evita_duarte 07.06.06, 22:34 Wiekszosci wydaje sie, ze to mezczyzni sa pratworcami kultury ludzkiej. Niekoniecznie: gender.blox.pl/2006/06/Pratworczynie-szeroko-pojetej-kultury-ludzkiej.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heretic_969 Re: Pratworczynie 07.06.06, 22:38 Z niecierpliwością czekam na kolejne feministyczne dowody, np. że kobieta była pierwszą która umiała posługiwać się ogniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Pratworczynie 07.06.06, 22:43 heretic_969 napisał: > Z niecierpliwością czekam na kolejne feministyczne dowody, np. że kobieta była > pierwszą która umiała posługiwać się ogniem:) Ksiazka przeze mnie nie jest ani feministyczna ani niefeministyczna. Tylko naukowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman no...i ? 07.06.06, 22:44 > Wiekszosci wydaje sie, ze to mezczyzni sa pratworcami kultury ludzkiej. Wlasciwie to nigdy tak nie myslalem. Nastepny dowod na to ze kobiety ejdnak sa lepsze. :] Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: no...i ? 07.06.06, 22:48 Dla mnie takie dowody to troche wywazanie otwartych drzwi - powtorze za blemanem: 'noi?' Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: no...i ? 07.06.06, 23:44 illiterate napisała: > Dla mnie takie dowody to troche wywazanie otwartych drzwi - powtorze za > blemanem: 'noi?' Nie zgodze sie na to, ze te drzwi sa otwarte. Glownym argumentem przeciwnikow rownouprawnienia jest to, ze kobiety jakoby niczego nie osiagnely i sa biernymi odbiorcami a nie tworcami swiata w ktorym zyja. Otoz okazuje sie, ze nie sa i nie byly jesli tylko im sie pozwalano rozwijac. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: no...i ? 08.06.06, 00:58 "Jesli tylko pozwalano sie im rozwijac"? Jakbys pisala o dzieciach. Niepelnosprawnych umyslowo. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: no...i ? 08.06.06, 02:00 illiterate napisała: > "Jesli tylko pozwalano sie im rozwijac"? > Jakbys pisala o dzieciach. Niepelnosprawnych umyslowo. Illiterate piszesz jakbys nie miala pojecia jak traktowano kobiety. Uwazano, ze maja cialo dorosle ale umysly dzieci, dlatego zawsze ktos musial nad nimi sprawowac wladze. Chyba nie sugerujesz ze kobiety mialy wolnosc rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: no...i ? 08.06.06, 09:34 evita_duarte napisała: > Illiterate piszesz jakbys nie miala pojecia jak traktowano kobiety. Uwazano, ze > > maja cialo dorosle ale umysly dzieci, dlatego zawsze ktos musial nad nimi > sprawowac wladze. W paleolicie też tak było? Ja też powiem "no i". Jeśli się okaże, że w jaskiniach w Lascaux malowały kobiety, też nie przewróci to mojej wizji historii do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski To wydaje się naturalne 08.06.06, 00:04 evita_duarte napisała: > Wiekszosci wydaje sie, ze to mezczyzni sa pratworcami kultury ludzkiej. > Niekoniecznie Darwinowski dobór płciowy działa w obie strony i chociaż mężczyzna może mieć więcej dzieci niż kobieta, to jednak nie oznacza, że jest mu wszystko jedno, jaka jest kobieta, którą może zapłodnić. Kobiety też miały interes w pokazywaniu swoich walorów Odpowiedz Link Zgłoś