś koło dupy jest zjawiskiem starszym niż druk. Tabloidy tylko je
          wykorzystują.
          • feel_good_inc Re: POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 21:14
            kochanica-francuza napisała:
            > Robienie komuś koło dupy jest zjawiskiem starszym niż druk. Tabloidy tylko je
            > wykorzystują.

Nie tego dotyczyły moje obiekcje. Chodziło mi o to *polskie* piekiełko, a nie piekiełko w ogólności. Co jak co, ale robienie koło dupy jest wybitnie kosmopolityczne.
            • kochanica-francuza Re: POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 21:21

> Nie tego dotyczyły moje obiekcje. Chodziło mi o to *polskie* piekiełko, a nie p
              > iekiełko w ogólności. Co jak co, ale robienie koło dupy jest wybitnie kosmopoli
              > tyczne.

Nie sposób zaprzeczyć!

Szczucie jednak jest hmmmm... skrajną i porównywalną z linczem formą robienia
              koło dupy.
              • dona.a Re: POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 21:48
                oczywiście, że media sterują opinią publiczną, na szczęście ta część opinii,
                która ma szare komórki na miejscu i trochę doświadczenia życiowego doskonale to
                wyczuwa i co najwyżej ulega irytacji obserwując te żałosne zagrania
                dziennikarzy. Najbardziej wkurza mnie prymitywizm i skala tego zjawiska.
                Współczuję osobom wkręconym w tę machinę, bo takie akurat było zapotrzebowanie
                • zlotoslanos Re: POLSKIE piekiełko??? 15.10.05, 22:30
                  Oczy mi się otworzyły ,zazwyczaj otwarte,gdy w wątku broniącym te pielęgnierki
                  kobieta napisała,że ma cholerne szczęście,że dziennikarze z fleszami nie
                  wyłapali jej życiowych potknięć i błędów.Bo przecież każdy z nas je ma.A
                  sterowania nie da się uniknąć.Teraz to szaleństwo z ptasią grypą.Ok,informacja
                  jest potrzebna ale zarazem hurtownie wyzbyły się zalegających,nieaktualnych już
                  szczepionek p.grypie.Ile razy tak było-wykup cukru ponad miarę ,bo zdrożeje x
                  razy .A po kampani cukrowej? Cukier tańszy .W szczuciu jesteśmy najlepsi.
    • micra Re: Media sterują opinią publiczną? 16.10.05, 07:21
      Oczekujesz, że przekaz medialny będzie pozbawiony wpływu na społeczeństwo?
      Oczekujesz, że ludzie stojący za mediami nie będą chcieli wykorzystać tej tuby
      do własnych celów?

Cóż, media od zawsze to robiły, robią i będą robić. To media kreują
      rzeczywistość jaką widzi szary tłum i jest raczej mało wyjątków, gdy tłum nie
      daje się tak łatwo przekonać, że jest tak, jak chcą tego media.

Jak wyobrażasz sobie przekaz choćby o tych pielęgniarkach? Krótka lakoniczna
      notatka w prasie? A może widok szpitala, obok stojący "reporter" mówiący, że
      wczoraj w tym szpitalu dwie pielęgniarki robiły sobie zdjęcia z niemowlakiem, a
      może bardziej ogólnie, stojący przy dowolnym szpitalu i mówiący, że "czasami w
      szpitalach zdarzają się nadużycia".

Jak wyobrażasz sobie informowanie społeczeństwa o... Co ja gadam, tu nie chodzi
      o żadne informowanie społeczeństwa, bo nie wiem, kto miałby to robić. Każde
      gazeta ma swoje prawa, każda telewizja będzie przekazywać co innego - nie to, co
      powinno usłyszeć społeczeństwo, ale to, co CHCE usłyszeć społeczeństwo.

Ludzie są zainteresowani wiadomościami w momencie, gdy zdarzenie miało miejsce,
      a nie 10 lat później gdy zapadnie jeden prawomocny wyrok.

Nikt nie jest bez wad, każdy ma na sumieniu mniejsze i większe grzeszki, ale
      decydując się na pracę jako ginekolog i robiąc swoim pacjentkom zdjęcia bez ich
      zgody (gdy nie są ubrane) też powinienem sobie zdawać sprawę z konsekwencji
      swoich czynów i raczej nie byłoby dziwne, gdyby jakaś tuba podchwyciłaby to i
      wykorzystała.

To, o czym media zapominają to informacja, że nikt nie powinien być uznawany za
      winnego dopóki nie zostanie skazany prawomocnym wyrokiem sądowym. Popełniłem
      wiele błędów, a skutki niektórych odczułem bardzo dotkliwie lub odczuję. Wiem,
      dlaczego media podtrzymują ten temat - bo jest okazja do sprzedania go, bo jest
      gorący. Jest mi żal tych kobiet, że są wystawione na widok publiczny. Niedobrze
      mi się robi, gdy przypomnę sobie czego się dopuściły. Nie, nie były to czynności
      niebezpieczne dla życia dzieci, w końcu robią to codziennie, ale nie codziennie
      wkładają dziecko do kieszeni fartucha lub robią sobie zdjęcia oseska, który ma
      problemy z przeżyciem.

Natomiast dzięki mediom wielu szarym obywatelom tego państwa udało się załatwić
      wiele ważnych spraw, bo bez mediów nikt nie chciał ich słuchać. To też są media
      - media robiące nagonkę, czy jak to określiłaś szczujące na urzędników
      odmawiających ludziom praw zapisanych w ustawach i Konstytucji.
      • zlotoslanos micra dobrze piszesz.... 16.10.05, 11:25
        ...No ja mam swoją teorię na ten stan rzeczy.Monopol informacyjny upadł.I
        dobrze,teraz możemy porównać prawdziwość informacji,rzetelność wiadomości.Ale
        zważywszy na ogromną konkurencję wśród dawców informacji ,mamy do czynienia z
        wielokrotnym powtarzaniem maglowaniem tych samych kwestii.Przerabiane od
        przodu,od tyłu,interpretacja faktów,nadinterpretacja taka,owaka,śmaka...i mamy
        ten bigos informacyjny,którego równie dobrze mozna nazwać szczuciem.Media
        ponadto walczą o palmę pierwszeństwa w przekazie.Stąd zamiast informacji o
        fakcie mamy histeryczny krzyk by ich stację usłyszano,ich nagłówek dostrzeżono.
        Niesposób nietrafić czy to w radio czy tv ,w prasie ,w necie lub w rozmowie ze
        znajomymi na te same wiadomości.Powielane w nieskończoność.Pozdrawiam.
        • micra Re: micra dobrze piszesz.... 16.10.05, 18:13
          no coż, to fakt. I jedyne co można zrobić to filtrować szum informacyjny by nie
          gromadzić zbędnych śmieci w głowie.

Dzięki mediom mimo wszystko ludzie mogą poznać ciemne strony życia, ale media
          przyczyniają się do zaczernienia obrazu świata w społeczeństwie. Społeczeństwo
          jest przekonane, że jest źle, ale to już są truizmy.

Załamują mnie kanały informacyjne, pogodowe, śledcze, ale skoro ktoś to jeszcze
          chce oglądać to ok. Akurat teraz promocyjnie włączyli TVN24 - dla mnie ten kanał
          jest tragiczny - 24 godziny na dobę o niczym. Gdy pierwszy raz zobaczyłem go w
          hotelu, a telewizor był dosyć daleko i nie widziałem logo - pomyślałem, ot,
          jakiś lokalny, kiepski kanał, bo facet siedzi i czyta prasę zakreślając i
          komentując nieudolnie to co czyta. A teraz utwierdziłem się w przekonaniu, że ta
          papka jest nie warta uwagi.

40 programów informacyjnych i każdy zaczyna się od tego samego i w środku też
          zawiera taką samą pustkę.

A ja zaczynam powoli padać - jestem już prawie 60 godzinę u klienta, a jeszcze
          kilka godzin do zakończenia pozostało.
          • zlotoslanos Re: micra dobrze piszesz.... 16.10.05, 18:22
            60 godzin u klienta? :D Szafę Komandora mu skręcasz czy co?Ostatnio u koleżanki
            był pan z laptopem,stymulację robili jak ta szafa ma wyglądać.Co można 60
            godzin u klienta robić?Namawiasz go na coś?
    • tomekpk Re: Media sterują opinią publiczną? 16.10.05, 10:56
      zlotoslanos napisała:

Do
      > napisania tego wątku skłoniła mnie opinia dwóch pań broniąca zaszczutych
      > pielęgniarek z Katowic.Skreślonych z życia przed procesem.Zwolnionych
      > dyscyplinarnie i szczutych publicznie nadal.Czy szczucie to polskie piekiełko?

Oto właśnie kobieca solidarność. Gdyby faceci zrobili coś podobnego z miejsca
      byście ich powiesili za jaja bez niepotrzebnie przeciągających sprawę procesów.
      Wiem, że dzieci są dla was rzeczami które można wsadzić do kieszeni i mówić że
      to nic złego.
      • zlotoslanos Re: Media sterują opinią publiczną? 16.10.05, 11:13
        tomekpk napisał:

> zlotoslanos napisała:
        >
        > Do
        > > napisania tego wątku skłoniła mnie opinia dwóch pań broniąca zaszczutych
        > > pielęgniarek z Katowic.Skreślonych z życia przed procesem.Zwolnionych
        > > dyscyplinarnie i szczutych publicznie nadal.Czy szczucie to polskie pieki
        > ełko?
        >
        > Oto właśnie kobieca solidarność. Gdyby faceci zrobili coś podobnego z miejsca
        > byście ich powiesili za jaja bez niepotrzebnie przeciągających sprawę
        procesów.
        >
        > Wiem, że dzieci są dla was rzeczami które można wsadzić do kieszeni i mówić
        że
        > to nic złego.

Tomek.Swojego czasu dostałeś szansę.Potem ostrzeżenie.Widzę,że z Tobą nie ma
        rozmowy,bo jaka może być dyskusja z kimś kto wyciąga stale te same wnioski.A
        nie pisze nic od siebie.Skomentowałam wyczyn pielęgniarek i swego zdania nie
        zmieniam.Zadałam pytanie,którego Ty widzę nierozumiesz.Za to wykorzystujesz mój
        nick pisząc,że traktujemy dzieci jak rzeczy.Napiszę to najspokojniej jak
        potrafię:piszesz to do samotnej matki 2 dzieci,wychowującej również czynnie
        wnuczkę.Ciesz się,że trafiłeś na mnie bo powinnam napisać pie..się gnoju.Od
        tego czasu nieodpisuję na żaden Twój post.Przegiąłeś w punkcie drażliwym dla
        mnie.
      • diablica.26 Re: Media sterują opinią publiczną? 16.10.05, 14:01
        Tomciu, nie załapałeś, o co chodzi w tym wątku. Tylko i wyłącznie o wpływ mediów
        na opinię publiczną, nie o ocenę postępowania pielęgniarek, o tym był osobny
        wątek. Więc przestań bredzić.
    • nadszyszkownik.kilkujadek Re: Media sterują opinią publiczną? 16.10.05, 19:51
      Problem nie w gazetach, a w czytelnikach. To, co piszą polskie gazety nie różni
      się tak bardzo od tego, co piszą gdzie indziej.
      • magiczna6 Re: Media sterują opinią publiczną? 21.10.05, 21:11
        Dokładnie oni piszą to co my tak naprawdę chcemy czytać czyli kłamstwa i
        pierdoły, na dodatek sami ufamy wszystkim tym zapiskom, z kobiet robią manekiny
        które się stroi i najlepiej ustawia po kątach,no czasem pozwala coś zrobić aby
        zabardzo się nie odzywały,
        • hara78 Re: Media sterują opinią publiczną? 21.10.05, 21:16
          taaaa... spójżmy na reklamy...to facet zawsze daje rozwiazanie problemu
          kobiecie jak ma wybrać sos knora zupe instant czy proszek do prania....jest
          jeszcze druga strona medalu to znaczy to kobieta jest ustawiona w tych
          reklamach jako jedyna siła sprawcza która umie coś przyszykować do jedzenia czy
          wyprać.
          niezły shit.
    • szajba666 Re: Media sterują opinią publiczną? 21.10.05, 21:04
      nieważne co gazety piszą,tylko czego nie napisały.sterowanie opinią publiczną zawsze istniało.nabiera się na to wielu.Gdyby informacje były uczciwe irzetelne to ciekawe ilu np.polityków by zostało.A może ludzie lubią być okłamywani?
      • zlotoslanos Re: Media sterują opinią publiczną? 21.10.05, 22:41
        szajba666 napisał:

> nieważne co gazety piszą,tylko czego nie napisały.sterowanie opinią publiczną
        z
        > awsze istniało.nabiera się na to wielu.Gdyby informacje były uczciwe
        irzetelne
        > to ciekawe ilu np.polityków by zostało.A może ludzie lubią być okłamywani?

Wolą wierzyć w mit dobrego,najlepszego Polaka.Prezydenta.A i tak każdy wie
        swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka