anrid 30.11.05, 05:23 www.ateista.pl/articles.php?id=133&PHPSESSID=ea4146916c95b79816a5a63e3defa8a9 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dokowski Takie perły wśród katolików zdarzają się rzadko 30.11.05, 13:05 "Ten koszmar to było to sztuczne poczucie winy, które źli duchowni wmawiają kobietom. Teraz wiem, że jest to z ich strony złośliwość, niechęć do kobiet, niezrozumienie życia a też i chęć kontroli, bo osobą, która się zmaga z głupimi dogmatami łatwiej kierować. Najbardziej przekonał mnie argument księdza, że embrion do 4 miesiąca ciąży nie ma żadnej aktywności mózgu" Potwierdza się to, co zawsze pisałęm, że antyaborcjonizm i prolajfizm mają swe źródła w nienawiści i pogardzie do kobiet, a celem tych ruchów jest zniewolenie kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:26 Perły? Po prostu chciała znaleźć usprawiedliwienie na to, co zrobiła i znalazła, zrzucając przy tym winę na innych (ci wstrętni, zakłamani księża)- klasyczny chwyt i tyle. Nie potępiam jej za to, co zrobiła, bo każdy sam odpowiada za swoje czyny, nikt nie może być zmuszany do heroizmu, ale nie nazywajmy takich zachowań perłami. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:28 > Potwierdza się to, co zawsze pisałęm, że antyaborcjonizm i prolajfizm mają > swe > źródła w nienawiści i pogardzie do kobiet Słowem, każdy, kto nie akceptuje aborcji, nienawidzi kobiet? Pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:30 Chyba nawet nie ma co zaczynać dyskusji, bo w takich wypadkach zawsze wszystko rozbija się o język, którym się posługujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:38 Mnie zawsze zastanawia ochocze w takim wypadku mówienie o "usprawiedniwianiu się z tego, co się zrobiło". A pytanie brzmi - dlaczego ktoś ma sie usprawiedliwiać z tego, bo nie rozumiem? Dla mnie wystarczająo usprawiedliwiające jest to, co ona napisała jasno i wyrażnie - pracuje po 15 godzin(może się zdziwicie, ale moja sasiadka pakowaczka pracuje podobnie)- widzę ją jak czasem nie mogę spać- wychodzi o 5-tej rano z bloku i wraca około 18-19...A ojciec pracuje dotywczo na czarno, nei mają mieszkania, własnego konta, nic...Dla mnie tu nie ma czego usprawiedliwiać, usprawiedliwiać się powinni ci, którzy pozwalają narodzonym dzieciom mdleć z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:43 zresztą , ja mam takie pytanie - czy ktoś z tych mówiących o takich rzeczach miał kiedyś nie zapłacony czynsz przez pół roku i wreszcie przychodziła obca osoba do domu w ogóle nie wiadomo skąd, pytając, czy nie chcecie sie Państwo zamienić z tymi dwoma pokojami na kawalerkę z przybududówkę w starym budownictwie? Czy jedliście kiedyś głownie to, co udało sie wyhodować na działce pracowniczej? chodziliście po talony z jedzeniem do opieki społecznej, skad dostawaliście 120 zł miesięcznie? moja rodzina przerobiła to wszystko przez 3 lata w latach 90-tych i telepie ną, jak ktoś mówi, że to samousprawiedliwianie, bo ja nie chcę nigdy wrócić do takiego zycia jak wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:46 Ja tylko chciałem zaznaczyć, że nie atakuję kobiet dokonujących aborcji i że w ogóle nie jestem jej przeciwnikiem :) Czego nie lubię, to stwierdzeń, że osoby nieakceptujące aborcji nienawidzą kobiet itd. To taka sama bzdura, jak stwierdzenia, że zwolennicy aborcji są bezdusznymi quasi-nazistami... Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 14:55 A nie to nie do ciebie:) To do koleżanki:) Każdy wie, że aborcja to nie jest nic dobrego, ale ta kobieta wyrażnie napisała( o ile to prawda , w co nie wnikam) - jak to tej konieczności aborcji doszło. Najtańsza antykoncepcja czyli...pewnie kalendarzyk:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
panismok Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 20:40 Cóż, myślę, że wielu internautów nie miało nigdy okazji znaleźć sięw choćby trudnej sytuacji materialnej - nie mówiąc o stanach beznadziejnych. Sama często muszę zmagać się z poglądem typu "przecież w życiu tak łatwo sobie poradzić, każdy może zarobić, bezrobotni to nieudacznicy". I pogląd taki wygłaszają ludzie, którym rodzice zapewnili wykształcenie, żarełko, ciuchy i discmana, a potem jeszcze załatwili pracę. I często tacy szczęściarze uważają, że ludzie biedni sami są winni swoim problemom. Mam doświadczenai z dzieciństwa pewnie podobne do Twoich (moi rodzice byli przez 1,5 roku bezrobotni, potem przez 2 lata mama utrzymywała całą rodzinę pracując jako szwaczka - a jest ekonomistą), więc tę cytowaną "katoliczkę" też rozumiem. A ostatni pomysł z becikowym "tylko dla biednych" - czyli poniżej 504 zł na głowę - uważam za nomen omen - poroniony. Będzie więcej dzieci made in melina. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Takie perły wśród katolików zdarzają się rzad 30.11.05, 20:45 panismok napisała: > Cóż, myślę, że wielu internautów nie miało nigdy okazji znaleźć sięw choćby > trudnej sytuacji materialnej - nie mówiąc o stanach beznadziejnych. Sama często > > muszę zmagać się z poglądem typu "przecież w życiu tak łatwo sobie poradzić, > każdy może zarobić, bezrobotni to nieudacznicy". I pogląd taki wygłaszają > ludzie, którym rodzice zapewnili wykształcenie, żarełko, ciuchy i discmana, a > potem jeszcze załatwili pracę. I często tacy szczęściarze uważają, że ludzie > biedni sami są winni swoim problemom. > Mam doświadczenai z dzieciństwa pewnie podobne do Twoich (moi rodzice byli > przez 1,5 roku bezrobotni, potem przez 2 lata mama utrzymywała całą rodzinę > pracując jako szwaczka - a jest ekonomistą), więc tę cytowaną "katoliczkę" też > rozumiem. > A ostatni pomysł z becikowym "tylko dla biednych" - czyli poniżej 504 zł na > głowę - uważam za nomen omen - poroniony. Będzie więcej dzieci made in melina. Alez oczywiście , te wspaniałe proste rady pochodzą od ludzi którzy nie mają pojęcia o problemach co do których się wypowiadają .I byloby ok , bo tak jest zawsze - nieleśnik udzieli lesnikowi najlepszych rad i pouczy jak pielęgnować las, nielekarz poradzi lekarzowi , niechory na depresję poradzi jak się szybko z niej wyleczyć itp , a więc byloby ok , gdyby ci radzący nie mieli faktycznego wpływu na prawodawstwo i życie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A gdzie logika? 30.11.05, 15:56 stephen_s napisał: > Słowem, każdy, kto nie akceptuje aborcji, nienawidzi kobiet? Pięknie... Kompletna bzdura. Ja nie akceptuję aborcji, ale kobiety kocham i szanuję, więc nigdy bym nieszczęśliwej, niedoszłej matce złego słowa nie powiedział, nie mówiąc już o tym, żeby robić totalitarne antyaborcyjne prawo na uciechę damskim bokserom. Ale dziecka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: głos katoliczki 30.11.05, 16:01 A mnie się jakoś wydaje to opowiadanie mało wiarygodne. Nie wiem, jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: głos katoliczki 30.11.05, 17:39 kohol napisała: > A mnie się jakoś wydaje to opowiadanie mało wiarygodne. Nie wiem, jakoś tak. > Wiem o czym mowisz. Takie bardzo tendencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bengal Re: głos katoliczki 30.11.05, 19:32 evita_duarte napisała: > kohol napisała: > > A mnie się jakoś wydaje to opowiadanie mało wiarygodne. Nie wiem, jakoś tak > Wiem o czym mowisz. Takie bardzo tendencyjne. a co w dzisiejszych czasach nie jest tendencyjne ;-) ale artykul na taki prawdziwy nie wyglada... ksiadz jej doradzil? w to to nie uwierze... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: głos katoliczki 30.11.05, 20:30 Ja też uważam ,ze to nie autentyk , ale mogło się to zdarzyć faktycznie .Niektórzy księża , oczywiście nieoficjalnie , mają swoje zdanie na ten temat .Mają i mieli - przed wprowadzeniem restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej wielu księży było przeciw , jak chcesz wiedzieć.Ustawa była "prezentem dla Ojca Świętego" . Odpowiedz Link Zgłoś
ell.a Re: głos katoliczki 01.12.05, 13:44 > Ja też uważam ,ze to nie autentyk , ale mogło się to zdarzyć > faktycznie. Nie sądzę. Żaden prawdziwy ksiądz nie chce podpadać pod ekskomunikę. I żadna prawdziwa katoliczka nie napisałaby takiego listu. Niektórzy księża , oczywiście nieoficjalnie , mają swoje zdanie na > ten temat .Mają i mieli - przed wprowadzeniem restrykcyjnej ustawy > antyaborcyjnej wielu księży było przeciw , jak chcesz wiedzieć.Ustawa > była "prezentem dla Ojca Świętego". Prywatne pozostawanie w stanie przyzwolenia na grzech aborcji to grzech innego kalibru niż nakłanianie do/usprawiedliwianie grzechu. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: głos katoliczki 01.12.05, 14:06 "Ja przekazywałam księdzu swoje wątpliwości, a on je po kolei tłumaczył" Najlepiej samemu nie myslec; Kosciol zabrania/Kosciol doradza. Na litosc boska! Dawno nie czytalam wiekszej bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus GŁOS KATOLIKA 01.12.05, 14:09 Zaczerpnięte ze strony sadysta.pl: "Mam 35 lat, żonę, dwoje dzieci i jestem bardzo szanowanym, głęboko wierzącym obywatelem. Od pewnego czasu jestem w konflikcie z moim sąsiadem - poszło o to, że on nie chce sprzątać klatki schodowej. Nie dał się do tego przekonać w żaden sposób, a ja jestem chorobliwym pedantem. Poruszyłem tem problem podczas spowiedzi, bałem się reakcji księdza, ale ten okazał się być normalnym człowiekiem i także dogmatycznym pedantem. "Zabij sku...syna!" - powiedział. Wytłumaczył mi, że ten sądziad to nie człowiek - to zwykła gnida, pasożyt, a pasożyty należy usuwać. "O jak wspaniale" - pomyslałem i poleciałem do domu, utłukłem dziada i razem z żoną zakopaliśmy go w ogrodzie. Nowy sąsiad bardzo chętnie i starannie sprząta klatkę. Życie jest piękne." A wy wierzcie w autentyczność takich listów. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: GŁOS KATOLIKA 01.12.05, 14:36 A wiesz ilu księzy, w tym biskupów, ekskomunikowano w trakcie pontyfikatu JPII ? Bardzo wielu, bo mieli poglądy inne niż papież, zatem odwazyli si otwarcie mówic, że nie wszystko, co Wojtyła robił, było dobre i sensowne. Paradoksalnie, rekory bije pod tym względem Ameryka Południowa. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: GŁOS KATOLIKA 01.12.05, 15:09 Bo w Ameryce Południowej duża część wiernych jest za katolicyzmem wojującym, tradycyjnym i mniej tolerancyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zoomka Re: GŁOS KATOLIKA 01.12.05, 17:20 ladny baner sobie dali: ateista.pl. mysle wiec jestem. jakos nie wyglada mi na to, zeby ktos myslal przed opublikowaniem tego listu. jaki niby mial byc cel tego listu? osmieszenie kosciola katolickiego czy wrecz przeciwnie? propaganda aborcyjna? (bo glosem w sprawie tego nazwac nie mozna). nie wiem jak u innych, ale u mnie ateisci.pl nie wzbudzili nawet ciekawosci, a to chyba nie bylo ich zamiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: GŁOS KATOLIKA 01.12.05, 18:32 Ponadto poziom prowokacji w postaci tego listu świadczy o ich marnym intelekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: GŁOS KATOLIKA 02.12.05, 18:49 Jakies przyklady? Po nazwisku? Jak bedzie wiecej, niz 10 (co i tak, chyba, nie wyczerpuje kwantyfikatora "bardzo wielu"), stawiam wirtualne piwo ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś